Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Veenmos


Aanbevolen berichten

Dag allemaal,

 

Na fanatiek de Albert heijn Moestuintjes te hebben gedaan, ga ik er dit jaar was meer in verdiepen. Ik heb het boek: de vierkante metertuin gekocht van Mel Bartholomew.

 

Fanatiek begonnen met de bak te maken, en daarna de mix.

 

Drie delen. Vermiculite (grof), compost en Veenmos.

 

Vermiculite is niet goed verkrijgbaar maar met wat zoekwerk heb een zak van 100 liter.

 

Veenmos heb ik nog steeds niet. Ik krijg honderd alternatieven maar uiteindelijk kwam bij een tuincentrum de aap uit de mouw... "meneer, als we dat gaan verkopen gooien wij onze eigen glazen in, dan hoeft u hier namelijk nooit meer te komen"

 

Dan ga ik natuurlijk nog fanatieker op zoek naar Veenmos...

 

Iemand een idee waar Veenmos te verkrijgen is? Iers of van de baltische Staten..

Link naar reactie
Delen op andere sites

veenmos verzuurt je grond een beetje, winning is ook niet fijn voor de wereld mi

ik zou er zoveel mogelijk eigen compost doorwerken

Daar heb je helemaal gelijk in.. ontginning, vervoer.. zeer vervuilende praktijken.. verzuring kan een voordeel zijn als je op alkalische grond zit (klei -leem)

Link naar reactie
Delen op andere sites

verzuring kan een voordeel zijn als je op alkalische grond zit (klei -leem)

 

Los van de ecologische impact, werkt dat verzurings-verhaal in de praktijk nauwelijks of niet. Behalve in een vrij afgesloten plantplek (kuip, bak o.i.d.) of als je in grote hoeveelheden geregeld veen/turf blijft toevoegen, wordt het effect in 1 a 2 jaar volledig teniet gedaan. Dat komt door de hoge bufferwerking van klei in de bodem en omdat er wisselwerking plaats heeft met de rest van de bodem, waardoor het zurige zeer snel wordt geneutraliseerd/gebonden.

 

Wat een beetje werkt is zorgen dat je bodem veel verteerd organisch materiaal bevat, vooral schimmelbevorderend zoals van verteerd hout of gevallen bladeren. Dit heeft 2 effecten....de PH (alleen als je die met KCL-meting bepaalt en niet in een wateroplossing) kan tot 0.4 a 0.5 lager worden + de schimmels die daardoor in de bodem - eventueel in symbiose met de planten - kunnen leven geven geleidelijk zuren af en bevorderen zo een milieu waarin planten, ook kritische, zelf wat kunnen bijdragen aan omstandigheden waarin ze het doen.

 

Uit recent serieus Amerikaans onderzoek blijkt dat coniferenhaksel of -naalden, in tegenstelling tot wat breed geloofd wordt, op zich ook geen effect op de zuurgraad van de bodem hebben. In groene toestand is het groen van coniferen weliswaar licht zurig, maar zodra verdord en verteerd is het, net als eigenlijk alle verteerd en gecomposteerd organisch materiaal, neutraal tot licht basisch.

 

Ik ben er steeds meer van overtuigd dat voor een moestuin of een siertuin (op veen grond en voor een agrariër met grote monocultuur-percelen kan dit anders liggen) de grote focus op het kunnen meten en "goed" willen krijgen van de zuurgraad van je grond nogal onzinnig is. Een globaal idee van wat voor een grond je hebt en welke zuurgraad daar ongeveer bijhoort is echt voldoende in de praktijk! Het geeft ook een idee van welke planten (het overgrote deel is zeer vergeeflijk en volstrekt NIET kritisch in dit opzicht!!) ) er beter wel kunnen en welke niet zo.... daar kun je vrij weinig aan veranderen en rekening mee houden ....dwaas (en meestal met grote milieu-impact) om daarin verandering te willen forceren.

 

In o.a. Amerikaanse publicaties wordt veenmos vaak genoemd als een standaard zaaimedium, omdat het zure zaaimilieu dan minder risico op schimmels in zaden en kiemende planten zou geven. Ik heb het nooit gebruikt en nooit gekocht...denk dat er ook prima andere manieren zijn...je het daarvoor ook niet echt nodig hebt.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hoi hoi, dit jaar ga ik eveneens voor het eerst gebruik maken van de Mel Bartholomew methodiek. Op dit moment zijn mijn bakken gevuld met de volgende mix: vermiculite (1/3), compost (1/3) en turfstrooisel / turfmolm (1/3). Is turfmolm of strooisel niet hetzelfde als peat moss?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Veel heb ik hier niet aan toe te voegen weknow kies planten die voor jouw grondsoort geschikt zijn!

In een bak kan wel kiezen wat je erin doet.

 

Toch heb ik nog wel wat twijfels over jouw amerikaans onderzoek

Gecomposteerd materiaal is eigenlijk niet neutraal maar zuur, tenzij je er ook kalk, mossel- , eierschelpen of dergelijke op gooit

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Glenn1 app . Zie daarvoor de 26 aanwezige topics over compost. Daar waar omstandig wordt uitgelegd dat de gemiddelde compost niet zuur is, in tegenstelling tot wat velen denken of zo geleerd hebben.

 

Dit wordt niet het zoveelste compost-topic.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...