Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Welke kippenrassen en hoe houden?


Fruittuin17

Aanbevolen berichten

Ik wil graag wat kippen gaan houden. Ook vanwege de eitjes. Nou vind ik het heel gezellig als ze loslopen, maar ik wil niet dat ze de tuin slopen en mijn fruit opeten. Dan is los lopen dus niet zo'n goede optie?

En ik heb zelf een beetje gegoogeld en mij leek de zijdehoender leuk omdat ze schattig eruit zien en de araucana omdat ze groene eieren leggen. Dat vind ik wel heel grappig.

Maar ik heb dus niet echt verstand van kippen. Eigenlijk wil ik graag dat ze zoveel mogelijk jaren eieren leggen. En dat hoeven er niet heel veel te zijn (elke dag een ei hoeft dus niet), maar liever zoveel mogelijk verspreid over het jaar en zoveel mogelijk verspreid over hun leven. Ik las namelijk dat echt goede legkippen die elke dag een ei leggen, ook het snelst uitgeput zijn en dan niet meer leggen. Dat is niet de bedoeling. Welke rassen kunnen jullie mij aanraden en weet iemand toevallig ook hoe ik aan araucana kippen kan kopen in de bovenste helft van noord-holland?

En ervaringen over ophokken vs loslopen zijn ook welkom.

Ook zit ik te denken om loopeenden te nemen dus tips daarover zijn ook welkom

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ze niet los mogen lopen, of alleen maar af en toe (als de tuin niet vol staat met zaailingen enz. bijv.) dan zou ik voor zijdehoenders gaan. De kriel of de normale.

Araucanas hebben lekker wat ruimte nodig, zijn echte fladderaars/vliegers. Tenminste, dat waren ze bij ons. Zelfs bij ons was dat wel een probleem.

 

Edit: er zijn ook al wat topics met ongeveer dezelfde vragen, lees die ook door zoek op 'kippen' (of zijdehoender, araucana, etc. ) in het nutsdieren hoekje, en je hebt heel wat leesvoer.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nouja wat is loslopen... het terrein is bijna een hectare groot dus er kan een flinke ren komen. Op zich mogen ze van mij best los alleen ik las dat ze de hele tuin overhoop halen. Of is dat niet aan de orde op een boerenerf omdat ze daar de ruimte hebben? Mijn vraag is dus of ze, ondanks de vele ruimte, dan toch net in die paar m2 siertuin gaan zitten woelen.

De bessen en frambozen ga ik toch netten overheen doen ivm de vogels dus daar kunnen ze toch niet bij. Maar ik wil niet dat ze gaten graven of het gazongras kaal krabben of de bloementuin overhoop gooien. Ik kan me daar geen inschatting van maken vandaar deze vraag. Als ze de boel heel houden mogen ze van mij lekker los. Als ze dan s nachts maar braaf mee naar binnen gaan ivm eventuele roofdieren en natuurlijk de leg

 

Jorieke wat was bij jou het probleem met de araucana's? En heb je enig idee hoe ik aan araucana's zou kunnen komen in noord-Holland noord?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ze gaan net op die plek krabben waar jij ze niet wilt hebben. Hier lopen ze in de boomgaard (400 m2 gok ik? ), daar kunnen ze weinig schade aanrichten. Bij de bomen hebben we een hekje om de voet gemaakt, zodat we daar ook eens wat compost neer kunnen gooien zonder dat de kippen dat meteen alle kanten op krabben. En door die hekjes kunnen ze er sowieso niet veel spitten (ze fladderen wel eens over dat lage hekje, om wat te pikken enz. Maar steeds maar 1 kip en dan valt het hevig mee).

De loopeenden mogen er dan af en toe uit om slakken te zoeken. Maar de kippen blijven mooi in hun boomgaard, waar ze een dik geworteld grasveld met veel weegbree hebben om te pikken en eten en krabben en rennen enz.

