Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten in de winter


Gvdk83

Aanbevolen berichten

Een tomatenplant zou je wel in de winter binnen kunnen houden, maar je moet je afvragen of je dat wilt. De plant zal heel traag groeien, evt een groeistilstand krijgen en zeker niet gaan bloeien. Dat was althans mijn ervaring enkele jaren geleden. Toen vond ik een klein plantje in oktober...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, een tomatenplant is eenjarig maar kan overwinteren binnen. Maar als de plant al 1 meter is, dan kun je beter vanaf het zaadje opnieuw beginnen imo. Als het een klein plantje is, kun je het wel doen ja. Maar zoals gezegd, de plant zal nauwelijks groeien. Pas als je em buiten zet het volgende jaar zal er weer wat gebeuren. Ik heb dit ook gedaan, de plant buiten gezet wanneer het kon, maar heel denderend deed hij het niet. Plant was wel aardig doorgegroeid, maar vruchten niet veel.

 

Er zijn ooo mensen die stekjes nemen van planten van dit jaar, ze binnen zetten en volgend jaar weer gebruiken als nieuwe plant. Het is net wat je wil en hoeveel moeite je wilt doen. Als je het wil doen om tijd te winnen, ja dan kan het een oplossing zijn. Maar of je er heel veel tijd mee wint? Denk het niet eerlijk gezegd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tomaat is op zich een vaste plant. Niet eenjarig nee.

 

Maar het is écht niet makkelijk om een tomatenplant over te houden de winter door. We zitten gewoon in het verkeerde klimaat. De hoeveelheid licht is dusdanig weinig in de winter dat het de plant moeite kost gezond te blijven. De plant wordt ziekelijk.

Daarnaast zou je een koele ruimte moeten hebben met een juiste mate van vochtigheid ( laag )

 

Misschien als je groeilampen inzet dat het zou lukken. In kassen kunnen ze het wél bijvoorbeeld ( ander klimaat nabootsen ) ( hoewel, is in wezen ook maar betrekkelijk: na afdragen plant beginnen ze gewoon weer opnieuw met een nwe plant )

 

Er zijn wel forummers die het proberen, en zelfs dat het een keer lukt; nét an. Er is zelfs een topic over ergens.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oke wat is dan ongeveer een mooie tijd om een tomaten plant te zaaien. Dan denk ik dat ik de oude plant zijn gang maar laat gaan. Momenteel nog erg veel tomaten die aan de tomatenplant hangen. Hopelijk deze week veel zon en hoge tempraturen. Groetjes jessica

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er 0 ervaring mee, het schijnt vrij lastig te zijn. Maar bij urban window farming hebben ze goede resultaten geboekt met het binnen kweken van tomaten in de winter, achter een raam op het noorden. Welk ras dat was heb ik dan weer geen idee van, en of het makkelijk na te doen is ook niet. Geen idee ook of ze een groeilamp hadden of voeding bijgaven etc. Wellicht kun je er eens op googlen?

 

Je kunt het voor de lol natuurlijk altijd gewoon proberen. Dat doe ik ook, ik heb op 1 augustus tomatenplantjes gezaaid onder het mom van 'we zien wel wat er uit komt'. Lukt het niet is het iig ook leerzaam. Tot nu toe groeien ze als kool! Maargoed, 1 augustus is natuurlijk ook nog geen winter. En of er echt tomaten aan gaan komen? We'll see!

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daarnaast zou je een koele ruimte moeten hebben

 

Hey dat heb ik je nu al een paar keer zien zeggen! Dat de ruimte om planten in de winter goed te houden binnen koel moet zijn. Oa in het basilicumtopic geloof ik. Kun je uitleggen waarom dat is? Geldt dat voor alle planten, en hoe koel moet het dan precies zijn? (als het niet te erg offtopic is tenminste )

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar is al een topic over: "zelfgeteelde tomaten kerstmis"

 

Mijn eindresultaat toendertijd:

zelfgeteelde-tomaten-met-kerstmis-t2878-30.html#p63780

 

De afsluiting: Projectje geslaagd (maar niet op tijd).

De eerste 3 tomaatjes gegeten. De smaak viel alles mee.

Was grappig om te doen, maar niet voor herhaling vatbaar, in ieder geval niet om een beetje opbrengst te krijgen.

Nu hebben ze geen extra licht en geen extra warmte gekregen. Dat zou wellicht een (iets) betere opbrengst gegeven hebben. Voor een echt fatsoenlijke opbrengst zou er heel veel meer kunstlicht moeten zijn. Ik ga het niet uitrekenen, maar dan zal de kostprijs per tomaat richting de 1 euro gaan.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Mijke. Sowieso willen we allemaal heel graag jouw in augustus gezaaide tomaten volgen met maandelijks een update en een foto ! Leuk voor iedereen en leerzaam !

