Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Volkstuin Almelo - krantenbericht


speets

Aanbevolen berichten

Ik mis een heleboel achtergrond informatie bij dit artikel...

 

Persoonlijk werk ik de wachtlijst ook niet persé altijd geheel op volgorde af.

Als ik een zware tuin in de aanbieding heb (groot en veel onkruid en veel zwaar werk) en er staat bovenaan de wachtlijst een meisje die enthousiast met een tuin wil beginnen maar er eigenlijk geen tijd en verstand van heeft terwijl onder haar een sterke kerel met tijd én verstand van en ervaring in tuinieren op de lijst staat. Dan kies ik er, in het belang van de tuin, toch echt voor om eerst die man te bellen en het meisje op een andere geschikte tuin te laten wachten (kleiner, gemakkelijker in onderhoud).

Dan zou iemand, het meisje bijvoorbeeld, kunnen denken dat ik discrimineer op sekse... maar dat is dus totaal niet het geval.

 

Dus heb bij dit artikel geen idee hoe de procedure is verlopen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

De achtergrond ontbreekt bij het artikel inderdaad. Ik heb even gespit en kwam dit tegen:

 

ALMELO – Vorig jaar trokken drie leden van de tuintechnische commissie van volkstuinen op de Schelfhorst aan de bel over discriminatie bij de toewijzing van tuinen aan belangstellenden. De tuintechnische commissie bestaande uit vijf personen, hield een wachtlijst bij en deed de voordrachten maar merkte dat het 3-koppige bestuur onder voorzitterschap van voorzitter H. van den Brink met enige regelmaat medelanders van buitenlandse afkomst ‘passeerde’ ten faveure van Hollanders en vindt dit niet acceptabel. Het drietal werd vervolgens geschorst en stapte daarop naar het College voor de Rechten van de Mens. Deze concludeerde dat belangstellenden uit het AZC eerst een gesprek met het bestuur kregen en dat dit een onwenselijke en verboden drempel vormde voor het lidmaatschap.

Gedurende de onmin zou voorzitter H. van den Brink onjuiste informatie aan de leden hebben verkondigd en daar diende het drietal een klacht over in bij de politie wegens laster. Van den Brink ontkende in het Almelo’s Weekblad dat er een klacht was ingediend en merkte toen ook op dat de schorsing van het drietal al was opgeheven.

Dat blijkt nu anders te zijn. Het drietal ‘lastige’ leden dat streed tegen bevoordeling, werd inmiddels door het bestuur het lidmaatschap ontzegd en zij dienden voor 1 februari hun tuinen te hebben ontruimd. Maandag jl. werd de ‘onmin’ dus vervolgd in een kort geding in de rechtbank te Almelo om het royement en de ontruiming van tafel te krijgen. Ook wil het drietal 'klokkenluiders' een algemene ledenvergadering afdwingen zodat het geschil met alle leden kan worden besproken. Rechter G. Vermeulen doet over twee weken uitspraak.

 

Maar helaas heb ik het vermoeden dat het bestuur van mijn vereniging ook haar discretionaire bevoegdheid qua wachtlijsten misschien iets te vaak gebruikt om een bepaalde bevolkingsgroep (bekend om het verbouwen van couscous en -eeuwig voortwoekerende- munt voor in de thee) te weren. Dat er altijd objectieve gronden kunnen zijn om iemand naar achteren te schuiven op de wachtlijst (zoals Erny schrijft) is wat anders.

 

Bij AZC bewoners kan ik mij best voorstellen dat je als bestuur liever nieuwe leden binnenhaalt waarvan je verwacht dat zij meerdere jaren lid zullen blijven. Bij de gemiddelde AZC bewoner is dat erg onzeker (overplaatsing, afwijzing asielverzoek etc.).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat doen ze bij heel veel tuinen zeker.

 

Op het complex waar ik zit, hebben ze de wachtlijsten dan ook afgeschaft. Gelijk geen gedonder meer met mensen die er al jaren opstaan, en vervolgens niet bereikbaar zijn als er een tuin vrij is, en ze voor niets tig mensen afbellen.

 

Ik heb het laatst eens na zitten reken en het is een leuke afspiegeling is van de stad Utrecht met jong en oud, vrouw en man, hoogopgeleid en laagopgeleid, sier of moes, autochtoon en allochtoon.

Sommige complexen willen vooral op die laatste mogelijkheid nogal eens zwaar naar de ene of de andere groep zwengelen.

