Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

uienloof


Ella

Aanbevolen berichten

Zou het kunnen dat in juli (hier zelfs in juni dit jaar, wat vroeger dan normaal) het loof is afgestorven omdat de uien/sjalotten rijp en oogstbaar waren?

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat ook hier en daar, volgens mij vraat van iets, muizen misschien? De rest van de uien heeft mooi loof en nergens last van, maar ik vind dus regelmatig zo'n trieste loofloze ui. Ik peur ze dan maar uit de grond en gebruik ze verder gewoon als kleine uitjes. Met de ui en de smaak is verder niks mis, ze zijn alleen ondermaats.

 

Ik heb het trouwens vooral bij de uien die ik wat later heb gepoot, dus wat de oorzaak ook is, wellicht helpt vroeger in de grond douwen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zijn de (kleine) uitjes en sjalotjes wel goed? Stevig? Niet rot? Want als ik mijn uitjes onbeschermd in de tuin heb staan komt er uienvlieg (of 1 van de prei-ui-vliegbeesten ) in en dan takelt de plant snel af en zit het uitje soms nog in de grond. Maar dan wel met een laagje smurrie en kleine bruine popjes van die vlieg.

Het loof is dan dus weg, of iig helemaal slap en bruin en verschrompelt.

 

Oh kan je de titel van je topic even wat aanvullen? Zodat de vraag er al zo ongeveer in staat? Dat doe je door op het potloodje te klikken in je 1e bericht hier in dit topic.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Staan je alliums wel mooi vrij en open? Als ze beschut onder andere planten staan kan het loof makkelijker een prooi worden voor slakken. Die eten graag het loof, niet de bol, en jong, mals, beginnend loof is favoriet, dus dan kun je makkelijk 'iedere keer opnieuw' zoals je zegt, het loof zien verdwijnen.

 

Als het inderdaad slakken zijn zal het moeilijk zijn om nu nog de boel te redden. Vroeger poten/zaaien is dan waarschijnlijk de oplossing, zodat je alliums volwassen loof hebben voordat slakken in grote getale verschijnen.

Uien zouden nu inderdaad al oogstklaar kunnen zijn, dan gaat het loof vaak slap hangen en verdwijnt langzaam, dan zit je vooral nog tegen een dikke bol aan te kijken. Ik begrijp uit je verhaal dat het niet zo is gegaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties. Ik had ze vrij vroeg gepoot maar al snel verdween 1 voor 1 het loof. De uien zitten nog in de grond en zien er prima uit. Alleen onvolgroeid. Dit is ook gebeurd bij de sla maar ik dacht dat dit de emelten hadden gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien toch eens in de schemer met een lampje op slakkenjacht? Dat zijn bij mij in ieder geval de boosdoeners geweest. Sjalottenloof werd steeds afgevroten en zodoende helaas ook mini sjalotjes als oogst.

In het enorme slakkentopic kun je allerlei methodes vinden om ze te bestrijden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...