Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wanneer spreekt men over teveel luizen?


onnaj

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Ik ben net dit jaar begonnen met moestuinieren en had in t begin weinig gehoord over natuurlijke vijanden.

 

'Probleem' is nu dat ik op enkele bladeren/planten behoorlijk wat luizen heb zitten en vraag me af of ik me zorgen moet maken of juist lekker laten zitten?

Er zijn bladeren waar er een stuk of 50 op zitten gok ik, maar dat is in de hele tuin van 2 bij 3 misschien een blad of 3, maar op andere bladeren kunnen er ook rustig zo een stuk of 10 zitten en zo nu en dan flink wat eitjes erbij.

 

Ik houd het nu vaak bij door gewoon met water te spuiten onder de bladeren en de luizen plat te knijpen maar ook sinds afgelopen week door een mengsel van sunlight, spiritus en water op de planten en bladeren te spuiten. Liefst doe ik dit zo min mogelijk want met het optillen van de bladeren wil er, hoe voorzichtig ik ook ben, met enige regelmaat wel eens eentje knappen. Het gebeurt vooral snel bij de boerenkool, maar ook in mindere mate bij de broccoli. Nu weet ik niet of dat überhaupt kwaad kan maar hele bladeren lijken me beter

En daarbij wil ik het liefst zo natuurlijk mogelijk tuinieren. De Afrikaantjes helpen wat dat betreft nog niet genoeg of ze bloeien gewoon nog niet voldoende.

 

Is het ook verstandig om koolsoorten echt uit elkaar te zetten? Ik heb nu namelijk de broccoli, spitskool en boerenkool naast elkaar staan.

 

Bedankt voor jullie reacties

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem van spuiten met zeepsop en spiritus en dat soort dingen, is dat je eventuele baby-lieveheersbeestjes ook naar de lieve heer stuurt. Dus je bent alsmaar aan het symptoom bestrijden, maar je bestrijdt ook de oplossing.

 

Ik heb het al eerder verteld; mijn doornloze braam stond in het voorjaar stijf van de luis. En niet een beetje, de takken leken echt drie keer zo dik door de enorme laag luizen. Ik heb me echt moeten bedwingen, maar ik heb niets gedaan. En nu heb ik een braamstruik met werkelijk waar nul luis en bomvol mooie rijpende bramen.

 

Bij mij is de knop inmiddels helemaal om; ik zag vandaag dat een goudsbloem in een van de groentebedden flink wat luis had en dat vind ik super. Luizen lopen niet over naar andere planten, en hoe meer luis op hier en daar een plant, hoe meer lieveheersbeestjes en oorwurmen. Je moet eigenlijk altijd ergens een of meer planten vol luis hebben staan, zodat er altijd vreten is voor de natuurlijke vijanden, die dan weer gezellig baby's gaan maken zodat je ze altijd bij de hand hebt.

 

Ik doe dus helemaal niente nada niks meer tegen luizen, behalve zorgen dat er hier en daar uitgebloeide zwakke planten blijven staan waarop ze zich kunnen vermeerderen. Ik zie constant nieuwe generaties lieveheersbeestjes, en ik moet sla en andijvie echt uitschudden voor ik het mee naar huis gaat anders neem ik een avontuurlijke oorwurm mee, maar ik heb vrijwel nul luizen meer op mijn eten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zeep-spiritus oplossingen als bestrijdingsmiddel wordt gezien als milieu vriendelijk, wordt gebruikt in de biologische teelt en is ook een uiterst tijdelijk middeltje. De werkzame stoffen zijn de kaliumzouten van vetzuren die in direct contact moeten komen met de luis. Na opdrogen bv zijn de zeepresten niet meer werkzaam.

Zelf heb ik nog nooit gemerkt dat een larve van een lieveheersbeestje of een lieveheersbeestje er dood aan ging. Het is een contactvloeistof; de luis heeft een heel andere huid dan weer een ander insect en daarbij komt dat na opdrogen de stof niks meer doet ook niet bij de luis overigens.

 

Mocht je dit willen spuiten op je luis, waar op dat moment óók larven van het lieveheersbeestje zitten ( beetje vreemd inderdaad ) dan zie je vanzelf de reactie van dat insect. Het dier stopt even, gaat zitten poetsen over de kop en gaat na een tijdje onverstoorbaar verder met eten van de dan ook inmiddels stervende luizen. Zo lang ze nog vers zijn zijn ze het lekkerst

 

Maar inderdaad. Luizen bestrijd ik eigenlijk ook nooit, maar dat komt eigenlijk vooral omdat ze bij mij niet gauw in grote aantallen bijeen voor komen.

