Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten 2017


detnol

Aanbevolen berichten

De tomaten koorts is begonnen. Mijn zaadjes zijn binnen

DSC0393677681485773954.JPG

En dat met de tomaten zaden van vorig jaar (Paarse van Annemarie, Red Cherry, Ildi, Stupicke).

 

Ben ik de enige met koorts? En zijn er al eindresultaten vd phytophtera tomaten test?

Tuinieren in Slowakije, kort maar krachtig groeiseizoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tomatenzaaitijd is het voor mij nog lang niet.... dat duurt nog maanden. Dus nee, hier nog geen tomatenkoorts.

 

Voor de Fruitlentphytopthoraresistentietest moet je bij Fruitlent zijn. Zij zijn met de ontwikkeling van deze rassen bezig. Wij hebben alleen maar geholpen door te testen en onze bevindingen naar hen op te sturen. Maar mijn test afgelopen jaar was zeker succesvol te noemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maar mijn test afgelopen jaar was zeker succesvol te noemen.
schreef Erny.

 

Ja....ik kijk ook uit naar de ervaringen van Fruitlent!! Had al eerder wat zaden gekocht bij hen in 2016, was dus geen testdeelnemer. Planten van 2 "resistente" rassen stonden buiten (als enige tomatenplanten, rest niet-resistente tomaten onder overkapping en daar geen problemen) en waren in juni al gesneuveld door phyto.

 

Erny...had jij je ervaringen ook zelf al ergens neergeschreven? (Dan heb ik ze gemist....) anders ben ik wel benieuwd naar je successen ermee!

 

Voor dit jaar geen grotere tomaten-ambities dan een 20 tal planten onder overkapping te telen en 2 of zo in de kas voor vroegere oogst. Moet kiezen uit meer dan 50 soorten waarvan ik nog zaad heb....wordt moeilijk kiezen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Weknow, ik heb wel wat geplaatst in het Fruitlenttesttopic maar niet mn complete bevindingen. Was zelf ook wel benieuwd naar de ervaringen van de andere testers maar die plaatsten geen berichten.

 

Dit jaar ga ik zeker de overige testzaadjes (2 p. soort) zaaien én de zelf gewonnen zaden van de testtomaten van vorig jaar. Maar de kans bestaat dus dat die laatsten niet zaadvast zijn. We zullen het zien.

 

De testtomaten hebben het namelijk lang volgehouden. Her en der ontstond wel een plekje op een blad, dit bij alle planten, maar dit leidde niet tot bruine stelen of ondergang van de plant.

Ook de tomaten zelf werden niet aangetast, op een enkeling na.

Pas op het eind, toen de besmetting van de buurvrouw wel erg dichtbij en extreem aanwezig was hebben mijn planten het ook opgegeven. Maar toen had ik gelukkig de meeste tomaten al rijp kunnen oogsten.

Dus wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb me voorgenomen om dit jaar te beginnen op 1 maart.

 

Ik heb reeds alle variëteiten geselecteerd. Ik ga dit jaar voor 40 variëteiten , maar wel maar 1 plant per variëteit.

 

Heeft iedereen zijn zaad al? Anders wil ik wel collega-moestuinders helpen aan wat (gratis) zaad.

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Na mijn tomatenfiasco van 2016, heb ik voor dit jaar bewust gekozen voor wat robuustere tomatensoorten, die hier ook zonder overkapping kunnen groeien. Natuurlijk komen er ook een paar andere soorten, maar die zijn hopelijk wat minder gevoelig voor phytophthora dan wat ik afgelopen jaar had gezaaid.

 

Qua smaak zal het misschien niet super zijn, maar beter een tomatenoogst dan géén tomatenoogst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dit jaar bewust gekozen voor wat robuustere tomatensoorten, die hier ook zonder overkapping kunnen groeien

 

als ik het goed heb zijn dit toch zeer vroege en vroege soorten?

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen idee, zou normaal wel zo moeten zijn. Het zijn soorten die het volgens de tomatenexpert (van een lezing hier in de buurt) in het klimaat hier goed gedijen.

