Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wie spit er nog en waarom?


pippi

Aanbevolen berichten

Het valt me op dat ondanks al het bewijs dat spitten niet goed is voor de bodem, ongeveer iedereen in mijn directe omgeving er nog van overtuigd is dat spitten MOET. Nou moet ik natuurlijk niks , en wie wil spitten mag dat helemaal zelf weten, maar ik heb vroeger wel gespit en ik vind het ronduit vervelend werk waar je pijn in je rug van krijgt. (Vandaar misschien ook dat ik niet-spitten direct omarmd heb, als er bewijs kwam dat strijken of ramen zemen of ander vervelend werk niet goed zou zijn zou ik dat ook per direct gaan promoten. )

 

Maar serieus, ik ben er - ook door wat ervaring - nu wel van overtuigd dat niet spitten, niet belopen en wel bedekken uiteindelijk zorgt voor een gezondere bodem. De grond is luchtiger, er blijft geen water op staan en ik heb onvoorstelbaar veel wormen en andere bodembeestjes.

 

Ik vind het lastig om de niet-spittendiscussie aan te gaan met moestuiniers in mijn omgeving, omdat dat met name oudere mannen zijn die al tientallen jaren op die manier werken en hoe lang teelde ik ook al weer groente? Ja, een paar jaar.

 

Maar ik ben wel benieuwd of er hier ook mensen zijn die nog steeds elk jaar die hele bodem omspitten en waarom. Omdat het toch goeie resultaten geeft? Traditie? Omdat het therapeutisch werkt?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over wel of niet spitten zijn veel meningen. Wat ik van jouw verhaal allereerst niet snap is waarom je die discussie aan zou gaan met de oudere tuinders. Doe lekker wat je wilt, en wat voor jou goed is voor de tuin.

Die oudere tuinders zijn niet gek......die tuinieren al sinds jaar en dag, MET spitten. Hebben meestal een prachtige tuin met mooie opbrengst, dus dan kan je toch niet zeggen dat spitten niet goed is?

Ik weet niet beter of mijn vader spitte de tuin, en we hadden altijd veel en goede groenten.

Mijn buurman op de tuin, een jaar of tien jonger als ik, spit elk jaar, twee spade diep. En ik ben elk jaar vet jaloers op zijn prachtige bijna onkruidvrije tuin, met een weelde aan groente.

 

Wat ik zelf vind? Ik denk dat niet spitten ook een goede / andere manier is. Maar dan moet je wel mulchen, bedekken, enz.

Ik heb zelf twee jaar niet gespit, voornaamste reden dat ik de te grote tuin niet bij kon houden, maar er verder niks aan gedaan.....en dat is niet goed. Mijn grond werd hard, sloeg dicht zeg maar.

Komend seizoen ga ik weer spitten, zal wel moeten want nu ligt er een lading mest op alle vakken.

Ik denk dus dat niet spitten goed kan zijn, maar als je terug kijkt naar de oudere generatie kan het niet anders dan dat wel spitten ook goed is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik spit niet, maar werk de grond wel goed los voordat ik weer wat poot of zaai. Beetje omscheppen/loswippen met een vork ofzo.

 

Ik zou ook niet weten waarom je die discussie zou moeten voeren, laat iedereen lekker doen wat ze doen. Totdat ze jou gaan vragen waarom jij doet wat jij doet natuurlijk, en dan nog breng je het niet alsof het DE manier is lijkt mij... Gewoon dat het iets is waar je veel over hebt gelezen, en wat je goed bevalt. Klaar toch?

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op onze veengrond heb je niet direct goed resultaat als je niet spit. Compost is dan echt vereist en dan heb je alsnog kans dat in het begin de grond onder het compost dichtslaat. Je moet dus inderdaad blijven woelen. Ik denk dat het grootste punt is dat dingen nu eenmaal inslijten, inderdaad: ze hebben al jaren prima opbrengst met hun methode. Op hogere leeftijd wijzig je dingen gewoon minder makkelijk.

