Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tomaten-uitdaging: Op zoek naar "Zoetekes"


weknow

Aanbevolen berichten

Kunnen we zelf tomaten kweken die (minstens) zo lekker en zoet zijn als “honingtomaatjes”?

 

Dat is een uitdaging die we samen als leden van het Moestuinforum aangaan.

 

Naast wedstrijden op het forum, waarbij iemand winnaar is, willen we ook “wedstrijden” organiseren die we samen kunnen winnen. Door samen te werken, ervaringen en informatie uit te wisselen en van elkaar te leren.

 

In deze topic maken we afspraken over samenwerking, wisselen we ervaringen en informatie uit en geven we achtergrondinformatie door. Ook alle reacties en commentaar hierop mag je er plaatsen.

 

Bovenaan wil ik de eerste bijdragen even reserveren.

- Voorstellen werkwijze samenwerking.

- Samenvatting van bevindingen en resultaten.

- Informatie over de honingtomaat.

- Informatie over de smaak van tomaten.

- Informatie over het telen van tomaten.

- Informatie over het kruisen van tomaten.

Zo staat in het begin van dit topic de belangrijkste informatie bij elkaar. Door het knopje “edit” te gebruiken, kan ik dan de informatie aanvullen, corrigeren of actueel maken en reacties er in verwerken.

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorstellen voor werkwijze (Zoals ik het me nu voorstel…maar reageer gerust, want het zijn nog maar eerste gedachten!)

 

Dit is het doel: Lekkere, zoete tomaten, die niet onderdoen voor “honingtomaten” en die moestuin-liefhebbers gemakkelijk zelf kunnen telen. (Laten we ze maar “zoetekes” noemen).

 

De zoetekes die we graag willen:

- hebben een smaak die vergelijkbaar is of zelfs nog beter dan die van honingtomaten.

- Hebben een structuur die vergelijkbaar is met de honingtomaat. Knapperig, stevig en geen stroeve schil.

- Zijn als ze rijp geoogst worden nog even te bewaren, weinig barstgevoelig.

- Kunnen biologisch worden geteeld.

Daarnaast zou het helemaal leuk zijn als het ook nog een makkelijke plant is om in ons klimaat in de kas of – al of niet overdekt – in de volle grond te telen. Ik denk aan grootte, vorm, onderhoud, rijpingstijd, productie, resistentie e.d.

 

Er zijn 3 wegen die we, als forumleden, kunnen bewandelen om onze “zoetekes” te verkrijgen.

 

A. Uit de vele duizenden tomatenrassen en soorten die er bestaan, de rassen zoeken, uitproberen en vergelijken die aan ons doel beantwoorden.

B. Zaden winnen van honingtomaten en vergelijkbare andere F1-rassen en proberen/hopen dat hieruit (ook) een goede variëteit overblijft die ook weer via het zaad te vermeerderen is.

C. Zelf gerichte kruisingen maken en gaan vermeerderen en via testen tot een beter tomatenras komen.

Al met al zal het een project zijn van meerdere jaren……al is het maar omdat je een seizoen nodig hebt om nakomelingen te krijgen. Ik denk dat we in ieder geval met weg A kunnen beginnen. B. kan misschien ook wel, maar daar zijn wat haken en ogen. Weg C. zal (nog) niet voor komend seizoen zijn, maar is met wat geluk misschien toch ook wel mogelijk….

 

Weg A: Geschikte rassen en soorten zoeken, proberen, vergelijken en beoordelen.

Een aantal mensen op dit forum zijn zelf al bezig met het proberen van allerlei tomaten, om de beste over te houden en in hun teeltplan een vaste plek te geven. Zij hebben al informatie en ervaringen! Laten we anderen (in principe iedereen van het forum die wil) daarbij betrekken en onze ervaringen delen + bevorderen dat meer mensen ervaringen opdoen en die ook uitwisselen. Dit kunnen we zoal doen:

- Een lijst maken van rassen die in aanmerking komen. Zoeken naar andere, nog niet bekende, rassen.

- Zaden of jonge plantjes van die soorten kopen of ruilen en de meest interessante vermeerderen en verder uitwisselen.

- Volop onze kweek en proefervaringen met die soorten uitwisselen via dit forum, liefst ook in onderlinge vergelijking.

- Proefbijeenkomst houden (bijv. als op de laatste Moestuinforumdag)

Als dit een beetje loopt, komt er al veel informatie en ervaring op tafel. Aan het einde van seizoen 2014 kunnen we stand opmaken en samen kijken hoe we het beste verdergaan dan.

Bovendien krijgen beginners en mensen die nog niet zo bekend zijn met het telen van (deze) tomaten veel hulp en leren we er volop van, waardoor ook velen op het forum mee kunnen doen.

Om een begin te maken heb ik een overzichtje geplaatst komt nog! in dit draadje met rassen die, misschien, geschikt zijn om in onze gezamenlijke zoektocht te proberen. Daarbij heb ik vooral dit forum al als bron gebruikt. Natuurlijk is je commentaar welkom en kan dit lijstje worden aangevuld of gecorrigeerd!

 

Weg B. Zaden van honingtomaten (en vergelijkbare soorten) winnen en zaaien.

Minstens enkele mensen op dit forum hebben dit al gedaan. De resultaten zijn blijkbaar wisselend. Thea had nakomelingen die het niet haalden bij de echte honingtomaten. Stan vertelde dat hij wel lekkere zoete tomaten kreeg.

Aan deze weg zit een juridische en een kweektechnische beperking. Daarom is wat voorzichtigheid en terughoudendheid geboden.

