Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Verticaal tuinieren met sla niet geslaagd...


doro68

Aanbevolen berichten

Vorig jaar sla geplant in dakgoten, eerst al problemen, dat het water niet goed doorliep, toen wat kleikorrels onder de aarde gepropt en toen liep dat wel beter... maar de sla werd niet groot, en schoot snel door. zelfs pluksla bleef heel klein. Nu denk ik om dit jaar de aardbeien daarheen te verhuizen en dan de sla in de plantenbakken aan de schutting te doen waar nu de aardbeien in zitten. Ik vraag me af, of aardbeien er beter in zouden groeien dan sla? Iemand tips?

Je ziet namelijk vaak die foto's voorbij komen van dakgoten met enorme kroppen sla... weet niet waarom mij dat niet lukt... voorheen in volle grond wel hoor, maar daarbij altijd zoveel slakken....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je bootst hier eigenlijk de hydrocultuur mee na. In de praktijk laten ze sla ookwel groeien in goten. Zelfs sla die groeit op puur water. Aardbeien in goten vragen volgens mij meer plaats om te wortelen voor optimale groei. Denk dat het vooral komt door je dosering voedingsstoffen. Licht en de beperkte wortelruimte. Als je de wortelruimte van u planten beperkt moet je net zoals in de hydrocultuur de juiste voeding geven. Voor aardbeien veel te kleine wortelruimte die maken een vrij groot wortelstelsel aan.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik die foto's van verticale tuinen zie, dan vraag ik me ook altijd af hoe die mensen dat doen. Het lijkt mij dat er veel te weinig grond in zo'n regenpijp gaat, en dat je slaplantjes niet goed kunnen wortelen...?

Maar ik moet wel zeggen dat ik er zelf geen ervaring mee heb...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb al een aantal jaren met succes sla geteeld in bloembakken (20 cm diep). Dat lukt soms zelfs beter dan in de volle grond, wel afhankelijk van de soort. Die bloembakken zijn wel wat dieper dan deze regenpijpen denk ik. Maar bv. veldsla zou het prima moeten doen. Die staat bij mij fleurig in een lekbak van 6 cm hoog. Ik denk dat bepaalde soorten pluksla ook moeten lukken. Ik heb de bakken wel meestal zo koel mogelijk staan in de zomer, dus uit de felle zon. Ik kan ze verplaatsen als het nodig is. En je moet ook goed opletten dat ze genoeg water krijgen als het warm is. Misschien nog eens proberen met niet te diep wortelende slasoorten.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik bedenk me twee dingen:

De sla heeft te weinig grond en voeding om goed te wortelen.

Ten tweede is de hoeveelheid licht voor met name de midden- en ondergoot erg beperkt. Ĺicht kom daar maar van één zijde terwijl dit in de volle grond van rondom komt.

Beide aspecten zijn volgens mij reden dat de sla klein blijft en snel gaat schieten.

NB. er zijn slasoorten die minder gevoelig zijn voor schieten!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goten horizontaal hangen. Een paar gaatjes halverwege de zijkant erin boren om overtollig water af te voeren. Zo blijft er wel een bodempje water in staan als reserve op een warme dag. Neem een sla melange soorten zoals eikenblad sla. Voor een maaltje van alle planten een paar blaadjes nemen zodat de rest door kan groeien.

Op die manier doe ik het met redelijk succes

Groetjes,

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op welke richting hangt de goten?

Zuiden lijkt me te warm in de zomer.

 

Welke grond en voeding (en frequentie) heb je gebruikt en hoeveel . hoe kleiner de grondoppervlakte hoe belangrijker de samenstelling van de voeding is . Zo ooit eens een vruchtdragende peperplant gezien groeimedium pingpong balletje . Ik zie goten met een zeer beperkte grondoppervlakte waar nog kleikorrels onder lagen . je giett ze met een druppelsysteem ? Zie nergens een opvangsysteem voor overtollig water (om gietwateren en uitgespoelde voeding) te recupereren ? Mij lijkt voeding hier snel uit te spoelen .

Wat ik zou doen met opstelling op foto .

Rechts laagste punt bovenste goot en hoogste punt onderste goot met een buis verbinden. Links in de onderste goot een gat maken en er een waterreservoir voorzien waarin overtollig water met uitgespoelde voeding kan in opgevangen worden . In het waterreservoir een pomp voorzien om overtollige water op te pompen naar rechts boven . Zodat planten zeker voldoende water krijgen en overtollige water kan wegvloeiendoor de kleikorrels . Als voorbeeld hoe het wel kan met veel grotere planten maar dan in buizen.

http://www.chillipeper.nl/forum/viewtopic.php?f=55&t=3044&start=60

Link naar reactie
Delen op andere sites

AshaiRey, bedankt voor je tip - wellicht een goed idee, ik neem het mee!

 

Waaslander, het hangt op het westen. en inderdaad zou dat ook een goed idee zijn met het water. Als alles beplant is staat de schakelaar 2x per dag 10min aan en hier liep dan idd het water door de bovenste, dan naar de middelste en daarvandaan door naar de onderste. (ik had er namelijk later nog een 3de goot tussen gehangen.

 

Wat een super idee waarvan u de link gepost had!! We gaan ermee aan de slag

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...