Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat is de beste mulchlaag stro/hooi/bladeren?


iwan500

Aanbevolen berichten

wat is beter bladeren uit het bos om de planten heen gooien en als grond bedekking of stro over de hele grond en bij de planten

ik heb al een deel stro maar ik wil nog effen checken wat nou beter is want als bladeren beter zijn dan kan ik die als bodembeddeking gebruiken

en hooi valt denk ik ook af want dat is bijna hetzelfde als stro alleen fijner en veel zaden van onkruid erin

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Mijn voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk afwisseling. Dus zowel bladeren, stro, hooi, plantenresten enz. De mulchlaag composteert namelijk en om een gezonde bodem op te bouwen is een afwisseling van groene en bruine materialen van belang.

 

Stro en herfstbladeren zijn voorbeelden van bruine materialen. Vers grasmaaisel en onkruidresten zijn groene materialen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hmm zijn er nog andere groene oplossingen want grasmaaisel bevat okruidzaden en onkruid ook natuurlijk

ook heb ik last van wortel onkruid maar ik zou het onkruid wel telkens loskunnen harken en het stuk laten branden door de zon

maar het is erg moeilijk om the harken met die dikke kleibrokken en op veel stukken niet mogelijk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je nog dikke kleibrokken hebt zou ik er eerst compost op gooien. Ik moet bekennen dat ik altijd wat twijfel had bij mulchen met 'alleen' compost, maar ik heb nu een paar bedden staan waar geen stro of blad op ligt, en dus alleen compost (omdat er ook in gezaaid is), en hier en daar wat 'chop&drop' van heermoes, en eigenlijk staan die bedden er wel heel prettig en onkruidvrij en slakvrij bij.

 

Ik ga dit najaar in ieder geval zoveel mogelijk mulchen met herfstblad in zo klein mogelijke stukjes. Groot en droog herfstblad verwaait dramatisch op lege bedden, maar herfstblad is 100% bio, geen last van gras of tarwezaden, en als ik naar mijn voortuin kijk, waar al jarenlang elke winter een dik pak blad op ligt, is het volgens mij loeigoed voor die grond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die harde klonten zijn uitgedroogd klei. Hopelijk gaat het de komende week goed regenen dan kan je daarna harken. Wortelonkruid verwijderd dan ook makkelijker dan met de huidige droogte.

En wat pippie zegt. Afdekken zodat de klei niet uitdroogt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...