Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vlierbloesem......


Jooze

Aanbevolen berichten

Dit jaar is het zo ver ik ben bezig met wilde planten gebruiken.

Paardenbloem jam & stroop zijn gemaakt, nu wilde ik verder met de vlier. Ik heb al recepten langs zien komen van vlierbloesem bubbels (champagne maar zo mag je het niet noemen), en siroop, maar steeds weer verschillende. Wie hebben er een succesvol recept?!

 

En nog belangrijker wanneer staan ze in bloei! Ik dacht toen ik ging zoeken dat ik te laat was. Alles was uitgebloeid. Maar na meer zoeken kom ik erachter dat ik toch de verkeerde plant in de ogen had . Gelukkig ben ik nog heel erg van het met de boek in de hand

 

Jooze

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik raad je aan eerst proeven bij limonade van de bloesem voor je vooraad maakt, het is echt erg vies.

Met vlierbloesem ga ik nooit meer iets doen

 

(De rijpe vlier=bes bv met bramen tot jam of sap vindt ik wel heel lekker)

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De vlierbloesem begint nu....in de zon zijn de schermen al iets open....de rest duurt nog even.....ik heb er ooit jam van de bessen gemaakt....vond m niet lekker.....maar de bloesem droog ik elk jaar.....voor keelpijnthee.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat bubbel achtige ik denk dat het gist is lijkt er automatisch in te komen, dat is o.a reden waarom ik het niet

lekker vindt, naast de bijsmaak en die noem ik maar muf wat doet denken aan oude kerk, oude kelder

oude muffigheid

 

Mischien ken jij komboecha-drank dat geeft ook zo'n prikkeling op de tong en heeft een vrij gelijkende smaak,

ook zo''n ding waarvan ik denk drink je niet voor het lekkere.

 

Gedroogde bloemschermen voor in thee, zoals Geedee beschrijft vindt ik nog niet zo''n stom idee omdat waneer het helpt tegen keelpijn niet speciaal lekker hoeft te zijn.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De bubbels lust ik ook niet, maar de siroop .... mjam, mjam...

Heb al verschillende recepten geprobeerd, maar de koude methode is volgens mij de beste:

 

Basisrecept:

 

- Vul een kom met mooie vlierschermen (geen verkleurde bloemen, zo weinig mogelijk steeltjes). Bedek de vlierschermen met schijfjes citroen en voeg koud water toe tot alles onder water staan. Een bord bovenop zorgt ervoor dat alles mooi onder water blijft.

- Laat 1 tot 3 dagen staan. (Zelf laat ik het 1, maximum 2 dagen staan op een koele plaats)

- Zeef de vloeistof door een fijn doek.

- Voeg suiker en citroenzuur bij de vloeistof: neem 1 kg suiker en 1 eetlepel citroenzuur per liter vloeistof.

- Vloeistof opwarmen tot de suiker gesmolten is (niet laten koken) en in flessen gieten.

 

Naast citroenschijfjes kan je ook limoen-, appelsien-, pompelmoes-schijfjes of -sap toevoegen. Siroop met sap van 2 sinaasappels, 2 citroenen en 2 limoenen op 1 liter vlierbloesemvloeistof gaat hier goed naar binnen in de zomer.

 

De siroop aanlengen met spa om vlierbloesemlimonade te bekomen, is ook lekker aangelengd met karnemelk, of een scheutje in witte wijn.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de tips, het recept komt overeen met wat ik had. Alleen zou ik dan eerst de suiker moeten oplossen en dan pas de bloemen erbij. Ik denk dat, het niet veel uitmaakt.

Wat betreft de bubbels heb ik ook een recept met citroen, wie weet maakt dat het een beetje lekker;-)

 

Ik ga beide denk ik proberen, maar niet in de proporties die ik in gedachten had ....

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sinds ik hier woon en we heel veel vlier hebben, maak ik ieder voorjaar vlierbloesemsieroop. Niks mufs aan.

Ik heb ongeveer hetzelfde recept als Tomenco.

De tip om het aan te lengen met witte wijn vind ik een heel goede, ga ik ook proberen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Hi,

 

Ik heb inmiddels de eerste vlierbloesem siroop gemaakt en geproefd. Ik vond het best lekker, als tip kreeg ik om het te mengen met prosecco dat lijkt me nog lekkerder. Heb overigens bijna het zelfde recept als eerder omschreven (met citroen). Wel heb ik het daarna gewekt (als is het alleen maar om de weckpan te gebruiken ) Ben benieuwd hoeveel invloed dat op de smaak heeft. We gaan het zien.

De bubbels staan nog, ik ben benieuwd naar dat resultaat!

