Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Verhoogde bedden maken?


Adrie

Aanbevolen berichten

Ik heb enkele jaren geleden enkele verhoogde bedden gemaakt met behulp van geimpregneerde tuinhouten planken. Nou ben ik daar niet zo tevreden over. Ten eerste gebruik ik liever geen geimpregneerd spul in de moestuin, je weet nooit wat er van in je eten terecht komt etc. En ten tweede valt de duurzaamheid me erg tegen: nu na 3 jaar beginnen er zo her en der, aan de binnenkant van de bak waar de grond er dus altijd tegenaan ligt, al rotte plekken op te treden door het vocht. Ik ben dus op zoek naar een beter alternatief materiaal om verhoogde bedden van te maken.

 

Ik zat de denken aan dikkere steigerplanken die ik dan aan de binnenkant bedek met een strook plastic. Het zand ligt dan niet tegen de plank, maar tegen het plastic en het vocht uit de grond kan dan niet in de plank trekken, is mijn theorie. Of zou er tussen het plastic en het hout toch iets van condensvorming opttreden waardoor het hout evengoed van binnenuit wegrot?

 

Wie heeft er ervaring met verhoogde bedden en kan me wat tips aan de hand doen? Is mijn idee van die steigerplanken iets? Zijn er andere betere manieren? Duurzaamheid staat daarbij bovenaan, maar zoals altijd mag het natuurlijk weer niet te veel kosten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je hout na drie jaar al rot is de kwaliteit gewoon bagger goed geïmpregneerd hout kan 10 jaar onder de grond staan zonder te rotten.

Ik denk zelf dat DPC folie goed is voor je dat zijn rollen van 50 meter en in hoogtes van 30,40,50 of 60 centimeter. Het wordt in de bouw gebruikt als folie strook tussen bv houtskeletbouw en de betonnen fundering. Het kost niet veel en kan tegen zonlicht en rottingsvrij het is niet te koop bij gamma etc maar wel bij de bouw speciaal zaken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk zelf dat DPC folie goed is voor je dat zijn rollen van 50 meter en in hoogtes van 30,40,50 of 60 centimeter.

 

Aan zo iets zat ik dus ook te denken, maar wat ik me afvraag is of het tussen het hout en de folie dan niet te vochtig gaat worden door bijv condensvorming, waardoor het hout evengoed rot?

Link naar reactie
Delen op andere sites

zelf zoiets ooit gemaakt van wilgentwijgen, je betaald een godsvermogen om er manden ven te kopen, maar het is vrij simpel om te vlechten en ziet er mooi en sjiek uit. mocht er een deel verrotten is het ook simpel om er zo wat van te vervangen

Link naar reactie
Delen op andere sites

99flessenbed.jpg

 

Flessen halen bij restaurants. Is duurzaam want gerecycled, en gaat lang mee. Dan metselen, minder duurzaam...

 

Met zand en leem ertussen werkt niet, heb ik gedaan en die rollen nu bijna uit elkaar (op de hoeken tenminste). En 5 hoog is fijner dan 3 hoog. Als ze niet hoog hoeven te zijn kan je ze er ook vertikaal inzetten scheelt enorm in aantal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Alles heeft z'n prijs maar Azobé steigerplanken welke ook voor bruggen en bootsteigers wordt gebruikt gaan erg lang mee. Ik heb de dunne versie van 18 mm nu al 5 jaar in de moestuin als kantplank in gebruik met geen centje pijn. Ook heb ik 8 jaar geleden verhoogde perken in de siertuin gemaakt welke aan de binnenkant bekleed zijn met antiworteldoek. Hiervoor zijn planken van 24 mm dik gebruikt. 2 planken boven elkaar met een dekplank erop. Alles voorboren en RVS-schroeven gebruiken. Nergens rottingsverschijnselen te ontdekken.

 

00344291350041273.JPG

met vriendelijke groet, Rubo

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Ik heb verhoogde moestuinbedden moeten maken i.v.m. rugproblemen. Ik heb ze ook van geïmpregneerd hout gemaakt, echter de wanden aan binnenzijde heb ik bekleed met vijverfolie. De bakken staan al een aantal jaren en zijn nog steeds prima. Misschien heb je hier iets aan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Nog 2 mogelijkheden.