Juridisch. De honingtomaat en misschien ook soortgelijke tomaten die verkocht worden, zijn wettelijk beschermd. Het symbooltje ® geeft dit aan: Het is een erkende merknaam. De zaadteler en/of de kweker zijn de eigenaar van dit ras en dit merk. Je mag die naam niet gebruiken voor je eigen tomaten, maar ook mag je er geen zaden van die soort verkopen of uitwisselen. Of je de zaden mag winnen en zelf weer zaaien voor eigen gebruik, weet ik niet zeker: Dit is een grijs gebied. Als forum en liefhebbers op het forum moeten we ons aan die wetten houden.

Kweektechnisch. De honingtomaat en vergelijkbare soorten zijn bijna altijd zogenaamde F1-hybriden. Om tomaten met deze heel bepaalde eigenschappen te krijgen bevrucht een zaadteler de stamper van een bepaald ras met het stuifmeel van een bepaald ander ras. Alleen zo krijg je die tomaat met heel bepaalde eigenschappen. De kweker van echte “honingtomaten” moet zijn zaad dus ook steeds weer kopen bij de zaadteler die dit ras bezit en deze F1-kruising maakt.

De planten uit de zaden van een F1-hybride hebben 2 vervelende kenmerken: 1. Ze leveren zelden meer de kwaliteit van de F1-plant, maar bevatten een grote variatie in eigenschappen, waardoor er misschien sommige nakomelingen best nog op de F1-plant lijken, maar de meeste kwalitatief veel minder zijn. 2. Als je toevallig een goede nakomeling vindt, is het bijna onmogelijk om die nog te vermeerderen met dezelfde goede eigenschappen: het is niet zaadvast…zeer waarschijnlijk krijg je elke keer weer een generatie slechtere planten.

 

Kortom: Je kunt het proberen en je kunt toevallig veel geluk hebben en een tomaat die (bijna) net zo lekker is als de honingtomaat kweken, maar dan nog zal het zaad daarvan niet meer zo geweldig zijn. Bovendien ben je misschien illegaal bezig of in ieder geval op het randje van de wet, met alle risico’s van dien. Ieder moet voor zichzelf beslissen of hij dit wil doen. Maar om het äls forum”te organiseren lijkt me niet zo verstandig. Bovendien is de kans op succes niet zo groot.

 

Weg C: Zelf gaan kruisen en selecteren.

Ik vermoed dat er vele mensen en bedrijven op de wereld hetzelfde zoeken als wij. Juist omdat het winnen van tomatenzaden die soortecht zijn bij niet F-1 rassen zo gemakkelijk is, is het (gericht) kruisen van tomaten om betere soorten te krijgen nogal moeilijk. Bijna altijd zal de plant zichzelf bevruchten. Dat komt door de bouw van de bloem: meeldraden en stamper zitten dicht bij elkaar en als het stuifmeel vruchtbaar is (maar een korte tijd elke dag) is er maar een beetje wind of een insect nodig om de bevruchting tot stand te brengen. Om te kruisen moet je zorgen dat de nog onrijpe meeldraden verwijderd worden en je de stamper kunstmatig bevrucht met het stuifmeel van een andere tomaat. Dat is vrij moeilijk. Maar het kan wel. Zelfs als er maar enkele forumleden deze techniek beheersen, kan het in de toekomst interessant zijn, omdat anderen op het forum de kruisingsresultaten kunnen helpen testen en helpen selecteren om gaandeweg tot een beter ras te komen. Dus misschien toch iets wat we in de toekomst kunnen doen?

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier alvast de link naar ervaringen/vergelijkingen over de smaak van tomaten op dit forum afgelopen zomer:http://tomaten-proeven-vergelijk-t10420.html?hilit=smaak, tomaten

 

In voorbereiding is een lijstje met hier en elders al genoemde tomatenrassen, die interessant zouden kunnen zijn voor onze gezamenlijke zoektocht.

Wordt binnenkort hier gepubliceerd om aan te vullen en van kritische bedenkingen te voorzien!

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

“Honingtomaat®” is een beschermde naam.

Alleen de tomaten die door het Nederlandse bedrijf van Jos Looije worden geteeld en verkocht mag je een “honingtomaat” noemen. Het ras is ontwikkeld door het Franse bedrijf Gautier Semences, die deze zaden verkoopt aan telers in diverse landen.

Intussen zijn deze honingtomaten erg bekend geworden in Nederland en het buitenland. Ze hebben een reputatie gekregen en worden gepromoot door de teler als de lekkerste tomaat die je kunt kopen. Bovendien worden ze zonder pesticiden en biologisch geteeld, aldus de eigen website van teler van Looije. De smaak wordt er omschreven als: “Honingzoet, met een frisse, zachtzure nasmaak. De combinatie van de smaak, de glanzend rode kleur en de stevige beet maken het tomaatje tot een heerlijke delicatesse”.

 

Het merk “honingtomaat” wordt verkocht via delicatessewinkels. In de supermarkt wordt dezelfde of een zeer gelijkende tomaat van Looijen verkocht onder de (ook beschermde) merknaam “Dulcita®”.

 

Veel meer informatie vind je:

- op de website van de kweker die het merk Honingtomaat bezit: http://www.looijetomaten.nl/

- op de promotiesite voor honingtomaten: http://www.honingtomaten.nl/index.php

- op de (Engelstalige) site van Gauthier zaden http://www.gautiersemences.com/index.php

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over de smaak van tomaten.