 

(Vandaar misschien ook dat ik niet-spitten direct omarmd heb, als er bewijs kwam dat strijken of ramen zemen of ander vervelend werk niet goed zou zijn zou ik dat ook per direct gaan promoten. )

Het spijt me, het schijnt zelfs zo te zijn dat je daardoor verminderde kans op borstkanker hebt

~ Vita rosa est ~
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik spit ook niet.

 

Ik wiebel met de spit vork de grond los. Omdat ik mijn opgebouwde humus laag niet wil keren. En de bodem niet heftig wil beroeren. Ik tuin bd.

 

Als ze bij er wat van zeggen stuur ik ze retour naar hun eigen tuin. Wie bepaalt wat jij doet. Dat ben je zelf. En niet die ander die zig graag er tussen mengen. Het is jou tuin. En jou visie en die hebben ander te respecteren.

 

Succes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoe maak ik de grond los, zonder spitten?

 

Veel organisch materiaal toevoegen, waarbij compost de superieure keuze is, en dit blijven doen. Inwerken is niet nodig. Wel wat geduld...er ontstaat binnen 1 a 2 jaar een bodemstructuur die met geen frees te benaderen is. Heeft daarnaast vele andere voordelen. Zie uitgebreid dit topic:

https://www.moestuinforum.nl/compost-voor-een-gezonde-en-vruchtbare-tuin-t19164.html

 

En wat doe ik met de nu groeiende graslaag?

Die vraag komt in diverse topics ook al aan de orde. Een efficiente methode is afdekken met karton (gebruik dat eens als zoekwoord rechtsboven, dan vind je het uitgebreider en preciezer)

Ik denk dat de best werkende methode is samengevat:

- Wortelonkruiden zo veel mogelijk proberen uit steken. Gras kort maaien, mag blijven liggen. Laag compost van enkele centimeters er op.

- Afdekken met gesloten laag bruin karton, 10 cm. ca. overlappend.

- Hierover een laag compost van 3 a 5 cm.

- Als je het nu doet is het in het voorjaar beplantbaar via gaten in het karton, zal het karton gedurende het seizoen verteren en heb je volgende herfst een begin van een goede bodemstructuur.

- Dan nogmaals enkele centimeters compost opbrengen.

- Daarna jaarlijks gemiddeld 1cm.

Binnen 2 jaar heb je een al behoorlijk goede bodem...na 3 a 5 jaar een uitmuntend grondje voor groententeelt.

 

Mijn commentaar op de door Pippi aangezwengelde discussie.

Een belangrijke reden voor spitten is dat de tuin er zo mooi en opgeruimd uitziet in de winter. Daarna wordt er meestal nog een frees ingezet door die "oude mannetjes". Heb decennia lang gespit op klei omdat ik dacht dat het zo moest om succes te hebben. Heb persoonlijk nooit een hekel gehad aan spitten...vond het wel leuk en had ook wel iets stoers. De omslag naar andere methoden van (meer ecologisch) tuinieren en beproefde inzichten daarvoor is nog heel recent. Wordt ook veel kletskoek over verkocht!!!! Ben persoonlijk een jaar of 5 geleden gestopt met spitten en nooit 1 seconde spijt over gehad......maar het was de combinatie van 1. eigen ervaring en 2. nieuwe kennis die ik op deed en 3. de keuze om zo veel mogelijk een ecologische tuin te willen die ik altijd al maakte, die tot die stap leidde. Het is effectiever en levert meer op....maar niet perse in kilo's opbrengst. Maar alleen niet-spitten is weinig efficiënt, als je niet breder kennis en een praktijk van ecologisch werken hebt. Ecologisch denken en werken is een omschakeling, misschien wel een cultuuromslag, die niet vanzelf gaat...zeker niet als je weinig oog hebt voor de milieuaspecten van een moestuin (reclame en 90% van de "infobronnen" past daar eigenlijk niet zo bij!)....moeilijk om echt om te schakelen en te durven vertrouwen op nieuwere inzichten en ecologische keuzes. Vaak zijn traditionele boeren om den brode, ook de niet-biologische, al verder daarin dan moestuiniers.

