Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat heb je van je inmaak gegeten? En?


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Van de zomer en in het najaar hebben we hard gewerkt om onze groentes, vruchten, kruiden en noten in te maken,vriezen, wecken, drogen, roken en wat dies meer zij..Hoe is het jullie bevallen? Lekker of valt het toch tegen? Krijgt je inmaak een 1 of een 8, Ik hoor het graag!

 

Vanavond heb ik uit de vriezer een kerrie-wok-schotel gemaakt..ik had doperwten, halve spercie-boontjes en bloemkool, alles ooit rauw ingevroren.

De sperciebonen vind ik echt niet te eten uit de vriezer..ook zo rauw in de hete wok gemikt..nee, substantie en smaak beiden een 4 (onvoldoende was dat toch vroeger?).

De bloemkool en doperwten waren lekker (7)..zo ook de komkommerrelish, die was zelfs heerlijk (9) ( http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=1262592" onclick="window.open(this.href);return false;)

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Top onderwerp!

Gisteren hebben we rode kool gegeten, uit de weckvoorraad. Had wat minder zout gemogen (7).... dus wat minder zout tijdens het onttrekken van het vocht, of even snel spoelen voor het de potten in gaat.

 

Appelmoes maak ik niet meer in twist-off deksels, die weck ik volgend jaar alleen maar. Ik kom af en toe een potje tegen met bolle deksel, en gisteren eentje met schimmel IN de pot! (dikke -1)Pffff...

 

Verder.... de tomatensaus is erg lekker (9)!

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk topic zeg! Ik heb alvast een hele lijst met do's en don'ts voor volgend jaar. Het afgelopen jaar was de eerste keer dat ik heb ingemaakt, voornamelijk om uit te proberen.

 

9/10 Soepen: ingevroren (courgette-, pompoen-, en wortelsoep): Hier gooi ik de vriezer volgend jaar helemaal mee vol! Nooit gedacht dat deze zo'n succes zouden zijn!

9/10 Jams: de meesten waren wel een succes en ook volgend jaar ga ik weer een lading maken.

8/10 Komkommersalade: in het zuur, heet in potjes gegoten. Zo heerlijk! Ik hou wel van zuur en de komkommer is heerlijk knapperig gebleven.

8/10 Rode bieten - appelsalade: heerlijk! Kan gemakkelijk bewaard worden in de vriezer en smaakt nog steeds lekker.

8/10 Muntsiroop: ook dit drink ik zelf niet, maar mijn vriend en schoonzus vinden het lekker, zeker in de zomer.

7/10 Appel gembermarmelade: eet ik zelf niet, maar mijn vriend vind het geloof ik wel een blijverdje.

6/10 Tomatenchutney: heel af en toe eens lekker bij een bbq. Ma vind het heerlijk, dus volgend jaar alleen nog wat potjes voor haar.

4/10 Pastasaus (heet in potten gedaan): om eerlijk te zijn koop ik liever een potje in de supermarkt. Al die tomaten verwerken tot een saus kost heel veel tijd, nog meer gas en energie en tot overmaat van ramp heb ik de potjes niet goed schoongemaakt van buiten en staat de schimmel erop. Volgend jaar wel eens kijken of ik een andere manier kan vinden, eventueel in de vriezer. En anders maak ik heel veel soep van de tomaten...

4/10 Courgette- en komkommerjam: geen fan van. Komt er niet meer in.

2/10 Zoete gekruide appels: juk! Veel te weeïg geworden.

2/10 Appelmoes: dat lukt me nou echt niet. Te dik, te dun, aangebrand, niet lekker etc...

 

2011 Was dus een echt oefenjaar voor mij. Over het algemeen wil ik ook minder in potten gaan bewaren en meer in de vriezer. Vind ik toch handiger en smakelijker. Ik walg van potjes met een beschimmelde buitenkant, ondanks dat ik ze zelf natuurlijk niet goed had schoongemaakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Appelvrouw: De kool moet een nacht in zout staan, en gaat dan 'rauw'(niet zo rauw dus eigenlijk, maar ook niet gekookt ) in de pot. En dan dus wecken. Handig hoor, nooit iets ontdooien!

Cake en brood in pot is ook erg goed bevallen, en dat doe ik volgend jaar nog meer!

Soep in pot is ook goed bevallen, soep uit de vriezer vond ik altijd erg vervelend ontdooien. En we eten vooral soep als we snel wat willen eten, en niet lang willen koken. Dan is een pot zo opgewarmt!

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

8/10 Rode bieten - appelsalade: heerlijk! Kan gemakkelijk bewaard worden in de vriezer en smaakt nog steeds lekker.

 

Wow wat een lijst!

Wat me het meest opvalt is de rode bietenappelsalade...Een salade invriezen?Vertel er eens wat meer over?

 

Jorieke vond de appelmoes ook niets, of de potten zijn niet goed, jammer van je werk is dat.

 

Ik heb ze op de "Ludo" manier ingemaakt voor mijn baby-kleindochter en dat gaat geloof ik erg goed..ik zal toch eens vragen of ze daar geen bolle dekseltjes hebben. Ik heb het wel heel secuur gedaan met veel voor en na steriliseren in de oven van de potten..