 

En dat kan de ligging zijn, maar ik geloof er niets van, dat er met die lange wachtlijsten, op de complexen in mijn blanke yuppenwijk er nooit eens een niet-Nederlander zich inschrijft en amper een kilometer verderop, het steeds barst van de families die met zijn allen tafelen, kokkerellen en tuinieren.

aangepast door Gast

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

En voor die mensen in de AZC's, moeten gemeentes dan wel AZC's gewoon zelf tuin initiatieven opzetten.

Kunnen die mensen tenminste met iets leuks, nuttigs, therapeutisch bezig zijn. En wat ze wel mogen en kunnen in Nederland.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt @Goldfish voor de achtergrondinfo.

 

Het lijkt op een echte typische volkstuinsoap. Voel een soort cultuurverschil tussen bestuur en klokkenluiders...

Vind wel dat die drie klokkenluiders wel erg hard worden aangepakt door het malefide machtsmisbruikende bestuur...

 

@Sugarlevi

Op het complex waar ik zit, hebben ze de wachtlijsten dan ook afgeschaft. Gelijk geen gedonder meer met mensen die er al jaren opstaan, en vervolgens niet bereikbaar zijn als er een tuin vrij is, en ze voor niets tig mensen afbellen.

Dat is dus ook precies mijn ergernis van de afgelopen jaren als wachtlijstbeheerder. En dan héb je eindelijk een afspraak en een dag voor bezichtiging... en dan zeggen ze nadien toch nog af omdat bijvoorbeeld... ze zich realiseren dat ze óók nog zelf gereedschap moeten kopen (te duur) omdat dat niet gratis met de tuin meekomt , of dat de 5 kinderen én man én werk én studie én hobby's toch te veel tijd nemen om er nog een moestuin bij te nemen . Etc etc...

En daar ben ik dan, bij elkaar opgeteld, best wel veel tijd mee kwijt. En wordt er vooral niet vrolijker van.

Tegenwoordig mail ik iedereen op de lijst twee keer per jaar of ze nog belangstelling hebben en als ik binnen 2 weken geen antwoord heb gooi ik ze gewoon van de lijst. Met als positief gevolg dat we nu de wachtlijst van gemiddeld 20 mensen naar nu zo'n 5 wachtenden hebben gebracht.

Ook hebben we een tuin in stukken opgedeeld en hebben daar starterstuinen van gemaakt zodat nieuwkomers eerst daar kunnen prutsen en de boel onder onkruid kunnen laten groeien zonder dat hele percelen op die manier vernield worden.

Dit houdt wel in dat we dus als moestuinbeheerders wel zelf meer moeten beoordelen óf en wanneer en waarvoor iemand geschikt is. En daar kunnen natuurlijk sneller fouten in gemaakt worden, dat is wel een gevaar.

Ik probeer wel erg consequent en helder te blijven in de besluiten want ben absoluut niet gediend van vriendjespolitiek en aanverwanten.

 

En moet zeggen... (hee is dat sneeuw buiten???? ) dat de zogenaamde "allochtonen" op onze moestuinen hun zaakjes het bést op orde hebben. En ik zie ze zelf graag komen. Helaas weinig aanmeldingen. Binnenkort is een Chinese student aan de beurt...

 

(En nu echte dikke sneeuwvlokken... )

 

@Sugarlevi , wil je eens uitleggen hoe jullie het dan nu doen zónder wachtlijsten? Hoe wijzen jullie de vrijgekomen tuinen dan toe en aan wie?

 

We hebben er trouwens ook nog over gedacht een stuk tuin ter beschikking te stellen aan het AZC vlak bij ons complex maar omdat dit een tijdelijke opvang was hebben we dit plan verder niet ten uitvoer gebracht. Ook keken we naar mogelijkheden om een eventueel ongebruikt huisje aan te bieden zodat daarmee konden rouleren en tot rust konden komen op ons prachtige complex.

Deze ideeën waren tevens een reactie op de nogal negatieve en paranoïde reacties van enige leden op de komst van het tijdelijke AZC.

 

(En nu is de bui voorbij en zie ik weer blauwe lucht ipv diepgrijs... dat gaat snel!)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeggen maak die wachtlijsten maar openbaar en plemp ze op de website van je vereniging, met naam en aanmelddatum. Komt er en tuin vrij, telefoontje, anders mailtje, en het verzoek om binnen een week de contributie over te maken. Niet binnen een week betaald, dan is de volgende op de lijst aan de beurt.

