Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Vragen verplaatsen oude druiven.


jootje

Aanbevolen berichten

Mijn zusje gaat verhuizen. In haar nieuwe tuin staan twee druiven maar zij hoeft die " troep" niet!

Ik heb ( nog) geen idee welke druivensoorten het zijn.

De ene staat op de oprit, groeit er overheen. Ik heb begrepen dat die druif daar stond om een groene boog te makn, maar dat ze hem het hele seizoen door snoeiden. Daar kwamen dus geen druiven aan. Ging echt om de groene boog.

 

De ander staat achter het huis, en gaat helemaal onder een overkapping door. Deze kreeg wel oogst.

Ik denk niet dat ik ze alle twee wil. Dus welke het moet worden?

Al wat op het web gezeten....afzagen op 50-70 cm? Of kun je gewoon de hele boog" laten zitten?

Die onder het afdak zal ik sowieso moeten inkorten. En kan ik ze NU eruit halen?

Ik zal de foto's erbij doen zodat jullie een beetje en idee hebben.

Hoop dat ik door julli meningen wat wijzer word.

image26711514474909.jpegimage47001514474914.jpegimage72481514474899.jpegimage58491514474903.jpeg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Verplanten kan nu, of nou ja... doe ik gewoon nu Ik zaag/knip ze zo lang mogelijk af (wat is handig qua vervoer enz.?) en dan zie ik op de plek van planten wel hoe hij daar past en hoe je hem kunt opbinden enzo. Ik heb er vorige week 2 verplant die al mooi groot waren, niet zo oud als die van je foto's maar toch. Ik kon er 1 heel mooi aan de draden en palen opbinden die ik al heb staan. De 2e moest een heel stuk worden ingekort want die ging op geen manier langs mijn palen en draden passen. Nou ja... loopt gewoon weer uit komend voorjaar En dan groeit ie zo weer vele meters die je overal kunt opbinden.

 

Er zullen wel heel wat van die mooie steentjes uit de stoep moeten, het wortelgestel zal best groot zijn. Je hoeft niet alle worteltjes mee te nemen hoor. Maar toch.

Welke van de 2 je moet nemen durf ik niet te zeggen. Alle 2 en dan 1 van de 2 op een tijdelijk plekje om komend jaar te kunnen proeven?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kán wel, maar verre van ideaal misschien. Inderdaad op kniehoogte afzagen en de enorme dikke wortels en wat kleintjes die je daaraan kunt meekrijgen afknippen , ook op 50-70 cm. Een kluit zal niet lukken, dat maakt een druif eigenlijk nauwelijks. Best een operatie, alles moet open daar onder.

 

We doen dit wel bij klanten, maar garantie geven we nooit op zoiets, maar ik geef toe; lukt wel.

 

Betere tip is : helemaal niet doen; lekker bij je zus laten. Je neemt 2 druiven waarvan je niet eens weet wat voor druiven het zijn. Oude meuk. Beter je eigen keuze maken van een goed ras en dat kopen voor die grijpstuiver en dat poten. De druiven heb je dan net zo snel. En dikke kans : betere.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De kans dat ze het niet overleven is vrij groot, dus als het een mogelijkheid is om gewoon nieuwe te planten zou ik dat adviseren. Als ze dan toch meemoeten, dan is dit wel de beste tijd om te verplanten. Probeer bij het verplanten dan tenminste zoveel mogelijk wortels mee te nemen, en geef in het voorjaar voldoende water. Maar: geen énkele garantie dat de plant het overleeft!

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring met het verplanten van een oude druif is juist heel goed. Druiven slaan redelijk makkelijk aan. De wortels van druiven hebben een groot bereik dus daar zal je een wortelsnoei moeten gaan toepassen. Dat betekend dat je bovengronds ook een flink stuk moet gaan inkorten. afhankelijk van wat je er mee wilt gaan doen op maximaal 140-160 cm. Afhankelijk van mogelijke uitlopers onderaan de stam wellicht nog korter. En inderdaad, het is nu de ideale tijd omdat de plant bovengronds in rust is. Bij een bodemtemperatuur van boven de 12 graden vind er wel wortelactiviteit plaats. Met andere woorden, hersteld het wortelgestel enigszins in aanloop naar het voorjaar.

 

Het is mij zelfs midden in de zomer gelukt om een 10 jaar oude druivenplant te verplanten. Vraagt wel veel aandacht en een flinke snoeibeurt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later ...
  • 3 years later...
10 uren geleden, Diatje zei:

Ik zie wel eens op een mooi terras een druivenplan in een grote pot. Hoe werkt dat dan?

Dat werkt alleen als de pot als decoratie dient en er geen bodem in zit. Een druif zoekt de diepte op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...