Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Welke aardappels in 2016?


MartinH

Aanbevolen berichten

Ik heb bij Van der Wal Tiamo besteld, een lekkere aardappel om kort in de schil te koken en dan in de pan op te bakken. Is een vroege aardappel.

Verder haal ik bij Vreeken Sarpo Mira en Arran Pilot. Beide aardappels ken ik niet, maar ik ga ze proberen dit jaar.

Ook heb ik bij aardappelveredelingsbedrijf Jalving (http://www.aardappelspeciaal.nl) enkele Phytophthoraresistente rassen besteld, namelijk Alouette, Carolus en Twinner. Ook alledrie erg lekker om te bakken. Deze 3 soorten had ik vorig jaar ook, en waar iedereen op de volkstuin last kreeg van phytoftera, bleven deze doorgroeien.

Ook heb ik van de oogst van vorig jaar nog een paar stuks Texla en Ratte over, die gaan er ook bij.

 

Ik kijk vooral naar ziekteresistentie, vooral de Alouette, Carolus en Twinner zijn erg resistent, maar ook de Texla die ik jarenlan als late aardappel heb gezet doet het daarin erg goed. Maar de Sarpo Mira schijnt net zo resistent te zijn, dus die ga ik dit jaar maar eens proberen. En verder zijn de Tiamo en vooral Arran Pilot erg vroeg, dus ik hoop dat die weinig last krijgen van Phytophthora.

Oudholland

 

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Hennes, Van der Wal heeft daar een hele mooie lijst voor.

 

Ga naar hun website... kies voor Webformulieren en daar voor het "Overzicht Raseigenschappen Pootaardappelen 2016"

https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/site/webformulieren

Als je die download en opent zie je een op het eerste gezicht nogal verwarrend overzicht.

Onderaan de pagina staan de verklaringen van de afkortingen/codes.

 

De Vitelotte Noir staat er ook bij. Hij is matig resistent tegen Phytophthora (ook een "schimmel"). Ook de andere eigenschappen kun je daar aflezen.

 

Zelf heb ik dit jaar weer voor Tiamo en Sarpo Mira gekozen. Vooral de laatste (late aardappel) is een enorm succes en verbouwen we nu al een aantal jaar zonder ook maar een greintje Phytophthora terwijl de aardappels bij de buren wegkwijnen dus de besmettingshaard naast de deur ligt.

 

@Oud Holland , ben erg benieuwd of die andere resistente rassen het ook weer goed doen dit jaar. Wil je daar na de aardappeloogst verslag van doen? Met die aardappelsoorten erbij hebben we wat meer keuze.

 

Vorig jaar had de Tiamo wel wat last van de vermeende Alternaria, ook een schimmelziekte.

http://www.kennisakker.nl/kenniscentrum/document/alternaria-aardappel

Maar daar groeiden ze uiteindelijk weer doorheen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Erny, ik ben wel benieuwd hoe je die Sarpo Mira vindt smaken; vergelijkbaar met Frieslanders, Rattes of meer Bintje?

 

wij kweken hier frieslanders, rattes en roseva; we planten en oogsten veel planten vroeg om ziekte voor te zijn, dus wel hebben wel een kleinere oogst per plant en kunnen maar bewaren tot nu toe

 

ik zou graag een soort laten staan tot na augustus die langer bewaart

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Robo Ik kan echt geen smaakvergelijk geven van de Sarpo Mira. Ben niet zo'n fervent aardappeleter.

Weet wel dat ik de zelfgekweekte aardappelen lekkerder vindt dan de winkelexemplaren... En dat natuurlijk die Ratte echt wel anders smaakt.

 

Qua houdbaarheid, heb er nog een aantal liggen en die lopen nu licht uit, zijn ook niet in ideale omstandigheden opgeborgen. Maar nog wel goed stevig, geen rimpelvelletje.

 

Oh... en de Sarpo Mira bij mij zal heel anders smaken dan degenen die jij zal kweken. De Sarpo past zich qua smaak en grootte aan aan de grondsoort.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb gisteren een rode eersteling en nog een vroeg ras gekocht. Beetje impulsief Normaal kocht ik eerder late aardappelen. Ik dacht ze nu te laten kiemen en ergens begin maart in de grond. Ik heb van die lage tunnelserres, dus ik dacht die er op te zetten tegen eventuele vrieskou. Of zou ik ze in potjes steken en ze later in de grond te steken (gaat dit?)?

Wat je zelf kweekt, smaakt steeds beter!

