Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Grootte moestuin om volledig zelfvoorzienend te zijn


lorre

Aanbevolen berichten

Beste leden,

 

Samen met mijn echtgenote heb ik een andere woonst gekocht, met een iets grotere tuin. Nu ben ik bezig met onderhandelen met mijn vrouwlief over hoe groot de moestuin moet/kan zijn.

Ik zou alle groenten zelf willen kweken die hier op tafel komt. Nu kopen we nog onze aardappelen en met sommige groenten komen we maar een groot halfjaar verder.

Nu ben ik eens nieuwsgierig of er bij jullie ook zijn die alles uit eigen tuin kunnen halen een heel jaar rond. En hoe groot de tuin dan is bij jullie.

 

grtz

Lorenzo

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ligt er aan hoe je hem indeelt en welke groente je teelt. Ik heb mijn moestuin voornamelijk voor de productie en zet dus ook flink wat planten. Dat betekent niet te veel verschillende en speciale soortjes maar gewoon functioneel ingedeelde rijen groente. De totale oppervlakte bedraagt 208 m2. We kunnen met z'n drieen/vieren bijna heel het jaar groente uit eigen tuin eten. Alleen in de winter kopen we wel eens wat groenten bij de supermarkt, zoals tomaten en sla. We halen het natuurlijk niet met alles tot de nieuwe oogst, zo rond februari/maart zijn een aantal groente wel al op, zoals wortels en erwten.

Wat zit er zoal in de vriezer:

Kolen: broccoli, rodekool, koolrabi

Wortels en bietjes

Tomatenpuree (1x in de week pasta, we halen het dit jaar tot de nieuwe oogst)

Erwten, sperzie en snijbonen

Courgetteblokjes

Paprikablokjes

Spinazie (niet heel veel )

Diverse soepen grotendeels vers uit eigen tuin

Diverse kruiden

Gepureerd fruit

Alles is in porties ingevroren.

 

In de opslag:

Aardappels (eten ongeveer 5x per week aardappels, halen we tot februari/maart): let op nemen wel vrij veel ruimte in

Uien (rode en zilveruitjes)

Knoflook

Pompoen

Witlof

 

Inmaak:

Komkommers

 

Verder staat op het land altijd wel voldoende prei, stengelui, mescunslamix (heel deze winter verse sla van gegeten) en veldsla.

 

Dit jaar valt helaas de broccoli oogst tegen, binnenkort nog een tweede poging.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn tuin is een 200 m2 en er staat ook een kippenhok en een kas op.

Alle normale groenten teel ik zelf en de groenten die geweckd kunnen worden doe ik wecken of in de vriezer.

Aardappels zet ik nu alleen vroege en middel vroege de late raap ik wel op bij de boeren.

Volgend jaar krijg ik er waarschijnlijk nog een 200 m2 bij dat zal dan deels aardappels en voederbieten voor de paarden worden.

Vorig jaar heb ik voor een 20 euro gekocht aan groenten dus dat valt mee.

Wat ik teel en wat kan ik bewaren in de vriezer of weck

Sperciebonen vorig jaar meer dan 25 kilo,

Bloemkool

snijbonen

prei (zomer, herfst en winter)

spruiten

Rode kool

andijvie

witte kool

savooiekool

bieten op zuur heerlijk

Tomaten pasta en tomatensoep

spitskool

peultjes

 

Fruit kopen daar ontkom je niet aan bananen en sinasappels kweken zal me niet lukken denk ik

 

De kippen die ik net heb gaan voor eieren zorgen en in de toekomst wie weet kippen houden voor de slacht dus een heel eind zelfvoorzienend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier is men kip een 14tal eitjes aan het uitbroeden, als die allemaal uitkomen zullen er wel een paar een niet natuurlijke dood meemaken

Volgend jaar kijk ik om een duivenhok te installeren die kweken ook gemakkelijk nemen niet veel plaats en zijn lekker om te eten. Konijnen ben ik nog aan het overwegen ik kan aan zoveel keukenafval geraken op men werk. Dat ik er zeker een konijnen nest kan mee opkweken. Maar vrees dat het slachten van die beestjes moeilijker zal gaan. die oogjes en dat snuitje is zo koddig

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn tuin is zo'n 225 m2. Mij gaat het niet zozeer om de productie maar meer om de teelt het hele jaar rond, tenminste dat is wat ik probeer. Tot dusverre gaat het goed. Aardappelen plant ik maar beperkt. Ze kosten mij teveel ruimte en moet ze bovendien lang bewaren.

 

Om vroeg in het voorjaar te kunnen telen heb ik er wel 3 platte bakken ingezet van 5 bij 2 mtr. Hierin trek ik de sla, radijs, kool, raapstelen etc op. Dit vervroegt de oogst toch al gauw met een paar weken. Ik zit eraan te denken om deze bakken nog eens met een stuk of 3 uit te breiden. Het past dan meteen in een wisselteelt schema. Bovendien worden de kwetsbare pootplantjes goed beschermd tegen duiven en ander ongedierte. Vooral de afdekking met vlies is mij goed bevallen.

Bezoek ook eens mijn website Pepe's Cooking Place

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb 140 (waarvan 40 m in gebruik door mijn buurman) dus 100 m2. Ik kweek alleen wat ik lekker en leuk vindt. Ik koop nagenoeg geen groenten in de maanden mei tot en met augustus/september. Ik houd van vers en vries dus nauwelijks iets in. Ik kweek korte rijtjes en kleine partijtjes tegelijk, maar dan gedurende het seizoen. Zeg maar twee kroppen sla die ik om de drie weken zet. Dat kan natuurlijk niet met alles, maar wel met veel. Bijvoorbeeld prei, broccoli, sla, boontjes. Ik heb ook snijbloemen als gladiolen, asters en zonnebloemen. Voor eigen gebruik, maar ook om kado te doen, goedkoper dan een bos bloemen in de winkel en vele malen meer gewaardeerd.

 

Mijn hoofddoel is eigenlijk dat mijn kinderen zien waar de groenten en aardbeien vandaan komen. Daarnaast vindt ik het erg leuk om te zien dat ik met een kilo aardbeien thuis kom terwijl op het bord van de groentenboer staat: 2,99 per pond. Ik heb nog weinig tegenslagen gehad met mijn nieuwe moestuin dus het rendeert goed, ook leuk. Behalve dan mijn volledig mislukte worteltjesteelt en meloenplant die verrotte.

 

Meer naar de vraag: ik heb altijd begrepen dat met 400 m2 je echt zelfvoorzienend kan zijn met groenten en fruit. Je moet dan geen ananas willen idd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal precies heb ik het nooit opgemeten, ik dacht altijd iets van 200 m2 te hebben.Ik denk eigenlijk dat het meer is. Lie heeft er in het voorjaar nog 24m2 bij gespit. Ik heb een kas.

Ik heb in mijn tuin 170 aardappelplanten, 200 doperwten, 100 peulen, 150 tuinbonen, 150 sperzie- en droogbonen planten staan.

Verder 3 courgettes, 17 pompoenen, 5 komkommers, 18 tomatenplanten, 9 pepers en paprika`s, 5 aubergine`s.

Dan nog 15 meter wortelen, 20 meter uien, 4 meter sjalotten. 12 meter bieten, 8 meter pastinaken, 49 preiplanten, 20 koolplanten en koolrabi`s , 35 aspergeplanten, 6 meter schorseneren,10 knolselderij en 10 bleekselderij, 6 meter witlof, 3 meter roodlof en 6 meter sla in verschillende groeistadium.

 

Verder nog iets vergeten? Frambozen, aardbeien, bessen, kruiden..deze staan rond -en dus niet in- de moestuin.Boomgaard met appelen en peren ( zit helemaal niets in dit jaar)

 

Er gaat heel veel in de vriezer, een deel conserven/confituren maar ik deel ook uit. Verder eten wij 2 overmatig veel groente in het seizoen..minstens een kilo per dag.

Afgelopen jaar was mijn tuin iets kleiner, we hebben tot eind maart uit de vriezer gegeten..ik kocht alleen af en toe venkel of een vers tomaatje.

Aardappelen hadden we tot begin mei, en nu eten we al weer iedere keer de vroege.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga heel vervelend klinken hoor, en ik weet dat jij dit topic niet hebt genoemd zoals het nu heet (Luc...?). Maar volledig zelfvoorzienend worden, gaat vrij moeilijk met een 'iets grotere tuin'

Want je hebt nogal wat ruimte nodig voor granen voor bijv. brood. En het voer voor je kippen? En je duiven? Hoeveel grond heb je nu tot je beschikking? Met alleen een groenten tuin ben je er nog niet.

Zie, klink ik weer vervelend, en die toon was nou eindelijk weg van dit forum

 

Wil je dus het hele jaar uit de tuin eten, dan hebben mijn voorgangers al goed antwoord gegeven. Mijn groentetuin is ruim 200 m2. Maar daar staan geen pompoenen, bonen, suikermaïs, aardappels, erwten, etc. Dat staat allemaal op andere veldjes, achterop ons land.

En al het fruit (bomen en struiken) staat ook weer ergens anders.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haha Jorieke! Dat klinkt toch niet vervelend! De vraag in het eerste bericht is vrij duidelijk, het gaat over groenten, en die vraag is redelijk beantwoord denk ik, jij probeert helemaal zelfvoorzienend te zijn, en dat is toch wel een ander verhaal!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals ik al schreef wil ik een heel jaar uit de eigen tuin oogsten. Met name aan het eind van de winter en in het begin van het voorjaar is de oogst maar heel beperkt. Dit jaar heb ik voor dit doel oa schorseneren, en witlof gezaaid. Wat me leuk lijkt is om voor deze tijd van het jaar het dieet aan te vullen met zelf ingelegde zuurkool. (Elzasser zuurkool heerlijk!) Wie heeft er voor mij een goed recept?

Bezoek ook eens mijn website Pepe's Cooking Place

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vergeten er bij te vermelden. Bieten, Wortels, Pastinaken, en als ik ze heb winterrammenas bewaren heel goed in tonnen of kratten met schoon zaagsel erin, donker en koel weggezet. Een deel van onze wintergroenten komt daarvandaan..wel 2 x in de week denk ik. Aardappelen zoals Jorg.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier heb ik met mijn tuintje verleden jaar een topseizoen gehad. Op een kleine 60m² heb ik genoeg wortels, pastinaken, wortelpeterselie, bloemkolen, ajuintjes, warmoes, courgetten, boontjes, knolselder en selder, tomaten om een heel jaar rond te komen. We hebben 3 diepvriezers die vol zaten zelf veel groenten in zand moeten leggen. Maar de wortels waren geen groot succes daarin en hebben moeten na een maand ingrijpen of de oogst was helemaal verloren.

Nochthans zou dit moeten lukken met zand waarschijnlijk iets verkeerd gedaan.

Maar dit jaar is iets anders met dat weer lukken de bloemkolen niet de slakken die in overvloed rondslakken hier. Nemen telkens men plantjes mee naar de eeuwige jachtvelden.

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch heeft Jorieke wel gelijk met haar opmerking. Wat zie je als zelfvoorzienend ? Is dat inclusief de aardappel ? of koop je vaak pasta en rijst ? Je vruchten voor toetjes, jams, taarten, drankjes ?

Appels, kersen, pruimen , bessen ?

 

Gaat je wens verder in je mate van "zelfvoorzienendheid", heb je meer grond nodig.

 

Daar zijn ooit maten voor gezet ( 'De kleine Aarde, jaren 70-80' bv , maar ook groter opgezet onderzoek in buitenland ) En dan komt men uit op 1ha per persoon. Heb je wel ook iets van vee, en doe je verder aan ruilhandel. Ik neem aan dat je dat niet bedoeld.

Ik geloof dat 1 klein gezin 100m2 tuin aan aardappelen per jaar verbruikt. Dat betekend met wisselteelt dus dat je daarvoor alleen al op 400m2 zit

 

Koop je wel je tomaten en andere exoten buiten de deur ? Dat scheelt ook. Wil je al je uienbehoefte zelf telen ?

nou ja. etc etc.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hield me hier ook een beetje terug, maar ik denk dat Jorieke de spijker op de kop slaat en beslist ook niets teveel zegt in het kader van 'zelfvoorzienend'. Een dergelijke heet ook beslist geen hobby tuinieren meer, toch ploeteren

Denk aan gerst, tarwe etc. (brood), dieren en voer voor je dieren, groenten, fruit, etc.

Een tuintje noem je dat niet meer (min 3 a 4 hectare zou een leuk beginnetje zijn)

 

Toch een leuk groentetuintje waar je dik in vooruit kunt 2 a 3 are denk ik zo (exclusief aardappelen, want dan loopt het aantal are al snel op)

 

Zelfvoorzienend is natuurlijk heel wat anders dan een 'aardig grote moestuin'

De meeste woorden worden in stilte gesproken ..... @Nique

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk toch dat je met een 200m2 ver komt in het voorzien van de benodigde groente voor een huishouden met 5 personen.

Het is een kwestie van plannen en het voor trekken van planten. Je hebt wel en vriezer of weckketel nodig om te zorgen dat alles goed blijft.

 

Je bent dan zelfvoorzienend in je groente en aardappelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik geloof dat 1 klein gezin 100m2 tuin aan aardappelen per jaar verbruikt. Dat betekend met wisselteelt dus dat je daarvoor alleen al op 400m2 zit.

 

Denkfout, omdat je die 300 m2 grond niet braak laat liggen.

met vriendelijke groet, Rubo

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had het enkel over alle soorten groenten die mijn gezin nodig heeft op een jaar. Zelf eten en kweek ik volgende groenten:

wortels, wortelpeterselie, pastinaak, selder, knolselderij, bloemkool, brocolie, kervel, peterselie, bieslook, ajuintjes, tomaatjes, komkommer, venkel, boontjes, aardappelen, warmoes soms schorsenelen.

Van fruit kan ik voorzien in eigen peren en appels en enkele bessen en bramen. In mijn serre staan druifkes.

 

Voer voor dieren en graan van brood niet inbegrepen.

Had ik de plaats en tijd zou ik dat wel willen doen. Maar als men ook zijn eigen vlees wilt voorzien en dan het voedsel voor die dieren. Alles voor eigen brood, fruit en dergelijk. Vrees ik dat je met een voetbalveld niet toekomt.

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch ligt het er ook aan wat je precies wilt verbouwen.

Bloemkool doet er veel langer over voor je kan oogsten, in die tussen tijd, en dan kijk ik naar mijn tuintje, had ik daar ook 9 bieten en 16 radijsjes uit kunnen halen.

 

Wij zijn met twee en kunnen vanaf deze week het niet meer bijbenen met opeten en is mams toch het een en ander gaan invriezen.

Als ik het nog beter plan, en ik had nu maar 2 derde van de voortuin in gebruik zou het dus nog meer kunnen zijn.

We eten dus al weken echt uit de tuin, behalve dan af en toe een tomaat voor door de sla die uit de super komt natuurlijk. Komkommers komen nu ook uit eigen tuin...

Das dus een simpel rekensommetje. Nog geen 8 m2 (heb 10m2 maar het laatste stuk is deze week pas afgemaakt) tuin in gebruik en er met twee personen rijkelijk van kunnen eten. Dus als je dan verdubbelt dan zou je meer kunnen invriezen voor de winter.

En het zou nog efficienter kunnen maar zit in een probeer stadium en had dus veel te veel sla staan.

 

Ik denk dat mams en ik echt bijna een jaar rond groenten kunnen oogsten met een paar kleine aanpassingen. En zeker 18 tomatenplanten minder moeten zetten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja ik heb hetzelfde als Appelvrouw. Wij eten behoorlijke grote hoeveelheden groenten. Dus het is ook kijken naar de hoeveelheden en wat je eet. Ben je een echte aardappel eter zal je behoorlijk wat grond daar aan moeten geven. Kolen blijven ook voor langere periode staan. daarintegen kan je prima werken met voor en nateelten om zo optimaal te oogsten uit je tuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Interessante topic, zou zelf ook graag richting een zelfvoorzienend bestaan gaan en ben deels daarom ook begonnen met groentes telen. Welke dilemma's er dan allemaal wel niet op je pad komen... Het korte groeiseizoen en het bewaren van de oogst. Ik ben zelf alleen in het groeiseizoen zelfvoorzienend qua groentes, ik heb geen ruimte voor bewaring en geen vriezer. Ik denk dan ook weer soms te ver door, bijvoorbeeld over het gebruik van een vriezer. Als je het strikt beschouwt is dit per definitie eigenlijk al niet zelfvoorzienend, aangezien je zelf geen vriezer kan bouwen en ook de electriciteit voor het apparaat kan opwekken. Voor het wecken geldt hetzelfde, maak je de potten en pannen zelf? Hoe kom je aan al het gas en schone water? Azijn en suiker koop je ook. Dan bedenk ik me wat dit alles in geld kost, vriezer, gasstel, water, gas, electriciteit etc. Ben ik dan goedkoper uit dan wanneer ik alles in de supermarkt koop?? Het gaat niet om het geld natuurlijk, je wilt voor jezelf zorgen, weten wat je eet, onafhankelijk zijn. Maarja, de dag wanneer er ineens geen water meer uit de kraan komt en de lichtknopjes niet meer werken gaat ooit komen. Dan heb je ook niks meer aan je vriezer. Dit soort gedachten gaat voor veel mensen te ver en is voor de dag van vandaag ook niet reëel, maar het is wel interessant om bij stil te staan vind ik. Mensen leefden tot 150 jaar terug ook zonder stroom.

Dus ik zit dan meer te denken aan goeie low-tech bewaar methodes voor bewaring en aan gewaskeuze waarvan je jaarrond kan oogsten. Ik ken iemand die ook 's winters binnenshuis doorteelt met bepaalde gewassen (in gekochte potgrond). Tja

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeer interessant topic

Jorieke, om nog even op jouw reactie terug te komen, ik vind er niets zeurigs aan. Het is een serieus topic en daarop wil je serieus antwoord. En zoals je aan Miranda haar reactie kunt zien, is er op de m2 veel mogelijk!!

Ik zou willen dat ik genoeg grond had om het hele jaar van rond te komen, fruit genoeg kon oogsten om in te maken voor de winter, kipjes, konijnen en geiten kon huisvesten en mijn grond in ruime mate kon recyclen door veel mulch en compost. Liefst ook nog zonnecollectoren op t dak en een windmolen naast t huis, maar nu draaf ik even teveel door

Iedereen is in zijn of haar mate 'zelfvoorzienend' in iets, de 1 meer dan de ander. Iedereen vindt zijn of haar weg hierin als diegene dat echt wil. En ik heb altijd geleerd van mijn ouders/grootouders: "Waar een wil is, is ook een weg!"

Wil ik zoveel mogelijk telen in mijn achtertuintje, dan zal ik daar tijd en moeite in moeten steken hoe ik dat kan doen. Hoe dan ook, als je elk jaar progressie wilt en ziet, dan gaat het goed, en heb je weer iets meer bereikt dan het jaar ervoor.

Good things come in small packages

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ bart

 

Een kennis van mijn die ook groenten teelt, heeft zijn eigen koelcel gemaakt in een deel van zijn tuinhuis. Gewoon een ruimte van zone 4m² die hij helemaal dik geïsoleerd heeft. De enige elektriciteit die hij nodig heeft is als hij zijn groeten uithaalt om de licht aan te doen. Dus mss kan je een kaars gebruiken om te gaan kijken Het is er zomers een kleine 10°C en swinters een 5°C

 

Hier gaat een deel in de vriezer, maar ik probeer zoveel mogelijk op andere manieren kwijt te geraken. Wortels en knolselder in zand, ajuinen omhoog hangen. Pastinaken in de grond laten zitten swinters en oogsten naar behoefte net zoals de prei.

Andere mogelijkheden weet ik niet, zijn er nog andere ?

Ist vandage ni tis vo morge

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kunt ook inmaken op een fornuis waarin je je eigen omgehakte boom opstookt... Die hoeft niet eens sjiek te zijn! Ik snap wel wat je bedoeld Bart, wij leven ook "voorbereid"! Maar wat vandaag niet MOET, doen we gewoon op onze electrische kookplaat! Als de nood aan de man is, gebruik je wat je hebt, of hebt bewaard, en wordt je creatief!

Leer van gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...