Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tot wanneer oogst je smeerwortelblad?


William Jellesma

Aanbevolen berichten

Mijn onderwerp zegt het al, tot wanneer oogst je het blad van de smeerwortel? Op het internet wordt veel gesproken over het oogsten van de wortel, maar het gaat mij om het blad. Moet je deze na een bepaalde datum, net als met rabarber, met rust laten zodat de plant energie kan opdoen voor het nieuwe seizoen?

 

Alvast dank!

 

William

Tuinieren volgens www.natuurlijkemoestuin.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet alleen dat mijn eigen smeerwortel (hier skuorwoartel oftewel scheurwortel genoemd) woekert als de pest - via ondergrondse scheuten overal opkomt. De mensen die ik er een stekje van heb gegeven op een moestuindag hebben nu vast spijt dat ze me ooit om een stekje hebben gevraagd!

 

Maar om ietsje serieuzer antwoord te geven; echt super deskundig ben ik niet, maar ik krijg de indruk dat je smeerwortel haast niet genoeg in toom kunt houden, dus het zou me verbazen als je op een gegeven moment echt op moest houden blad hiervan te nemen.

Rabarber breidt zich niet zo snel uit. Schijnt ook houterig te worden en een bepaald zuur (oxaalzuur?) aan te maken waardoor het af te raden is hier na eind Juni nog van te eten. Dus daar speelt ook een andere reden. Ik zie om me heen wel tuiniers die de rabarber al heel lang terug hebben teruggesnoeid, en die komt dan toch komende winter gewoon weer op. Dat doe ik zelf niet, dat terugsnoeien van rabarber, volgens is dat een soort van opruimerigheid die helemaal niet past bij goed tuinonderhoud, maar het geeft wel aan dat ook rabarber er wel tegen kan als nog laat scheuten worden weggenomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik moet een 'wilde' hebben, is uit zichzelf in de achtertuin van m'n ouders begonnen. Wel mooie blauwe bloemetjes, vandaar dat ik er wat stekjes van heb genomen, maar ik vraag me af of ik dat wel had moeten doen, want is erg invasief.

Waarschijnlijk is wat in de handel wordt aangeboden gecultiveerd - gedraagt zich beschaafder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...