Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Tunnelserre - (Veel) info gevraagd :-)


Moestuinmomenten

Aanbevolen berichten

Hoi

 

Ik kan een professionele tunnelserre gratis overnemen van iemand.

De bekleding (of hoe noem je dat?) zal wel vervangen moeten worden.

 

Ik heb wat opzoekwerk gedaan, maar raakte verstrikt in de informatie, omdat er weinig onderscheid wordt gemaakt tussen de 'tunnelserres' zoals ik er nu één staan heb (en waarvan de rits na de 2e keer al stuk was, het dak lekt etc.) en tunnelserres van hoge kwaliteit.

 

Dus hoop ik dat er hier iemand is die er ervaring mee heeft.

 

- Volgens mij laat ik het bekleden beter over aan professionals i.p.v. er zelf aan te beginnen. Het is ook geen serre met ronde bogen blijkbaar - ik moet nog gaan kijken - dus dat maakt het al wat moeilijker.

 

Heeft er iemand positieve ervaringen met personen of bedrijven die dit doen?

 

- Volgens de informatie die ik al kon vinden is het aan te bevelen om te werken met een 200 micron versterkte polyethyleenfolie die behandeld is tegen UV voor een langere levensduur.

Ik had hier tot gisteren nog nooit van gehoord, dus ale tips zijn welkom.

 

- Ik heb voorlopig ook geen enkele informatie gevonden over de prijsklasse waar dit in valt.

 

- Ik las ook dat de bekleding van een tunnelserre tijdens de winter beter opgeborgen wordt. Kan er in de winter écht niet mee gewerkt worden? Kan een tunnelserre verwarmd worden?

 

Ik tast dus eerlijk gezegd nog helemaal in het duister.

 

Ik was in eerste instantie op zoek naar een glazen serre, maar beschouw dit als een goede tussenoplossing. Ik wil eerst kunnen ontdekken of ik volgend jaar en het jaar daarna nog dezelfde tijd en energie kan/wil besteden aan mijn moestuin - vóór ik €2000 uitgeef aan een serre.

 

Alle info en tips zijn welkom!

Avonturen, ontdekkingen en tips van een beginnend (natuurlijke) moestuin liefhebber http://moestuinmomenten.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goedemiddag,

 

Allereerst, ik ben geen professional maar aangezien dat je zegt dat alle tips en info welkom zijn wil toch een bijdrage proberen te leveren aan dit topic.

 

Zoals je ongetwijfeld weet zijn tunnel serres zijn er in diverse maten en soorten. Je hebt ook verschillen in bekleding van de serre. Zo kun je namelijk polyethyleen gebruiken, wat bestendig is tegen Uv-stralen. Ook kun je sterk folie gebruiken. Dit is een beetje afhankelijk van wat je erin wilt gaan telen. Over materiaal is dit een hele handige site, moet je wel een beetje Engels kunnen trouwens: https://www.firsttunnels.co.uk/

Erg duidelijk omschreven over materialen met filmpjes ondersteund.

 

Voor de deur (rits) kun je ook alternatieven gebruiken --> Voor de deur kan je een lap plastic vastnieten bovenaan een dwarsbalkje boven de deur onderaan een balkje dat je de deur makkelijk kan oprollen.

Kijk wat je zelf fijn vindt, al raad ik wel een goede opening/deur aan. Dit scheelt veel frustratie.

 

Wat je schrijft over het niet kunnen telen in de winter, dat is nieuw voor mij. Ik meen dat tunnelserres juist gebruikt worden voor o.a. het onverwarmd voorzaaien, zomerse groenteteelt en het overwinteren van groentegewassen.

 

Verder bieden ze complete tunnelserres aan bij de bouwmarkten. Ik meen dat ik er pas nog één gezien heb bij de Karwei. Loop eens binnen en vraag naar informatie over de tunnelserre en bekijk eens waar die van gemaakt zijn.

 

 

Ik hoop dat ik je een paar tips heb kunnen meegeven. Ik houd dit topic in de gaten voor het vervolg, ik ben benieuwd!

 

 

Groetjes Peter!

Zaden kopen? | Bestel! bij Moestuinland.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alvast bedankt voor de tips.

Dat is inderdaad een heel interessante website... daar ga ik me dadelijk in verdiepen

 

Goed idee, trouwens - om gewoon in een winkel info te gaan vragen. Stom dat ik daar zelf nog niet aan gedacht had

Avonturen, ontdekkingen en tips van een beginnend (natuurlijke) moestuin liefhebber http://moestuinmomenten.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

Graag gedaan! Hopelijk kun je er wat mee.

 

2017103013441286121509381191.jpg

 

Ohja, ik vond nog een foto over serres die die ik je niet wil onthouden.

Slecht te lezen volgens mij, maar er staat waar je allemaal aan moet denken, een soort checklist.

Dat zijn de volgende dingen:

- Dakbedekking;

- Materiaal;

- Grootte

- Buren (Afstand, toestemming)

- Bouwvoorschriften (Gemeente, tuinvereniging)

- Verwarming

- Kosten

- Standplaats

 

 

Succes verder!

Zaden kopen? | Bestel! bij Moestuinland.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals je ongetwijfeld weet zijn tunnel serres zijn er in diverse maten en soorten. Je hebt ook verschillen in bekleding van de serre. Zo kun je namelijk polyethyleen gebruiken, wat bestendig is tegen Uv-stralen. Ook kun je sterk folie gebruiken.

 

Peter, prima site van firsttunnels.

Kleine nuancering in je quoted tips lijkt me nuttig. Polyetheen of polyethyleen is niet bestand tegen UV-straling, mits deze UV gestabiliseerd is. De sterkte van folie is helaas geen graadmeter voor de UV-bestendigheid. UV is kortgolvig en daardoor hoogenergetisch licht; dit breekt chemische bindingen in de polymeer af. Firsttunnels levert UV gestabiliseerd, dik (0.2 mm) en daardoor matig transparant folie, maar wel met een garantie van 5 jaar. Lijkt me in elk geval een goede investering

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb eindelijk foto's kunnen bemachtigen.

Zoals je kan zien is de folie dringend aan vervanging toe.

 

 

Ik heb eens rondgekeken op het net - want ik zou de folie graag professioneel laten aanbrengen - maar ik lijk nergens een firma te vinden die die service aanbiedt? Als je een serre koopt, komen ze ze allemaal wél zetten, maar enkel de folie blijkbaar niet. Of heb ik iets gemist?

 

Tips welkom

 

IMG846178441509991274.JPG

 

IMG846434391509991260.JPG

 

IMG845757241509991340.JPG

Avonturen, ontdekkingen en tips van een beginnend (natuurlijke) moestuin liefhebber http://moestuinmomenten.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Een tunnel is een mooi begin. Maar of je dan nog een kas koopt? Ik heb met beide ervaring. In het voorjaar is de tunnel beter. Eerder warm tenslotte, in de zomer is dit ook het nadeel. Een kas kan je beter ventileren en kalken en is dan koeler. Mijn kas is niet groot 4,5*3m en staat vol tomaten. Mijn tunnel is 4,5*2m en voor de paprika's. De pepers staan altijd in de volle grond en dat gaat perfect.

Wat betreft de folie, gezien je woonplaats zou ik eens contact opnemen met proefcentrum Hoogstraten. Die verkopen ook tunnels en onderdelen aan particulieren. En voor een zeer correcte prijs.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En wat betreft het plaatsen van de folie: Op een mooie zonnige voorjaars dag, dat werkt het makkelijkst. Afmeting folie:

Lengte: Tunnellengte+2*hoogte+1m

Breedte: Over de bogen meten +1m

Bogen plaatsen, rondom een sleuf graven 30 cm diep. Met meerdere mensen folie gelijk over de bogen verdelen en aan 1 kant inwerken in de grond. Hierbij folie goed strak houden in de lengte. Dan aan andere langzijde spannen en de grond aanvullen. Dan kopzijden stuk voor stuk netjes invouwen en ook met grond aanwerken. Als je kas niet zo groot is volstaat 3man. Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Anti hotspot tape op de buizen vastzetten. Ik heb dit jaar een tunnelkas gemaakt en de tape er op vastgezet. Waar de tape kwam kon je de buizen gewoon beetpakken. Op de plekken waar geen tape bevestigd was waren de buizen vervloekt heet. Die tussenlaag zorgt dat het plastic minder hard slijt.

 

kas280671510905326.jpg

 

https://www.facebook.com/toncortecaes

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor folie zou je ook hier nog kunnen kijken (http://www.agroboy.nl/index.php/component/virtuemart/kassenfolie-en-accessoires/atoplan-long-life). Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar de prijs lijkt heel redelijk.

Het aanbrengen van de folie is niet heel ingewikkeld. Goed ingraven, zoals hiervoor ook al werd aangegeven, en misschien wel belangrijkste; een windstille dag kiezen om het folie aan te brengen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De folie op mijn kas komt van Agro Boy. Goede kwaliteit en voor het eerste jaar geef ik het als waardering een 10!

Ik heb een keer eerder folie bij de Welkoop gehaald. Dit bleek achteraf niet UV bestendig te zijn. In het eerste jaar al scheuren in de folie.

Een ander deel is het eerste jaar wel heel gebleven. maar.......... in het tweede jaar volledig vergaan en lag in duizend stukjes. Goedkoop is dus echt duurkoop!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...