 

Jootje haar commentaar is "waar" in zoverre dat ervaren niet-ecologische tuiniers zeker hoge opbrengsten halen van hun tuin....de vraag is echter ten koste van wat...die prijs is vaak erg hoog. De dikste prei, grootste hagelwitte bloemkool of aardappelen zonder enige aantasting is niet persee de beste. Het is dus ook een keuze die je al of niet wilt maken, waarbij een ecologische werkwijze...zeker als je anders gewend bent...een waagstuk lijkt, omdat de "zekerheden" waarmee je altijd dacht en werkte lijken weg te vallen.

 

Ik vind Jorieke haar opmerking wijs.....laat maar zien wat ecologisch tuinieren waard is door het te doen.....(en niet te hoog van de toren blazen)...dan maak je goede nieuwe wegen concreet en dat overtuigt meer dan schone theorieën.

 

p.s. Waarschijnlijk ben ik ook zo een "oud mannetje"

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over wel of niet spitten zijn veel meningen. Wat ik van jouw verhaal allereerst niet snap is waarom je die discussie aan zou gaan met de oudere tuinders.

 

Oh, ik had voor alle duidelijkheid daar achter moeten zetten "Dus dat doe ik ook niet." Die discussie is vrijwel niet mogelijk met mensen die al veertig jaar op dezelfde (en vaak succesvolle wijze, dat ontken ik absoluut niet) tuinieren, dat wilde ik ermee zeggen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou graag een groter gedeelte van de tuin te gebruiken als moestuin.

Momenteel is het hard gelopen grasland, de grond hier bevat erg veel leem, hoe maak ik de grond los, zonder spitten en wat doe ik met de nu groeiende graslaag?

 

Wat weknow zegt, en als je het nu doet en de winter is nat en niet al te streng, is het karton in het voorjaar al grotendeels verdwenen. Onkruid en gras is weg en de grond is zichtbaar beter. Ik blijf het een klein wonder vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wel of niet spitten ik denk dat er misschien wel 100 manieren zijn om je tuin te bewerken, verzorgen, vruchtbaar te maken afhankelijk van wat voor grond je hebt, wat je klimaat is, droog of nat, wat je erop zet en op welke manier je het erop zet. Er is geen waarheid in het tuinieren, of het zou het niet gebruiken van gif moeten zijn (en voor mij: het wel gebruiken van een mulchlaag)

Observeer je tuin en grond goed, dat is een eerste vereiste.

 

IK spit dus niet in een deel van mijn tuin,en LIe spit wel in zijn deel waar de aardappels komen bijvoorbeeld.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Appelvrouw, deels met je eens. Observeren is een hele belangrijke, en natuurlijk maakt het uit op wat voor grond je zit en wat jij in die grond gaat zaaien of planten. En ik geloof zelfs dat je wat opbrengst van eenjarige groenten betreft niet eens of misschien nauwelijks een verschil zal zien tussen gespitte en niet-gespitte grond.

 

En nogmaals; wie er graag wil spitten, lekker doen, vrijheid blijheid. Maar spitten of niet spitten heeft niets te maken met grondsoort of wat je erop zet. Het is een kunstmatige manier om de grond schijnbaar los en goed bewerkbaar te maken, zoals kunstmest een kunstmatige manier is om de grond schijnbaar voedselrijk te maken.

 

Het gaat mij eigenlijk vooral om die bodem, het bodemleven en alle schimmels en bacteriën en alle gezonde natuurlijke processen in die bodem. Ik wil - tikje zweverig - een blije bodem, en ik denk dat ik uiteindelijk goeie gezonde planten kan telen in die blije bodem.

 

Frank Anrijs linkte naar een interessant filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=cx_hmse9Se8

Link naar reactie
Delen op andere sites

En ik geloof zelfs dat je wat opbrengst van eenjarige groenten betreft niet eens of misschien nauwelijks een verschil zal zien tussen gespitte en niet-gespitte grond.

