Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wie ken die Zuidafrikaanse pragtig sensitief Protea, gewoond aan die wildernis?


oscardevos

Aanbevolen berichten

Mooie bloem, zelf geen ervaring mee. Hier vind je meer info: https://www.aujardin.info/plantes/leucospermum-cordifolium.php .

Wordt dus behoorlijk groot (2 m breed en 1,20 à 1,80 m hoog), is een traag groeiende struik, bloeit van april tot mei, houdt van arme, zanderige of rotsachtige grond die rijk is aan mineralen (as wordt aangeraden) en kan wellicht goed tegen de droogte. Niet bladverliezend en winterhard tot -6 °C (dus hier niet echt) - houdt van vochtige, niet al te koude winters. De grond rond de plant niet bewerken om de wortels niet te beschadigen.

Zaaien op het einde van de zomer, als de nachten koeler worden. Eerst twee dagen in 1% zuurstofwater weken, dan zaaigrond gemengd met fijn grit en afdekken met 3 cm fijn grit. Vochtig houden tot kieming, in volle licht, bij buitentemperatuur. Ten minste twee winters beschermd overwinteren. Na kiemen in individuele potjes verspenen en minder vochtig houden.

Kan ook gestekt.

En in het Nederlands: https://www.vreeken.nl/645000-leucospermum-cordifolium

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat leuk dat je het gaat proberen!

 

Het zijn (vind ik) hele mooie bloemen. Er zijn ook best veel verschillende soorten van. De grootste, de king protea, is de nationale bloem van Zuid-Afrika. Als er daar eens een brand uitbreeekt, dan heeft de protea ondergronds een dikke wortel, waar veel slapende knoppen op zitten, die komen na de brand die over een veld heeft geraast dan gewoon weer op. Dus zet ze gerust naast de BBQ.

 

Wat ik weet is dat ze heel veel warmte en zon (logisch natuurlijk) nodig hebben, maar ook hele luchtige en weinig voedzame (dus niet bijmesten) grond. Ook water hebben ze maar spaarzaam nodig (eens in de drie weken?); al geldt dat dan weer vast niet voor zaailingen.

 

Hier vind je nog wat meer informatie: https://finebushpeople.com/protea/protea-growing-instructions. Zelf ben ik regelmatig in Zuid-Afrika en ik heb vaak op het punt gestaan om zaadjes mee te nemen, maar niet gedaan, omdat ik dacht dat het een onmogelijk ingewikkeld en lang traject zou worden. Ik hoop dat jij het tegendeel bewijst! Geef je af en toe een update over de voortgang?

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, prachtig! In zuidelijk Afrika kunnen ze wel 2 meter hoog worden, maar dat zal hier niet lukken.

Tenzij deze hitte aanhoudt

 

Ik las hier:

 

"In een goede, warme zomer kan de struik buiten op het balkon, terras of in de tuin in de volle zon worden gehouden.

In feite is het in ons klimaat een laagblijvende struik voor in het zomerseizoen".

 

In Afrika hebben mieren een rol in de verspreiding: ze begraven de zaden. Die wachten - veilig opgeborgen in de bodem - tot een bosbrand de oude vegetatie in de as (c.q. mineralen) heeft gelegd.

 

Succes ermee

"Je hebt al heel veel geluk in je leven als je niet te veel pech hebt". Huub Buijssen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weeks later...

N.a.v. jullie info, en de bladvorm van de gekregen jonge planten was het voor mij eigenlijk al duidelijk dat de broer van mijn vriendin in Zuid-Afrika genept is met het kopen van het zakje Protea zaden. Want de zaden in het Protea zakje blijken nu allemaal Lavatera planten te zijn

 

En nog niet eens een heel bijzondere

 

WP20170703214601Pro41591499117616.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is zonde oscar!

 

Ik heb toevallig (met jouw post hier in het achterhoofd) wat protea-zaadjes (cynaroides) meegenomen (net weer terug uit Zuid-Afrika) om hier weg te geven aan iemand die graag zijn eigen planten uit zaad opkweekt. Ik ben nog steeds erg benieuwd of dat gaat lukken, want als ik de handleidingen (http://finebushpeople.com/protea/germinating-protea-seed) hier en daar lees is het echt geen sinecure. Wees dus maar blij met je lavatera.

Eeuwigdurend aanrommelend moestuinier.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...