Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tips tuinkas kopen


wendylieb123

Aanbevolen berichten

Voor in mijn achtertuin ben ik op zoek naar een kas. Ik heb nu 2 jaar de foliekas van de Lidl maar die was vorig jaar al gescheurd en in het folie zitten allemaal gaatjes. Ik kan geen grote kas kwijt. Het wordt waarschijnlijk een kas met de afmeting 131x190 cm. Deze is in glas en met polycarbonaat. Met glas vind ik mooi omdat je er doorheen kijkt maar dan moet je weer schaduw creëren in de zomer. Ik heb ook geen idee waar ik op moet letten. Wie kan mij helpen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou echt om mij heen kijken en vragen want er is nogal wat aanbod in tweedehands kassen. Soms moet je even zoeken of wat reparaties uitvoeren en eventueel glas of polycarbonaat vervangen wat het uiteindelijk weer duurder kan maken. Nu zelf ook een kas aan het plaatsen die ik tweedehands heb overgenomen. Glas staat ook regelmatig tweedehands te koop maar zul je meestal wel op maat moeten snijden.

 

De fundering is ook iets waar je over na moet denken. Soms zit die er al bij maar ik heb deze zelf moeten maken. Maar ook daar kun je op bijvoorbeeld Marktplaats wel weer wat voor vinden.

 

Juist het zoeken en zelf opknappen en uitvinden vind ik weer leuk.

 

Succes en ik lees graag hoe het je vergaat.

 

Gr. Jeroen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke kas is voor mij ook een zoektocht geweest. Hangt ook heel erg af van budget, handigheid en tijd. Daarnaast hoe lang moet hij meegaan.

Net wat je zegt folie gaat niet zo lang mee, maar is makkelijker te vervangen en zo heeft elke kas wel een voordeel en een nadeel.

Ikzelf ben uiteindelijk voor een glas-kas gegaan die voor ons geplaatst wordt. Geen tijd en zin om dat allemaal zelf te doen, die weekenden die ik uitspaar kan ik andere dingen in de tuin doen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hangt van veel zaken af .

Ikzelf ben uiteindelijk voor een glas-kas gegaan die voor ons geplaatst wordt. Geen tijd en zin om dat allemaal zelf te doen, die weekenden die ik uitspaar kan ik andere dingen in de tuin doen

Volledig mee eens maar anderzijds na enkele jaren tijd om grond te wisselen als je kas vooral voor 1 gewas gebruikt word (bv tomaat) of teelt in potten . Bij polycarbonaat is serre veel lichter dus mogelijkheid om i.p.v. de grond te wisselen serre iets op te schuiven ?

Glas laat beter licht warmte door dan polycarbonaat dus warmt sneller op ,maar daar tegenover is K waarde van glas een stuk minder dan polycarbonaat . Dus warmt minder snel op maar houd deze temperatuur beter vast. constantere temperatuur ?

 

Sta plaats van de serre ? Een polycarbonaat lijkt me minder geschikt om in een open vlakte te plaatsen maar in een afgesloten tuin :huizen ,muren ,hagen lijkt het me minder een probleem .

 

Deze week is het mij nog opgevallen serre met nog de restanten van tomaten planten in de serre . Dus serre word vermoedelijk enkel vooral gebruikt voor deze en geen voor en nateelt . Hier lijkt me het nadeel minder licht doorlatend zeker geen nadeel eerder een voordeel niet nodig voor witten schaduwdoek aan te brengen ?

 

In augustus een voordracht van Angelo Dorny bijgewoond . Op dat moment was het bij hem 8 weken geleden dat hij tomaten water had gegeven in een koepelserre . Gewoon op tijd (om de enkele jaren dacht ik ) serre verplaatsen . In begin van seizoen planten water geven en langzaam afbouwen . Wortels zouden meer dan 2 meter diep zitten . Met glazen serre is dit niet mogelijk dus gans het jaar veel meer water geven kost ook veel tijd . Door planten veel minder water te moeten geven ook veel minder kans op gebarsten vruchten.

 

Wat je hier ook leest ik wil een voorteelt in de serre maar ja alles moet plaats maken voor tomaten pepers paprika meloen,..... Mogelijkheid om planten op te kweken in de serre en dan serre verplaatsen kleine polycarbonaat en opgekweekte Wortels , spinazie,..... kunnen verder groeien in open lucht en warmte minnende planten kunnen in de serre .

 

Ikzelf heb een glazen serre ben er erg tevreden over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vind glas in de verticale vlakken van de kas te verkiezen boven polycarbonaat. Glas warmt simpelweg sneller op.

s'Ochtends heb je bij grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht veel condensvocht tegen de doorzichtige delen zitten.

Dat betekent bij kweek van tomaat, dat de bladeren die tegen het glas hangen overdag eerder droog worden dan bladeren die tegen polycarbonaat aan hangen.

Omdat de duur van bevochtiging van bladeren van de tomaat een belangrijke parameter is bij het ontwikkelen van Phytophtora, lijkt het mij beter om glas te nemen. Voor de dakramen is het vanwege veiligheid misschien beter om polycarbonaat te nemen?

Met glas kan het idd warm worden in de kas, té warm voor tomaten soms. Als het in de kas een aantal uren warmer wordt dan ca. 40 graden, dan heb je een grote kans op aborteren van de bloemen. Toch kun je met kalkachtige substanties als Temperzon de zon temperen.

 

Ik heb 2 jaar geleden flink wat schade gehad door vandalisme en heb de gebroken glasplaten vervangen door transparant tafelzeil (gespannen op de aluminium delen m.b.v. duct-tape) en dat gaat nog steeds prima. Maar ook hier blijft het tafelzeil veel langer vochtig als het glas en wil ik dat komend jaar toch echt gaan vervangen door glas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Glas warmt simpelweg sneller op.s'Ochtends heb je bij grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht veel condensvocht tegen de doorzichtige delen zitten.

 

Heb je dat condens vocht niet minder bij polycarbonaat ? Bij grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht buiten versterkt glas het effect van de temperatuurverschillen . overdag warmt serre iets minder op bij polycarbonaat dan bij glas . Maar anderzijds isoleert glas ook minder , De condens komt volgens mij juist door warmte in de serre overdag en koude in de nacht condenseert de luchtvochtigheid in de nacht tegen het koude glas .

 

Door iets mindere opwarming overdag en betere isolatie (minder koude wanden waar luchtvochtigheid op condenseert) is deze condens misschien minder bij polycarbonaat dan bij glas ? Heb er zelf geen ervaring mee dus dit is volgens mij een mogelijke theoretische mogelijkheid.

 

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben of op een volkstuin complex zitten waar beiden staan en zodanig kunnen vergelijken .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...