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorieke en doe je er dan ook appeltjes bij e.d.?

Ja zo uit de weckpot lijkt me ook wel wat..ik vind mijn vriezer sowieso te groot, maar zolang hij nog niet helemaal vol zit is invriezen denkelijk beter voor de energie/milieu dan wecken. Dus ik hoop dat ie gauw kaduuk gaat, dan koop ik een kleinere met laden ( nu zoek ik me suf en soms ga ik met handschoenen aan een das om op expeditie in de vriezer om de tuinboontjes van juni te vinden (8)..(blauwe smiley))

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vond het recept van de rode bieten - appelsalade in een oud boekje geloof ik.

Je hebt 2 kg bieten, 1 kg appel, 5 citroenen (sap) en 5 eetlepels suiker nodig. Dan de rode bieten dun schillen en raspen. De appels schillen en raspen en alle ingrediënten mengen.

Dit kun je eventueel invriezen door de boel in doosjes te doen, zo stevig mogelijk aandrukken zodat er geen luchtbelletjes tussen zitten en in de vriezer doen. Je zou het 6 maanden kunnen bewaren.

Als je de rauwkost wil eten, dan kun je die het beste 6 uur in de koelkast laten ontdooien. Dan vermengen met een beetje olijfolie en wat kruiden.

Was hier een heel groot succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat lijkt me ook echt lekker.Grappig recept.

Wat die tomaten betreft, ik heb dit jaar veel tomatensaus in de wok gemaakt, dat is snel indikken, en dan in margarinebakjes in de vriezer ( lekker herkenbaar, tomatensaus in margarinebakjes, kervelsoep in boterbakjes etc) maar vooral veel tomaten alleen ontveld rauw in de vriezer..wil ik nu wat maken met tomaten hup ik haal enkele van die rode balletjes eruit en gooi ze bij de uitjes of wat dan ook. Heel praktisch.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Appelvrouw: ik had geen appeltjes, heb er (verse, echte)appelsap bij gedaan als extra vocht. En we eten het met appelmoes, dus dat zit in een apart potje (als het er niet uit schimmelt ).

Maar met appeltjes samen wecken kan ook natuurlijk! Doe ik volgend jaar wel, maakt het wat frisser.

 

De tomatensaus had ik ook in weckpotten, volgend jaar doe ik er nog iets grotere stukjes tomaat door, nu was het 1 pasta.

En wil ik ook een andere smaak maken (meer/andere kruiden bijv.) voor de lasagna. Dan smaakt dat niet precies hetzelfde.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

De tomatensaus had ik ook in weckpotten, volgend jaar doe ik er nog iets grotere stukjes tomaat door, nu was het 1 pasta.

En wil ik ook een andere smaak maken (meer/andere kruiden bijv.) voor de lasagna. Dan smaakt dat niet precies hetzelfde.

 

Dat vind ik al hogeschool wecken..ik zal al blij zijn als ik een serieus met wecken ga beginnen..de sóórten tomatensaus zullen mij dan een worst zijn eerst de benedenkeuken aanpakken zodat ik een echte schone opgeruimde weck-ruimte heb.Nu is dat nog een zooitje en vooral opslag

783_54b43f20179ad0b9b997d34b51ae9e3b.jpg

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

De sperciebonen vind ik echt niet te eten uit de vriezer..ook zo rauw in de hete wok gemikt..nee, substantie en smaak beiden een 4 (onvoldoende was dat toch vroeger?).

 

Mijn eerste porties 2 rauw ingevroren sperziebonen waren dit jaar ook geen succes. Heb ik een testje gedaan met 3e portie:

 

**bevroren laten garen in de micro: slappe taaie bonen Ontdooid en dan in micro: zelfde resultaat en ook nog uitgedroogder

**ontdooien en in water koken( vanaf 10 minuten koken steeds geproefd of ze gaar waren): waterig smakend en opgezwollen boontjes...niet lekker

**bevroren in kokend water....10 minuten..... komt het dichts bij de verse van het land dus misschien eens het proberen waard bij jou appelvrouw?

 

Ik heb ze nog niet geweckt omdat ik plek genoeg had in de vriezer(ook zo'n rommelkist ) Ik denk dat ze geweckt weer meer naar de ingeblikte sperziebonen zullen smaken ....of hebben jullie andere ervaringen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ze nog nooit geweckt, iemand anders hier van het forum wel, toch? Daar werden ze zuur?

Ik vind boontjes als ze vers zijn al niet echt lekker. Uit pot lijkt me blegh!

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat lijkt me ook echt lekker.Grappig recept.

Wat die tomaten betreft, ik heb dit jaar veel tomatensaus in de wok gemaakt, dat is snel indikken, en dan in margarinebakjes in de vriezer ( lekker herkenbaar, tomatensaus in margarinebakjes, kervelsoep in boterbakjes etc) maar vooral veel tomaten alleen ontveld rauw in de vriezer..wil ik nu wat maken met tomaten hup ik haal enkele van die rode balletjes eruit en gooi ze bij de uitjes of wat dan ook. Heel praktisch.