 

Panelen/planken van gerecycled kunststof. 3x a 4x zo duur als hout, maar voor eeuwig. Online diverse leveranciers/fabrikanten.

 

Voor milieuvriendelijk duurzaam (inlands/europees) hout wordt veelal voor kastanjehout gekozen. Gaat veel langer mee dan geimpregneerd spul. Je kent het misschien van de schapenhekken en boompalen...of het alleen als balkjes of ook planken leverbaar is weet ik niet. Moet je online eens zoeken. Prijs is ongeveer het dubbele van "gewoon" tuinhout, duurzaamheid ook zeker. Nog duurzamer (25 jaar+, onder water 15 jaar+) is acaciahout. Wordt veelal voor druiven e.d. gebruikt, maar heeft als nadeel dat de takken/stokken nogal krom zijn...omdat acacia kronkelig groeit. De duurzaamheid van deze houtsoorten is een combinatie van hardheid en chemische verbindingen in het hout zelf, die rotting sterk tegengaan.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Yep 1 piepklein streepje blauw ...... tis al weer grijs hoor

 

Oeps wat ik me vannacht bedacht dat ik het worteldoek alleen onder de bakken heb gedaan en niet ook langs de randen.... zou dat schelen in water geven en zou de aarde " er uit lopen" ?

Anders moet ik manlief maar even onder zijn kin kietelen opdat hij de aarde er weer uit schept en de boel opnieuw doen.

In de kern van alle problemen schuilt een kans

Link naar reactie
Delen op andere sites

of je (her)gebruikt oude stenen die je hebt liggen of gratis gaat gaan halen en je metselt zelf iets in elkaar.

Ik heb oude betonklinkers van de oprit hergebruikt om twee van onderstaande bakken te maken, een derde zal er dit jaar nog bijkomen en dan heb ik zeker voldoende.

Afmetingen zijn ong. 3.5 meter op 1.5 meter per bak en 60 cm hoog, reeds een paar jaar in gebruik en zeer tevreden.

Geen last van de rug en je kan nog mooi op de rand zitten ook en de stenen slaan nog eens warmte op waardoor je grond sneller en langer opwarmt...

Daarentegen staat wel dat je vaker en meer water moet geven.

 

foto339491363601093.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bee, heeft u de stenen gewoon op zand opgebouwd?

Of heeft u iets van een fundament onder de stenen?

 

 

=====================================================

Wij gaan een aantal van deze Hochbeete bouwen.

http://www.youtube.com/watch?v=FdNoRpjcShQ

Ze zijn gemaakt van metalen composters (Streckmetall Komposters) , die je nu niet in een vierkant bouwt, maar in een rechthoek.

Je houd dus 2 panelen over. (na twee Hochbeete heb je een composter gratis )

We hebben ze al in huis, als het dit jaar nog lente word, gaan we ze opbouwen.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor de eerste bak heb ik een fundering gegoten maar dat is vrij veel beton dat je dan nodig hebt, de tweede bak heb ik op betonnen kantopsluitingen gezet ( een dubbele laag )die ik plat erin leg.

Die had ik ook nog liggen en dat blijkt ook zeer stabiel te zijn, momenteel geen enkele verzakking dus mijn derde bak zal ook ook op deze manier fundering krijgen.

Ik zou het risico niet nemen om zonder te werken...

Link naar reactie
Delen op andere sites

De hoeveelheid aarde is niet zo groot als gedacht, Mijnspeeltuin.

Het is namelijk niet enkel aarde wat er in gaat.

Onderin een hochbeet gaan takken en takjes.

Daarop bijvoorbeeld graszoden.

Boven deze graszoden gaat weer een laag compost.

Uiteindelijk gaat daarboven dan de werkelijke aarde.

 

 

Kijk maar eens naar de volgende plaatjes:

http://www.google.com/search?q=hochbeet+schichten&hl=nl&safe=off&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=gZhMUYm0NMOdtAbU4IC4Bw&ved=0CC0QsAQ&biw=1027&bih=656

 

Voor uitdroging ben ik wel enigszins bang.

De tijd zal het leren in hoeverre mijn "angst" uitkomt.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...