 

Smaak is per definitie subjectief: persoonsgebonden. Wat de een lekker vindt, vindt de ander niet zo lekker. Smaak is ook cultuur gebonden. Wat je waardeert is afhankelijk van wat er om je heen gegeten wordt en van wat je van jongs af leert kennen. Smaak kan zich ontwikkelen: jonge kinderen houden van niet van bitter (er zijn uitzonderingen), maar kunnen later de wat bittere smaak van spruiten, witlof, koffie of bier wel lekker gaan vinden. Heeft te maken met ontwikkeling van de zintuigen en misschien ook met gewenning. Je kunt iets “leren eten” en het dan zelfs gaan waarderen. “Wat de boer niet kent, eet hij niet”….niet iedereen staat open voor iets anders of nieuws. Een tomaat moet rood zijn…..een wortel oranje…..of toch niet? Smaak is ook afhankelijk van sfeer, omstandigheden, de mensen met wie je omgaat, verwachtingen…is soms bedrieglijk: Als wijn duur is, moet ze ook wel beter zijn dan “supermarktbocht”. Smaakt diezelfde wijn op een zwoel romantisch Frans terrasje echt beter?

 

Toch is er vaak ook een zekere “common sense” waar te nemen in wat mensen graag eten. Frites met mayonaise en een knapperige pizza….volksvoedsel? Het water komt bij velen al in de mond, zelfs ondanks de associaties met “vet”, cholesterol en dus “ongezond”. Tomaten uit de winkel: voor heel veel mensen stond dat lange tijd gelijk met “smakeloos”. Zeker Nederlandse en ook wel Belgische tomaten hadden die reputatie. Wie het geluk had om de rijpe, geurende, verse tomaten van een liefhebber uit zijn/haar eigen tuin of serre te kunnen proeven, was vaak snel bekeerd. Telers, veredelaars spelen daar op in en gingen trostomaten, roma’s, cherries, snoeptomaatjes en ook “honingtomaatjes” in de winkels brengen. Een toenemend publiek is ook bereid om wat meer te betalen voor iets dat als “lekkerder” (en gezond) in de schappen lag. Waar vroeger de productie en prijs vooral de teelt van onze tomaten bepaalde, is de smaak (en presentatie) in belang toegenomen om je tomaatjes te kunnen verkopen. Ook in het buitenland. En onze”tomatenreputatie” gaat met sprongen vooruit. Betere, rijpere, smaakvollere en andere vormen en kleuren van tomaten zitten in de lift. Velen zijn het erover eens: “Die zijn lekker” en sommige zelfs “heel erg lekker”, zoals het honingtomaatje dat dit jaar is uitgeroepen tot “lekkerste tomaat” door een vakjury en het grote publiek. Ook in mijn mond kan ik ze waarderen en ze zijn bekend (goed in de markt gezet, een A-merk geworden)…maar ik proefde ook tomaten van anderen, bekenden, bij Jorg in zijn tuin, bij Appelvrouw in Frankrijk en die geeloranje “ananas” (die heb ik onthouden, naast andere lekkere) op de moestuinforumdag…en ook die waren echt mjammie!

 

Niets zo moeilijk als smaken omschrijven. Niets zo bedrieglijk als de omschrijving van een smaak. In de reclame worden troep en bocht aangeprezen met dezelfde superlatieven als demeest verfijnde delicatessen. Dat geldt voor wijn, voor pindakaas (test in de Consumentengids laat verdorie de Calve-pindakaas winnen, die er hier in huis niet meer inkomt vanwege zo extreem zout, dat we ze echt vies vinden…) en zeker ook voor tomaten. Dat mag. Want smaak is vrij. Persoonlijk. Smaken verschillen. Vogelvrij…?

 

Woorden schieten tekort om smaakbelevingen te omschrijven. We hebben er maar weinig: zuur, zoet, bitter, mild, zout, pittig, kruidig….dat is zo een beetje het hele arsenaal. Dat kun je nog uitbreiden met vergelijkingen, waar het aan doet denken…(“iets van aardbei” of “ziltig” of “zoals op die boerderij in Italië”) of met een beschrijving van de “bite” of de textuur (stevig, knapperig, romig, hard vel) of de beleving in een aantal stappen te beschrijven (eerst wat zuur, met een lange droge nasmaak). Maar daarmee is het wel ver op. Te weinig om het heel precies te beschrijven, om alles onder woorden te brengen wat er aan indrukken en belevingen allemaal gebeurt….en misschien zelfs wat overdreven voor een ander om dat allemaal te moeten aanhoren of lezen. Dat iemand enthousiast is of niet, zijn deskundigheid of ervaring kunnen zo een beschrijving wel extra gewicht geven. Hier op het forum zijn er diverse mensen die behoorlijk wat ervaring hebben. Of Diana Stek, die op haar interessante website al jaren verslag doet over de vele tomatenrassen die ze heeft gekweekt. (http://www.mooiemoestuin.nl/database/tomaat/) Hoe een tomaat precies smaakt, kun je best zelf proeven…en vergelijken met je andere proefervaringen. Er zijn er blijkbaar tussen die duizenden soorten toch wel een aantal die er dan bij veel proevers positief uitspringen. De honingtomaat die onze referentie is ook.

 

Nu zijn er door kwekers en telers wel pogingen gedaan om de smaak van tomaten wat objectiever te kennen. Als je om den brode teelt, kun je je een seizoen met een minder lekker product, omdat het zaadbedrijf het ras wat te mooi omschrijft, niet permitteren. Daarvoor wordt de zogenaamde brix-index gebruikt, die een aanwijzing is voor de zoetheid van tomaten en andere gewassen. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brix-waarde) Een hogere brix-waarde betekent een zoetere tomaat. Maar een zo zoet mogelijke tomaat is niet de lekkerste tomaat. Lekker is een combinatie van smaakindrukken, waar ook wat zuur of pittig of kruidig in mag zitten. Smaak en wat lekker is, is dus helaas niet meetbaar. De website van fa. van Looijen zegt hierover: De brix-waarde (of suikergehalte) in de tomaten verschilt door het jaar heen. Bij de Honingtomaten® loopt dit van 9,0 tot soms 11,5. Laat je hierdoor echter niet misleiden. Uit onze smaaktesten blijkt dat de brixwaarde van tomaten lang niet altijd bepalend is voor de smaakwaardering die mensen eraan geven. Soms werden de Honingtomaten® beter beoordeeld bij een lagere brix-waarde dan bij een hogere brix-waarde.

