Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wat zaaien in de moestuin (i.v.m. slakken)


Lietske

Aanbevolen berichten

Ik heb een kas van 2,5x2,5 meter in de tuin staan, waar ik voornamelijk tomaten in teel, staat ook een perzikboom in en dat gaat allemaal heel goed. Naast de kas echter, probeer ik al jaren van alles te zaaien maar iedere keer gaan de slakken er mee aan de haal. Hebben jullie tips voor groenten waar de slakken niet aan komen? Of juist werkzame (diervriendelijke) tips tegen de slakken zelf? Zelfs in de kas worden bijvoorbeeld peper, paprika en meloenen steevast aangevreten door de slakken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet rechtstreeks zaaien maar eerst voorzaaien ergens anders en dan pas uitplanten in de kas. Kan me niet direct inbeelden dat ze dan de peperplanten kaal eten aangezien ik daar maar weinig last heb van slakken.

Kijk ook eens in het topic slakken in het forum.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is anekdotisch, maar ik merk weinig van slakken bij bonen, wortels inclusief pastinaken, bieten, aardappels of rabarber.

Bij cucurbitacae, kolen en artisjokken heb ik wel veel last.

Maar een beetje bij alliums en sla.

Ik zit wel op de vlakte waar het allemaal nogal meevalt met de hoeveelheid slakken. De meesten hier hebben meer last van slakken dan ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Peper en paprika zaaide ik altijd in huis voor. Zelfs plantjes die al groter waren aangekocht bij het tuincentrum moeten het in de kas ontgelden. Ik merk in mijn omgeving ook wel vaak dat mensen die in het buitengebied wonen veel minder last van slakken hebben dan in de bebouwde kom. Misschien dit jaar dan maar eens aardappelen en bonen proberen en dat slakkenscherm lijkt me ook wel wat!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Lietske,

 

Ik heb even wat research voor je gedaan.

Wellicht is het een idee om tijm tussen de groenten te planten? Dit is een geurtje waar slakken schijnbaar niet zo van houden. Wanneer je tijm tussen de groenten hebt staan zullen de slakken vanwege de geur wegblijven uit de buurt van de tijm en dus ook van je andere groenten.

 

Ook zou je dit kunnen proberen met een rijtje van kamille, lavendel of peterselie. Bouw met deze kruiden een soort van muurtje om je groenten (of je kas, maar dat zal wel heel veel zijn ) heen en ook dit zou slakken op een afstandje houden.

 

De laatste tip die ik gevonden heb is het gebruik van koper. Ik hoor je denken, koper? Ja, dit schijnt slakken af te weren omdat ze bij het aanraken een heel licht schokje krijgen. Wees niet bang, het is niet slecht voor ze want het is minimaal en daarbij schijnt het haast nooit te gebeuren dat slakken het toch wagen om door koper heen te gaan omdat ze weten dat het niet zo fijn gevoel is.

 

Hopelijk heb je wat aan deze tips, laat je het even horen?

 

Groetjes van Peter

Zaden kopen? | Bestel! bij Moestuinland.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach joh bij mij zijn zelfs de peperplanten opgevroten door die.... grrrrrr. Ik heb eeuwige strijd met slakken en een plan van aanpak voor komend jaar waarin havermout rondom de plantjes een hoofdrol speelt.

Moestuinvriendin Spitskool heeft in Zuid Afrika gelezen dat havermout dusdanig lekker is voor die knakkers, dat ze andere dingen zoals mals sappig groen links laten liggen en hun buikies te barsten eten. Ik hoop het echt want je moet je voorstellen dat je 50 stuks pompoen zaait en er nul van overhoudt dankzij slak&co.

 

Edit: Wat betreft de thijmtip: hier hebben slakken favo verstopplekjes waar ik savonds even langs ga. Dat is oa tussen de thijm, de citroenmelisse en tussen de oregano. Daar vind ik moeiteloos wel 40 slakken per x.