 

1. Zie een directe vergelijking over al diverse jaren tussen "dig" en "no-dig" in een ecologisch beheerde tuin voor een behoorlijk genuanceerd antwoord:

http://www.charlesdowding.co.uk/

 

2. Toevallig zeer onlangs een uitzending NTR-uitzending in de reeks "De kennis van nu" over stand van zaken onderzoek naar mycorrizha en hoe die in de landbouw kunstmest overbodig kan maken c.q. waarom kunstmest op den duur niet werkt:

http://www.npo.nl/de-kennis-van-nu/01-12-2016/VPWON_1263068?utm_source=Nieuwsflits&utm_medium=Email&utm_campaign=Nieuwsflits%3A+Bollenopruiming+en+iets+over+schimmels&utm_content=Link+5

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

een voorbeeld van onze veengrond:

ik voel veel voor no-dig maar onze slappe veengrond zakt elk jaar een paar cm in en dan staat de boel blank ;dat kost veel jonge planten en wortelgoed

ophogen met grond helpt maar heel tijdelijk, een jaar of 3, en goede grond is duur

mengen met zand is zinloos want dat verdwijnt ook snel en bovendien staat het grondwater op 0 cm dus draineren is er niet bij

ik maak zelf 2,5 kuub rijpe compost, meer lukt echt niet, en dat is goed voor een laagje van 2 cm max, das te weinig

 

dus er wordt niet-kerend gespit, elk jaar een stuk van de tuin, waar de aardappels en wortelen en mais en tuinbonen komen en door het spitten worden de bedden verhoogd en ik hoop dat door het niet-keren de groeilaag een beetje in tact blijft

 

sta graag open voor advies hoe niet te spitten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb sinds 2 jaar een klein moestuintje, een deel van onze tuin waar ik groenten verbouw zoals aardappels, bieten, wortels, uien, koolrabi, venkel en sla. Daarnaast werk ik met tonnen voor de bonen, de knoflook en andere gewassen, al naar gelang het uit komt en als ik geen plek meer heb. Ik laat een zonnige zuidmuur begroeien met tomaten. En ook paprika's en pepers vinden daar hun plaats. Hier is niet veel te spitten. De grond waar ik de tomaten op verbouw vervang ik jaarlijks. De grond in de tonnen hergebruik ik zoveel mogelijk.

 

Vorig jaar maakte ik 3 kleine moestuinbedjes, en dit jaar heb ik het nog wat uitgebreid, maar het blijft bescheiden. Op deze grond hebben vooral struiken en bomen gestaan, meer struik dan boom. Ik ben vorig jaar begonnen met de grond, na het onkruid vrij maken, te voorzien van zelf gemaakte bokashi uit eigen groente afval.

Ik begiet de aarde regelmatig met het vocht dat vrij komt bij het maken van bokashi. Ik heb wat moestuinaarde, overgebleven uit pottenteelt, en wat nieuwe hoogwaardige moestuinaarde toegevoegd. Bedekt met een laag compost en voor de winter afgedekt met blad uit eigen tuin.

 

Het resultaat is mooie losse aarde waarop ik het afgelopen seizoen met veel plezier van alles heb geteeld. Datzelfde doe ik dit jaar weer. Ik weet dus niet anders dan de aarde zo weinig mogelijk te beroeren om het bodemleven alle kansen te geven. Toen ik mij verdiepte in Bokashi en de werking ervan werd ik enthousiast en zag een manier om mijn grond vruchtbaar te maken door eigen groente afval zo doelmatig mogelijk in te zetten. Ik las met veel plezier het interessante boek Het bodemvoedselweb, alle kleine beestjes helpen van Jeff Lowenfels en Wayne Lewis. Zo krijg je nog meer inzicht in hoe het allemaal werkt onder de grond en wat je kunt doen om een zo vruchtbaar mogelijke bodem voor je gewassen te maken. En met De eetbare tuin van Alys Fowler in de hand raak je helemaal geinspireerd om het op een nieuwe manier aan te pakken.

