loes Geplaatst: 14 juni 2017 Share Geplaatst: 14 juni 2017 Topic om te kletsen over melkkefir: mogelijkheden-met-kefir-t3753-250.htmlAangezien het andere topic vooral over de melkkefir gaat en waterkefir iets anders werkt leek het me toch handiger om dit af te splitsen. zaterdag heb ik waterkefirkorrels gekregen en inmiddels al 2x 500ml waterkefir gemaakt.info heb ik vooral van deze site afgehaald: http://www.waterkefir.net/bereiding.htmlbasisrecept:1 liter water100 gram waterkefirkorrels50 gram biologische suiker3 vijgen1/2 biologische citroen2 dagen "pruttelen"Ik heb +- 50gram korrels dus heb het recept gehalveerd. eerste poging met alleen water en oersuiker want ik had verder nog niets in huis. na het zeven citroensap toegevoegd. deze drank was heerlijk.2e poging had ik naast water en suiker ook een vijg(gedroogd) en een kwart citroen toegevoegd volgens het basisrecept. De citroen vond ik niet goed werken want er kwamen allemaal stukjes vruchtvlees tussen de korrels. Daarnaast smaakte het veel te sterk naar citroen. inmiddels een 3e poging gestart, nu met vijg maar zonder citroen. citroensap voeg ik weer na het zeven toe net zoals de eerste poging. nu wachten tot vrijdag. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Claudia69 Geplaatst: 14 juni 2017 Share Geplaatst: 14 juni 2017 Ik maak mijn waterkefir al een tijdje in twee stappen. Een eerste stap waarbij ik water met suiker + gedroogde dadel of abrikoos + eventueel een korrel himalayazout of een klein partje citroen 48 uur laat fermenteren. Dan zeef ik de kefir eruit en voeg ik bv. munt en limoen toe of ander fruit. Laat ik opnieuw 1 à 2 dagen fermenteren. Voordeel is dat je minder verontreiniging krijgt van fruitresten tussen je kefir, waardoor je ze vlot opnieuw kan gebruiken om een volgende lading op te starten. Ik gebruik 1, 4 liter water, 80 g rietsuiker (4 el), 140 g kefir en 2 onbehandelde gedroogde vijgen of abrikozen voor de eerste gisting. Eventueel 1/4 biologische citroen omdat dit voor een zuurder milieu zou zorgen en de kefir rapper in werking zou stellen. Maar zonder gaat ook. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
loes Geplaatst: 14 juni 2017 Auteur Share Geplaatst: 14 juni 2017 je hebt met de citroen geen problemen met het vruchtvlees? met een 2e fermentatie wil ik ook nog experimenteren. met gember lijkt me ook lekker. maar het leek mij handig om de eerste fermentatie eerst op smaak te hebben, want als dat niet lekker is dan is de hele basis niet goed. Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Indy Geplaatst: 15 juni 2017 Share Geplaatst: 15 juni 2017 In mijn basisrecept gebruik ik rietsuiker. Na twee dagen zeef ik alles, en dan gebruik ik het sap voor een tweede fermentatie van ongeveer 12 uur, met van allerhande fruit/kruiden. De korrels zet ik dan weer opnieuw op in het basisrecept. Er is ook een fb groep over waterkefir ,en daar kun je ook kijken of iemand in je buurt je aan korrels kan helpen. Persoonlijk ben ik meer weg van de melkkefir Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Ciska Geplaatst: 16 juni 2017 Share Geplaatst: 16 juni 2017 Ook ik heb net als loes de eerste poging gestart met alleen suiker....ik heb volgens googel een hoeveelheid suiker toegevoegd, maar dit bleek veel te zoet. Ook had ik het idee dat de korrels niet zoveel deden... De maandag meteen vijgen en citroenen gehaald met veel minder suiker en deze twee dagen laten pruttelen. Dit bleek echt pruttelen te zijn want er word een behoorlijke hoeveelheid koolzuurgas aangemaakt. Volgens internet zou dit komen door stofjes in de schil van de Citroen? Ik kan echt duidelijk het verschil zien.... Ik heb geen last van vruchtvlees tussen mijn korrels, maar ik mik de halve Citroen er dan ook gewoon in... Houd mij niet super streng aan de regels behalve dat van met lepels en rvs vergieten etc....roeren en afgieten doe ik wel door een plastic vergiet. Maar verder is alles hier natte vingerwerk... Ik wil gember nog een keer proberen, abrikozen trekt mij wat minder omdat ik ergens had gelezen dat dit het drankje bitter maakt? Iemand ervaringen daarmee? De thuiskok vind het in iedergeval weg te werken.... Ik persoonlijk vind melkkefir ook net wat lekkerder, mja ik ben dan ook een echte zuivelliefhebber.... Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Nasuada Geplaatst: 21 juli 2022 Share Geplaatst: 21 juli 2022 Vandaag mijn eerste waterkefir, ik zeg ....super lekker. Voel me net een mini heksje, rommelen met pruttelende potjes🤣 1 Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Nasuada Geplaatst: 1 augustus 2022 Share Geplaatst: 1 augustus 2022 De kefir is een blijvertje. Al heel wat variatie gemaakt zoals de kefir met aalbessensiroop en de kefir sinasappel of de kefir munt gember. 2 Quote https://www.deblijehoeve.nl/ Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mdubbelm Geplaatst: 5 november 2023 Share Geplaatst: 5 november 2023 @Nasuada - ben je nog steeds bezig met waterkefir? Ik heb net mijn eerste brouwsel voorbereid. Kom er nu achter dat er verschil zit tussen poeder (wat ik heb) en korrels. Heb jij het laatste? En heb je eventueel genoeg om te delen? Dank alvast! Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
mdubbelm Geplaatst: 5 november 2023 Share Geplaatst: 5 november 2023 (aangepast) Of misschien heeft een van de andere waterkefir brouwers wat korrels om te delen? 5 november 2023 aangepast door mdubbelm Quote Link naar reactie Delen op andere sites More sharing options...
Aanbevolen berichten
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.