 

Verder: 'koel in de winter'. Tja. Is een lastige. Allereerst is temperatuur vooral van belang in samenhang met de lichthoeveelheid ( en ook vocht trouwens )

Een plant die in onze streken in de zomer groeit/bloeit en vruchten geeft, maar op zich wél een vaste plant is en dus 'overhoud-baar' zou moeten zijn, heeft behoefte aan een rustperiode. Na zijn taak als plant: bloeien en vrucht geven wil de plant óf doodgaan, óf in relatieve rust.

In dat 'relatieve' zit het m. De ene plant is van oorsprong tropisch, de andere uit een hooggebergte, de andere uit een sub-tropisch of Mediterraan klimaat ofzo. Elke plant heeft zijn eigen behoeftes.

 

Een tomaat gaat vanzelf in ruste vanwege het veranderende licht. Minder licht vooral. Maar in zijn gebied van herkomst is dat altijd nog meer licht dan wij hem kunnen bieden. Dat wordt dus een heel gedoe, de plant toch het juiste te bieden. Het kán wel ( proberen is altijd leuk ) , maar koelte en weinig tot geen vocht is dan van belang en zo licht mogelijk , en inderdaad geen zon ( noordraam )

Je kan alles stretchen to the limit natuurlijk. Gewoon doen; de resultaten zie je vanzelf. Zélf doen, en niet google als heilig woord nemen ( en ook geen forums, zoals deze dus ( ik heb geen blauwe ogen ))

 

Koel is voor elke plant anders. Rust voor een tropische plant kan zijn : kamertemperatuur ( kamerplanten dus )

Voor Cirtus-boompjes is rust en koel : 6-14 gr. )

Voor tomaten dacht ik rond de 10gr, 14-15 zal ook gaan misschien, maar hoe hoger de temperatuur, hoe meer de plant de prikkel voelt tóch te gaan groeien, wat je niet wil, want het licht is er niet naar.

 

Met Window-farming kan je heel veel natuurlijk; ook zeker tomaten. Je zal zelfs minder kans hebben op enge ziektes ( wel weer witte vlieg en luis )

Op noord kán dat alleen omdat ook noord in de zomer zon biedt

Zonder zon geen echt lekkere tomaten hoor. Op noord zijn ze sowieso onvoldoende zoet. Maar goed. Dat zal iemand wel willen tegenspreken, want ieders smaak-wens is weer anders.

 

Overall: met planten kan je heel veel. Ook binnen. Strech it to the limit ! Heeft niks nada iets met natuur of productie te maken natuurlijk, maar kan wel leuk zijn. En dat is ook al heel wat.

Maar het uiterste vergen van een plant is ook vragen om problemen. Geeft ook niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De reactie van Henkg lijkt tegenstrijdig aan mijn post, maar is ie niet. Je kan 2 dingen willen : een tomaat ,( dus bloei en vrucht dragen ) in de winter.

Je kan ook een tomaat die nú geeft, over willen houden. Of een tomaat die je later gezaaid hebt óver willen houden de winter door. ( appelvrouw heeft dat ook es geprobeerd ) Die 2e bedoelde ik. Als het om doorproduceren of zelfs beginnen met produceren gaat, moet de plant veel warmer staan ( 20-25gr)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aha, dat is dus nog best ingewikkeld dus. Wat gebeurt er met een plant als ze te veel warmte hebben en dus willen groeien, maar niet genoeg licht voor fotosynthese? Of andersom: wel een boel licht, maar het is te koud (of maakt dat dan weer minder uit?)

 

Dat geeft ook direct antwoord op iets anders dat ik me altijd al heb afgevraagd, namelijk wat maakt een kamerplant een kamerplant, waarom zijn die anders dan buitenplanten? Het leek me altijd al sterk dat 'de natuur' plantsoorten zou ontwikkelen speciaal voor in onze woonkamers Maar dat zijn dus waarschijnlijk vaak tropische planten die door onze kamertemperatuur hier immer in rust blijven (of extrapoleer ik me nu weer een slag te veel in de rondte? )

 

En voor mn tomaten zal ik wel even een topic maken, dan kan ik je exact op de hoogte houden van hun groeivorderingen

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je zit hier met je eventuele update's van je tomaten die je nu hebt groeien prima hoor. Die gaat straks in de winter tomaten geven he ? Topic: Tomaten in de winter

 

Kamerplanten zijn veelal subtropische of tropische planten ja. Niet altijd, vaak wel. Vaak kunnen ze 's zomers ook gewoon naar buiten hoor.

Niet in eeuwige rust. Planten uit de tropen vinden het prima in 18-22gr en afhankelijk van de daglengte bloeien de meesten dan ook in onze kamers.

 

Mediterrane planten ( veel kruiden ) die willen veel koeler 's winters. Rond de 2-5 gr. Erg lastig dus. Of kunnen soms ook wel wat vorst aan , sommige wel , anderen niet. Sommigen heel veel zelfs ( bergplanten ) maar dan weer geen kale vorst ( zonder sneeuw ) of helemaal geen vocht en en en. Is best ingewikkeld ja. Planten zijn nét mensen/ huisdieren / kinderen ( alleen minder lawaaierig )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga proberen mijn, te laat gezaaide, tomatenplanten over te houden.

