Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Welke bodembedeking voor boomgaarde


aseel

Aanbevolen berichten

Beste medetuinders

ik heb een boomgaarde van 6 bij 6. Ik wil hier zo min mogelijke onkruid gaan wieden. Ik vroeg me af welke groenbemester of bodembedekker ik hierop kan zaaien..ik dacht aan phacalia maar die word 80 centimeter lang . Ik moet er wel erover heen kunnen lopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf zou ik zonder meer kiezen voor hakselhout als bodembedekking.

 

Toch even wat uitleg. Kleine bomen en fruitstruiken hebben niet graag concurrentie van andere begroeiing. Op 6 x 6 meter zullen geen grote snelgroeiende fruitbomen staan...want daar zou gras of klaver o.i.d. nog wel kunnen. Bij kleinere bomen en struiken is - minstens een strook of cirkel - niet begroeid beter. Veel soorten wortelen (ook) ondiep, dus veel grondbewerking als schoffelen is moeilijk en kan je planten schaden.

 

Wel ook letten op voedingstoestand....als het nieuwe aanplant op wat armere grond is, zou ik eerst 1 a 2 jaar een laag compost aanbrengen en daarna hakselhout/boomschors o.i.d. Op vruchtbare grond kun je direct een flinke laag hakselhout aanbrengen. Als je opzet ruim is, zou je buiten een ruime boom/struikspiegel nog kunnen kiezen voor gras en witte klaver als een begroeiing. Een strook wilde bloemen (insectenrijk!) is dan ook een goed idee.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hakselhout is leuk, goedkoop en makkelijk in gebruik. Maar bij mij komt het er niet meer in. Wat een puinhoop maken die vogels er van

 

Vindt het overal terug en het is lastig weghalen als je het echt zat bent. Overigens is dit hetzelfde met boomschors en dergelijke.

 

Ik zou voor gras gaan

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat dacht je van kiezel zonder worteldoek Jeroen? Ja dat trof ik hier aan in borders. Hout verteerd, dus dat heeft tijd nodig maar verdwijnt wel. Dat kan ik van kiezel niet zeggen.

 

Ik wil hier ook gaan mulchen met hakselhout of boomschors. Maakt het allemaal wat gebruiksvriendelijker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Haksel, als je er aan kan komen, is echt wel lekker hoor. Vergaat natuurlijk op den duur en zal je moeten aanvullen, want hoe verder het vergaat, hoe eerder er toch gewied zal moeten worden ( wat dan wel erg veel makkelijker gaat trouwens )

 

Ik heb ook stukken van 4 x 6m dicht liggen met haksel. maar ik boord het af met simpele planken, wat het netjes bij elkaar houdt.

 

2015-07-31-1779091489514663.27

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...