Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Waterpomp 12 volt


Susanna

Aanbevolen berichten

Mijn moestuin ligt aan het water. Er is geen waterpomp dus na lang zoeken op internet naar manieren om mijn watertanks vol te krijgen heb ik besloten voor een 12 volt pompje te kiezen. De onderdelen op een rijtje:

 

- Barwig 12 volt dompelpomp (capaciteit theoretisch: 1320 l/uur)

- Flexibele slang binnendiameter 10 mm, buitendiameter 14 mm (lengte in mijn geval: 16 meter)

- Accu 12 volt 20 Ah (ik had een 12 Ah accu besteld maar die was niet leverbaar, daarom heb ik zonder bijbetaling een 20 Ah accu gekregen, helaas weegt die ook aanzienlijk meer).

- Acculader die geschikt is voor 20 Ah accu (de lader moet voldoende capaciteit hebben, heb gelezen dat door gebruik van een te lage capaciteit lader de accu slechter wordt).

- rolletje elektriciteitssnoer aangezien er maar 1 meter kabel aan het pompje zit.

 

Totale kosten 92 euro in geval van de 12 Ah accu (De zwaardere accu hoefde ik niet te betalen, normaal zou bovenstaande oplossing 127 euro kosten).

 

IMG656541811493205924.JPG

 

IMG656370631493205957.JPG

 

Dit type pomp mag maximaal 30 minuten achter elkaar draaien i.v.m. oververhitting. Ik heb 'm nu 1 keer gebruikt en in die 30 minuten pompt die ongeveer 200 liter. Theoretisch zou dit 660 liter zijn, maar door het hoogteverschil en de lange slang verlies ik toch aardig wat druk. Ik denk trouwens dat zelf lopen met emmers net zo snel gaat als pompen. En voor de prijs kan je misschien wel net zo goed een benzinepomp aanschaffen (weet niet precies wat die kosten en wat je nog nodig hebt). Maar ik vind het wel een leuk experiment. Met warm weer zal ik toch wel aardig wat uurtjes op de tuin doorbrengen en kan ik ook twee keer 30 minuten pompen met een pauze ertussen. Als de accu leeg is neem ik die mee naar huis om op te laden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou toch eens proberen om de eerste meter dunne slang en dan dikkere eraan vast zetten, denk dat die 10 mm teveel weerstand heeft over de lengte, ook in het begin iets hoger leggen, zodat hierna het water een vrije doorlaat heeft.

Dan hoeft de pomp alleen de eerste meter teoverbruuggen.

Vind die 10mm slang toch wel wat dun, kan daar geen grotere op?

Normaal kan je van de plug 3 verschillende slangen gebruiken, moet de kleinere tappen wegzagen.

 

 

Electriciteit is er zeker niet?

gr Mat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het idee is zeker goed, vroeger deze pompjes veel gebruikt voor waterkoeling van motoren (alleen dan niet de dompelpompjes). Zijn de caravan pompjes.

 

Ik denk voor kleine klusjes zeker een goede oplossing, weegt ook niks natuurlijk. Wat vaak ook wel belangrijk is daar het altijd al een gesleep is.

 

Wel denk ik inderdaad dat de slang dikker moet en kan, als ik mij goed herinner gebruikten wij destijds 20mm slang. Je geeft aan veel druk te verliezen, dit hef je wel op deels door de uitlaat groter te maken (grotere diameter slang).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals het er naar uitziet heb je nu een schoonwater pomp, terwijl je voor slootwater een vuilwaterpomp nodig hebt.

 

Handiger had het geweest als je voor een 12v bilgepomp had gekozen en die in een zwevende emmer in de sloot had geplaatst.

Zulke pompen zijn behoorlijk sterk en hebben ook een behoorlijk debiet.

In combinatie met een zonnecel laadstation, had je dan in de zomer de accu niet eens naar huis hoeven te nemen, om daar op te laden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor jullie reacties en tips!

 

Ik heb inderdaad geen stroom op de moestuin, vandaar de 12 volt accu. Gister heb ik wat testjes gedaan om te kijken of ik nog een iets meer water kan pompen. Eerst heb ik gekeken hoever het water omhoog moet. Dit is ruim 3 meter. Vervolgens heb ik 4 meter van de slang afgehaald en die 3 meter omhoog gedaan en dan de laatste meter omlaag laten lopen. Dan ben ik nog niet bij mijn watertanks dus ik heb met een gieter en een stopwatch wat metingen gedaan. Het debiet komt in deze situatie op ca 275 liter per half uur (tegenover ca 200 liter per half uur met de 16 meter slang eraan). Dat is wel iets meer, maar door het hoogteverschil haalt die bij lange na niet de 660 liter per half uur.

 

Het verlies in debiet ontstaat dus vooral door de te overbruggen hoogte. Een dikkere slang levert wel wat meer op, maar erg veel is 't niet.

 

Ik vraag me af of ik met een bilgepomp meer debiet haal. Bij veel bilgepompen is de maximale opvoerhoogte ook lager dan wat ik nodig heb (soms maar 2 meter), terwijl het dompelpompje wat ik heb een maximale opvoerhoogte heeft van 14 meter

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met zo'n hoogte loop je inderdaad al snel tegen een duurdere bilgepomp aan.

Er is echter een kans dat je huidige pomp het al snel voor gezien houdt, vanwege vuildeeltjes in het water.

Verder betwijfel ik het of een dikkere slang zorgt voor meer debiet.

De pomp heeft een vooraf bepaalde diameter uitgang + slang.

Zet je op die kleinere diameter uitgang met een verloop een grotere slang, dan zal er per meter meer volume aan water in de slang staan wat omhoog gepompt moet worden.

 

Is het geen optie om een watertank deels in te graven, zodat je niet zover omhoog hoeft?

Vervolgens kan je dan of vanuit die tank watergeven met de pomp, of overpompen naar andere vaten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou toch eens informeren wat een dompelpomp kost en gelijk een omvormer 300 wath, zag deze bij Conrad staan voor 29.90 euro, die heeft ook onderwaterpompen.

Mischien nog beter om een pomp bovengronds te nemen, kan je ook mee naar huis nemen.

Bij Cranenbroek zijn de dompelpompen stuk goedkoper.

Oude accu van een auto en je hebt water tot over je oren.

Gr Mat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...