 

ik wilde ze eigenlijk in een soort van serre laten overwinteren en dan als het echt koud gaat worden op een grote onverwarmde, maar wel lichte zolderruimte zetten.

Geen idee of het wat worden gaat, maar niet geschoten is altijd mis.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga het ook proberen dit jaar! Ik had tomaten gezaaid in mei, uitgezet in de tuin en in de zaaibakjes waar niets opkwam iets anders gezaaid. Toen kwamen opeens in augustus (huh?) toch nog 2 tomaten op in de zaaibakjes, ze zijn nu 10 cm en ik ga die proberen over te houden samen met een spontaan in de tuin opgekomen tomaat van nu 15 cm. 3 stuks dus, ik zal hier verslag doen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even terzijde. Ik heb het al eerder waargenomen, dit jaar weer. Tomaten zaaien zich makkelijk spontaan uit. Als er op je tomatenbedje enkele overrijpe tomaatjes (per ongeluk)blijven liggen en overwinteren, komen er in juli/augustus vol op jonge plantjes. Dit jaar zat er afval van tomaten in een van mijn compostbakken. Alleen die zaden hebben blijkbaar het composteringsproces overleefd (zaden overleven dus hoge temperatuur) en kwamen massaal op tussen mijn augurken en courgettes, die ik in juni nog wat van die compost gegeven heb. Nog een aparte waarneming: Verderop in mijn straat heeft er iemand een betonnen bak voor het huis staan. Kurkdroog en volledig uitgespoeld. Er groeit niets in, behalve een volle tomatenstruik van intussen 60 cm hoog en breed, die zelfs de grote droogte van nu aankan.....

 

Ik wied de plantjes weg. Maar als het je zou lukken om er een paar fris en zonder fytoftora (tomatenziekte) vorstvrij en met veel licht de herfst door te houden, dan zouden er gemakkelijk nog wat tomaten aan kunnen komen. Je hoeft misschien niet eens speciaal te zaaien Overigens: zou het kunnen dat tomaten wel vaste planten zijn, maar in ons klimaat in de praktijk niet meer dan 1 seizoen overleven/mooi en productief blijven...waardoor we ze als eenjarige "zien" ?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had bij mijn tomatenzaailingen in het voorjaar eentje die niet verder wou groeien. Mijn dochter van 13 heeft die met veel liefde een mooi potje gegeven en inmiddels is die al 30 cm hoog. Ze gaat die nu verder laten groeien zodat ze in de winter tomaten heeft. Ik laat ze maar doen want vind het wel leuk een kind met aandacht voor de natuur. Zo heeft ze momenteel een kiwiplantje van 15 cm en 2 appelbomen van 40 cm volledig uit zaad opgekweekt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Overigens: zou het kunnen dat tomaten wel vaste planten zijn, maar in ons klimaat in de praktijk niet meer dan 1 seizoen overleven/mooi en productief blijven...waardoor we ze als eenjarige "zien" ?

Dat zou me niet verbazen: pepers en paprika's zijn ook vaste planten die in ons klimaat eenjarig geteeld worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan je een tomatenplant binnen laten overwinteren. En dan in het voorjaar weer buiten zetten. En kunnen er dan weer bloemen en vruchten in de tomatenplant komen. Groetjes jessica

 

Ja je kan hem zo in de kamer zetten ,als kamerplant.Maar als er bloei komt zelf even bevruchten!

 

Zo doe ik het jaren heb in de winter tomaatjes, het zijn planten van de zomer die nog niet zo veel hadden gegeven.(struik)

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in de moestuin nog 4 tomatenplantjes staan die al een maand geleden ongeveer gestopt zijn met groeien. Het is een trieste bedoening. Die plantjes die ik binnen heb opgekweekt zijn ongeveer 10x zo groot! Zou het zin hebben om die anderen nog uit mijn tuintje te graven en binnen neer te zetten in pot?

schaamteloze reclame voor mijn keigeweldige blog: http://plukjegelukje.blogspot.nl

 

#groningen #moestuin #homemade #hond #poezies #natuur #flow #breien #ondernemen #dromen #bakken #koken #huisje #permacultuur #kringloop

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb nog 8 tomatenplanten in m'n serre en nog 3 in de moestuin.

In de serre is er een van meer dan 3 meter!

 

Ik ga een heel lage, struikvormige soort zoeken voor in de winter...die ik binnen een week ga zaaien (binnen)

 

ps: Ik vind net de Sub Artic Plenty, die heeft hoge tolerantie voor koele en vochtige omgevingen.

Die lijkt me geschikt voor 's winters in een licht verwarmde veranda of kamer aan een groot raam.

aangepast door Gast

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...