Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wanneer mais oogsten?


koekwous

Aanbevolen berichten

Het is lastig om daar een eenduidig antwoord op te vinden via google. Die franjes zijn bruin aan de buitenkant van de kolf, maar nog niet binnenin het jasje van maisbladeren. Wanneer mag ik oogsten? Moet ik wachten tot de bruine fransjes de maiskolf raken binnenin de bladerenjas of hoeven de bruine fransjes alleen maar de bladerjas aan te tikken?

 

Bedankt,

 

Beginnende Tuinierkoekwous

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zet altijd mijn nagel in een van de korrels, als er melk-wit sap uit komt dan zijn de kolven rijp om te oogsten..en de pluimen zijn dan altijd al een poosje bruinig..

 

Ik heb geprikt in een grote gele korrel en het ziet er waterigwit uit (ik kan het niet beter omschrijven als dat), de top van de kolf heeft nog geen gele zaadjes (3cm). Ik neem aan dat die dan nog niet voldoende rijp en/of volgroeid is om te worden geoogst?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja hoor, Diana van Dianas moestuin heeft ook plaatjes die laten zien dat de top van de kolf nog niet "volgroeid" is. Het is zoals hierboven al gezegd werd misschien wel niet goed bestoven.

 

Ik oogst ze dan wel gewoon, vanwege andere kapers op de kust vogels, muizen etc..

Die hebben snel genoeg door dat er wat te halen valt....en als je dan te laat bent kun je fluiten naar je oogst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had er gisteren eentje geoogst als test. Ik heb lage suikermais met kleinere kolven. Ik weet niet of het sap goed te zien is, ik had et mijn nagel in de kolf gedrukt en er kwam inderdaad wit sap uit. De bovenkant is dus niet bestoven maar hij is wel rijp begrijp ik?

 

IMG159652821501309092.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de haartjes mooi bruin zijn ingedroogd, de korrels mooi geel en er melk-wit sap uit komt, dan oogst ik de kolven...

Maar als ik test als er melk-wit sap uit komt, dan laat ik nog wel de kolf aan de plant zitten. Want als het nog niet het geval is dan vouw ik de bladeren weer dicht en laat hem nog even zitten.

 

Zoals op de foto had een van mijn geoogste mais kunnen zijn....bij suiker mais is het wel dat je hem eigenlijk zo snel mogelijk na het oogsten moet verwerken, anders loopt het suikergehalte terug zegt men.

 

Ik ben van plan om er dit jaar maïssoep van te gaan maken, de thuiskok maiskoekjes en de rest van de kolven gaat naar de cavias...als ik de muizen, volgens en ratten voor ben dan he?

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Dit jaar voor het eerst mais, of liever gezegd dit jaar voor het eerst gelukt.

 

Ik zag vanmiddag dat een van de kolven fors was aangevreten, ik gok door muizen. Dat leek mij een aanwijzing dat ze wel zo'n beetje rijp waren. Twee kolven (met bruin verdorde draadjes) geoogst, maar ze waren toch nog net niet helemaal rijp. Niet vies, maar lang niet zoet genoeg. Ik denk dat het dan toch wel handig is om pantykousjes over de andere bijna-rijpe kolven te doen? Ik gun die muizen best een hapje, maar ik wil zelf ook wat.

 

Ook even gespiekt bij de Jade Green mais, die zouden nu ook wel zo'n beetje klaar moeten zijn. Nou weinig green en heel veel alle kleuren van de regenboog. Ze zouden er zo uit moeten zien:

 

195500-suikermais-jade-green.jpg

 

En dit is wat ik zag (niet mijn mais, even een foto gezocht):

 

5f01fbdfe348e3fc54e74f741678dda8.jpg?noindex=1

 

Hartstikke mooi hoor, en misschien ook wel lekker, dat zullen we nog avonturen, maar niet wat ik heb besteld. Als ze allemaal zo zijn ga ik wel effe klagen bij Vreeken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Appelvrouw, ik heb ook Golden Bantam en True Gold staan, maar dat kan toch geen invloed hebben op de kolven van dit jaar? Ik snap dat het zaad dat ik nu eventueel zou oogsten door kruisbestuiving niet meer rasecht kan zijn, maar volgens mij is het zaad dat ik heb gekocht al niet rasecht meer. Het mag gewoon niet, vind ik, dat soort 'slordigheden'. Als die sjieke regenboogkorrels van siermaïs afkomstig zijn heb ik straks oneetbare kolven. Maar het kan ook best dat dit maar bij 1 plant het geval is, en dan doe ik niet moeilijk hoor. Maar is de hele oogst zo, dan wil ik mijn centjes terug.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een update mbt mijn ongeplande regenboogmais; hij is heerlijk. Ik had vandaag twee kolven geoogst, eentje was helemaal wit en eentje blauw met wit en roze. Na het koken was de witte nog wit, de ander was groenig met wit geworden. De kolven zijn wel vrij klein, zeg de helft van een 'normale', maar erg lekker, heel zoet. Ze rijpen ook wat sneller af dan de grote, ik had deze twee weken later gezaaid en zowel de grote als de Jade Green zijn nu bijna allemaal rijp. Zeker een aanrader dus!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de Stowell's Evergreen van De Nieuwe Tuin. Dat is witte mais. Ik heb al een aantal kolven op. Ik neem steeds degenen die klaar zijn. Aan de plant die ik van de week twee kolven vanaf haalde zaten nog twee kleinere kolven. Als die nog rijpen dan zaten er aan een plant dus vier kolven.

Hij is niet heel zoet maar ik vind hem lekker. Vanavond weer kijken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Ik heb prachtige kolven geoogst; geel, pluimen net helemaal bruin, melkachtig sap. Door omstandigheden pas na vier dagen (donker en koel in blad bewaard ) gekookt zo'n acht minuten zonder toevoeging ...

Resultaat heerlijk van smaak maar taai alsof je plastic at

Iemand een idee? Heb nog zo'n tachtig kolven niet geplukt dus experimenten kan ik volop maar zo zonde als ik het "verkeerd" doe.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien ligt het aan het soort. Vier dagen bewaren vind ik erg lang.

Ik zet eerst een pan met ruim water op (met klein beetje suiker, geen zout), en pluk dan pas een paar kolven. Direct blancheren (5 a 7 minuten), snel afkoelen en invriezen, of 10 tot 12 minuten koken en opeten. Tussen oogsten en koken zit dan niet meer dan een kwartier.

Met nog tachtig kolven te gaan in ieder geval de moeite waard om te proberen.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...