Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tortilla's maken


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Wij eten graag koude (opgerolde) tortilla's. Met yoghurtmayo, uitgebakken bacon, plakjes tomaat, veel sla, en ook vaak veel kiemgroenten.

Nu koop ik die tortilla's altijd, maar dat kan natuurlijk niet meer, als zelfvoorziener

Het recept is simpel, bloem met wat zout en wat bakpoeder, mengen met reuzel (had ik niet, dus mocht ik ook boter gebruiken) en water. Tot zo ver geen probleem.

Maar dan... het uitrollen van de bolletjes deeg... Tjemig wat een rot werk! Het spul is super elastisch, dus krimpt steeds weer, dus je blijft rollen! Heb er lang over gedaan, en heb nu uiteindelijk 6 tortilla's gebakken in een droge pan. En dan.... KEIharde plankjes, waar niets aan te rollen valt. Ik heb ze nu in de broodzak gedaan, in de hoop dat ze nog zachter worden. Maar dat is dan zeker pas morgen, en ik wou ze vanavond eten. Grrr.

 

Dat moet toch makkelijker kunnen? Ik heb ook even geëxperimenteerd met een veel dunner beslag. Meer een soort pannekoeken. Maar die worden al gauw vettig (ook al bak ik ze niet in boter of olie). Ze blijven dan wel weer soepel, en je hoeft ze dus niet uit te rollen.

 

Maakt iemand hier zelf tortilla's?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ingrediënten

200 gram bloem

125 mililiter water

snufje zout

eetlepel olijfolie

 

Bereidingswijze

Ingredienten mengen en het deeg 5 minuten kneden. Afdekken met een vochtige doek en een half uur laten rusten. Deeg in 6 stukken verdelen. Van elk stuk een balletje maken en dit uitrollen. Verhit een koekepan en bak de tortilla's een minuut per kant in een droge pan of evt met een beetje olie.

Tortillas zullen er nog niet gaar uit zien wanneer je ze uit de pan haalt, maar dat hoort zo. Als je ze te lang bakt zullen ze droog en taai worden. Hou ze lekker soepel!

 

Kwam bovenstaand recept tegen op internet....had je het deeg ook laten rusten voordat je het ging uitrollen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

had je het deeg ook laten rusten voordat je het ging uitrollen?

Waarschijnlijk niet Geedee, dat is inderdaad vaak de rede als ze zo moeilijk uit te rollen zijn. Moet ze minimaal een half uur tot een uur laten rusten bij kamer temperatuur (afgedekt) anders is het niet te doen!

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had het juist wat te lang laten rusten... volgens het recept moest het deeg 15 minuten rusten. Het heeft een half uurtje of 3 kwartier gelegen. Afgedekt met theedoek.

Het bakken ging ook niet goed. Ze zijn amper gebakken, maar toch zijn het oneetbare frisbee's geworden Bij het omdraaien van de tortilla in de pan, (dus pas aan 1 kant even gebakken, amper bruine plekjes) waren ze al hard.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hahaha dat zat ik gisteren (tijdens het rollen) ook al te denken! Maar hoe maak je er dan nog een handig eetbaar rolletje van? Want mijn pasta machine is niet heel breed, dus krijg je lapjes van max. 10 cm breed....

 

Ik ga dat recept van geedee nog maar eens proberen.. en dan amper bakken. Misschien gaat dat beter? Misschien moet de pan ook niet zo heet?

(ik had de plaat op standje 6...)

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo dan, Thanks Geedee! Dit deeg voelde meteen al een stuk beter aan. Het heeft heel lang liggen rusten (dik een uur). En het was toen ook lekker soepel. Het bakken (nu op 5, soms even op 4) ging ook goed, ze zijn een stuk soepeler dan die van gisteren. Nu moeten ze nog afkoelen (tussen een dubbelgevouwen theedoek), en hopelijk zijn ze dan vanavond op te rollen.

Het zijn wel dingen die ik denk ik liefst in het voren maak, en dan invries. Aangezien ik de grote pan ook nodig heb voor het uitbakken van de plakjes spek. En het beleggen van al die tortilla's ook een heel werkje is. Als ik dan ook nog die tortilla's moet bakken... Dan heb ik geen tijd meer voor de rest van de boerderij

Beter een boel tegelijk maken op een regenachtige dag.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zijn echt helemaal goed geworden! Bij de 1e lading (van die 2e poging) zaten nog een paar plankjes, vuur iets te laag en dan drogen ze meer uit dan dat ze bakken.

Daarna heb ik nog een portie gemaakt, en die waren allemaal perfect. We hebben ze net op, ze smaakten (bijna) net zo als die uit de supermarkt. Alleen zaten er maar 4 ingrediënten in, bij die uit de supermarkt vast meer

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik las tijdens mn speurtocht over internet ook ergens dat je oregano door het deeg kon doen...ik denk dat kruiden weinig zullen verstoren aan receptuur-evenwicht... en ach die van de supermarkt zullen vast nog aangevuld zijn met emulgator, kleurstof E huppeldepup en conserveringsmiddelen....maar daar kun je makkelijk zonder....gaan toch de diepvries of t mondje in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 years later...