 

De robuustere soorten die ik dit jaar probeer zijn onder andere de Homosa. Kun je ook in de buitenlucht aanplanten en dat ga ik ook doen. Met het voorzaaien begin ik wat later dan afgelopen jaar en ook plant ik ze wat later uit (eind mei), zodat de ergste kou en nattigheid voorbij zou moeten zijn. Ik ga natuurlijk wel wat andere soorten erbij telen, maar die gaan in de kas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb eigenlijk niet zoveel rassen die ik wil telen. Van ieder ras wil ik wel zoveel mogelijk planten zetten. De rassen waarvan men beweerd dat ze phytophtora resistent zijn wil ik zoveel mogelijk in de vollegrond zetten. Ik heb de rassen van Fruitlent helaas niet gehad en dit jaar ben ik ook voor andere gegaan.

Ik vind het altijd verschrikkelijk wanneer je je gehele of bijna gehele oogst kwijtraakt aan phytophtora, daardoor ben ik toch veel minder tomaten gaan telen, want anders zou ik veel rijen planten.

 

Ik wil in ieder geval planten:

'Sweet bite' / Currant Sweet Pea

'Costoluto Fiorentino' Vleestomaat

'Mountain Magic' F1

'Ferline' F1 (vollegrond)

Verder heb ik nog van ongeveer 5 rassen zaden liggen, maar ik twijfel of ik deze ga zaaien, omdat ze zeker niet resistent zijn.

 

Hebben jullie ervaring met de resistentie van deze rassen? Kan ik ze beter als mogelijk toch overdekt plaatsen? Ik kan over de planten een soort van paraplu maken, zodat ze iets droger staan.

 

Ik heb gelukkig niet veel buren met tomaten, dus de sporen moeten van best ver aan komen waaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een vraagje he, ik ben aan het plannen wat ik in mijn tuinkas ga plaatsen. Ik heb 20 liter potten (40cm) van de action. Vorig jaar had ik per pot 1 tomatenplant, maar toen ik ze rooide vond ik eigenlijk de wortelkluit tegenvallen. Het was minder een klomp als ik verwacht had. Mag en kan ik twee planten per pot planten? Of is dit te krap? Dan zouden ze dus 10 liter per plant hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nedlets: Ligt een beetje aan de soort, bij mij waren de meeste in 15 en 20 liter potten geheel dicht gegroeid met wortels.

Twee zou dan teveel zijn geweest denk ik.

 

Voor dit jaar iets minder soorten, maar tegen de tijd dat ik echt ga zaaien zijn er weer bij gekomen vrees ik

Vorig jaar zoveel planten dat ik niet wist waar ik ze moest laten.

 

Dit jaar ga ik een serie binnen zaaien zoals altijd, maar ook een serie buiten in de kas in verwarmde propagators. Ze hebben dan altijd warme voeten maar als de planten hoger worden en de kap van de bak af moet zullen de bladeren wel wat koeler zijn. Mocht het werken dan ga ik voortaan zo kweken. Scheelt veel werk, ze staan veel lichter en ik heb er meer plek

 

Als test slaagt heb ik ook dit jaar weer dubbel zoveel als bedoelt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afgelopen jaar heb ik mijn planten in 7.5liter potten gehad. En dat ging prima. Ik had verwacht dat de pot inderdaad vol zou zitten met wortelen maar dat viel ontzettend mee. Het jaar ervoor had ik 2 planten in een pot van 10 liter maar dat werd wel echt te krap. De potgrond droogde toen enorn snel uit.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zal zeker kunnen Speets, maar daar heb ik nog niet aan gedacht.

Heb hier een paar lezingen gevolgd van een tomatenkenner die hier in de regio woont en die uit ervaring spreekt. Ga eerst de rassen proberen die deze kenner aanraad en mocht dat niks worden, dan probeer ik echt robuustere soorten bij bv Fruitlent.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Keuzestress!!

 

Ik heb deze 20 soorten http://www.ebay.com/itm/20-pcs-variety-tomato-organic-400-seeds-/141904314139

voor 6,80 incl verzenden van een servische verkoper op ebay gekocht. Veel heirlooms.