 

@patrijs als ik op jouw ‘hier’ en ‘hier’ druk, krijg ik geen zoekresultaat. Lang leve tapatalk vermoed ik

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat van de havermout heb ik inderdaad gelezen. Maar ik betwijfel (sorry Mellie!) of dat werkt. Je leest zoveel over al die tips om slakken te verwijderen. Ik vraag me af of er echt onderzoek is gedaan naar de werking van koffiedik, eierschalen of koper of enig ander huis-, tuin- en keukenmiddeltje hiervoor. Heeft iemand daar enig idee van? Ik kan alleen deze samenvatting van onderzoek uit 2003 vinden: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261219403001200.)

 

En tot die tijd kijk ik stiekem toch uit naar de havermout-ervaringen, dat is zeker.

 

76960B6E-9E82-430D-A1BF-0EED1C124CDF39021517121437.jpeg

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach ja en zij ook uiteraard. Nematoden heb ik als tip van Ronald gehad. Beperkt houdbaar en alleen bestellen wanneer je het gaat gebruiken. Ga er in maart mee aan de slag. Wil dit jaar een fatsoenlijk moesseizoen. Komt het met de nematoden een stap dichterbij??! Ik hoop het!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor de tips allemaal. Zoals wel vaker met tips tegen slakken, werken ze helaas lang niet allemaal en altijd. Zou zaaien in potten een idee zijn? Stuk of wat potten op een rij met allemaal wat anders er in. Bodem eruit halen en op de moestuin zetten. Eventueel zijkanten beetje insmeren met vaseline of was dat ook broodje aap?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over slakken en alle ervaringen daarmee zijn echt best veel bestaande topics. Daarvan is dit het oudste en uitgebreidste : slakken-t522.html

 

Als ik in het zoekvenster rechtsboven het woord 'slakken' intype, krijg ik deze bestaande topics als resultaat : search/gsearch_body.html?q=slakken

 

Zo ik zo verder geen planten / soorten / groentes weten waar slakken vanaf blijven als het zaailingen zijn, althans, niet uit eigen ervaring. Zelf strooi ik in de koude kas met zaailingen, jonge planten etc dus wel slakkenkorrels. Hier dan ook geen last.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nematoden werkten hier niet en bij een vriendin (ze wou niet luisteren en toch zelf proberen) evenmin. Was duur en ik had evenveel slakken. Dat laatste weet ik omdat ik elke avond slakken ging knippen. Ik knipte er 200 en kwam dan terug in huis. Ik deed er niet langer over om tot 200 te geraken na de nematoden. Geen verminderde populatie dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had vroeger ook extreem veel slakken. Ik had het huis gekocht met een zeer onverzorgde tuin. Nu is hij al minder onverzorgd Van alle middeltjes geprobeerd. Het enige dat slakkenplaag serieus heeft verminderd zijn onze kippen. We laten ze ieder jaar los vanaf eind de zomer tot begin maart. Kippen houden van slakken Ze eten ook het onkruid mee op als je ze eind zomer loslaat.

 

In ieder geval veel succes met die K***** beesten

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tomaten, ajuin, knoflook, bieslook, stengel ajuin en peterselie zijn normaal slakkenvrij.

Ze eten het wel maar ze houden niet van rucola.

 

Om slakken tegen te houden kan je een rijtje van bijvoorbeeld bieslook en peterselie planten.

Een rij aaneengesloten tijm zal ze ook tegenhouden.

Potgrond, de basis van nen bloemenwinkel!

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

Hoi! Ik heb twee kasjes staan waarin ik pepers, paprika en tomaat in heb staan. Om de kas zelf, in de buitengrond dus, heb ik 6 bieslook plantjes gezet. Nu, twee maanden verder, heb ik geen enkele plant die aangevreten is, terwijl er een boel slakken in onze tuin wonen!!!

  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...