 

De eigenschappen van een bepaald ras zijn heel belangrijk voor de smaak. Maar er zijn veel meer factoren die bepalen of een tomaat lekker (zoet) smaakt als je ze oogst. De samenstelling van de grond (alle voedingsstoffen in goede hoeveelheden, maar ook de aanwezigheid van sporenelementen en micro-organismen hebben invloed), de gezondheid en voorspoedige groei van de planten, voldoende warmte en licht (niet zozeer zon, maar lichtintensiteit), vochtigheidstoestand, microklimaat enz. in alle ontwikkelingsstadia van de plant spelen een rol. Hoe rijp de vruchten zijn, hoe ze bewaard worden: ook dat heeft grote invloed.

 

Tot slot nog een opmerking over wat we een “ras” noemen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat alle planten van een bepaald ras genetisch hetzelfde zijn. Een tomaat van het ras Moneymaker is altijd een Moneymaker…. Niet dus! Hoogstens min of meer. Binnen het ras is nog een heel scala aan verschillende genen en dus eigenschappen aanwezig en elk zaadje en elke plant heeft daarvan een, unieke, eigen combinatie in zich. Wel is een goed ras, door langdurige selectie op de gewenste eigenschappen, min of meer stabiel in de nakomelingen.

Om een ras in stand te houden moet het “onderhouden” worden. Deskundige telers moeten strikt blijven selecteren op de sterke, gezonde planten die de typische eigenschappen van het ras in zich hebben en alleen daarvan de zaden winnen en verspreiden. Als dit niet of te weinig gebeurt, “verwatert” of zelfs degenereert het ras. Het risico van zaadbedrijven die vooral veel zaad willen winnen en ook van veel amateur zaadwinners is dat ze niet genoeg kennis en ervaring hebben om dit noodzakelijke selectieproces uit te voeren. Dat de ene plant veel betere of veel lekkerdere tomaten geeft dan een andere plant van hetzelfde zaaisel of dat de ene tuinier meer succes heeft dan de andere, kan hierdoor soms ook verklaard worden. De zaadstam van de ene zaadhandelaar kan hierom ook veel beter en lekkerder zijn dan die van een ander bedrijf en hangt af van de deskundigheid en kritische selectie van de zaadtelers. Zelfs van de F1-hybriden die Looije teelt als hun honingtomaat, wordt na smaaktesten ca. 40% niet als honingtomaat verkocht omdat de geproduceerde tomaten niet voldoen aan wat van het ras verwacht mag worden.

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorlopige informatie:

- Op dit forum zijn er vele topics over het telen van tomaten. Gebruik te zoekfunctie rechtsboven om daarin te bladeren.

 

Voorlopig daarnaast een link naar een duidelijk en vrij uitgebreid webartikel van Luc Dedeene over hoe je tomaten teelt. http://www.plantaardig.com/groenteninfo/tomaten.htm

Zonodig wordt dit later nog aangevuld met tips en trics.

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ben92 is plantenveredelaar van beroep. Verderop in deze topic schreef hij al wat basisinformatie over tomaten kruisen op een heel duidelijke en begrijpelijke manier bij elkaar. Dat kan ik echt niet beter.

Dus neem ik het hier even over van Ben.

 

teneerste het is sowieso een langdurig project, bijv weg C dat duurt minimaal 6-8 jaar. Om even uit te leggen, als ik een brandywine met een moneymaker kruis zullen de eerste nakomelingen altijd hetzelfde zijn, dit heet ook wel de F1 generatie. Als ik deze kruising weer opnieuw doe met een andere brandywine en een moneymaker komt daar weer dezelfde F1 uit. Als ik weer zaden oogst van deze F1 en die weer teel dan zullen daar heeeeeeeeel veeel verschillende tomaten tussen zitten. Voor wie het wil kan ik later wel uitleggen waarom. Die generatie heet de F2. en als ik steeds de lekkerste tomaat kies dan ga je van F2 helemaal door naar F8 wanneer je tomaat wel redelijk stabiel is (de grootte is hetzelfde, vorm en kleur, groei type e.d.).

 

Dus als je jezelf 2 jaar wil besparen kan je het best een zakje F2 zaden van Vreeken kopen Boutros oid heet die. Diana heeft nu een F1 die ze coral queen heeft genoemd en geeft deze gratis weg, als ik me het goed herinner is het een kruising tussen een vlees tomaat en een kerstomaat dus er is een kans dat er uit de zaadjes van haar een goede kerstomaat zit is aanwezig.

 

Als je zelf wil kruisen dan moet je zorgvuldig te werk gaan, je moet eerst de bloemblaadjes en de helmdraden van de bloembodem afhalen met een pincet van een nog niet helemaal geopende bloem, en zoals eerder al was beschreven meerdere keren bestuiven (over meerdere dagen, elke dag of 2x per dag). Met sommige rassen gaat het makkelijker dan met andere, ik had dit jaar meerdere kruisingen geprobeerd maar doordat ik nooit langer dan 1 dag per week bij mn tomaten kon zijn zijn ze allemaal mislukt.