 

Wat is veel ? En wanneer zou het toch wel beter zijn ze te bestrijden / pletten , whatever.

 

Allereerst: er zijn nogal wat soorten luizen he ? En de zwarte bonenluis komt niet in mijn perzikboom ( daar heb je speciaal de perzikluis voor ) Je hebt de gewone groene luis, die op heel veel planten / bomen / struiken kan voorkomen, maar ook daar zijn voorkeuren heeft.

Sowieso hebben luizen de voorkeur voor zwakke planten / overbemeste planten en planten in een groeispurt. Zachte delen van de plant zijn hun ideale plekjes.

Ontzettend weersafhankelijk ook trouwens. Bij totaal omslaan van het weer kan het zomaar opeens over zijn met een grote plaag.

 

Wat is veel. Ik bestrijd wel op een net gekocht appelboompje bv, wat na plaatsen opeens helemaal vol zit.

Een Boerenkoolplant wat helemaal propvol zit ? Staat het net een week als zaailing in de tuin, heb ik wel de neiging om de plant even in die fase er doorheen te helpen.

Rozen, beroemd om opeens helemaal vol luis, doe ik niks tegen. Is altijd maar tijdelijk, altijd ook de tijd van de mezennesten en ook opeens weer voorbij na omslaan weer. Niet te veel zorgen maken.

Ik draai geen blaadjes om. Ik heb daar een pomp-tankje voor met zo'n lange spuitlans voor nevel of sproeien. daar raak je alles mee, zonder een plant te hoeven aanraken. Lijkt het wel opeens alsof ik dus wél vaak luizen bestrijdt ? Nee, doe ik zelden.

Over een plant niet durven aanraken omdat je een blad kneust of breekt. Ja. Weet niet. Niet zo'n last van, of ik let daar niet zo op.

 

10 blaadjes met luizen op een deel tuin van 2 x 3, wat je zegt ( wat voor blad dan ? Kolen ? ) Ik zou het lekker laten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mocht je dit willen spuiten op je luis, waar op dat moment óók larven van het lieveheersbeestje zitten ( beetje vreemd inderdaad ) dan zie je vanzelf de reactie van dat insect. Het dier stopt even, gaat zitten poetsen over de kop en gaat na een tijdje onverstoorbaar verder met eten van de dan ook inmiddels stervende luizen.

 

Dit wist ik niet! Fijne informatie ik dacht namelijk ook altijd dat je de lieveheersbeestjes vermoord...

 

Los daarvan: dit jaar ook voor het eerst me maar niet druk gemaakt over de luizen. En dat werkt toch goed! ik zag bijvoorbeeld bij de tuinbonen zoals altijd luizen opduiken maar een paar weken later waren ze vanzelf weg. En zo bij nog meer planten. Ik moet erbij zeggen dat het wel stikt met lieveheersbeestjes en larwen in onze tuin. Het is dat ze hartstikke welkom zijn anders had ik het bijna een plaag kunnen noemen.

 

Maar het is natuurlijk wat jezelf fijn vind. Als je actief wilt bestrijden zoals nu moet dat best kunnen. Alleen zoals Bit zegt zo een drukspuitding is misschien handig waardoor je niet blad om hoef te draaien.

Mocht je het idee hebben dat je ook niet genoeg natuurlijke vijanden hebt in de tuin zag ik laatst dat je ook lieveheersbeestjes larwe kunt bestellen.

Misschien is dat een idee?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb slootwater waarmee ik de tuin begiet. Ik weet niet welk goedje er in de sloot zit, maar zodra ik een paar x met slootwater over de luizen sproei, zit er helemaal niets meer. Dacht dat ik het me eerst verbeeldde, maar mijn klimroos werd bedolven door de luizen. Normaal vind ik het alleen wat ontsierend, maar echt veel problemen heb ik er niet mee. Nu werden alle bloemknoppen aangetast en dat mag natuurlijk niet. Aan het sproeien geweest met heilig slootwater. Na 3 x was het luizenvrij. Andere rozen waar het minder dik op zat, hadden aan 1 x voldoende.

 

Zonder off topic te willen gaan

Is dit een bekend fenomeen, of moet ons slootwater gebotteld worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...