Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Voorstellen


RichardFoxtrapper

Aanbevolen berichten

Hallo,I k ben Richard en 32 jaar oud. Ik woon in Drenthe en samen met mijn vriendin hebben we een vrijstaand huis gekocht. Daarvoor hadden we een 2 onder 1 kap en had ik een volkstuin. Ik ben opgegroeid in 1e Exloërmond op een boerderijtje. We hadden veel dieren en natuurlijk een moestuin. We produceerden veel voedsel zelf, zowel vlees als groentes. Nu doe ik dat nog steeds en ik ben daar iedere dag mee bezig, genieten van de dieren en de tuin. Ik fok konijnen, kwartels, eenden en kippen. verder heb ik nog een kune kune varken en fretten.

Mijn moestuin is 200 m2 groot, ik verbouw heel wat soorten zodat we genoeg keus hebben. Ik ben wel fan van vergeten groentes en groentes die veel opbrengst geven.

Verder heb ik dit jaar amerikaanse kaki's, paw paw en nashipeer geplant. daar zullen nog wel meer bijkomen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Hans,

 

Bedoel je wat het heeft gekost aan voer? Ik weet dat niet precies omdat ik ook de moederdieren heb. Moederdieren krijgen de beste kwaliteit voer, dit meng ik dus niet met graan en is dus duur, maar niet zo duur als wanneer je zou roken.

Ik koop tarwe bij een plaatselijke boer en dit meng ik met compleet voer, daar mest ik dieren mee vet, is zo dus goedkoper en van tarwe krijgen dieren mooi wit vet.

Ik had het globaal berekend en zelf dieren fokken is goedkoper dan vlees kopen. Maar er zit wel veel werk in en soms wordt het wel duurder dan vlees uit de winkel.

Maar vlees uit de winkel is van dat liflafjes kwaliteit (gehaktschnitzel, slavinkje, 4mm dikke karbonade die berig smaakt) en is lang niet de kwaliteit dat ik zelf produceer.

Van 1 konijn kunnen wij met zijn tweeën tweemaal van eten en dan hebben we een flinke portie vlees achter de kiezen.

Als je goedkoop vlees wilt produceren, dan kun je de konijnen veel groenvoer gaan geven, ze moeten daar wel aan wennen, anders raken ze aan de dunne. Ik voer heel veel hooi en dat kost ook niet veel. Vlees kwartels leveren ook heel veel vlees in maar 8 weken tijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok bedankt voor je antwoord,

ik wilde dit graag weten in hoever zelfvoorziening met vlees (kip en konijn) goedkoper zou zijn met vergelijkbaar gekocht biologisch vlees, wat ik eigenlijk dacht was stuk goedkoper maar eerder vrij gelijk is.

Is jouw ervaring dat je met een varken wel goedkoper uit bent ?

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je de prijs gaat vergelijken tussen biologisch vlees en eigen gefokte vlees, dan is eigen vlees goedkoper. Kippenvlees is in de winkel al duur geworden en wordt nog duurder, laat staan biologisch. Als je goedkoop vlees wilt dan is konijn, kip, muskuseenden, kwartels, parelhoenders een goede keus. Kalkoenen hebben een langere tijd nodig om te groeien en een varken ook toch wel een jaar. Varkens eten ook best veel. Schapen kan ook goed als je in stukken opgedeelde weilanden hebt waarop ze kunnen grazen. Ganzen eten ook een hoop gras net als muskuseenden en zullen dus veel voedsel zelf kunnen vinden, daar is wel groot weiland voor nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja het ligt dan vooral aan voeding en tijd, van konijn denk ik dat goedkoper kan, maar kip ligt dan weer wat

moeilijker.

Kweek jij weleens wat speciaal voor dieren, ik denk dan aan bv veldje boerenkool voor de winter of veldje mais iets wat weinig onderhoud heeft.

 

Ik gaf in ander onderwerp 15 euro voor een biologisch of grasland kip en 20 euro voor konijn, geslacht en klaar

blijf jij daar onder.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 3 voedsters en 2 rammetjes konijnen. 1 voedster krijgt 2 en soms 3 nestjes per jaar van gemiddeld 5 stuks. Ik kan 5 jonge konijnen met gemak vetmesten met 2 zakken konijnenkorrel in 3 maand tijd. Ik geef voor 25 kg voer van havens 10.20 euro. Dus een konijn kost 4.08 euro. De volwassen konijnen kosten natuurlijk ook geld, maar daar krijg ik mest voor terug voor op de tuin. Ik geef een volwassen konijn ongeveer 125 gram biks per dag en ongelimiteerd hooi. Een konijn heeft een zeer gevoelig darmstelsel, net als een paard. Dus veel groenvoer kan diarree veroorzaken. Als dat gebeurd geef ik wat stro bij, daar zit veel vezels in

 

Voor mijn dieren kweek ik aardpeer(bladeren voor konijn) raapjes, mais, witte quinoa, snijbiet, boerenwormkruid (voor darmen), melde, etc..21641331513373900.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk dat bedoel ik , zo snap ik dan ook meer de zelfvoorziening bij houden van konijn.

Best heel goed resultaat behaal je dan.

Ik snap gelijk wat meer van jong slachten, (maar ben nog niet veranderd van gedachte )

Mooi konijn trouwens, ik had vroeger witte nieuw zeelanders sterk en lief.

Zelf ben ik huisdier konijnen altijd gewend geweest vrijwel alleen voor te plukken, nooit

geen problemen van ondervonden maar was wel generaties de konijnen zo gewend.

Brokken gebruikte ik wel in de winter maar werd slecht van gegeten.

leuk dat je ze ook kruiden geeft

Bedankt dit beantwoord voor mij goed mijn vraag !

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...