 

Daarnaast, als je echt graag een goede nieuwe tomaat wil kruisen dan moet je echt met wilde typen werken, ik heb ooit zo'n wild tomaatje geproefd (zo'n bestomaat) en die zijn echt heerlijk, groeien goed en zijn nagenoeg resistent tegen phyto. Daarnaast is er 1 wilde tomaat de habrachoites, die echt goed koude bestendig is, zelfs vrieskou. Maar die smaken nergens naar dus dan duurt het veredelen wel 2x zo lang.

 

Goed ik weet even niet meer wat ik nog meer wilde schrijven, maargoed ik houd me hier zelf ook mee bezig, maar het is echt te gek dat jullie dit ook interessant vinden, het is alleen maar goed als meer mensen veredelen en zelf zaden bewaren, trek je er niets van aan dat andere bedrijven hiermee bezig zijn, met alle moestuinforummers samen is het mogelijk om met een net zo goed of betere tomaat te komen

aangepast door Gast

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Erg leuk idee! Ik heb zelf geen kas zodat het lastig wordt om mee te doen, maar het is wel leuk. Wat ik me afvraag: het is wel duidelijk dat je de merknamen niet mag gebruiken, maar mag je een ras waar patent (of hoe dat ook heet bij planten) (kwekersrechten volgens mij) wel gebruiken om te kruisen? Zou jammer zijn als we over een paar jaar met een heerlijke tomaat zitten die we niet mogen ruilen/verkopen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk dat dat wel mag ja. Toevalskruisingen kunnen toch moeilijk verboden zijn ( nog ). Omdat een toevalskruising niet te onderscheiden valt van een 'gerichte kruising' , zie ik dat als hetzelfde. 100% zekerheid bij kruisingen heb je sowieso eigenlijk niet met hobby-kruisingen, dus ik denk dat het allemaal wel meevalt kwa claims verderop in het proces.

 

Weet niet of het mag, maar ik doe graag mee, en neem hier dan een voorlopig andere weg, door mijn lekkerste tomaat verder te kruisen naar een andere maat. Ben ik eigenlijk al mee bezig.

Zelf heb ik een aantal erg lekkere tomaten, maar is de maat eerder een probleem. Ze zijn eigenlijk gewoon te groot.

 

Wie mij zaad kan sturen van die 'honing-tomaat' ? Ik hou me aanbevolen. Dan neem ik die komend seizoen mee in een van de kruisingslijnen.

 

Tóp - Topic weknow !!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik meld me en wil graag helpen

 

Is het de bedoeling om een snacktomaat te kweken of vleestomaat formaat?

Moet de tomaat nog aan verdere eisen voldoen qua mogelijkheden voor:

-lang bewaren

-makkelijk voor inmaak

-productiviteit van de plant

En wat ik een stukje terug nog had gelezen; makkelijk om ook buiten zonder kas te kweken

 

Ben erg benieuwd en vind het ook een leuk initiatief!

Groetjes Loraine

 

"Wat niet kan, moet nog gebeuren."

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Jarno.

Een kasje heb ik ook niet. Zou het wel graag willen, maar zit er even niet aan. Wel ga ik een verplaatsbaar afdak bouwen waar 8 a 10 planten onder passen. Ik richt me dus vooral op laagblijvende struikvorm-rassen (die kan ik onder een tentvormige tunnel uitplanten) en rassen die een snelle rijping hebben buiten. Die laatste zijn natuurlijk een risico, want als het weer niet meewerkt is er heel weinig te oogsten. Dus.met wat huisvlijt en vindingrijkheid kun je hopelijk toch wel meedoen. Hoe meer zielen....

 

@ Dennis.

Dank alvast voor je suggestie. Een eerste lijstje met mogelijke kandidaten om verder te proberen/onderzoeken is in voorbereiding. Daar komt ie bij.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jongens ik doe graag mee.

Heb 6 jaar geleden op de markt van Falaise olijf tomaatjes gekocht en deze gezaaid.

Ze blijven na jaren nog lekker waren volgens mij geen F1.

Zelf @Bit vond ze lekker en dat wilt wat zeggen ,hoor.

Heb wel zaad van de rode en fel oranje olijf tomaatje en de honing tomaatje .

Zelf de kleur bleef flauw rood van de honing tomaatje.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Bit. Natuurlijk doe jij mee. Dat wist ik al En erg leuk om te vernemen dat je al bezig bent met testen en zelfs kruisen! Super! Kunnen we veel van je leren en jou misschien weer helpen met zaailingen testen en uiteindelijk proeven

 

@ Loraine. Fijn dat je ook meedoet! Wat je teelt, bepaal je - uiteraard - zelf! Honingtomaatjes zijn kleine snacktomaatjes. Maar van lekkere dikke die ook goed smaken is niemand hier vies, vermoed ik zo. Ik stel me voor dat we als we een lijstje met geschikte soorten hebben, wat gaan uitwisselen en afspreken wie wat gaat telen. Zelf heb ik daarvoor zelfs al wat zaadjes besteld.

 

@ Thea. Je reageerde steeds al enthousiast en ik denk dat we jouw ervaring + tuinkennis erg goed kunnen gebruiken. Dus ik hoopte al dat je van de partij zou zijn! Dat Franse tomaatje noemde je al en komt zeker op het lijstje! De ervaring met zaailingen van de honingtomaat had ik ook al opgepikt. Je vertelt er nu nog wat meer over. Dank daarvoor!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed plan!

Ik doe niet mee want ik ben veel te slordig voor dit werk. Maar als ik ergens mee kan helpen doe ik het graag. En zaad van honingtomaten heb ik ook. Deze tomaten werden op de floriade vorig jaar aangeboden als zijnde de lekkerste cherry..trouwens niet onder de naam honingtomaat denk ik nu, maar ik dacht toen meteen dat het een honingtomaat was. Enfin..dat zaad moet ik nog ergens hebben liggen in een donker zaadhoekje..wil je dat hebben Bit?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jazeker wil ik wel 3 4 of 5 zaadjes !! heel graag zelfs ( meer niet hoor, ik kom al óm in het zaad ( ben net terug van Thea )

 

Vraag aan Thea: Jij had ook de honing tomaat ? Was dat de échte honingtomaat ?