Dat ga ik onthouden! Ik heb de saus dit jaar zelf in een grote, hoge (soep) pan gemaakt en het heeft erg lang geduurd voor het een klein beetje wilde indikken. Met de wok gaat dat natuurlijk een heel stuk sneller. Stom dat ik daar niet aan gedacht heb. Hoe heb je de saus gemaakt? Alleen de tomaten ingedikt of heb je daar nog andere ingrediënten bij gedaan? Denk dat ik vast maar lege boterbakjes ga bewaren om volgend jaar de saus mee in te vriezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@appelvrouw & geedee: Hier zijn we dol op boontjes, zelfs als ze uit de vriezer komen! Ik heb ze zelf even geblancheerd en daarna in porties in de vriezer gedaan.

Wij eten nu regelmatig sajoer boontjes bij rijst. De sajoer (bamboe van de conimex) doe ik dan in de wok met water en gooi de diepbevroren boontjes erbij. Een paar minuten laten stoven en je hebt heerlijke boontjes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier tot nu toe nog geen problem,en gehad met de appelmoes.

Heb ze heet in de potten gedaan, en daarna nog in de snelkookpan geweckt. Iets van 15 minuten, de druk er vanzelf al laten gaan, dus de pan niet handmatig van de druk af.

De vruchten in pot, Frambozen, aardbeien mango en de peren doe ik zeker volgend jaar weer.Heerlijk, iets minder suiker maar voor herhaling vatbaar.

Tomaatjes in olie vond ik niet zo lekker, smaakte een beetje ranzig. Kan het niet goed verwoorden.Geen aanrader volgend jaar denk ik alleen vers of in de tomatensoep of saus.

De druivensap is heerlijk, hopelijk een goed druivenjaatr volgend jaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met de wok gaat dat natuurlijk een heel stuk sneller. Hoe heb je de saus gemaakt? Alleen de tomaten ingedikt of heb je daar nog andere ingrediënten bij gedaan? Denk dat ik vast maar lege boterbakjes ga bewaren om volgend jaar de saus mee in te vriezen.

 

Fruit in een wok twee grote gesnipperde uien zachtjes in wat olijfolie, pers als de uien doorzichtig worden er drie tenen knoflook over.

Snijd een kilo ontvelde tomaten in stukjes en doe die er een minuutje na de knoflook bij.

Doe er een of twee takjes rozemarijn bij.

Af en toe doe ik er ook enige takjes tijm, peterselie, een takje oregano en/of een enkel laurierblaadje bij.

Laat zachtjes inkoken tot de helft van het eerdere volume onder af en toe roeren.

Voeg en flinke hand fijngesneden basilicumbladeren.

 

Proef en voeg zout, peper en eventueel suiker toe.

Eet meteen met pasta of bewaar tot de winter in een bakje in de vriezer.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij eten nu regelmatig sajoer boontjes bij rijst. De sajoer (bamboe van de conimex) doe ik dan in de wok met water en gooi de diepbevroren boontjes erbij. Een paar minuten laten stoven en je hebt heerlijke boontjes!

Ja dat is de enige manier waarop ik de sperzies ( nog met moeite vanwege de gekke substantie) lust uit de vriez..maar ik wilde zo graag eens gewone boontjes...

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor je recept! Ik zie dat je de pitjes er niet uit zeeft?

 

Wat de boontjes betreft: de bonen gewoon eten heb ik nog niet geprobeerd, maar het lijkt me inderdaad geen lekkere smaak krijgen als je ze alleen maar kookt. Dat is wel jammer, maar geeft wel weer iets om naar uit te zien voor volgend jaar!

Wat trouwens ook heel lekker is, is als je de boontjes opbakt met een uitje en spekjes. Daar kan ik geen genoeg van krijgen! Is lekker bij aardappels.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hier was juist de appelmoes het grootste succes! en tot nu toe het enige wat ik uit de weckpotten gegeten heb....

uit de vriezer hebben we al van alles gegeten. de sperziebonen zijn gewoon écht niet lekker uit de vriezer! maar nu doe ik ze door van allerlei pastasauzen dus ze komen wel op....

ik heb een ladenvriezer en die is me echt te klein! ik wil volgend jaar echt graag een grotere.

 

volgend jaar wil ik heel graag leren hoe je soepen en sauzen(tomaten saus en sambal etc) moet wecken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Idd Eva: mijn laatste paar geweckte potjes appelmoes zijn beter gelukt! Die met de twist-off deksels juist niet.

Had jij ook dat er tijdens het wecken wat appelmoes door de weckpan dreef? Of had ik ze gewoon te vol gedaan?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Idd Eva: mijn laatste paar geweckte potjes appelmoes zijn beter gelukt! Die met de twist-off deksels juist niet.

Had jij ook dat er tijdens het wecken wat appelmoes door de weckpan dreef? Of had ik ze gewoon te vol gedaan?

 

Twist off potjes in de oven wecken een idee? Ik heb dat gedaan en het is me wel bevallen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...