Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Topinamboer (aardpeer) geoogst: hoe aardperen bewaren?


lynda

Aanbevolen berichten

Ik heb alle topinamboer geoogst, maar had dat natuurlijk beter niet kunnen doen. Ik dacht dat het zoete aardappels waren.

Hoe kan ik deze opbrengst bewaren/inmaken/verwerken/invriezen?

Het zou zonde zijn om het weg te moeten gooien.

Lynda

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Beste Lynda,

 

Ik heb de aardperen vorig jaar op zuur gezet, net als je met augurken doet, dat was erg lekker. Je moet ze dan maar heel kort blancheren of niet koken, dan blijven ze lekker knapperig. Ook heb ik er soep van gemaakt en die kun je invriezen. Bedenkt als je aardperen eet dat je er bonenkruid bij doet, anders krijg je heel veel lucht in je buik (daarom worden ze in Engeland fartichokes genoemd).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Opgegraven aardperen laten zich slecht bewaren. Genoemd worden: in nat zand begraven, of: in de grond laten zitten. Maar wanneer je moestuin niet naast/vlakbij je huis ligt dan is zeker de tweede optie toch een opgave om er naar toe te gaan. Het is niet spectaculair maar een "maaltijd hoeveelheid" aardperen lieten zich goed bewaren in de koelkast. Een badstof handdoek goed nat maken, teveel water eruit knijpen, aardperen er in wikkelen en in de groentenlade van de koelkast. Zeker drie weken lagen ze daar, vers alsof ze nèt uit de grond kwamen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 11 maanden later ...

Kunnen ze niet ingevroren worden? In de grond bevriezen ze toch ook? Dus als ik ze er nu uithaal, afspoel, afdroog en in de vriezer stop, zou dat toch moeten lukken? Zonder te blancheren dan. Als het niet kan, laat ik ze in de grond zitten, maar dan moet ik ze gebruiken voordat ze uit gaan lopen. In de vriezer heb ik dat probleem niet, de groei staat gewoon stil. Vandaar dat ik hoop dat het kan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...