Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Verwarming met bloempotten en waxinelichtje


Pelgrim

Aanbevolen berichten

Ik wil de verwarming gebruiken voor in mijn tuinhuisje. Niet om het 20 graden te krijgen maar iets aangenamer in deze tijd als ik binnen bezig ben. Een tweede wil ik in mijn kas zetten als de kas staat. Met name om de kas vorstvrij te houden. Hiervoor maak ik wel een slag grotere potverwarming.

 

Ook maak ik een versie voor in mijn garage. Ook om de temperatuur iets aangenamer te krijgen.

 

Kaarsen geven redelijk wat warmte af. Met de getoonde constructie wordt de warmte afgift een stuk efficiënter waardoor met een enkele kaars meer warmte opbrengst te halen is. Dat is de theorie. Het moet zich nu in de praktij bewijzen.

 

Ik ben zelf een groot verzamelaar en bij klussen in huis zorg ik altijd voor meer dan voldoende materiaal. Daardoor had ik van alles in huis. Gisteren met een van mijn dochters inkopen gedaan bij het tuincentrum (viooltjes, bolletjes etc.) en kon ik gisteravond eindelijk aan de slag.

De potjes zitten aan elkaar met een lange bout met tussen de potjes ringen en moertjes zodat ze elkaar niet raken. Het frame waar de potjes op rusten zijn omgebogen hoekverbindingsplaatjes erbonden met een bout-moer verbinding. Kaarsje staat er nu los op maar moet wel in een houderje staan omdat alles best warm wordt.

 

Zie ook mijn post:https://www.moestuinforum.nl/blog/Pelgrim/de_start_van_2013_b-1670.html

 

Overzicht

2013031021394081971362983266.jpg

 

Binnenkant potten

2013031021393211311362983267.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoeveel graden en hoe lang het duurt weet ik nog niet. Gisteravond had ik te kort tijd om dat te bekijken. Vanavond 'moet' ik weer in de garage aan de gang en dan zal ik eens kijken.

 

Het betreft hier confectie of stralingswarmte. De potjes zelf worden warm evenals het staal van de bout. Tevens is het oppervlakte van de potjes groter dan van de kaars. De warmte wordt dus aan een groter gebied afgegeven.

 

Mijn verwachting is dat hoe groter de kaars en de potten daar boven hoe meer warmte gegenereerd kan worden. Ik verwacht niet dat ik mijn garage of tuinhuis tot 20 graden kan opwarmen maar wel het net wat behagelijker kan maken. Ik verwacht wel dat het een uurtje duur voor er echt warmte afgift van de potjes komt.

 

deze site http://www.tacticalintelligence.net/blog/how-to-make-a-candle-heater.htm geeft nog meer detail info maar is erg pessimistisch over het effect. Maar daar laat ik me niet door uit het veld slaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jawel, en respect ! Dat idee van stralingswarmte enzo begrijp ik wel. Maar het is meer dat je misschien zou kunnen denken, dat de pot ( potten ) méér warmte zouden afgeven dan een kaars zonder potten.

 

Dat zou wel leuk zijn, als dát zo was. Maar ik denk, helaas, dat dat een misvatting is. Het zou namenlijk betekenen dat er méér warmte uit de kaars te halen valt dan er inzit. En dat zal toch niet ? Dan had je een energiecentale uitgevonden, die meer maakt van weinig.

 

maar correct me if I'm wrong.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan er niet meer warmte uit halen dan er in zit. Wet van behoud van energie. Je kunt de afgifte van warmte (vorm van energie) wél efficienter benutten. Met dit systeem wordt dat dus gedaan. Tja, het is natuurlijk ook een beetje een presitge dingetje...

 

En daarom ook nóg een aanvullende site:

http://www.downthelane.net/forum/viewtopic.php?f=44&t=21466 Deze persoon heeft zijn tunnel er drie graden warmer mee weten te krijgen. Niet, veel, maar wat.

 

Wordt vervolgd...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook ergens gelezen dat je de bloempotten bij eerste gebruik moet droogstoken (uurtje of zes) voordat ze echt 'hun werk' doen. Het schijnt dat ze een bepaalde vochtigheidsgraad hebben die er dus eerst uit moet dampen. Ik weet alleen niet hoelang ze 'droog' blijven, bij regelmatig gebruik zou 1 keer droogstoken toch wel genoeg moeten zijn?

Wie met beide benen op de grond blijft staan, komt niet ver!

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik denk:

 

- dat bij een kale kaars er een warme luchtstroom direct omhoog gaat, en bij het dak weer snel afkoelt of ontsnapt en hier iets meer verspreid wordt

- dat het licht dat de kaars geeft nu niet naar buiten ontsnapt (gokje: 1 % van de energie?) maar omgezet wordt in infrarood dat naar de lage delen van de kas straalt

- droogstoken helpt niet echt, als de kaars uit is nemen de potten toch weer vocht op

 

het kan dan best dat het een iets hogere temperatuur in de kas geeft, graadje of 1 afhankelijk van de grootte van de kas en vlam

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag even rondgelopen met het vraagstuk, en een eerste ingeving was ook dat het niets uitmaakt of je de warmte nou van het vlammetje moet hebben of van de warmte die het vlammetje aan de bloempot afgeeft. Rob geeft al een verklaring. De warmte stijgt zonder bloempot in een rechte lijn omhoog - houd op een meter hoogte je hand er maar eens boven - en blijft bovenin gedeeltelijk hangen maar verdwijnt uiteindelijk door de kieren.

 

De bloempot daarentegen geeft de warmte van de kaars door aan de omgeving als stralingswarmte, dus meer in alle richtingen, hetgeen wel degelijk effect heeft. Niet dat het nou veel meer dan een paar graden zal schelen, maar ik geloof wel degelijk dat de warmte met de bloempot meer naar de hele kas en ook naar de bodem straalt.

