Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat te doen met een koude bak


pippi

Aanbevolen berichten

Ik ben echt stikblij met de kas op mijn nieuwe volkstuin, maar ik heb nog wat twijfels over mijn koude bak.

 

Hij is best groot, 1m50 bij 2m50:

backup-07954591484167969.JPG

 

Inmiddels liggen de ramen (drie) erop. Ik wilde er in eerste instantie het een en ander in voorzaaien en dan straks meloenen erin, maar ik vind hem zo onhandig. Of misschien zie ik het verkeerd en moet ik er anders mee omgaan, dat kan ook.

 

Die ramen wegen als lood, en er zit wel een handgreep aan om ze op te tillen, maar je kan ze niet vast zetten. Dat is lastig als je even een raam open wil doen omdat je dan dus maar 1 hand vrij hebt. Ik zou er een stok onder kunnen zetten, maar dat lijkt me een beetje riskant, Als er iets misgaat en ik krijg zo'n raam op mijn rug...

 

Het veiligste is dus om dat raam er helemaal vanaf te halen als je bezig gaat in die bak, maar je kan ook niet schuiven met de ramen die er dan nog inliggen. Dus dan moet je raam voor raam eruit en erin leggen, en dat is echt zwaar werk.

 

Een systeem waarbij de ramen scharnieren en degelijk vastgezet kunnen worden zou leuk zijn, maar het ding is al erg oud, en ik denk niet dat het hout van de ramen nog heel veel kan hebben.

 

Dus. Wat doe ik ermee? Het hout van de bak zelf is nog prima (ik denk dat de bak misschien een keer is vervangen en dat de ramen van een vorige bak zijn), dus ik zou hem zonder ramen als verhoogde bak kunnen gebruiken, of nieuwe - lichtere - ramen maken van lichter hout met iets anders dan glas. Ik zou er een soort tunnelkas van kunnen maken, met pvc-buizen en folie. Of ik zou hem kunnen degraderen tot extra compostbak.

 

Verder staat hij ook nog aan de verkeerde kant van de tuin, aan de noordkant, met de hoge kant richting het noorden. In een ideale wereld zou ik hem dus ook wel willen verplaatsen, maar ik denk, weet het niet zeker maar zo lijkt het, dat de verticale paaltjes aan de binnenkant van de bak ver de grond in gaan en dat hij dus muurvast staat.

 

Wat zouden jullie doen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

zomaar 2 snelle gedachtes. Niet 'een stok' er voor gebruiken, maar 2 balkjes ( voor 1 raam ) op een goeie maat afgezaagd en een latje tegen de onderkant van dat ene raam, waardoor de staande balk niet kan wegschuiven. Kortom, nét even wat meer moeite in steken om dit wat aan te passen.

 

2e : hele ramen vervangen door een folie ( gewicht )

 

zo'n koude bak is best een heel bezit. Niet gelijk wegdoen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zou er ramen van kunststof op leggen, vastzetten met een touw over de breedte evt. linkje

glazen ramen kunnen ook stuk waaien dus die moet je ook wel vastzetten

 

richting bak is mi niet heel belangrijk maar verplaatsen kan, ik denk dat die paaltjes redelijk ondiep zitten, normaal een cm of 30 max

 

ik vind een bak fijn, doe er soms wat zwakkere plantjes in en plant ze later uit; of aardbei die dan wat eerder dragen

ik heb er wel eens paardemest onder gedaan, broeit goed maar was me teveel werk voor het resultaat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet weg doen ten zij het een sta in de weg word.

 

Ik denk namelijk dat in het vroege voorjaar in z'n bak de temperatuur van de bodem sneller opwarmt zeker omdat je bak van hout is.

 

Het is wat Bit zecht een goede zaai bak.

 

Ik heb een z'n bakje en inderdaad ik zaai er in. En dat gaat supper. Ik zet mijn vierkant meterbak met plexiglas deksel ieder jaar op een ander plek omdat ik er kool in zaai.

 

En wat je zelf ook zecht daarna de meloenen.

 

Dat gaat prima.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de reacties! En ik doe hem zeker niet zomaar weg.

 

Als de richting niet zoveel uitmaakt, laat ik hem gewoon staan op z'n ouwe plek, dan loop ik niet het risico dat hij aan gort gaat tijdens het verplaatsen.

 

Folie in plaats van dat glas spreekt me wel aan, want het is vooral dat gewicht van die ramen dat me dwars zit. Ik ga er nog eens even over nadenken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of probeer eens bij een sloop of zoiets te kijken naar andere ramen.

 

Als je hem echt wilt verplaatsen zijn die paaltjes het probleem niet. Of je zaagt ze doormidden of je graaft ze uit. Met twee man optillen en verplaatsen. Weg doen zeker niet!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik een een schuifsysteem en als ik meer ruimte nodig heb dan haal ik een raam weg. de overigen kan ik dan over de breedte doorschuiven. Als de hele kas leeg moet dan schroef ik de plankjes los die onder de ramen liggen. De ramen zijn wel wat aan de maat: 150 bij 100 en dan is schuiven handig. Qua gewicht is het wel te doen.

 

 

kaSJE60731489221190.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 7 maanden later ...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...