Vegetarische recepten

Deel hier je favoriete recepten om groente, fruit en kruiden (uit de eigen moestuin) te bereiden.
Gebruikersavatar
Nicolette
Berichten: 1516
Lid geworden op: Di 28 Dec 2010, 15:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Nicolette » Di 13 Mar 2012, 14:59

veuvecouderc schreef:
Nicolette schreef:overigens ben ik allergisch voor tarwe en vervang ik dat door spelt.. dus als ik t zelf kan maken wordt ik blij :lol:


Je bent vast niet allergisch voor gluten - want die zitten ook in spelt - en seitan wordt gemaakt van de gluten. Ik koop zo'n zak glutenpoeder bij de natuurwinkel omdat ik geen zin heb om liters water te verspillen met het wassen van het deeg (als in de eerste video). Bij gebrek aan glutenpoeder kun je het denk ik ook heel goed van speltmeel maken.



Is er dan smaak verschil? Of maakt dat niet uit.

veuvecouderc
Berichten: 1272
Lid geworden op: Do 17 Mar 2011, 10:22
Woonplaats / locatie: frankrijk

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor veuvecouderc » Di 13 Mar 2012, 15:00

Op deze site staat een beschrijving plus recept in het nederlands, met glutenpoeder http://winnywatetenwevandaag.blogspot.c ... eitan.html. In het begin van de beschrijving kun je een link klikken naar het maken met bloem/meel.

De video's in het engels uit de vorige post zijn dan misschien handig zodat je kunt zien dat het er zo vreemd uit hoort te zien ;)
Veuvecouderc
De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

veuvecouderc
Berichten: 1272
Lid geworden op: Do 17 Mar 2011, 10:22
Woonplaats / locatie: frankrijk

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor veuvecouderc » Di 13 Mar 2012, 15:03

Nicolette schreef:Is er dan smaak verschil? Of maakt dat niet uit.


:D :D Dat zat ik mezelf net af te vragen!
Geen idee, maar als ik eens zin heb zal ik eens twee porties maken. Een met speltmeel en een met tarwemeel.
Veuvecouderc
De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

veuvecouderc
Berichten: 1272
Lid geworden op: Do 17 Mar 2011, 10:22
Woonplaats / locatie: frankrijk

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor veuvecouderc » Di 13 Mar 2012, 15:10

Rantje schreef:Denk dat ik tijdens het eten m'n jus het meeste zou missen eigenlijk.


Boter in de pan smelten, beetje bloem erbij, roeren, het nat van je gekookte groenten erbij eventueel zout en peper en klaar. Voor extra smaak doe je er ipv het kooknat een kruidige bouillon door, wat gebakken uitjes, tomatenvelletjes, knoflookje, sojasaus :mrgreen: etc etc etc. Creatief in de keuken!
Veuvecouderc
De weduwe in 2012 blog/veuvecouderc/

Gebruikersavatar
Rantje
Berichten: 2650
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)
Woonplaats / locatie: Nederland
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Rantje » Di 13 Mar 2012, 15:14

Nou dan moet m'n moeder toch maar een fles sojasaus gaan kopen! :D
(Nog opletten welk merk en wat er in zit)

We doen nu wel veel vaker een uitje door de jus enzo, we worden steeds creatiever ;) En dan straks allemaal lekkere onbespoten puur natuur groenten uit m'n eigen tuintje :thumbup:

Gebruikersavatar
Nicolette
Berichten: 1516
Lid geworden op: Di 28 Dec 2010, 15:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Nicolette » Di 13 Mar 2012, 15:56

@Geedee:

Ja ik puzzel hier ook regelmatig wat af. Gelukkig zijn we daar in de loop van de jaren erg handig in geworden.