 

Ik denk wel dat je aardig wat kaars/bloempotten mag neerzetten om de kas echt te verwarmen. Zelf heb ik deze week een olielamp gekocht, heb op een simpele manier de bloempottheorie toegepast:

 

luchtwarmte750251363023813.jpg

 

luchtwarmte886271363023837.jpg

 

luchtwarmte1197031363023774.jpg

 

Als je het wilt vergelijken met bijvoorbeeld centrale verwarming: de hitte bron is loeiheet, maar alleen op die plek. Er wordt massa (water) langs geleid die de warmte aanneemt, de massa geeft de warmte door via straling aan de rest van het huis.

 

Dus mijn conclusie is eigenlijk dat het idee nog niet zo gek is, alleen is een kaars lang niet genoeg om veel effect te hebben.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat deden wij bij de scouts ook wel eens, met een bloempot op een gasbrander dan. Maar 'k denk dat je moet opletten voor CO-vergiftiging als je zo verwarmt.

 

Ja als je ziet wat Pelgrim ermee van plan is...

 

Ik wil de verwarming gebruiken voor in mijn tuinhuisje. Niet om het 20 graden te krijgen maar iets aangenamer in deze tijd als ik binnen bezig ben. ... ...

 

... dan is een waarschuwing zeker op zijn plaats. Hij zal de deur en ramen dichthouden om de warmte vast te willen houden.

 

In de kas echter is daar geen sprake van, je bent daar even bezig en gaat weer (tenminste ik wel met deze ***temp), plantjes houden wel van CO² toch?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je er echt lekker warmpjes bij wilt zitten, moet je toch al gauw aan een houtkachel/allesbrander denken, met afvoer door het dak. Je huisje is niet geïsoleerd neem ik aan, en er zijn heel wat calorieën nodig om dat warm te stoken. Zo is het eigenlijk ook in de kas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is niet de bedoeling nu... (ooit, als ik teveel geld heb... ) Juist iets wat een beetje warmte afstraalt kan al heel lekker zijn in deze kille tijden tussen het tuinieren door. En dit lijkt simpel te construeren. En heb een hele verhuisdoos met kaarsen overgehouden aan de verhuizing van ouders...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gisteravond kwamen er wat andere klussen bij dus zelf niet meer verder kunnen expirimenteren. Wat ik bij de blauwe bloempotten terug zie is dat het gat van de bloempot aan de bovenkant nog open is. Hierdoor verdwijnt een groot deel van de warmte als nog direct naar de lucht in plaats van indirect via een bout.

CO ben ik niet bang voor; CO (koolstofmonoxidie) heb je alleen bij onvolledige verbranding. CO2 komt zeker vrij maar mijn tuinhuis is verre van luchtdicht.

 

Terugkomend op de opmerking over het vocht in de potjes. Ik heb ook gelezen over het droogstoken. Een terracotta potje blijft natuurlijk een 'spons'. Maar als deze eenmaal goed droog gestookt is zal deze bij geregeld gebruik niet zo vochtig worden als dat deze bij de start was. Tenzij, zoals bij mijn tuinhuis helaas het geval is, veel vocht in de omgeving komt.

 

De theorie mbt alleen een kaars of het convector systeem met bloempotten is naar mijn idee ook gerelateerd aan de luchtstroming. De warme lucht van een kaars alleen gaat grotendeels direct omhoog. Met kerst hebben we van die leuke molentjes boven een waxinelichtje die dan ronddraaid op die luchtstroom. Met een 'bloempotconvector' heb je geen sterke warme luchtstroom in 1 richting maar meer warmte afgifte in alle richtingen vanuit de pot.

 

Voor in de kas wil ik uiteindelijk naar een uitwerking met een olielampje omdat die langer brand dan een waxinelichtje. Een grote kaars kan door de warmte van de potten smelten waardoor of de kaars wegdruipt of zichzelf dooft.

 

Leuk om te zien dat anderen hier ook mee aan het expirimenteren zijn geslagen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

[quote="Erny"]Dat is niet de bedoeling nu... (ooit, als ik teveel geld heb... ;) ) Juist iets wat een beetje warmte afstraalt kan al heel lekker zijn in deze kille tijden tussen het tuinieren door. En dit lijkt simpel te construeren. [/quote] Het is heel simpel te construeren ja! En relatief goedkoop. Als je kaarsen gebruik moet je er wel voor zorgen dat ze niet weg kunnen smelten door de warmte van de potten. Ik ga mijn resten kaarsen omsmelten tot kleine kaarsjes in een stalen bakje met een dikker lont. In mijn testopzet heb ik een kaarsstompje zo op het frame gezet. Dit zal na een uur niet meer functioneel zijn omdat de kaars door de warmte wegsmelt. Een glazen waxinelichthouder biedt voldoende 'bescherming'
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Pelgrim,

 

Wat een leuk systeem! Heb er wel eens over gelezen. Het schijnt dat het terra-cotta van de bloempot veel warmte kan vasthouden. Het omgekeerde is ook waar, er zijn koelers van terra-cotta om drankjes in koud te houden, die werken zelfs als je ze op je tuintafel in de volle zon zet. Mooi materiaal! Zelf ben ik ook bezig met allerlei "proefjes" . Succes.

 

Boerinnetje40.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hey Boerinnetje,

Dat koelen ken ik ook van een leren zak. Door het 'zweten' aan de buitenkant (verdamping) wordt alleen de buitenzijde opgewarmt en blijft het binnen koel.

 

Ben ook benieuwd naar jouw proefjes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...