Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vin de cassis/Zwarte bessen aperitief


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Hier maken verschillende buren het, een aperitief drankje op basis van wijn en cassisbessen. Mét de blaadjes. Hier in FRankrijk noemt met het gewoon wijn..cassis wijn.

 

* twee samengevouwen handen met zwarte bessen

* een handvol zwarte bessenblaadjes

* twee liter goede wijn van minimum 12%

* 800 gram suiker

* een kwart liter eau de vie of wodka of wat je hebt aan witte) alcohol 40%

 

Buren die ik er over sprak vertelde me dat het wel belangrijk is dat je én goede wijn neemt én goede sterke drank...

 

Doe de bessen met het blad in een stenen kom of stalen pan en laat 48 uur trekken. Breng dan het geheel rustig aan de kook tot kookpunt. Laat afkoelen en zeef het geheel eerst door een zeef en dan door een doek. Voeg de suiker toe. Ik vind het veel suiker dus ben op Franse sites gaan kijken wat anderen doen..er zijn veel recepten en heel veel hebben zelfs (veel) meer suiker. Ik vond net een recept met minder suiker (http://www.cuisineaz.com/recettes/vin-de-cassis-39371.aspx) maar ook zonder de blaadjes. Enfin ik zal waarschijnlijk 600 gram nemen zo direkt en eerst maar proeven.

Rustig maar goed verwarmen totdat de suiker is opgelost.

Als het volledig is afgekoeld de sterke drank toevoegen.

Bottelen, goed afsluiten en klaar!

 

En nu maar wachten tot Kerst

aangepast door Gast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Weet jij toevallig ook hoeveel alc er inzit na bereiding?

Dat gaan we even aan HenkG vragen..die kan dat wel berekenen.

Vin d`orange amèr ken ik ja. Heerlijk! Het probleem is dat ik hier niet aan die speciale bittere sinaasappel kan komen die toch precies die mooie smaak geeft. Soms krijg ik ee fles van een oudere dame hier die ook een huis in het zuiden heeft en precies weet wanneer ze daar die sinaasappel kan kopen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jet.

Twee handjes zwarte bessen, op 2 liter wijn + 800 g suiker + 250 ml wodka. Misschien een beetje erg weinig bessen? Het recept in de link vermeldt 500 gram zwarte bessen.

 

Wijn. Je bedoelt waarschijnlijk rode wijn (?)

 

Alcohol percentage. Een groot gedeelte uit de wijn zal vervliegen door koken.

Een kwart liter wodka a 40% wordt verdund met meer dan 2 liter (wijn + bessen + suiker) met bijna geen alcohol. Totaal ca 3000 ml. Bij 300 ml (wodka) gedeeld door 3000 ml (totaal) = 1 / 10 * 40% = 4% alcohol.

 

Ik ga het niet maken, ik heb niet eens zwarte bessen, maar als, dan:

Zwarte bessen twee weken of langer laten trekken in de wijn. Daarna wel verwarmen, maar tot niet meer dan ca 50 graden, om de suiker makkelijk op te lossen en toch de alcohol van de wijn niet kwijt te raken. Wodka erbij, en klaar (na weer weken wachten). Dan zou er iets van rondom de 15% alcohol in zitten. Is goed voor de houdbaarheid. Ook gezien de sterke smaak van de bessen (?) en de rode wijn zul je er geen limonadeglazen van drinken. Tenzij je verdunt met water of bruiswater tot b.v. pils-sterkte.

 

Nabrander: Waarom niet de Rumtopf methode? Alles bij elkaar doen, lang laten staan. Aan het einde de bessen en evt. blaadjes eruit zeven en napersen, en klaar is Kees. Santé.

 

Heb je veel zwarte bessen? Probeer beide methoden. Ik ben benieuwd naar het smaakverschil. Ik hoor het wel rondom de Kerst …

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Marijke dank je wel. Ja ik wil het recept wel, open je er een nieuw topic voor? Onze grandfrais(dank je wel voor de tip)- (toch nog 45 km weg) heeft het misschien ook in de goede tijd.

Henk dank je wel. Ik volg gewoon een recept dat ik hier krijg, meestal wel een succes. Als ik nog bessen kan verkrijgen doe ik misschien nog een andere methode. In het recept van de link worden geen blaadjes gebruikt. Die geven toch vaak die speciale smaak ( bv bij de guignolet en de perzikwijn, bij beiden geen kersen of bessen perziken.

Is de alcohol helemaal weg als je de wijn aan de kook brengt?

aangepast door Gast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 maanden later ...

Hallo, om toch nog even een reactie op die van Henk te geven na zo'n tijd. In Frankrijk kan je ook zwarte bessen likeurtjes kopen van 5%..... Die zijn vaak bedoeld om samen met witte wijn te drinken en meestal heel lekker en best prijzig. Ik denk dat deze hiermee een beetje overeen komt.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een vraag nog aan Appelvrouw en anderen. Kennen jullie de methode van gelijke delen bramen en suiker in een afgesloten pot en dan (in de zon) elke dag even schudden. Krijg je ook een alcohol. Heb het nu voor de tweede keer, maar nu laat ik hem wat langer staan... vorige keer had ik het in een fles gedaan en toen spoot er wat uit bij het openen. Maar het is lekker spul. En je kan er voor het bottelen ook nog een flinke scheut alcohol bij doen.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik had nog zwarte bessen in de vriezer liggen en heb de cassiswijn gemaakt. Omdat er momenteel geen bladeren aan de struiken zitten heb ik het recept van de website die erbij staat gemaakt. Hij moet nog drie maanden staan, maar wat is hij al heerlijk! Van de zomer lekker met witte wijn mixen, kan niet wachten!

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 maanden later ...

Ik heb veel zwarte bessen, dus wil dit recept wel eens proberen. Er gaan alleen inderdaad (zoals Henk ook al ergens zei) wel heel weinig zwarte bessen in vind ik. Zeker t.o.v. de 2 liter wijn waar wij dan weer geen overschot van hebben zeg maar

 

Een tijd terug hebben we een drankje van jou geproefd Jet (je hebt hier toen zelfs een flesje laten staan ) waarvoor je de wijn per ongeluk had verhit tot kookpunt (of zelfs even koken?) zei je toen. Was dat weer wat anders? Want voor dit recept in dit 1e bericht moet je dus wél verhitten tot kookpunt...?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...