Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vossenlintworm en aardbeien


wimpie

Aanbevolen berichten

Hallo, Ik heb een vraag over vossenlintworm en aardbeien. In Zuid-Limburg komt volgens de deskundigen vossenlintworm voor. Die ziekte is aan het oprukken, d.w.z hij komt er nu meer voor dan vroeger. Of hij geografisch oprukt naar het noorden is onduidelijk. Daarover kan ik op het internet niets vinden. Ik heb een moestuin in Midden-Limburg bij een bosgebied langs de grens, dat doorloopt tot in Zuid-Limburg, dus dat zou wel handig zijn om te weten. Ook kan ik nergens vinden of de vos urineert over aardbeien. Er wordt alleen maar gemeld dat hij over bosbessen, bramen en frambozen piest, maar waarom niet ook over aardbeien. Is de vos kieskeurig? Samenvattend: als je een aardbeienveldje bij een bosgebied in Midden-Limburg hebt, loop je dan een verhoogd risico op vossenlintworm?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wimpie, vossenlintworm is nieuw voor me, maar als ik de levenscyslus van deze lintworm bekijk (Wikipedia), hoef je je geen zorgen te maken over urine, maar wel over de uitwerpselen van de vos en de niet vleesetende zoogdieren als schaap en knaagdieren. Ik denk dat de meeste moestuiniers hun tuintje al om diverse redenen omheinen, maar dit is zeker een goede reden om hiermee te beginnen als je tuintje nu vrij bereikbaar is . Nu ik dit weet, wil ik zeker geen vossen in mijn tuin.

 

Oscar de Vos (what's in a name?)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is dit ook meteen niet een goede reden om de aardbeien van de grond af te telen? Bij ons op het complex is de spreekwoordelijke aardbeien-ark erg populair. Je hebt dan op fatsoenlijke werkhoogte je aardbeien, dus minder last van slakken maar ook niet van vossen.

 

Ik zal binnenkort wat foto's posten, ik moet op mijn tuin ook nog een "ark" bouwen.

Mijn volkstuinvereniging. Sinds september 2016 600m2 tuin op het complex.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Is de vos kieskeurig?

Nee hoor, een vos is niet kieskeurig. Die poept net zo vrolijk over je sla en je radijzen

 

Maar laat je niet bang maken: de kans dat een vos zich net precies ontlast boven een gewas dat jij rauw gaat eten, is niet zo heel groot.

En zoals bio-fee al zegt: gewoon even wassen

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

blijkbaar

 

Waar heb je die informatie gevonden Claudia?

 

De vossenlintworm is een darmparasiet en wordt derhalve uitgescheiden met de ontlasting.

 

Maar dus alleen in delen van Zuid-Limburg en Oost-Groningen.

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klopt niet helemaal hoor Speets, je kunt wel degelijk vossenlintwormen via urine oplopen:

 

"Mensen kunnen besmet raken met de eitjes van de vossenlintworm als ze in contact komen met de grond waar besmette vossenpoep op ligt, of door het eten van bosvruchten en eetbare plantjes die besmet zijn geraakt door het opspatten van besmette urine of uitwerpselen tijdens een regenbui. "

 

Bron: http://www.woodcraftsurvival.com/Survival%20skills/EHBO/vossenlintworm.htm

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is redelijk aan te nemen dat er verschillende besmettingen kunnen optreden veroorzaakt door dieren.

Of het nu vossenlintworm of leptospirose of 1 van de duizenden andere zoönose gaat.

Ziekten worden ten allen tijden verspreid en je kan nooit ieder risico uitsluiten.

Sommige voorzorgsmaatregelen zijn helemaal ok, overdaad schaad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

woodcraftsurvival

Ja precies, daarom is het zo belangrijk om aan bronvermelding te doen: er wordt zoveel beweerd op internet.

Dat kun je niet klakkeloos voor waar aannemen.

 

Waar het om gaat is: wie zitten er achter die site? Is de informatie afkomstig van mensen met verstand van zaken?

 

Wat dat betreft kun je veel beter kijken op sites als die van het Rijksintstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Die hebben daar voor doorgeleerd.

 

Ik denk dat die survivallers de term 'blaasworm' verkeerd begrepen hebben, en/of anderen napraten die dat ook niet begrepen hebben.

Dat gaat heel makkelijk: mensen kopiëren en plakken immers wat af.

Dat 'blaas' slaat niet op de urineblaas, maar op de blaasjes die je kunt vinden in bijvoorbeeld spieren en lever van de tussengastheer. Daar zitten de larfjes in. Dus niet in de urineblaas.

 

En voor wie er meer (betrouwbare!) info zoekt, ook over andere diersoorten die ons kunnen besmetten met lintworm, kan hier verder lezen.