 

Zo wordt het een uiterst boeiend tweede seizoen waarin de opbrengst van het moestuintje naar ik hoop weer goed zal zijn of misschien nog een tikkeltje beter omdat de conditie van de grond verder verbeterd is. Het aantal wormen dat ik zie is toegenomen. Dat geeft reden tot optimisme.

 

Degene die mij geinspireerd heeft te gaan moestuinieren werkt heel anders. Met spitten en met intensieve bemesting met van alles. Ik vond het maar ingewikkeld en zocht naar een eenvoudiger en natuurlijker manier. Van haar hoor ik wel dat ze na zoveel jaren een aantal groenten niet meer kan verbouwen omdat de grond er niet meer geschikt voor is. Eerlijk gezegd, daar ben ik niet bang voor.

 

Als het ter sprake komt, leg ik uit wat ik doe en waarom en dat werkt goed. Geleidelijk aan komt er ook bij deze zeer ervaren moestuinierster meer belangstelling voor mijn werkwijze merk ik wel. Wij hebben bovendien in ons dorp een dorpstuin, waar ze ook geheel ecologisch werken. Het is wel heel plezierig daar mensen te spreken die volgens soortgelijke principes werken. Dat brengt je verder en je kunt ergens terecht met je vragen. Want die heb ik nog genoeg. Dat is wel wat gemakkelijker dan als beginneling te tuinieren te midden van mensen met jarenlange ervaring die heel anders te werk gaan.

 

Maar ik ga de discussie alleen echt aan als ik denk dat er ook aandacht is voor mijn uitgangspunten en werkwijze. En ik heb ook helemaal niet het idee dat ik het allemaal weet. Maar die discussie dient zich hier niet al te vaak aan omdat ik thuis op eigen erf tuinier. Ik zie mensen hoogsten denken wat een werk allemaal en waar doe je het voor. Maar het antwoord dient zich als vanzelf aan als het eenmaal juni/juli is geworden. Een tuin vol heerlijkheden om te plukken en te oogsten en heerlijk van te genieten.

met groene groet,

 

koolrabi

https://zolekkergezond.nl/

Link naar reactie
Delen op andere sites

2. Toevallig zeer onlangs een uitzending NTR-uitzending in de reeks "De kennis van nu" over stand van zaken onderzoek naar mycorrizha en hoe die in de landbouw kunstmest overbodig kan maken c.q. waarom kunstmest op den duur niet werkt:

 

Zonet gekeken, heel interessant! Wat ik dan wel heel jammer vond, was dat de 'oplossing' weer gezocht werd in het produceren van een commercieel product; die schimmelbolletjes die je over je grond zou moeten strooien. Volgens mij verstoor je op die manier ook het evenwicht. Met fatsoenlijk zorgen voor je grond moet je toch uiteindelijk vanzelf een gezonde hoeveelheid schimmel in je boden krijgen, lijkt mij. Ik zie dus helemaal niks in zo'n schimmelpil. Voor je het weet heeft Monsanto patent op een snelgroeiende GMO Roundup-ready schimmel die inheemse schimmels verdringt met alle ellende vandien. Voor mijn gevoel had de conclusie dus niet moeten zijn van 'Wat fijn dat we 'duurzame' schimmelkorrels kunnen gaan gebruiken in plaats van kunstmest', maar 'Laat die bodem op een natuurlijke manier zelf zijn gang gaan, dan komt het vanzelf goed.'