 

Jooze

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

vlierbloem en bessen zijn een goede keuze om rode vruchtenwijn te kleuren. Samen met braam en banaan(voor body) krijg je een goede basis voor port.doe het al jaren zo, is wel even wat werk, een jaartje of 5 wachten en je hebt een uitstekend portje.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik deed vroeger verse munt bij de vlierbloesensiroop..even laten trekken..dan werd hij wel lekker.

Ik ga morgen citroenen kopen..moeten ze geschild? Of neem je bio? ( kan ik waarschijnlijk hier niet krijgen.

Als je het met citrussap maakt..dat recept begrijp ik niet helemaal..kan je dat stap voor stap geven?

Dank

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn recept is iets anders, ziet er als volgt uit (bio citroen overigens);

 

1,8 kilo suiker en 1,8 liter water koken en zo de suiker oplossen.

Dit laten afkoelen

Dan 25 schermen vlierbloesem erbij

2 citroenen in plakken en van 1 citroen het sap en de geraspte schil.

Dit kort roeren en 24 uur laten staan.

Dan zeven (door neteldoek).

 

Ik heb het daarna nog gewekt. Geen idee of de smaak erdoor veranderd is. Ga ik van de week eens proeven.

Jooze

 

Ik hou een blog bij zie; http://www.mijnmooiemoestuin.blogspot.com

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik wil maandag beginnen met de vlierbloesemsiroop & jam

maar lees heel wat verschillende manieren.....

wie heeft het ultimate geschikte recept ???

ik dacht een pan vol knippen even blanceren met wat citroen er bij en dan suiker toevoegen,

1 a 2 dagen laten trekken en daarna zeven en opkoken en in flessen doen, is dat een idee ??

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen citroenzuur voor de houdbaarheid?

 

ik gebruik nooit zo iets,

ik maak als de smaak het toe laat alles met half suiker en iets ciroensap ( het laatste meer om de kleur te behouden ), en omdat het even aan de kook is geweest zijn de ziek makers dood en overleden vinito........en het staat nooit langer als een half jaar dan is het allang op

maar heb als proef eens pruimen sap zo uit de pan in de fles zonder suiker 2 jaar weg gezet.....en ra ra niets mee aan de hand kon het zo opdrinken

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel ik had vorig jaar bessensiroop zonder citroenzuur..dat had ik niet in huis. Werk altijd erg hygiënisch..maar ik had toch schimmel na een relatief korte tijd..4 maanden geloof ik. Vandaar dat ik 'of weck 'of citroenzuur wil gebruiken dit jaar.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat gek,en balen......

je zou toch denken als alles wat je gebruikt schoon is ( ik doe het altijd even in de vaatwasser op de heetste stand ) en het gekookt direct in de flessen gaat en op de kop laten afkoelen of minimaal 5 minuten,

het minimaal een jaar goed moet blijven....

in mijn sappan boekje staat zelfs onbeperkt....mits natuurlijk de flessen, doppen enz echt goed schoon zijn.....

 

ik heb net een deenboodschappentas vol geplukt met bloemschermen

natuurlijk niet in mijn eigen tuin daar wil ik de bessen plukken.....even rondje langs het park langs de industrie gefietst met de snoeischaar, en wat zag ik nog meer....er staan 100derden rode bessen in het wild en somige zijn zelfs al roze

ha even goed in de gaten houden en even met emmer onder de arm stukkie lopen

maar goed de vlierbesbloesemsiroop.....

heb nu alleen geen verse citroenen in huis.....ga het toch maar even kort koken met wat ciroensap uit de fles er bij en dan 1 a 2 dagen laten staan...ben erg benieuwd heb het nog nooit gehad ......

kijk eens op mijn site www.jamenzo.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, ik ben nog van de afwasmachine-loze generatie..ik heb dat ding ook niet nodig. Dus ik was de potten/flessen af..eerst met sop en dan met soda. De deksel etc kook ik uit in sodawater..alles wordt natuurlijk nagespoeld met gloeiend heet water.

Ik denk eerder dan dat ik te weinig suiker had?

In ieder geval was mijn siroop mislukt( na die 4 mnd dan) ik probeer het dit jaar gewoon weer, maar ga wel citroenzuur gebruiken als extra conserveer...

aangepast door Gast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wil wel ook de bubbels proberen iemand daar ervaring mee?!

 

Opletten met vlierbloesemchampagne in glazen flessen dat de flessen niet gaan springen door de druk, want voor je het weet heb je bommetjes in huis. Het veiligste zijn plastiek flessen van spa bruis.

 

maar lees heel wat verschillende manieren.....

wie heeft het ultimate geschikte recept

Smaken verschillen natuurlijk, maar ik vind dat vlierbloesem die in contact komt met heet water een vies smaakje krijgt. En voor de houdbaarheid is het niet nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...