Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vraagje over bessen, bramen en frambozen


RobN

Aanbevolen berichten

ik heb via een aanbieder op marktplaats, welke hier ergens al besproken werd in een topic uit 2012, wat fruitstruiken aangekocht.

Ik ben qua fruit vrij nieuw, en heb er wat vraagjes over. Ik heb een jostabes, 2x gele framboos, 2x thornless braam en 2x zomerframboos gekocht. Ze moeten in mijn volkstuin komen, klei grond en onkruid groeit er ook goed.

Ik wil ze als ze groter worden in toom houden langs beton gaas of 2 palen met touwen ertussen, weet het nog niet precies. De wind kan er soms wel opstaan en een rustige plek vinden is wat lastig, misschien aan de grens met mijn tuinbuur, daar groeien wat bloemen en dalia. Ik heb daar al 2 blauwe bessen gepoot. Ik wou de jostabes ernaast zetten.

De bramen en frambozen wil ik meer langs de zijkant plaatsen, volgens mij maakt het niet zoveel uit hoe ik ze plaats omdat de tuin vrij open en bloot erbij ligt.

MOet ik nog iets doen met de grond, voorzien van turf of cocos of mengen met compost voor ik ze plant? Of is gewoon de volle grond prima, en mulchen met compost of iets anders, stro of bosgrond of houtsnippers of schors of?

En voor volgend jaar, tegen de vogels, netten spannen of zouden linten aan palen voldoende afschrikken? Moet ik verder nog ergens rekening mee houden?

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

De blauwe bes moet in de turf en kan je behandelen als een rhododendron. Dus zure grond.

Framboos en braam doet het sowieso wel die krijg je moeilijk dood. Tenzij je ze echt veel te nat zet. Let erop dat framboos en braam flink kan woekeren dus als je dat niet wilt kun je ze beter in pot houden. Zeker gele framboos is heel heftig

Overigens is 2 frambozenplanten kopen nogal onzinnig want ze vermeerderen zichzelf. Na een paar maanden kan je van 1 plant wel 10 planten maken in het geval van de gele framboos

Link naar reactie
Delen op andere sites

ah dat wist ik niet precies van het vermeerderen.

Ach dan heb ik later ook weer wat te doen en weg te geven. Is dat gewoon een tak afknippen en in het water of in de potgrond drukken?

 

En wat betreft het woekeren, wegknippen kan altijd toch?

De blauwe bessen staan al in de turf.

 

Kan ik 2 bramen of frambozen op 1,5 meter uit elkaar zetten?

 

Edit, zo is mijn tuin gelegen, ik wil ze van links naar rechts plaatsen, dus over de breedte, of kan ik ze beter over de lengte op de grens zetten (frambozen en bramen?

Ze moeten natuurlijk zon krijgen maar ook niet teveel zon wegnemen voor bedden ervoor of erachter en moet er ook bij kunnen met plukken en onderhoud natuurlijk....

 

tuintje71371505912826.jpg

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Frambozen worden 1,5 meter. Herfstframbozen meestal lager. Bramen maakt takken van 3 a 4 meter. Behandel en plant ze niet hetzelfde dus, zoals een soort.

Let vooral nu op de lei-mogelijkheden, waaraan ze later moeten worden aangebonden.

 

Voor frambozen is een plantafstand van bijvoorbeeld 1 meter prima...tussenliggende ruimte vult zich vanzelf op met 6 a 8 uitlopers. Aanbinden aan 1 a 2 draden volstaat.

 

Voor de bramen zou ik zeker 2 meter afstand aanhouden. En aanbindmogelijkheden van 2 a 3 meter. Er zijn meerdere topics hier over hoe je leidt voor een goede groei en opbrengst.

 

Richting maakt weinig uit...voorzie vooral de nodige ruimte!

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat deze struiken je het eerste jaar nog niet al te veel werk gaan opleveren, omdat ze zich nog moeten vestigen in je grond en eerst een goed wortelgestel moeten ontwikkelen vanwaaruit ze kunnen groeien. Ze zullen dus nog niet zo hard gaan het eerste jaar.

