Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

verbrandt paardenmest je planten en wat zij nog meer nadelen?


iwan500

Aanbevolen berichten

Verse paardenmest kan zeker verbranding geven. Het bevat een hoge dosis voedingszouten die snel vrijkomen. "Verbranding" betekent dat vocht aan de plant wordt onttrokken hierdoor en de plant kan afsterven.

 

Bovendien is het voor veel gewassen (alle wortel, peul, fruitgewassen in principe) ronduit ongeschikt. Ook bij andere gewassen kan het tot te sterke en ongezond harde groei leiden. Ook is het bepaald niet ecologisch, want wat planten niet snel gebruiken gaat bijna meteen de lucht en/of de grond in naar de diepte. Landbouwers worden daarom wettelijk beperkt om zo maar/veel mest op hun grond te doen en moeten een nauwkeurige administratie bijhouden om aan te tonen dat ze deze normen niet overschrijden.

 

Een beetje bij planten die dat verdragen en nodig hebben zal wel kunnen. Maakt ook nog uit of er stro bij gemengd is (gunstig) en of de mest alleen uit drollen of ook urine bestaat...dat laatste reageert veel feller) Maar zoals Ann zegt...veel slimmer om het een jaar of zo te laten rotten of met ander spul samen te composteren, dan wordt het een erg nuttige meststof en verrijking voor je tuinbodem. (Een opmerking: als je het op een hoop laat rotten, dek het dan wel af met zeil of doeken o.i.d. om het proces te bevorderen + ook dan niet direct in het milieu te laten komen wat er uitspoelt. Wettelijk moeten ook liefhebbers met paarden om deze reden hun mest bewaren op een betonnen vloer).

 

Persoonlijk gebruik ik soms ook paardenmest of andere dierlijke mest, maar uitsluitend in gecomposteerde vorm.

Ook medicatie die paarden vaak krijgen (o.a. antibiotica e.d. of ontworming-spul) is iets om goed op te letten. Kan een erg slecht en giftig effect hebben op je tuin en groei van planten of op de ecologie van je tuin.

 

Er zijn al vele topics over paardenmest. Je stelt heel veel vragen, Ivan, en vaak zijn die in het verleden al vele keren aan de orde geweest. Mijn reactie daar op is dat ik dan denk......"Zoek eerst eens op dit forum, voordat je het vraagt". Want een zorgvuldig antwoord schrijven, en dat probeer ik, kost best veel tijd. Die tijd wil ik er best insteken als je zelf ook moeite doet

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weknow Ik had deze vraag al opgezocht,ook op google

en je hoeft niet persee veel tijd te besteden op mijn vraag

want inprincipe kan je ja of nee zeggen of een korte uitleg.

Je hoeft niet een hele tekst te schrijven

en mijn naam is iwan*

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lijkt me dat je de zoekfunctie dan nog niet volledig beheerst. Gebruik de uitgebreid zoeken functie rechtsboven op het forum. Als je bijvoorbeeld hier op het forum zoekt op paardenmest en dan aanvinkt alleen in onderwerptitel of alleen in eerste bericht, krijg je enkele pagina's met soortgelijke vragen, lees dan eens de topics met veel reacties. Als je dan nog bijkomende vragen hebt over dat onderwerp, stel je ze meestal het beste in dat topic zodat het voor anderen die het onderwerp opzoeken allemaal mooi in 1 topic staat.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Vliegen?

Nou woon ik op het platteland waar altijd al veel vliegen zijn... maar ik heb rond onze aangevoerde paardenmest (die wij op een hoop gooien om het jaar daarop pas te gebruiken, terwijl het ook al even ligt op het adres waar het vandaan komt) nooit een opvallende hoeveelheid vliegen gezien. En we krijgen al een paar jaar elk jaar een flinke bult.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb in de winter 2015/2016 een stuk uitgegraven in mijn kasje en dat volgestort met verse paardenmest. Daaroverheen weer de afgegraven grond met het idee om door de broei die zou ontstaan eerder van het kasje gebruik te kunnen maken. In het voorjaar 2016 stond letterlijk heel mijn kasje vol met vliegen en vliegjes. Het zag er zwart van. Dit voorjaar de boel voor het eerst weer omgespit om de verteerde mest te verdelen door de grond en wederom veel vliegen. Gelukkig dit keer lang niet zo veel als het jaar daarvoor.