 

Vrolijker noot: ik blijf het verbazingwekkend en geweldig vinden dat planten elkaar door schimmelverbindingen kunnen waarschuwen voor gevaar. Ik ben ook eigenlijk wel heel benieuwd of er wel eens een experiment is gedaan met twee rijen dezelfde planten, de ene rij op gespitte grond en de ander op grond die niet is bewerkt (en waarbij schimmels als het goed is dus intact zijn), waarbij de eerste planten in beide rijen geïnfecteerd werden met een virus of bacterie of een zooi luizen of rupsen, en of je dan verschil ziet in aantasting, of in tijd tot aantasting van de laatste plant in de rij. (Al dan niet in bloei schieten van de laatste planten zou bijvoorbeeld ook een mooi 'bewijs' zijn van die communicatie.) Gut, als ik de ruimte had om zoiets te doen zonder risico's voor mijn hele groenteproductie zou dat toch een superleuk experiment zijn, met zwarte bonenluizen op een rij bonen of iets anders akeligs.

Link naar reactie
Delen op andere sites

een voorbeeld van onze veengrond:

ik voel veel voor no-dig maar onze slappe veengrond zakt elk jaar een paar cm in en dan staat de boel blank ;dat kost veel jonge planten en wortelgoed

ophogen met grond helpt maar heel tijdelijk, een jaar of 3, en goede grond is duur

mengen met zand is zinloos want dat verdwijnt ook snel en bovendien staat het grondwater op 0 cm dus draineren is er niet bij

ik maak zelf 2,5 kuub rijpe compost, meer lukt echt niet, en dat is goed voor een laagje van 2 cm max, das te weinig

 

dus er wordt niet-kerend gespit, elk jaar een stuk van de tuin, waar de aardappels en wortelen en mais en tuinbonen komen en door het spitten worden de bedden verhoogd en ik hoop dat door het niet-keren de groeilaag een beetje in tact blijft

 

sta graag open voor advies hoe niet te spitten

 

Ik ken niks dan kleigrond, heb ook helemaal geen voorstelling van hoe veengrond eruit ziet en hoe het zich gedraagt, dus aan mij heb je waarschijnlijk weinig behalve wat goedbedoeld brainstormen, maar mijn eerste idee tegen dat verzakken zou zijn om van beneden af meer organisch materiaal toe proberen toevoegen, dus continue groenbemesten op elk stukje grond waar even niks anders staat. Want het lijkt mij dat al die wortels van de groenbemesters lekker op een natuurlijke manier meer massa en voedingsstoffen in je grond brengen. En mulchen, veel mulchen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

dank voor je tip maar onze veengrond is al grotendeels organisch, veen nl

het is net een spons, bij veel water zuigt het zich vol en staat het grondwater op 0 cm

in droge zomers zakt het in en is het grondwater op meer dan 60 cm (dieper zoek ik niet)

 

als het daarna regent staan er overal zwembadjes, dus we maken verhoogde bedjes met daartussen afvoergreppels of paden...en we spitten dus om de grond omhoog te krijgen, soms met extra mest in de voor

Link naar reactie
Delen op andere sites

Same here Robo. Wij kunnen blijven ophogen en ophogen en ophogen (met aarde) maar uiteindelijk zakt het wel weer weg. Mulchen helpt daar ook niet tegen.

En het is inderdaad nuttig om zo af en toe het hele bed weer wat dieper los te maken omdat het erg vastklinkt. Al het kleiner silt is er dan tussenuit gestroomd en verdwenen.

 

Mulchen met mest en compost en ander groenafval zorgt wel dat de bovenlaag lekker los blijft en dat de kwaliteit van die laag vooruit gaat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik spit deels wel. Stukken in de tuin die nu al luchtig zijn laat ik wel ongemoeid. Ik pak eigenlijk alleen de stukken die erg ingeklonken zijn, en hoop zo een meer luchtige structuur te krijgen. Verder vind ik spitten ook wel een werkje waarmee ik mijn armen/romp lekker kan laten werken, ik heb het dan ook niet meer koud tijdens zo'n klusje

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben eens wat gaan googlen op veengrond en ik had echt geen idee hoe lastig het is om daar op te telen. En ja, logisch dus wat jullie zeggen over verzakken.

 

Het lijkt me heel frustrerend, en ik ben stiekem wel weer heel blij met mijn kleigrond.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...