Zaad van die inderdaad erg lekkere kleine oranje, dikschillige tomaat wil ik trouwens óók wel.

 

( hmmm, gaan mn plannen met betrekking tot minder tomaten zetten volgend jaar er al weer aan he ? hmmmm ) Ps: ik heb wel een klein kasje. Maar de doelstelling van Weknow, dat de tomaat het ook buiten goed moet doen, of redelijk goed dan , is wel een heel belangrijke hoor.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bit schreef: "Maar de doelstelling van Weknow, dat de tomaat het ook buiten goed moet doen, of redelijk goed dan , is wel een heel belangrijke hoor".

 

Hmmm......was dat mijn doelstelling? Volgens mij stond dat in het lijstje: "Leuk als we dat ook nog zouden kunnen bereiken".

Ik had het niet bij de echte, eerste doelstellingen gezet omdat tomaten telen in de "volle grond" ieder jaar weer een gok is.

 

Het kan fout gaan vanwege de temperaturen: In de zomer van 2011 zijn de dagtemperaturen tussen half juni en eind augustus (hier) niet boven de 17 a 18 graden geweest Ik heb dat jaar geen enkele behoorlijke tomaat van eigen teelt kunnen eten. Nu was die zomer wel uitzonderlijk koud.

 

In de meeste zomers is buitenteelt vooral een race tegen de tijd. Je weet zeker dat je tomaten vroeger of later aangetast zullen worden door tomatenziekte (phytophthora) en bent erg afhankelijk van nattigheid, vochtigheid en warmte voor wanneer dit gebeurt. Met wat geluk, zoals afgelopen zomer, is het warm en niet erg vochtig. Dan haal je een redelijke oogst voordat de meeste van je planten toch worden geveld. (Dat was nu eind augustus/begin september). In vele jaren slaat het schimmel (bij zwoel, warm en vochtig weer en regen) al eerder toe. Meestal kun je aangetaste planten afschrijven: tomaten smaken vies en het risico van verdere verspreiding naar (nog) schone planten, wil je voorkomen.

 

Er zijn wel rassen die wat beter bestand zijn tegen phytophthora. Ze hebben wat meer resistentie...maar echt resistent is een illusie. Ook zijn er rassen die worden aangetast, maar als de weersomstandigheden verbeteren zich herstellen: nieuwe groei en nieuwe vruchten is weer gezond en goed. Binnen Velt (een grote Vlaamse vereniging voor o.a. ecologische landbouw) is het gevecht tegen phytophthora vele jaren echt een thema geweest: Velen hielden zich intensief bezig met zoeken naar resistentie en teelttechnieken om het zo veel mogelijk te voorkomen. Maar opgelost is het zeker niet. Buitentomaten in weer en wind is en blijft moeilijk en risicovol.

 

Hier in de buurt zitten wat moestuiniers (van die oude mannetjes met een grote lap grond...ha,ha ben ik dan nog geen oud mannetje? ) die bijna elk jaar toch behoorlijk oogsten van hun rijtjes Moneymakers. (Want op een of andere manier is dat het ideale ras voor hen; zoals aardappels "Binten" en "Mona Lisa's" moeten zijn). Ze spuiten consequent tussen eind mei en half september om de week a 10 dagen dagen met een fungicide. Voor wie dat spuiten niet wil, zoals ik, blijft het behelpen. Zorgen dat planten snel droog kunnen waaien, bestuiven met lavameel en alleen rassen buiten telen die wat kou kunnen verdragen en na het uitplanten snel vruchten vormen die ook vlug afrijpen. Als je dan ook nog de allerlekkerste tomaten wilt, is dat misschien wel gelijk aan het vragen om een wonder.

 

Nu is tomaten telen in een niet-verwarmde kas ook niet helemaal ideaal. Je moet het directe zonlicht kunnen temperen en vooral steeds kunnen zorgen voor ventilatie en verkoeling in de kas bij echt warm en zonnig weer. Ik denk dat als je omstandigheden kunt maken, waarbij de tomatenplanten overkapt zijn en verder beschut en warm staan, maar wel buiten, dat dat ideaal is. Zo veel mogelijk licht en temperaturen die tussen de 22 en 26 graden liggen, maar weinig vochtigheid. Een kasje waarvan de (bovenste) zijramen verwijderd zijn gedurende de zomer of een of andere vorm van licht doorlatende overkapping is in mijn ogen de meest oogstzekere tomatenteeltvoorziening. Zeker als je ze de eerste 4 weken na het uitplanten, rond 20 mei, ook nog tegen eventuele lage temperaturen en koude wind kunt beschermen. Een verwarmde kas, waarin je het licht, klimaat en de temperatuur helemaal kunt regelen (airco) is helemaal ideaal....dat is wat de grote beroepstelers bouwen om het hele jaar rond tomaten in de winkels te kunnen aanbieden.