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb eens verse paardenmest onder een sier-appel gedeponeerd, jaren terug, en die boom deed het daarna als een tierelier, hij zat vol met appeltjes...helaas geen foto's meer van, ik ben daarna verhuisd en de boom is geveld geworden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je niet teveel gebruikt zou het best kunnen, als je hier en daar wat keutels gooit bv..

Zoals weknow zegt er zitten veel zouten in.. meeste paarden hebben in hun hok een zoutsteen waar paarden aan kunnen likken.

 

Als je deze minstens een jaar laat liggen (beter 2 jaar) kan je hem zonder zorgen gebruiken, eventueel gemengd met gewone compost en of keukenafval.

 

Verder kan verse paardenmest gebruikt worden als broeimest in bv de serre om de temperatuur op peil te houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Mijn vrouw heeft al jarenlang vier paarden. Deze paarden worden gehouden op eigen grond. Antibiotica hebben ze nog nooit gehad. Ontwormen doen we eigenlijk nooit en alleen aan de hand van mestonderzoek, mijn vrouw en ik zijn beide dierenarts. Likstenen gebruiken we niet, likstenen zijn eigenlijk alleen nodig bij paarden die bovenmatig zweten om het zoutverlies aan te vullen. Onze paarden werken niet zo hard.

 

De paarden krijgen weidegras en hooi en ongeveer 250gr. brokken per dag. In de stallen wordt vlasvezel gebruikt als bodembedekking, dagelijks worden deze stallen uitgemest. Eens per week worden de natte plekken (urine) uit de stal verwijderd en wordt het strooisel aangevuld met een nieuwe baal.

 

Professionele paardenhouders moeten voldoen aan bepaalde eisen voor wat betreft de mestopslag, deze moet afgesloten zijn. Voor hobbymatige paardenhouders is de situatie anders. Wij hebben wel een gesloten betonnen bak waar de mest in opgeslagen wordt. De temperatuur in de mesthoop loopt op tot 70 graden C., gemeten met een weckthermometer. Als het koud is komt er een rookpluim vanaf. De mest van de paarden composteert in ongeveer een maand. Na enkele maanden is het een homogene, zeer droge compost geworden. Stalvliegen of andere vliegen komen op deze mesthoop niet voor, waarschijnlijk te warm en te droog. Stomoxys calcitrans (de stalvlieg, een bijtende vlieg) legt eieren op rottend, vochtig, plantaardig materiaal. Er loopt geen vloeistof onder uit de mesthoop, de hoop stinkt niet. Als de paarden op de wei mesten zie je bij zomerse temperaturen wel vliegen en kevertjes op de ontlasting. Leuk voor kwikstaarten en steenuilen! Deze mest wordt op de wei dagelijks verwijderd.

Verbranding van gras ter plaatse van de paardenkeutels komt niet voor, wel op plekken waar de paarden urineren.

 

De gecomposteerde mest van de paarden gebruik ik in de siertuin, de moestuin, de composthoop en de boomgaard. Geen vliegen of ander gedierte (behalve regenwormen), geen stank.

Verse paardenkeutels gebruik ik als bemesting bij mediterrane planten; nog nooit verbranding gezien.

In de boomgaard mulch ik de boomspiegel met gecomposteerde paardenmest als de kans op nachtvorst vrijwel voorbij is.

In de moestuin gebruik ik grote hoeveelheden bij bijvoorbeeld kool en paprika. Peulgewassen krijgen geen mest. Sinds ik dit doe is de structuur van de grond sterk verbeterd, de grond houdt veel meer vocht vast. Heermoes komt niet meer voor. Een nadeel is het kiemen van de graszaden die nog voorkomen in de mest. Waarschijnlijk zitten er nog kiemkrachtige zaden in het bovenste laagje van de mesthoop. De graszaden zijn afkomstig vanuit het hooi.

Volgens mij krijg je niet meer onkruid, het grond kan wel beter vocht vasthouden. Het hooi van de paarden komt regelmatig uit het buitenland, ik ben nog nooit vreemde, niet bij mijn grond passende, onkruiden tegengekomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...