Met onze moestuinvereniging verdelen we zakjes zaad voor 1 euro-> http://www.detuinschuur.be/zaden

Wij verdelen nu ook de zaaiagenda van Diana.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

Grappig, ook hier zijn ze vandaag binnen gekomen.

 

Maar wat nu. Hoe gaan jullie ze bewaren???

Ik heb begrepen dat licht en koel het beste is, maar wat is koel?

Ik heb binnen geen ruimte koeler dan 15gr.

Heb wel een schuur die koel is, maar die is weer vrij donker en vochtig, lijkt me ook niet ideaal....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil nog een week of 2 a 3 wachten. Daarna neem ik de gok dat ze in de (buiten)kas redelijk beschermd zijn. Bij extreme weersomstandigheden zie ik wel hoe ik dat oplos...

Als ik buiten ga roken,

is dat meestal op eiken of beuken,

maar ook wel op appel- of kersenhout...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Afgelopen keer heb ik ze naar mn volkstuinhuisje gebracht. Daar is het in ieder geval koel én heb daar ook een raam (op het noorden dan wel) dus ook daglicht is aanwezig. En dat ging dus goed.

Maar omdat het op de tuin toch nog kleddernat is en tot midden/eind mei kans op nachtvorst heb ik alle tijd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit jaar zet ik volgende patatjes :

 

Frieslander 1kg

Agria 2kg

Raja 2kg

 

Vorige week gaan afhalen bij de plaatselijke Velt afdeling. Voorlopig bewaar ik ze in de gang thuis. Daar staat geen verwarming op maar vriest het ook niet. Er is voldoende lichtinval normaal gezien.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Dit jaar poot ik 3 soorten uit.

 

Première (vroege)

Sarpo Mira (late)

Roseval in zakken (vroege)

 

Vorig jaar had ik frieslanders ipv première en die waren mij kwa opbrengst niet bevallen. Normaal doe ik geen late piepers, maar omdat sarpo mira zeer goede resistentie heeft tegen phytoftera wil ik wel een poging wagen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik poot dit jaar voor het eerst eigen aardappels; vroege Frieslander en soort halflate waarvan ik niet meer precies weet wat het is.

Deze piepers zijn in mijn kruipruimte onder het huis redelijk goed de winter door gekomen. Er zaten wat lange uitlopers aan maar ze lijken nog genoeg over te hebben. Ben benieuwd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ga dit jaar weer veel rassen zetten. Van de meeste soorten zet ik wel maar één of twee rijen. Misschien dat ik aan het einde van dit jaar beslis om een paar rassen voor andere rassen volgend jaar te wisselen, maar in principe is mijn uitgangspunt altijd om pootaardappels eruit te selecteren en deze over te houden tot het volgende jaar. In het weiland wil ik tonnen ingraven, waarin ik de pootaardappels kan bewaren (zouden vorstvrij en waterdicht moeten zijn). In de kelder en zelfs in de koelkast willen ze toch te vroeg uitlopen. Ik heb ook een paar potten met aardappels in het kippenhok gezet omdat deze kouder is, maar het er niet vriest. De aardappels wil ik voor het conserveren tussen droge zand leggen nadat ik ze zelf even in de zon heb laten drogen.

 

Aardappels

1 'Apache' Middentijds met een goede smaak en productie (vorig jaar heel goed gedaan / schitterende aardappelen)

2 'Fortyfold' Late aardappel / had het vorig jaar niet heel goed gedaan, maar heeft wel een goede smaak.

3 'Bionica' MIDDENVROEG BIOLOGISCH RAS.

4 'Sarpo Mira' HOOFDTEELT RAS.

5'Texla' HOOFDTEELT RAS.

6 'Colleen' VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.

7 'Fryske Gieltsjes' / 'Friese Geeltjes', 'Wâldgieltsjes', 'Woudgeeltjes' VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.

8 'Red Duke of York' / 'Rode Eersteling' VROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.

9 'Catriona' MIDDENVROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.

10 'Institut de Beauvais' / ‘La Marseillaise' MIDDENVROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.

11 'Red Cardinal' / 'Highland Burgundy Red'MIDDENVROEG RAS VOOR FIJNPROEVERS.

12 'Vos 2006' (laat / nieuw / gratis gekregen)

13 'Mayan Gold' Solanum phureja (hoofdteelt / notige zachte smaak)

14 'Mayan Twilight' Solanum phureja (hoofdteelt / notige zachte smaak)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...