 

Ieder van ons zal het moeten doen met de omstandigheden die hij heeft/kan maken. Goed om rekening mee te houden bij de soorten die je zaait. Wie alleen op het terras of onder een lichte veranda tomaten kan zetten, kiest best voor struikvormplanten. In grote potten of bloembakken. Ook daarin zijn er kandidaten voor de "zoetekes" die we zoeken! Wie een kasje heeft, kan in principe alle soorten zetten, zolang ze maar niet te wild en onstuimig groeien. Een lichtdoorlatend afdak in de volle grond, geeft ook ruimte wellicht aan zeer sterk groeiende tomaten soorten, maar daar zou ik de rassen die pas heel laat afrijpen wat vermijden en eerder kiezen voor de soorten die vroeg of gemiddeld afrijpen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een vraag aan Thea en Stan (en misschien anderen die zelf zaad uit de officiële "honingtomaat" van fa. Looije hebben geoogst en dit weer gezaaid). Kunnen jullie wat meer vertellen over de groeivorm van de plant (hoe groot, breed, dieven, stand en aantal van tomaten in een tros, wanneer bloemen en snelheid van rijping...dat soort dingen)?

 

De zaadjes die Appelvrouw op de Floriade heeft gekregen als "honingtomaat", zijn hoogstwaarschijnlijk niet die van de officiële honingtomaat van Looije. Ik kan me niet voorstellen dat ze hun zo beschermde en duurbetaalde product zomaar uitdelen en vrijgeven. Alle of in ieder geval de meeste tomatenveredelaars zoeken, selecteren en kruisen de laatste jaren in die richting. Zelfs gentechnologie en genetische manipulatie wordt al toegepast om nieuwe rassen te verkrijgen. Hun doelgroep is in de eerste plaats de grootschalige tomatentelers: die willen kunnen concurreren met de officiële "honingtomaat" van Looije (waarvan ze het monopolie hebben om die te mogen kweken en verkopen onder die naam, minstens voor Nederland). Op de site van enkele Nederlandse zaadontwikkelaars zag ik al een dozijn nieuwe rassen voor de professionele markt, die allemaal als "zeer zoet" (brix-index rond de 10) werden beschreven. De zaden die op de Floriade werden uitgedeeld zouden wel eens van een van die rassen kunnen zijn...? Omdat de naam "honingtomaat" intussen al behoorlijk bekend en ingeburgerd is, wordt het woord in de volksmond gebruikt voor allerlei zoetige, wat kleinere, snack-achtige tomaten. Om verwarring te voorkomen stel ik voor om de tomaten die uit de zaden van Appelvrouw komen, niet "honingtomaat" te noemen. Wel leuk en leerzaam dat Bit er daarvan een aantal gaat kweken (Appelvrouw: Ga je er zelf niet ook een zaaien?). Ben benieuwd wat er uitkomt...en in hoeverre die dan weer lijkt op de officiële honingtomaat!

 

Het is me intussen ook opgevallen dat de zaadbedrijven die zich op de liefhebbersmarkt richten (dat zullen deels geen andere zijn, dan die ook voor de veel grotere beroepstuinders werken) in hun catalogi soms ook geheel nieuwe F1-rassen aanbieden die als "zeer zoet", "suiker", "nectar" worden beschreven. (Neen: Honingtomaat zullen ze niet schrijven, want dan hebben ze meteen een proces aan de broek). Dus ook voor ons zitten daar misschien wel leuke dingen bij om te proberen.......

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Thea die zegt:

je schrijft in het onderste stukje-wild en onstuimig groeien-maar dat kan je zelf in de hand houden.

En als je 1 plant heb en ruimte dan kan je het laten groeien .En meestal zijn dat kleine tomaatjes.

 

Je hebt deels gelijk, Thea. Bij veel tomaten kan dat prima en is dat ook nodig. Je gebruikt de aanpak van hoe een stamtomaat meestal wordt geteeld: Een (sommige maken er 2) hoofdstammen, systematisch dieven verwijderen en rond half augustus toppen. Daarmee heb je dan een productieve en overzichtelijke plant. Toch schreef ik het niet zo maar met deze woorden.

 

Intussen heb ik kennisgemaakt met wat soorten, die met deze traditionele aanpak vrij weinig en pas heel laat zullen produceren en het veel beter doen als ze veel meer ruimte krijgen.

1. Zelf had ik verleden jaar op de ruilbeurs van Velt in Brussel zaden van een onbekend ras gekregen. Aanvankelijk dacht ik, op grond van de groei van de jonge planten, dat het een struiktomaat was. Na een aantal weken, toen ze in mijn (intussen terziele) plastic kasje en buiten stonden begonnen ze heel sterk te groeien en heb ik ze voortdurend moeten snoeien en temperen. Juist op de gediefde delen (die tot 2 a 3 meter uitgroeiden) kwamen de vele vruchtjes. Gevolg van deze aanpak was, dat ik pas heel laat in augustus, kon beginnen te oogsten. De hoofdstam maakte pas heel laat en pas boven 1,20m bloemen, de zijtakken had ik merendeels weggehaald. Als ik het vooraf had geweten en de plant de nodige ruimte had kunnen geven, was mijn oogst veel vroeger en beter geweest. Deze soort was of kwam heel dicht bij de "world-smallest-tomato", waarover afgelopen maanden ook op dit forum is geschreven. Ik vond de besjes uiteindelijk moeilijk te plukken en erg matig van smaak...dus die wil ik niet meer.

2. Via Wil de Vooght van Velt kreeg ik zaad van een tomaat, die hij 25 jaar geleden uit Spanje kreeg en sindsdien met succes kweekt (Lieven David en diverse andere mensen kregen ze ook van Wil en kweken ze sindsdien ieder jaar weer). Wil stuurde me er een teelthandleiding bij. Dit (onbekende) ras heeft een gaaswerk van zeker 2,50 meter hoog nodig, waarlangs ze op 1 meter afstand geplant worden. Zijtakken moeten om de 30 cm worden aangebonden tot 1 meter links en rechts van elke plant uitgroeien, want daar vormen zich massaal de vruchten. Tomaten hebben de grootte van een pingpongbal en je oogst er heel veel (700 a 800) per plant...en ze zouden nog goed smaken ook. Deze ga ik komend seizoen proberen.