 

Zelf als bestuur en beetje gaan zitten bepalen voor wie de volgende tuin is vind ik eerlijk gezegd echt niet kunnen. Je kan jezelf daarmee ook enorm in de vingers snijden, want discriminatie - zelfs als had je het zo niet bedoeld - is gewoon giga strafbaar.

 

Ik sprak laatst iemand over een volkstuin (ik wil er eentje in het najaar of begin 2017, dus ik heb mezelf nog niet op de wachtlijst laten zetten want het complex waar ik een tuin wil heeft nu al tuintjes beschikbaar), en tot mijn stomme verbazing trok die persoon al direct de conclusie dat ik een half tuintje zou krijgen want voor mij alleen was het anders veels teveel werk. (Want, en dat werd dan niet gezegd maar blijkbaar wel gedacht, ik ben geen stevige vent maar een redelijk slanke mevrouw en ik ben boven de 50 en ik heb ook nog betaald werk achter een bureau, en ik heb die honden waar ik mee moet lopen...)

 

Pardon? Mag ik dat zelf effe uitmaken? Ik werk 5 uur per dag, dus ik heb dagelijks tijd zat voor die tuin, honden mogen aangelijnd op het volkstuincomplex (wat middenin een losloopgebied ligt, dus echt ideaal) en ik mag dan 50+ zijn, maar ik vind het heerlijk om zo in het zonnetje hard bezig te zijn met mijn handen in de klei. Ik wit mijn eigen plafonds, timmer mijn eigen verhoogde bakken in elkaar, verf mijn eigen gevel en leg potdorie fluitend een terras, en dat gesjouw met zand en tegels is echt heel veel zwaarder dan een tuin onderhouden.

 

Dat heb ik allemaal niet gezegd hoor, ik heb beleefd geknikt en als ik me daadwerkelijk op die wachtlijst laat zetten zeg ik dat mijn zoon van 26 en ik SAMEN graag een tuin willen. En dan ga ik een keertje langs met die grote brede zoon en wellicht levert dat zelfs een dubbele tuin op.

 

Maar het is natuurlijk bezopen als het zo moet om te voorkomen dat je in een hokje wordt gedouwd. Ik hoop van harte dat ik straks ook wat allochtone volkstuinburen krijg, dat is toch prachtig om nieuwe dingen van elkaar te leren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou zeggen maak die wachtlijsten maar openbaar en plemp ze op de website van je vereniging, met naam en aanmelddatum. Komt er en tuin vrij, telefoontje, anders mailtje, en het verzoek om binnen een week de contributie over te maken. Niet binnen een week betaald, dan is de volgende op de lijst aan de beurt.

 

Ja... dat gaat echt niet werken, in onze situatie dan dus, dan sla je wel een aantal stappen over. Bijvoorbeeld de bezichtiging. En het aantal gewenste vierkante meters e.d. Verder zijn er vaak meerdere/verschillende tuinen beschikbaar en valt er zelfs wel wat te kiezen.

Verder lijkt mij het niet gewenst dat iedereen met naam en toenaam op een openbare site staat, moet daar ook weer toestemming voor gevraagd worden. En graag maak ik toch echt wel kennis met de gegadigden voordat we de deal sluiten.

Is ook weer meer werk voor de penningmeesteres die dan weer in de gaten moet houden of er betaald is. En we moeten ook bepalen hoeveel er dan betaald moet worden op allerlei verschillende momenten van het jaar.

Nu gaan de facturen 1x per jaar de deur uit (afgelopen week dus).

En moet ik de websitebeheerder achter de broek aanzitten om steeds de meest actuele lijst online te hebben.

Allemaal heel omslachtig en meer werk voor onze toch al zwaar beladen vrijwilligers en penningmeesteres.

Denk niet dat jouw manier voor onze vereniging gaat werken. Ga vooralsnog toch liever voor de wat relaxtere persoonlijke directe aanpak.

 

Heb trouwens zelf nog nooit iemand afgewezen hoor. Ze nokten dus zelf opeens af op het moment dat ze een tuin kunnen krijgen of binnen het jaar na accepteren.

De wachtlijsters geven aan mij door wat hun wensen zijn en hoe belastbaar ze zijn en hoeveel tijd ze denken te kunnen besteden etc. Dat ga ík echt niet voor ze bepalen.