1-Tomato ox heart 20 seeds

2-Tomato matt's wild cherry 20 seeds

3-Tomato red apple 20 seeds

4-Tomato Val 20 seeds

5-Tomato tigarella 20 seeds

6-Tomato yellow pear 20 seeds

7-Tomato black krim 20 seeds

8-Tomato lova vf 20 seeds

9-Tomato marmande 20 seeds

10-Tomato pegaz 20 seeds

11-Tomato sain pierre 20 seeds

12-Tomato VF Roma 20 seeds

13-Tomato red pear 20 seeds

14-Tomato Danube ruby 20 seeds

15-Tomato Narvik 20 seeds

16-Tomato cherry white 20 seeds

17-Tomato cherry red bush 20 seeds

18-Tomato Ildi 20 seeds

19-Tomato galapagos 20 seeds

20-Tomato knjaz 20 seeds

Nu hieruit nog een mooie selectie maken, want heb helaas niet plaats voor allemaal. Wil zo'n 12 planten uit bovenstaande maar moet me nog verdiepen welke me het aantrekkelijkst lijken.

Galapagos en Matt's Wild cherry in elk geval, die gaan de volle grond in. Vorig jaar had ik tomatito de jalapa in de volle grond, ook een vrij wilde tomaat en die bleef ziektevrij. Maar dit jaar de andere wilde soortjes maar eens proberen.

 

Verder wat cherrys in potten, en voor de rest twijfel ik nog over een afdakje maken of toch maar het kasje wat nu bij de Welkoop in de aanbieding is.

Ik heb ook nog wat siberische soorten van Diane's mooie moestuin die wellicht in de volle grond kunnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou Ildi zetten en zeker Galapagos, die laatste zou sterk en lekker zijn. De eerste zou veel tomaatjes opbrengen. Ik schrijf 'zou' want alhoewel ik deze winter een massa tomatenrassen gekocht heb, heb ik bitter weinig ervaring. Nu rest mij ook te kiezen tussen al die soorten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Al doende leert men!

Vorig jaar in potten tegen het huis aan ging goed, maar de planten die wat verder van het huis stonden kregen phytophtora, behalve de wilde soorten die in de volle gron dstonden.

Nu twijfel ik over aanschaf van tunnelfoliekas, Lijkt me dat door de hoge luchtvochtigheid er juist meer kans is op schimmel. Ik denk dat ik dus maar een afdakje bouwsel ga maken, ben alleen niet zo handig, dus dat is ook nog wel een uitdaging voor komende weken.

 

Ja heb ook goede dingen over de Ildi gehoord. Ook de Saint Pierre kan het in een koeler klimaat goed doen ( schijnt). We gaan het zien...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had vorig jaar eerst een zelfbouw tunnelfolie kas die verstelbaar was. Werkte opzich prima, alleen de storm in juni was desastreus. Houten latten braken door midden (van tenminste 2,5cm dik). Wel op de zwakke plekken waar een gat geboord was maar toch. Door het gewicht van het zeil en de latten waren meerdere tomaten planten omgeknakt. Ik heb dus begin juli nieuwe planten geregeld tweede hands (die flink achter liepen) en alleen met afdak verder gewerkt. Ze werden wel nat maat zeker niet zoveel als in de volle regen. Ik heb geen Phytophtora gehad! Uiteindelijk toch nog een meer dan uitstekende oogst gehad!

 

Mocht ik dit jaar geen tuinkas hebben zou ik ze gewoon onder een afdak plaatsen. 180cm hoog ofzo.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi allemaal,

ik zal ook even vertellen welke soorten ik onder andere ga kweken:

1. Mille fleur

2. Mini mini

3. Stripes of yore

4. Lollig

5. Glossy rosé blue

6. Garden peach

7. Amazon choclate

8. Specled roma

9. Moneymaker

10. Zaitska

Van alle soorten ongeveer 8 planten. Zaitska heb ik gekregen en heb geen idee wat voor iets het is. Ben benieuwd.

Groetjes tim

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Tim. De Millefleur is een super tomaat. Trossen en trossen bloemen gevolgd door tomaten, doet zn naam eer aan. Hij staat hier gewoon buiten in een pot in de zomer en zelfs dan een meer dan prima opbrengst. T is alleen niet zo'n zoete tomaat, nu vind ik dat frisse persoonlijk wel lekker door de salade.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...