Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Waterkefir


loes

Aanbevolen berichten

Topic om te kletsen over melkkefir: mogelijkheden-met-kefir-t3753-250.html

Aangezien het andere topic vooral over de melkkefir gaat en waterkefir iets anders werkt leek het me toch handiger om dit af te splitsen.

 

zaterdag heb ik waterkefirkorrels gekregen en inmiddels al 2x 500ml waterkefir gemaakt.

info heb ik vooral van deze site afgehaald: http://www.waterkefir.net/bereiding.html

basisrecept:

1 liter water

100 gram waterkefirkorrels

50 gram biologische suiker

3 vijgen

1/2 biologische citroen

2 dagen "pruttelen"

Ik heb +- 50gram korrels dus heb het recept gehalveerd. eerste poging met alleen water en oersuiker want ik had verder nog niets in huis. na het zeven citroensap toegevoegd. deze drank was heerlijk.

2e poging had ik naast water en suiker ook een vijg(gedroogd) en een kwart citroen toegevoegd volgens het basisrecept. De citroen vond ik niet goed werken want er kwamen allemaal stukjes vruchtvlees tussen de korrels. Daarnaast smaakte het veel te sterk naar citroen.

inmiddels een 3e poging gestart, nu met vijg maar zonder citroen. citroensap voeg ik weer na het zeven toe net zoals de eerste poging. nu wachten tot vrijdag.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik maak mijn waterkefir al een tijdje in twee stappen. Een eerste stap waarbij ik water met suiker + gedroogde dadel of abrikoos + eventueel een korrel himalayazout of een klein partje citroen 48 uur laat fermenteren. Dan zeef ik de kefir eruit en voeg ik bv. munt en limoen toe of ander fruit. Laat ik opnieuw 1 à 2 dagen fermenteren. Voordeel is dat je minder verontreiniging krijgt van fruitresten tussen je kefir, waardoor je ze vlot opnieuw kan gebruiken om een volgende lading op te starten.

 

Ik gebruik 1, 4 liter water, 80 g rietsuiker (4 el), 140 g kefir en 2 onbehandelde gedroogde vijgen of abrikozen voor de eerste gisting. Eventueel 1/4 biologische citroen omdat dit voor een zuurder milieu zou zorgen en de kefir rapper in werking zou stellen. Maar zonder gaat ook.

Link naar reactie
Delen op andere sites

je hebt met de citroen geen problemen met het vruchtvlees?

 

met een 2e fermentatie wil ik ook nog experimenteren. met gember lijkt me ook lekker. maar het leek mij handig om de eerste fermentatie eerst op smaak te hebben, want als dat niet lekker is dan is de hele basis niet goed.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In mijn basisrecept gebruik ik rietsuiker. Na twee dagen zeef ik alles, en dan gebruik ik het sap voor een tweede fermentatie van ongeveer 12 uur, met van allerhande fruit/kruiden. De korrels zet ik dan weer opnieuw op in het basisrecept. Er is ook een fb groep over waterkefir ,en daar kun je ook kijken of iemand in je buurt je aan korrels kan helpen. Persoonlijk ben ik meer weg van de melkkefir

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik heb net als loes de eerste poging gestart met alleen suiker....ik heb volgens googel een hoeveelheid suiker toegevoegd, maar dit bleek veel te zoet. Ook had ik het idee dat de korrels niet zoveel deden...

 

De maandag meteen vijgen en citroenen gehaald met veel minder suiker en deze twee dagen laten pruttelen. Dit bleek echt pruttelen te zijn want er word een behoorlijke hoeveelheid koolzuurgas aangemaakt. Volgens internet zou dit komen door stofjes in de schil van de Citroen? Ik kan echt duidelijk het verschil zien....

 

Ik heb geen last van vruchtvlees tussen mijn korrels, maar ik mik de halve Citroen er dan ook gewoon in...

Houd mij niet super streng aan de regels behalve dat van met lepels en rvs vergieten etc....roeren en afgieten doe ik wel door een plastic vergiet. Maar verder is alles hier natte vingerwerk...

 

Ik wil gember nog een keer proberen, abrikozen trekt mij wat minder omdat ik ergens had gelezen dat dit het drankje bitter maakt? Iemand ervaringen daarmee?

 

De thuiskok vind het in iedergeval weg te werken....

Ik persoonlijk vind melkkefir ook net wat lekkerder, mja ik ben dan ook een echte zuivelliefhebber....

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...