Zo, even een oud topic (van mijzelf) omhoog:

 

Ik maak nu alweer een tijdje zelf tortilla's, heb het ook een aantal jaren niet gedaan i.v.m. weinig tijd en dus geen zin Dit recept bevalt mij nu heel goed:

 

225 gram bloem, 50 gram reuzel, 1 theelepel zout, 125 ml warm water. En dat dan mengen en kneden en daarna een uur in een plastic zak in de koelkast. Ik maak daarna 6 bolletjes van zo'n 64 gram per stuk, en rol die uit en bak ze meteen op de houtkachel die best flink heet is. De tortilla bolt dan snel op en ik draai hem een keer om en dan bakt ie nog heel even. Al met al liggen ze maar eventjes op die hete plaat. Daarna gaan ze tussen een theedoek, tot ze alle 6 klaar zijn.

En dan zorg ik dat ik de vulling al klaar heb, zo in de winter is dat een warme vulling van gehakt en maïs en paprika en bonen enzo. Plus zure room, en tomatenchutney.

 

IMG236175771519233675.JPG

 

Ik heb nu alleen nog een beetje moeite met het bewaren van 2 van de 6 tortillas die we niet meteen die avond eten. Die wil ik dan de volgende dag nog beleggen met wat lekkers maar dan zijn ze al aardig breekbaar en gaat het oprollen niet echt meer. Ik had er 2 in een plastic zak in de koelkast bewaard. En daarna een keer 2 stuks in die theedoek waar je ze tussen legt na het bakken, en dan ook nog in een zak. Maar beide keren waren ze aan de randen al breekbaar en kwamen er scheuren in na oprollen. Ik had ze dan al heel even in de oven gehad, op nog geen 50 graden om ze wat soepeler te maken.

Of is het gewoon niet anders en/of kan ik die 2 bolletjes deeg invriezen en dan de 2 van de volgende sessie ook waardoor ik dan weer 4 tortilla's kan bakken

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Naar mijn ervaring zijn ze vers het lekkerst.

Ik heb ze veel op reis gemaakt vooral in de woestijn ipv brood.

Belangrijk is idd een heet vuur en snel bakken op een plaatje staal.

Onderweg heb ik weinig mee en rol ik ze uit op een plastic tas.

Misschien kan je ze gelijk beleggen en dan een dagje bewaren?

Bij mijn pizzadeeg gooi ik ook kruiden en gemalen knoflook door het deeg omdat ik dat makkelijk en lekker vind.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wilde graag tortilla’s maken van maïsmeel, maar las dat dat helemaal niet te doen is. Qua uitrollen.....

Heeft iemand hier ervaring mee?

 

@jorieke; en als je ze na het bakken in de vriezer legt in een plastic zak en daarna weer ontdooit voor gebruik in diezelfde plastic zak en daarna weer opwarmt? Zouden de tortilla’s dan nog steeds afbrokkelen? Het brokkelen en scheuren heeft te maken met indrogen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oh goeie tip Geedee, dat kan ik er ook wel eens van maken ja.

 

Verder zal ik eens proberen om er 2 in te vriezen zoals Ciska zegt.

 

En gelijk beleggen en oprollen zou misschien ook kunnen ja. Maar dan met een iets 'drogere' spread zoals kruidenkaas ofzo. (en geen zure room o.i.d. want dan trekt dat vast teveel in het deeg)

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 2 years later...
Op 21-2-2018 om 18:28, Jorieke123 zei:

225 gram bloem, 50 gram reuzel, 1 theelepel zout, 125 ml warm water. En dat dan mengen en kneden en daarna een uur in een plastic zak in de koelkast. Ik maak daarna 6 bolletjes van zo'n 64 gram per stuk, en rol die uit en bak ze meteen op de houtkachel die best flink heet is. De tortilla bolt dan snel op en ik draai hem een keer om en dan bakt ie nog heel even. Al met al liggen ze maar eventjes op die hete plaat. Daarna gaan ze tussen een theedoek, tot ze alle 6 klaar zijn.

En dan zorg ik dat ik de vulling al klaar heb, zo in de winter is dat een warme vulling van gehakt en maïs en paprika en bonen enzo. Plus zure room, en tomatenchutney.

Dit tortilla-recept hoort echt bij de zomer! 

De wraps worden echt super lekker zo, al bak ik ze in een droge koekenpan.

Het is me trouwens een raadsel hoe Joriek uit die hoeveelheid 6 tortilla's gerold krijgt.

Ik maak het dubbele recept en bak er dan 8 ofzo. 

En ze worden ook nooit zo mooi rond. 

Maar maakt niet uit want heerlijk!

Met wat rul gebakken gehakt en courgette en paprika of wat sperzieboontjes of net wat. 

En dan verse tomatensalsa erbij met knof en citroen en n pepertje 

Dag erna vind ik ze nog steeds erg lekker (wellicht omdat die van mij dus dikker zijn, blijven ze prima soepel) 

Dan pak ik het restje saus / salsa van de vorige avond. kieper ik in een pan, tortilla erop, twee geklutste eieren erover, nog een tortilla erop plakken, en dat dan eten voor de lunch. Het leven is goed hoor! 

wees bevriend met kleine dingen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze blijven inderdaad goed zacht de volgende dag, ook die dunnere van mij ;) Ik bak ze ook wel in een droge koekenpan, en mijn pan heeft een doorsnee van zo'n 25 cm. Dus ik rol 6 tortilla's van dat formaat. Best wel dun ja. 

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...