Ik kwam op sites hier en daar nog wel andere nogal "onstuimig groeiende" tomaten tegen.... Met dat in gedachten schreef ik wat ik schreef.

 

Ook onder de "struiktomaten" (die in het Engels intermediate genoemd worden) zijn er rassen, die een andere aanpak vragen. Ze worden niet zo hoog, maar wel vrij breed. Toppen en dieven is uit den boze, omdat ze daar al hun vruchten in korte tijd vormen en laten rijpen: De oogst is in hooguit enkele weken, meestal rond half augustus hier, en dan heb je het ver gehad. Voor mij is deze vorm interessant, omdat ik geen kasje en wel wat tunnels heb van 90 cm hoog, waarin ik ze kan kweken. Maar of daar ook hele zoete variëteiten onder te vinden zijn....dat moet ik nog gaan ontdekken

 

Hier de links naar de topics waar bovenstaande tomaten ter sprake kwamen:

https://www.moestuinforum.nl/herkennen-van-struiktomaat-of-stamtomaat-t8594.html?hilit=velt

https://www.moestuinforum.nl/tomatenplant-te-veel-trosjes-t10054.html?hilit=velt

http://www.lusthof.org/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=69

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic

 

Ik ben plantveredelaar dus misschien dat ik met het een of andere kan helpen

 

teneerste het is sowieso een langdurig project, bijv weg C dat duurt minimaal 6-8 jaar. Om even uit te leggen, als ik een brandywine met een moneymaker kruis zullen de eerste nakomelingen altijd hetzelfde zijn, dit heet ook wel de F1 generatie. Als ik deze kruising weer opnieuw doe met een andere brandywine en een moneymaker komt daar weer dezelfde F1 uit. Als ik weer zaden oogst van deze F1 en die weer teel dan zullen daar heeeeeeeeel veeel verschillende tomaten tussen zitten. Voor wie het wil kan ik later wel uitleggen waarom. Die generatie heet de F2. en als ik steeds de lekkerste tomaat kies dan ga je van F2 helemaal door naar F8 wanneer je tomaat wel redelijk stabiel is (de grootte is hetzelfde, vorm en kleur, groei type e.d.).

 

Dus als je jezelf 2 jaar wil besparen kan je het best een zakje F2 zaden van Vreeken kopen Boutros oid heet die. Diana heeft nu een F1 die ze coral queen heeft genoemd en geeft deze gratis weg, als ik me het goed herinner is het een kruising tussen een vlees tomaat en een kerstomaat dus er is een kans dat er uit de zaadjes van haar een goede kerstomaat zit is aanwezig.

 

Als je zelf wil kruisen dan moet je zorgvuldig te werk gaan, je moet eerst de bloemblaadjes en de helmdraden van de bloembodem afhalen met een pincet van een nog niet helemaal geopende bloem, en zoals eerder al was beschreven meerdere keren bestuiven (over meerdere dagen, elke dag of 2x per dag). Met sommige rassen gaat het makkelijker dan met andere, ik had dit jaar meerdere kruisingen geprobeerd maar doordat ik nooit langer dan 1 dag per week bij mn tomaten kon zijn zijn ze allemaal mislukt.

 

Daarnaast, als je echt graag een goede nieuwe tomaat wil kruisen dan moet je echt met wilde typen werken, ik heb ooit zo'n wild tomaatje geproefd (zo'n bestomaat) en die zijn echt heerlijk, groeien goed en zijn nagenoeg resistent tegen phyto. Daarnaast is er 1 wilde tomaat de habrachoites, die echt goed koude bestendig is, zelfs vrieskou. Maar die smaken nergens naar dus dan duurt het veredelen wel 2x zo lang.

 

Goed ik weet even niet meer wat ik nog meer wilde schrijven, maargoed ik houd me hier zelf ook mee bezig, maar het is echt te gek dat jullie dit ook interessant vinden, het is alleen maar goed als meer mensen veredelen en zelf zaden bewaren, trek je er niets van aan dat andere bedrijven hiermee bezig zijn, met alle moestuinforummers samen is het mogelijk om met een net zo goed of betere tomaat te komen

voor alle zaden en zaadjes http://www.aedoszaden.nl

plant veredeling, leuk jazeker kijk ook even hier: http://plantbreedingforum.eu/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wauw... Ben....je weet er echt veel vanaf! In mijn gedachten heb ik je al benoemd tot de kruisingsbovenmeester van dit project! Tof dat je meedoet!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De zaadjes die Appelvrouw op de Floriade heeft gekregen als "honingtomaat", zijn hoogstwaarschijnlijk niet die van de officiële honingtomaat van Looije.

 

Geen zaadjes werden er uitgedeeld, maar tomaatjes mocht je proeven..de laatste..de nieuwste...de lekkerste kerstomaatjes..daar heb ik zaadjes van genomen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb het gevonden .

P104053125291383674899.JPG

Daar heb ik zaad gehaald.P1060028a79631383674954.jpg

En de linkse tomaatje zijn de nakomelingen en deze worden niet rood wel rijp en lekker.

Maar de rechtse is de olijftomaatje oranje en daar onder 1 rode.

Echt rood en knal oranje deze tomaatjes vind ik het lekkerste.

P1060030a42141383674994.jpg

Op deze foto kan je zien dat ze flats zijn ,middenin de olijftomaatje en een paprika.

de grote van olijf is 2,5x1,5.

 

de nakomeling: was een makkelijke plant geen tros waar aan weer zijde van de stengel een tomaat zat ,maar meer een handvorm en daar vele tomaatjes aan.

http:// www.zonnehoekje.nl overnachten nabij het Lauwersmeer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...