 

Maar wordt er vooral niet paranoia van. Als je in de auto zit, denk je ook niet voortdurend aan de gevaren die je loopt

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Mijn dank is groot, maar als ik het goed lees op die site van dat Instituut, dan kan ik toch niet juichen. In de eerste plaats wordt nu heel Limburg tot risicogebied bestempeld en niet alleen Zuid-Limburg, waar het begon, en moet je niet alleen oppassen met frambozen en aardbeien, die je voor consumptie altijd eerst moet afspoelen, maar met alle groente van de koude grond, die je ook nog eerst eens moet koken. Dat was ik met mijn kropsla toch niet van plan! Graag jullie mening. Ik ben niet kinderachtig aangelegd, maar wil mijn hoofd ook niet in het zand steken.

"De vossenlintworm (Echinococcus multilocularis) is een kleine lintworm (1-4,5 mm) die vooral voorkomt bij vossen. Ook bij wilde wasbeerhonden is de vossenlintworm gevonden. De vossenlintworm komt al vele jaren voor in grote delen van Europa. In Nederland komt deze lintworm voor bij een deel van de vossen in Limburg en Oost-Groningen. Ook in het wild levende knaagdieren (muizen, ratten) kunnen besmet raken. Als een vos deze besmette knaagdieren eet, raakt hij besmet. Soms dragen honden en katten de vossenlintworm bij zich. Zij worden daar meestal zelf niet ziek van, maar kunnen wel andere dieren besmetten.

Ziekte bij mensen

Mensen raken zelden besmet met vossenlintworm. En niet iedereen wordt ziek van de vossenlintworm als hij of zij besmet is. Als er ziekteverschijnselen ontstaan, gebeurt dat meestal pas na 5 tot 15 jaar. Dan ontstaan afwijkingen in lever, longen, botten en hersenen. Omdat de vossenlintworm verschillende organen kan besmetten, kunnen de klachten uiteen lopen. Klachten die kunnen voorkomen zijn buikpijn, geelzucht of kortademigheid. Als deze zeldzame ziekte niet wordt behandeld, kunnen mensen er aan overlijden.

Besmetting

Mensen kunnen besmet raken door het per ongeluk opeten van de eitjes van de vossenlintworm. Deze eitjes zitten in de ontlasting van besmette vossen, (wasbeer)honden en heel soms van besmette katten. Deze eitjes zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. De besmette ontlasting kan terecht komen op de grond, maar ook op bosvruchten (bramen, frambozen en bosbessen), paddenstoelen of fruit dat op de grond is gevallen (zoals appels en peren). De eitjes van de vossenlintworm kunnen goed tegen kou, maar gaan dood bij verhitting. Mensen kunnen besmet raken wanneer ze ongewassen en onverhit besmet fruit of paddenstoelen eten en door contact met besmette grond (tuinieren zonder handschoenen). Honden of katten die buiten loslopen kunnen ook besmet raken als zij besmette knaagdieren eten. De ontlasting van deze besmette dieren kan een bron van besmetting zijn voor mensen.

Maatregelen

Hoewel mensen zelden besmet raken met vossenlintworm, is het belangrijk om in risicogebieden (Limburg en Oost-Groningen) maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen: • Raak geen uitwerpselen of kadavers van vossen/wasbeerhonden aan. Is dit toch noodzakelijk, gebruik dan handschoenen. • Blijf uit de buurt van verblijfplaatsen van vossen en wasbeerhonden. Dit geldt ook voor uw hond. • Spoel wilde bosvruchten, zelf geplukte paddenstoelen, valfruit en groenten altijd goed af. • We adviseren om zelf geplukte of zelf gekweekte groenten en vruchten uit gebieden waar de vossenlintworm voorkomt voor consumptie te koken. Thuis invriezen werkt niet, omdat vossenlintwormeitjes pas doodgaan bij -80°C. • Draag handschoenen bij werkzaamheden met grond, werkzaamheden in de bosbouw en bij tuinieren. Was daarna de handen met water en zeep. "

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet niet of je veel valfruit ongewassen eet ? Ik eigenlijk niet echt. Heb vrij veel fruit staan in mijn tuin in NO-Frankrijk. Daar, waar ook voor ditzelfde gewaarschuwd wordt. Is al járen. En de vossen/dassen/bunzings etc lopen daar dus gewoon door mijn tuin. Al jaren.

Maar goed, als ik je bericht goed lees, kan ik met een jaar of 2-3 de eerste verschijnselen verwachten ?

 

Ik zou zeggen : gezond verstand gebruiken. Geen valfruit gebruiken, en je bessen / vruchtstruiken wat hoger snoeien ( doe ik daar dus inderdaad ) wat ook geadviseerd wordt. En je handen wassen.

Het jezelf niet moeilijker maken dan dat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helemaal eens met de vorige sprekers. Niet te benauwd zijn.

Laat je niet bang maken, want als je dit en dit en dit leest, durf je geen huisdieren meer te houden en ook niets meer in je mond te stoppen.

En zo zijn er nog véééél meer enge sites.

 

Dus lees het ook eigenlijk maar liever niet

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...