 

Enne... tegen 50+dames en heren wordt zeker niet gediscrimineerd door deze 50=vrouw.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb gehuurd van deze vereniging. Ik woonde toen op de Schelfhorst, een wijk met relatief veel Armeense Nederlanders, die ook veel moestuinen hebben op het complex. In tegenstelling tot de wijk de Kerkelanden/ Aalderinkshoek, waar relatief veel Turkse Nederlanders een volkstuin hebben, op het complex aldaar. Toen ik er huurde, huurde er geen Turk op het moestuincomplex Schelfhorst en geen Armeen bij de Aalderinkshoek/Kerkelanden, dat wilde men zelf niet.

 

Persoonlijk vind ik het jammer dat de vereniging zich zo profileert.

 

Hier nog eem bericht uit een lokale site:

Bron

Dames en heren, het is dikke vette oorlog tussen de bloemkolen. Zo erg, dat inieminie groenteboeren elkaar bijna met een schep op de bakkes meppen. Als het aan de volkstuinenvereniging van De Schelfhorst in Almelo ligt, vreten drie Turken deze zomer gewoon chemisch groenvoer uit de kruidenierszaak. Het bestuur van de vereniging is klaar met deze lieden. Ze voelen zich gediscrimineerd en zijn door het bestuur uit hun tuintje geflikkerd. En dat mag niet zomaar van de rechter.

 

Rechter Ger Vermeulen deed gisteren uitspraak in de zaak en vindt namelijk dat de vereniging een ledenvergadering moet beleggen over het opzeggen van het lidmaatschap van de 3 bloemkolenboeren in kwestie, opdat ze hun verweer kunnen toelichten. Dat moet binnen 4 weken gebeuren. De zaak kwam aan het licht toen een autochtone groenteman direct een tuintje kreeg toegewezen, terwijl deze even daarvoor aan een Turk werd geweigerd. Discriminatie, maar dat achtte de rechter niet bewezen.

 

Mocht u nog steeds denken dat het hebben van zo’n knollentuintje iets is voor seniel afgetakelde bejaarden die verder niks beters te doen hebben dan een beetje harken in het zwarte zand, dan heeft u het mis. De moestuin is mateloos populair en Almelo telt tientallen locaties waar dagelijks de autochtoon met de allochtoon verbroederd tussen het groenvoer. Prima! Turken zijn erg gastvrij en niet te beroerd om groenvoer te delen met collega groenteboeren. Turken verbouwen bovendien graag paprika’s, pepers en tomaten die onder plastic moeten groeien. Dan wordt het al snel een dikke teringbende in zo’n tuintje door allerlei bouwwerken die ook nog eens flink de hoogte ingaan. De meestal strak georganiseerde autochtoon heeft daar soms moeite mee en zo ontstaat er al snel enige wrijving. Sommige verenigingen hebben zelfs aparte moestuinen voor Turken.

 

Wordt vervolgd dus!

It ain't what you do, it's the way that you do it

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is een soort ballotage/hospiteer gesprek voor de tuinen op het complex.

 

Mensen die geïnteresseerd voor een tuin, kunnen zich aanmelden bij het bestuur (inmiddels met motivatieformulier zie ik op de website). En om de zoveel tijd, meestal voor meerdere tuinen, wordt er dan een bezichtiging gehouden en een stevig gesprek gevoerd, over verwachtingen en mogelijkheden. Aan de hand daarvan probeert het bestuur dan een passend karakter bij een tuin te vinden.

 

Ook omdat er in het verleden bij een aantal tuinen een enorme kaalslag heeft plaatsgevonden. Prachtige siertuin, of met mooie fruitboompjes, die dan kaal gekapt wordt, en een grasveld op aangelegd wordt bijvoorbeeld, en eens per jaar het gras komen maaien en barbecueën. Of mensen die uiteindelijk de helft van de tijd in een ander land zitten, voor werk/gezin/vakantie. Terwijl buren, en bestuur lijdzaam toezien hoe heermoes en zevenblad steeds meer voet aan de grond krijgt.

 

Ook de tuin waar mijn vriend en ik zitten, was schijnbaar een hele mooie tuin, Maar door de vorige huurder, letterlijk leeg gestript en vervolgens nooit meer gezien. Wel weer een geluk voor mijn vriend, want die wilde niet veel geld betalen voor huis of kas.

 

En dan zijn dat vrij extreme situaties. Maar er wordt nu dus sterk rekening gehouden, met wat iemand wil en kan, en wie dan voor welke tuin geschikt is.

 

Voordeel is wel dat er geen inschrijvingskosten zijn, en als er gespreksrondes zijn wel gelijk duidelijk wordt wat je mogelijkheden zijn.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...