Gebruikersavatar
Kruidje
Berichten: 1413
Lid geworden op: Do 09 Jun 2011, 20:07
Moestuin Seizoen: Bekijk update (23)
Woonplaats / locatie: regio Ehv
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Kruidje » Za 17 Mar 2012, 11:07

Wij eten hier met regelmaat zonder vlees. Heeft ook ermee te maken dat ik vanaf mijn 17de vlees niet lekker vond. Blijkt dat ik niet zo goed tegen varkensvlees kan. Dus nu lust ik het wel. Ik ben ook heel gehecht geraakt aan mijn groente-gerechten. Het milieu is op gegeven moment ook een rol gaan spelen en dat leg ik de kinderen ook uit als ze roepen "al weer geen vlees". Daar hebben ze begrip voor.

Bij de soep krijgen ze een worstje en ik neem er geen. Krijg er jeuk van, dus dat hoef ik niet.

Het gehakt in de spaghettisaus heb ik trouwens al jaren geleden (25 jaar of zo?) vervangen voor licht bruingebakken fijn havermout :D . Dat is onwijs lekker. Dat kennen mijn kinderen helemaal niet anders.

Van jus maak ik wel eens een dubbele hoeveelheid zodat er ook eens een vlees-jus gebruikt kan worden als we iets vegetarisch eten. Meestal is dat niet nodig omdat we dan niet aardappel, groente, geen vlees eten. Meestal zijn dat toch echt heel andere recepten.
Ik vind de groene Hemel in Waalre leuk.

Gebruikersavatar
Rantje
Berichten: 2650
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2011, 17:54
Moestuin Seizoen: Bekijk update (69)
Woonplaats / locatie: Nederland
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Rantje » Za 17 Mar 2012, 11:23

Kruidje schreef:

Het gehakt in de spaghettisaus heb ik trouwens al jaren geleden (25 jaar of zo?) vervangen voor licht bruingebakken fijn havermout :D . Dat is onwijs lekker.

Dat lijkt me best leuk om ook eens te proberen, hoe doe je dat precies?

Die jus tip is ook wel een goede! :thumbup:

Ik heb het even met m'n moeder overlegd en we gaan het proberen om zo nu en dan zonder vlees te eten ;)

Gebruikersavatar
Nicolette
Berichten: 1516
Lid geworden op: Di 28 Dec 2010, 15:30
Moestuin Seizoen: Bekijk update (5)
Woonplaats / locatie: Noord-Holland
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Nicolette » Za 17 Mar 2012, 16:09

ja dat van die havermout maakt mij ook nieuwsgierig

Gebruikersavatar
Kruidje
Berichten: 1413
Lid geworden op: Do 09 Jun 2011, 20:07
Moestuin Seizoen: Bekijk update (23)
Woonplaats / locatie: regio Ehv
Contact:

Re: Veggiechalenge deelnemers

Berichtdoor Kruidje » Za 17 Mar 2012, 19:45

Nou moet ik toegeven dat ik geen exacte hoeveelheden weet aan te geven. Ik doe maar schattingen.

Spaghetti met tomatensaus (veggieversie)

1 ui snipperen (glazig bakken in olie)
1 hand vol fijn havermout (de gewone uit de winkel, niet de volkoren versie) erbij en licht bruin bakken (blijven roeren)
afblussen met wat water
1 blik gepelde tomaat (in stukjes maken/pureren) of pizzatomaat of gepureerde tomaat erbij geven
nog wat water toevoegen (de hoeveelheid hangt ervan af hoe dik het moet worden - de tomatenmark maakt het straks nog iets dikker)
peper
zout
marjolijn of oregano (wat je hebt)
rozemarijn
1 theelepel suiker of oerzoet
1 klein blikje tomatenmark

In wezen is het het recept voor tomatensaus van mijn vader waar ik alleen het gehakt heb vervangen met gebruind havermout.

Ik kan nog wel meer van mijn favorieten opschrijven als er vraag naar is.
Ik vind de groene Hemel in Waalre leuk.


Terug naar “Koken en Recepten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten