Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Voor- en nadelen van doek/gaas op de grond of onder bogen


pippi

Aanbevolen berichten

Nou, wat de titel zegt.

 

Ik was eigenlijk van plan om dit jaar met pvc-buizen en gaas mijn kolen te beschermen tegen vogels konijnen en rupsen, maar ik zie dat Charles Dowding netten tegen konijnen ook gewoon over de planten heen drapeert. Dus nu vroeg ik me eigenlijk af of ik wel moeilijk moet gaan doen met constructies als ik gaas net als vliesdoek ook simpelweg op de planten kan leggen. Nou kan ik me wel voorstellen dat er misschien een keer een vlinder voorbijkomt die door het gaas heen eitjes legt, maar dat kan denk ik ook als een plant onder bogen tegen het gaas aan gaat groeien.

 

Een groot voordeel van op de grond leggen lijkt mij trouwens dat het wat flexibeler werkt. Is er een rij kolen uit en zet je daar een rijtje planten die bestuiving nodig hebben, dan rol je het gaas een stukje terug en hoef je geen bogen te verwijderen of te verplaatsen.

 

Dus, wat zijn nou daadwerkelijk de voordelen van bogen of een andere constructie met gaas eroverheen ten opzichte van gaas direct op de planten leggen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

wij doen bogen, geen plekken blad die nat blijven ivm schimmel/rot, geen eitjes door het gaas, we planten er ui/knof kruiden onder vanwege afschrikking en lekkere kruiden

 

het wordt mi ook een soort van minikasje met iets betere groeiomstandigheden en het is heel weinig werk om de bogen te prikken (dan gaas er over en twee loopplanken ernaast over het gaas; bij plantonderhoud even optillen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb net over de knoflook gelegd maar ik heb het idee dat het hierdoor wat bedrukt of zo.

Als tijd ( om het te maken) en geld ( materiaal kosten) geen rol zouden spelen zou ik voor tunnel met gaas gaan.

Vind die witte vlies rollen ( van Charles) ook goed idee , beter dan net. Alles gaat je er toch tussendoor groeien).maar ik vind het wel lelijk gezicht.

Tja keuzes, keuzes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dat lelijke is ook bij mij de overweging. Maar, gisteren de een na laatste spruitjes gescored. Dacht dat ik volgende week de rest van de boerenkool kon inslaan. 't Was koud, de duiven hadden honger gehad en de bloemkooltjes waren al kaal. Het wij een beetje zij een beetje principe was wel erg ver zoek. Volgend jaar toch maar weer een bescherming. Kooitjes van stevig gaas, van boven open, iets hoger dan de planten worden zodat de duiven er niet in durven landen werkte in het verleden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou kan ik me wel voorstellen dat er misschien een keer een vlinder voorbijkomt die door het gaas heen eitjes legt, maar dat kan denk ik ook als een plant onder bogen tegen het gaas aan gaat groeien.

 

Komen er in dit topic een aantal varianten van 'afdekking' langs. Denk dat het van belang is van te voren te bedenken, waar tegen je een teelt wilt beschermen.

 

Vlinder= eitjes= rupsen=vraat. Daar helpt een kooi met een net niet tegen. Het koolwitje fladdert boven het net en laat de eitjes gewoon vallen op de planten, als ze er zelf niet bij kan. Dat pleit dus voor een heel fijnmazig gaas, zoals velen gebruiken op dit forum, bv. dit insectengaas-versus-vliesdoek-en-lill-gordijnen-t3261.html.

Bij mij zelf werkt vliesdoek dus ook niet; A is het héél erg licht en erg kwetsbaar, maar B : de fazanten en duiven, kauwen enzo hebben kennelijk de grootste lol om daar allemaal gaten in te pikken. Heb al heel wat meters kunnen weggooien.

 

Over los draperen of een simpele constructie maken, is mijn enige overweging ( hoe het er uitziet, heb ik al lang opgegeven ) : de wind ! Op mijn erg open tuin moet echt alles goed vast liggen en gefixeerd worden, wat flappert, waait kapot of weg. Een gaas wat ik zó precies moet fixeren dat er geen vogels in verstrikt kunnen raken, geen gaten laat voor de slimmere vogels enz, kan ik net zo goed toch maar die simpele bogen zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Netten wil ik niet, heb al teveel gruwelfoto's gezien van dooie vogels en dooie egeltjes.

 

Bit, ik heb blijkbaar minder slimme vogels, want vliesdoek daar blijven ze (tot dusver dan) vanaf.

 

Wind is inderdaad ook wel iets om rekening mee te houden, maar dan vraag ik me af of een 'constructie' niet juist meer vangt dan vliesdoek / gaas dat met stenen is vastgelegd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Netten wil ik niet, heb al teveel gruwelfoto's gezien van dooie vogels en dooie egeltjes.

 

Het ligt eraan wat voor net je hebt en hoe je het vastlegt.

Bij ond op het complex zie ik inderdaad vaker vogels onder iemands tunnel zitten. Maar dat is dan meestal van dat goedkope, slappe net, vaak met gaten erin en onderaan ook heel sumer vastgelegd. Of eienlijk te klein waardoor het omhoog komt.

 

Ik heb zelf duurdere netten, gevlochten uit 1mm pp draad. Het soort netten dat je ook veel ziet in dierentuinen voor volieres.

Is veel steviger, is daardoor ook beter te spannen en gaat niet zo snel kapot.

Maar vooral doordat ik het beter kan spannen, blijft het netjes strak zitten en kunen vogels zich er bijna niet in ophangen. En er al helemaal niet eerst onderdoor en er vervolgens niet meer uit, waarna ze toch een opening gaan zoeken en juist dan vast komen te zitten.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oudholland, je hebt vast gelijk dat het een kwestie is van kwaliteit qua net en zorgvuldigheid qua bevestigen, maar netten zijn praktisch gezien alleen noodzakelijk bij planten die tegen vogels/konijnen beschermd moeten worden EN bestoven moeten worden. En die heb ik niet. Fruistruiken in mijn achtertuin zijn veilig voor vogels want mijn katten lopen er, en op de volkstuin heb ik alleen twee kruisbessen en een zwarte bes staan, en daar heb ik tot dusver geen vogelschade. Alles wat ik wel moet beschermen tegen vogels en konijnen (de kolen altijd, de hele jonge peulen en bonen in het begin, en in het najaar ook de wortels en de bladgroente) hoeft niet, of op dat moment nog niet bestoven te worden, dus dan kan er net zo goed gaas of vliesdoek overheen wat dan meteen helpt tegen rupsen en ander vretend spul.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...