 

Als je een grote ren maakt waar ze af en toe uit mogen dan los je dat op, hebben ze niet dagen lang de tijd om 1 plek kapot te maken. Bij onze buren lopen de kipjes overal en nergens, zelfs langs de (niet zo drukke) weg. Maar bij 1 van de 2 bomen die daar langs de weg staan is alles weggekrabt en gaan ze nu al dieper spitten.

 

De Araucana's hebben gewoon veel ren en fladderruimte nodig. Het zijn drukke kippen, die makkelijk over hekjes enz. fladderen en dan op onderzoek uitgaan. Ik weet niet meer wat we er nog meer vervelend aan vonden eigenlijk... is alweer lang (en heel wat verschillende rassen)geleden. Zelfs in onze hele grote tuin bevielen ze niet. Mij staat ook bij dat ze in de (echt niet hoge en sterke)bomen gingen slapen, en dus niet veilig naar binnen wouden.

En nee, ik heb geen idee waar je ze zou kunnen krijgen

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hier kan je meer lezen over de loopeenden: loopeenden-houden-t6687.html De meningen verschillen een beetje over die schade. Ze vreten nog wel eens aan groenten bij een paar leden. Maar ze krabben niet, pikken niet, ze lopen wel eens over plantjes maar die veren dan wel weer terug omdat zo'n eend bijna niets weegt.

Ze flatsen hooguit op je terras (vermalen slakkenflatsen ) en het is fijn om ze d.v.m. een zwembadje en legnest een soort eigen hoekje te geven waar je ze ook op kunt sluiten als dat nodig is. Maar goed, daar kan je dus meer over lezen/zoeken in dat andere topic.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt het over zijdehoenders als mogelijk ras. mijn ervaring met zijdehoenders is wel dat ze niet heel geregeld leggen en vooral om de haverklap broeds zijn. Er lopen er hier nu nog 5 en het zijn leuke en grappige beestjes, maar in mijn ogen ook niet de meest geschikte kippen om buiten te houden. Ze hoeven hier niet weg maar ik denk niet dat er hierna nog zijdehoenders komen. In mijn ogenieuwe zijn de zijdehoenders een geschikt ras voor de kleine achtertuin. Als je iets meer plaats hebt zou ik zelf voor een ander ras gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede vraag. Ik heb zelf nu brahma's lopen tussen de schapen en varkens, maar dat zijn kuikens van dit jaar dus kan nog niet echt zeggen hoe die het verder gaan doen.

Ook lopen hier nog wyandotte krielen in een weitje van ongeveer 100m2. Vindt dit zelf fijne dieren die zichzelf goed redden en relatief veel eieren leggen (wel kleintjes) en zolang als ik ze al heb(november) toch redelijk goed door leggen, ook in de winter.

Ook lopen hier nog 3 oude leghennen. Die het in mijn ogen ook wel goed doen maar die hier wel het meest "vernielzuchtig" zijn.

 

Denk dat er op het forum nog wel mensen die meer ervaring met kippen hebben. Anders is een kijken op kippenforum.nl ook wel aan te raden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben drie uit de kluiten gewassen wyandotte krieltjes lopen. Ze hebben hier ongeveer 50m2 vrije buitenruimte met beplanting en gras, een hok waar ze overnachten en nog een dichte buitenren van ongeveer 7m2. Fijne, rustige kippen die elke dag twee eieren leggen. Alleen in de wintermaanden (nov-feb) leggen ze minder/niet. Nadeel: een van de kippen is regelmatig broeds. De andere twee hebben daar geen last van.

 

IMG179948431500630883.JPG

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik vind marans een erg prettig ras, niet te vaak broeds en ze houden van ruimte, maar komen wel braaf thuis.

ook zijn het goede leggers en ze zijn groot genoeg om door de meeste roofvogels met rust gelaten te worden

Leggen die marans kippen ook echt van die rode/donkerbruine eieren of lijken het net gewone eieren?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...