Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Welk voer voor nutsdieren?


Csengele

Aanbevolen berichten

Beste mensen, ik durf het bijna niet te vragen maar ik zou graag antwoord hebben op een wellicht hele domme vraag. Een maand of zeven zijn wij verhuist naar een boerderij en hebben wij hier wat dieren rondlopen. Nu krijgen ze voer uit de winkels maar wij zouden graag zelf wat willen gaan verbouwen. Ik heb totaal geen ervaring met moestuinen behalve peterselie en tuinkers

 

Kan iemand mij vertellen wat je voor elk dier kunt verbouwen? En graag iets wat voor een beginner goed te doen is. Ik ben bang dat er anders niets van terecht gaat komen...

 

Wij hebben twee paarden, twee koeien, twee varkens, vier geiten, acht schapen (binnenkort hopelijk ook lammetjes) en wat kippen ..... Ruimte voor de moestuin is ongeveer een halve hectare.

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou, daar kan je een heleboel voor telen! Voederbieten, (voeder)maïs, grote pompoenen (niet die kleine sierdingen) die je een hele tijd kunt bewaren nog, aardappels, wortels, rapen, aardperen, blad-kool-achtigen (vooral voor de varkens) en natuurlijk ook tarwe en andere granen. En gras.

 

De meeste zaken worden door al je dieren wel gegeten. Zelfs kippen weten wel raad met een voederbiet Je kunt er voor een aantal van die dieren geen normaal voer mee vervangen, wel heel goed mee aanvullen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Jorieke. Gras is niet nodig. We hebben hier genoeg ruimte. Die halve hectare is echt bedoeld als moestuin. De buren verkopen luzerne en stro op grote rollen dus die sla ik ook in voor de winterperiode. Ik zou zelf wat kunnen hooien maar ik vind het een lelijk gezicht om mijn grondstuk niet te maaien Maar wat voederbieten, wortels, pompoen, aardappelen lijkt me prima om te proberen. Ik heb begrepen dat tarwe vrij lastig is. Mijn buurman heeft een tractor en kan de grond bewerken maar ik zou iets willen verbouwen wat ik zonder groot materieel zelf ook kan rooien. Gewoon op het gemakje. Ik heb tijd genoeg.

 

Mag ik je vragen wat jij je varkens allemaal geeft? En vul jij dat nog aan met voer uit de winkel?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tarwe is niet moeilijk hoor, en als je het in de herfst/winter zaait, kan je er eerst nog schapen op laten, om het af te grazen. In het voorjaar 'stoelen' de plantjes dan beter, en heb je meer opbrengst. Zeggen ze... Het oogsten kan ook met de hand, zeker een kleiner stuk. Maar andere granen kunnen ook, of strookje van elke soort. Dat hebben wij in het begin gedaan, dan kan je goed zien hoe alles groeit, wat de verschillen zijn, welke het beste bevalt.

 

Wij voeren onze varkens veel onkruid en gras, want we verhuizen ze elke zoveel weken naar een nieuw veld. En dan krijgen ze nu aardig wat rauwe aardappels, aardperen, eventueel wat tarwemeel, en we krijgen brood. En pompoenen, af en toe wat (veld)bonenmeel, en wat we al niet meer hebben.

We voeren geen brokken of ander gekocht voer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jorieke, dank je wel. Dan ga ik me er toch eens in verdiepen. Dat is dan wel voor volgend jaar. Dit seizoen ga ik me maar wat richten op de pompoenen, wortels, voederbieten etc.

 

Ik heb hier nog een heel ruw terrein liggen wat in de zomer ontzettend droog staat en in het voorjaar soms onder water staat. (Niet elk jaar) Heeft iemand een idee of ik daar iets mee zou kunnen? Vanaf april staat het droog. Er groeit veel riet en is echt een heel hobbelig terrein met allemaal kleine poelen. Ik weet niet eens of mijn buurman daar wel wat aan kan veranderen met een tractor. Misschien is dit wel te ruw.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat was ook onze eerst gedachte. Alleen het is een stuk van 2,5 a 3 hectare. Ik zie het niet zitten om dat stuk varkensproof te maken. Om dat op te delen in kleine stukjes en dan te omheinen wordt best een dure aangelegenheid. Mijn ervaring met varkens en alleen schrikdraad is niet best. Die van mij zitten achter schrikdraad en achter gaas anders kan ik er achteraan!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier blijven ze perfect achter stroomdraad. Zowel het tijdelijke draad met plastic en metaaldraadjes, als het strakker gespannen metaaldraad. Ze leren het al heel vroeg, en er moet altijd goed stroom op zitten anders gaan ze wel steeds iets verder. Maar dat testen we vaak, heb jij ook een tester? Dan kan je een beetje zien of er genoeg op staat en er niet ergens zand of wat anders tegen het draad zit. Waardoor je veel stroom verliest.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het zou inderdaad kunnen dat er wat stroomverlies is. Zoals ik al schreef is er een deel van ons terrein erg oneffen waardoor we best wat moeten spelen met de draad. Dat zorgt ook wat voor gaatjes e.d. Ze weten het precies of er stroom op staat of niet. We hebben een tester en we hebben ook alles op stroom en niet op de accu maar toch blijven die van ons er moeilijk achter. Misschien heeft het ook wat te maken met de soort. Wij hebben namelijk wolvarkens. Ik denk dat die ook minder voelen door hun haren.

 

Ik ga eerst maar eens vragen aan de buurman of hij het terrein wat vlakker kan maken en dan beetje bij beetje wat extra plekjes bij maken. Het staat niet elk jaar onder water en als het onder staat is dat maximaal een maand. Mocht het terrein wat vlakker zijn is er best kans dat we ook minder vaak onder water komen te staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben ook wolvarkens En kruisingen, die ook erg harig zijn. Zodra ze een paar keer door het draad konden stappen zonder schok (door tijdelijk weinig tot geen stroom op de draden), zullen ze dat voortaan gaan doen. Ze testen dagelijks meerdere keren

 

We hebben wel eens een groep biggen weer opnieuw moeten leren dat er stroom op staat. Ze sprongen er snel tussendoor, en kregen dan een schokje op hun kont en dan waren ze er al uit.

Dan zetten we ze weer even op een stukje land waar we de draden erg dicht boven elkaar plaatsen, en de onderste echt bijna op de grond. Ze krijgen dan steeds schokjes, maar blijven wel in het veld want er is geen 'tussendoor' bij de draden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...