Ik verwacht dat steun nog wel kan wachten, maar uiteindelijk is een soort van hekwerk waarlangs je ze kan leiden wel noodzakelijk.

 

Eigenlijk ken ik alleen de braam goed van de struiken die je opnoemt, maar ze zijn onderling wel verwant met elkaar. Voor de braam geldt dat hij alle kanten opslingert met z'n loten en een enorme ruimte gaat innemen als je hem niet leidt. Maar bindt nieuwe loten vast aan een hekwerk-achtig iets van ruim een meter hoog of zo, snoei de dunste uiteinden van die loten af en haal alle oude loten tot aan de grond weg - nu heb ik het over herfst-onderhoud bij gevestigde struiken - en probeer zo te bewerkstelligen dat hij de eerste meter recht omhoog gaat en pas vanaf daar uitdijt met vruchtdragende takken (bramen dragen vooral op zijtakjes van takken van het jaar daarvoor). Ik vind zelf dat het dan erg meevalt met de ruimte die bramen innemen. Je kunt wel het beste een beetje ruimte bewaren rond bramenstruiken, want je moet ze op grondhoogte kunnen snoeien, dus daar wil je dan wel bij kunnen.

Van wind hebben bramen weinig last, een rij struiken kan eerder een windbreker zijn voor andere gewassen - of zonwering, want niet alles behoeft altijd volle zon.

 

Die andere struiken, die zijn wel verwant aan bramen, maar de groeiwijze kan net even wat anders zijn, dus daar zeg voor de veiligheid ik het beste niets over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

zo in de doos ziet het er uit als mooie plantjes, goeie aanschaf. Mag ik vragen waar je ze vandaan hebt? Heb ook wel interesse, maar je cryptische beschrijving " een aanbieder op marktplaats, welke hier ergens al besproken werd in een topic uit 2012" daar word ik toch niet wijzer van hihi

Link naar reactie
Delen op andere sites

Helaas dien ik mijn vorige bericht over Alpine-plants aan te passen.

Hij heeft via marktplaats een enorm assortiment. Echter blijkt dat hij andere rassen levert dan overeengekomen. Daarnaast blijkt dat hij zijn afspraken niet na kan komen om de planten om te ruilen voor de juiste rassen.

 

Helaas slechte ervaringen met Alpine Plants

 

ps heeft iemand het adres van Alpine Plants?

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, de herfst is echt mulch-tijd. Het maakt niet zoveel uit wat je gebruikt; bladeren, gras, houtsnippers... wat je maar voorhanden hebt. Een dikke laag is het beste om onkruid te onderdrukken. Stro is niet het beste voor onkruidonderdrukking en waait ook wat makkelijker weg, alhoewel het verder prima spul voor je tuin is.

Mulchen voorkomt erosie van de teeltlaag en bevordert het bodemleven, waar je planten op den duur veel voordeel van hebben.

 

Verse voeding erbij doe je nu niet, je planten zijn tot rust aan het komen. Mogelijk in het voorjaar, maar als je op kleigrond zit kan het zijn dat het zorgen voor een voldoende losse grond, dat goed lucht en water doorlaat, belangrijker is dan puur voeding, want als de structuur van de grond te wensen overlaat is dat vaak de reden dat planten niet aan de voeding kunnen komen die er is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat lijkt mij prima, Rob...

Persoonlijk bemest ik mijn frambozen en bramen helemaal niet...mijn braam staat in de volle grond, en krijgt alleen een handje kalk af en toe. Bemesten doe ik niet, omdat hij dan nog harder gaat groeien dan hij al doet. En groeien kunnen ze!

Mijn frambozen heb ik in grote potten staan, in het zonnetje. Die geef ik alleen af en toe koffieprut, meteen goed voor de zuurgraad van de grond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bosgrond lijkt mij prima Rob, voor de frambozen zeker. Een braam kan met het aanplanten wel wat compost hebben, omdat compost wat kalk bevat. Jostabes heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik lees dat die een voorkeur hebben voor lichtzure tot neutrale grond. Ze kunnen overigens vrij groot worden, dus geef ze de ruimte!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...