Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Welke aarde kopen


straatman52

Aanbevolen berichten

Ik ben van plan zelf een tuinkas te bouwen en om het kostenplaatje compleet te krijgen moet ik ook nog weten welke teelaarde ik aan moet schaffen.

De aarde waarop ik de kas ga plaatsen is niet geschikt, want vervuild met puin en zand, en die ga ik dus tot 25 centimeter diep afgraven. Op internet kom ik veel aarde tegen die als zwarte grond wordt betiteld. Dit is niet bemeste aarde. Wordt gebruikt voor ophogen van de tuin. Zou dit als basis kunnen dienen als ik het zelf bemest? Ik wil hier bijvoorbeeld radijsjes, sla, andijvie, bonen e.d op willen kweken.

Graag suggesties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Opgelet, hij mulcht met compost en hij kweekt zijn zaailingen er in op. Maar lees maar na, hij ziet dat als een afdeklaagje, niet als een groeimedium.

 

Edit; om 25 cm op te hogen zou je zeker 35cm cm compost moeten gebruiken (want dat zakt in). Dat is veel en veel meer dan Dowding gebruikt.

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben fan van Charles dowding, zoek maar op YouTube. Hij gebruikt compost en spit niet. Mijn gft compost komt morgen binnen, 2 kuub

 

Ik zou ook gaan voor compost, en wellicht iets minder diep of helemaal niet uitgraven. Zand is niet zo'n probleem, en wat puin betreft zit er nogal een verschil tussen een paar stenen of halve wastafels, maar als het geen vervuild puin is, zou ik me niet te druk maken. Gewoon de grond in de kas ophogen met 10-20 cm goeie compost, en wellicht wat heel diep wortelende planten tussen de groente zetten of als groenbemester in het najaar zaaien. En als je persé wil graven, maak dan in het midden van je kas een terpbed op 50 cm diepte of nog dieper. De invloed daarvan waaiert langzaam uit naar de rest van je kas en zo krijg je uiteindelijk echt gezonde levende grond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De opmerking van Ann123 lijkt me nogal hout snijden. Komt bij dat de topicstarter de vraag stelt omtrent grond voor in zijn kas he ? Het afsluiten van weersinvloeden maakt dat je een teeltgrond opbouwen op langere termijn ( compost ) niet moet vergelijken 1 op 1 met je teeltgrond buiten. De effecten van een hügelbett in de bodem is buiten een heel andere dan in een kas.

 

Niet te beoordelen door ons natuurlijk hoe erg het gesteld is met je teeltlaag in de kas, maar je zegt zelf dat je denkt dat het echt moet worden vervangen. Gaan we daar maar vanuit. Waarom in puinzooi en zand gaan telen in een kas, waar je die kostbare ruimte van begin af aan helemaal ok kunt maken door alles te vervangen ? Je vraag is alleen; waarmee ?

 

Zelf heb ik bij de aanleg van mijn tuin, jaren terug, gewoon ophoogaarde laten komen. 20,- de kuub. Ik had nogal wat kuubs nodig. Zou ik niet weer doen zo. Prutgrond. Inmiddels, jaren verder, is de boel wel gezond, maar neemt wél even hoor.

Die kuub van annaelizabeth laten bezorgen van https://www.bio-kultura.nl/ is natuurlijk super. Kost meer, heb je wel wat.

Je kunt ook er tussenin gaan zitten: geen ophooggrond laten komen, maar teeltaarde, dubbele prijs, maar kwa structuur veel beter.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zwarte grond is m.i. Niets anders dan gewoon grond die ze kwijt willen. Bijvoorbeeld omdat ze gaan bouwen en daarom dus grond overhebben.

Je weet trouwens nooit wat voor grond het is. Kan van alles zijn, zelfs wel vervuilde grond. Hiermee zou ik dus erg opletten en goed navraag doen. Zeker als het via www wordt aangeboden. Bij de plaatselijke loonwerker in het dorp heb je een veel betere kans omdat die ook zijn reputatie hoog heeft te houden.

Afvoeren en ophogen zou ik ook nooit doen. Puin komt sowieso uit de onderlagen weer omhoog. Sterkte met je keuze.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...