Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wijn maken


peter62

Aanbevolen berichten

Ik heb al zo'n dertig jaar een moestuin, heb daar ook veel klein fruit op staan zoals bessen,aardbeien en appels.Een gedeelte daarvan eet ik op of vries ik in en het van het restant dat ik heb maak ik wijn.

Een leuke bezigheid en erg lekker.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Momenteel staat het maken van wijn stil.

In verband met de toenmalige verhuizing naar Duitsland is het meeste achter gebleven.

Stel je voor van die mandflessen te moeten verhuizen.

Dan kan je ze beter nieuw kopen, ik verhuisde namelijk gewoon met de auto van mijn vrouw (toen nog verloofde)

 

Maar ik maakte echt overal (vruchten)wijn van.

Zelfs van koffie, en berkensap.

Vruchten waren aardbeien, frambozen , druiven et cetera.

Het ging wel eens mis hoor, dan had je azijn.

 

Misschien moeten we daar maar een nieuwe topic over openen, of is deze er al Jorieke?

 

EDIT

Deze is er al zie ik net

post42517.html?hilit=wijn#p42517

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is al weer een tijd terug met die koffie.

Eigenlijk kan je van alles waar suiker in zit "wijn" maken.

Ik las al eens over cola wijn.

 

Goed die koffiewijn maakte ik van sterk gezette koffie, alwaar ik suiker aan toevoegde.

Het recept heb ik zo een twee drie niet voor het grijpen.

Het smaakte wel naar koffie, maar ik kan het moeilijk uitleggen.

Ik wist niet of ik het lekker moest vinden. of

 

De berkenwijn maakte ik van afgetapt berkensap.

Dat moest in een bepaalde jaargetijde gebeuren (ik meen rond de maand maart), omdat er dan voldoende suikers in het sap zit.

Dan kerf je een berkenbast in, en hang je er een bakje onder.

Het leek wel een rubber plantage.

De smaak was vrij goed, licht bitter, waarschijnlijk door het aanwezig zijn van kinine in de het sap.

 

 

Ik ga maar weer eens in mijn archief duiken om recepten te vinden.

Onze nieuwe habitat :

https://youtu.be/BapOVa6jPgg

Zittauer Gebirge ( Natur, Wandern, Entspannung, Ruhe )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, berkensapwijn willen we ook gaan maken. Hier staan een aantal berken, dus dat gaat goed komen

Pea pod wijn (van schillen van capucijners) is niet echt fantastisch, maar misschien komt hij nog meer op smaak en houdt het ons warm in een koude winter. Het leuke is dat het gemaakt is van afval, dus bijna gratis

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
  • 2 weeks later...

We zijn alle wijnen weer aan het overhevelen, om ze zo helder mogelijk te krijgen. En volgens Joep smaakt de pea pod wine al stukken beter. De wijn ruikt nog steeds vrij apart, maar is dus al wel voller van smaak geworden.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Mijn eerste wijntje staat nu te gisten. Nu was ik al bezig bier te brouwen, en had dus al het een en ander in huis. Hieronder mijn idee van de dingen die je in ieder geval nodig hebt om zelf wijn te maken (gesteld dat je nog niets bruikbaars in huis hebt). Prijzen heb ik van turbogist.nl afgehaald:

 

769_cc6ad5042f574a9e923dd2b840d6ea8a.jpg

 

Onmisbaar is een hydrometer, samen met een maatglas ("alcoholtestset compleet"). Een hydrometer is een soort dobber met een schaalverdeling. Zoete oplossingen hebben een hoger soortelijk gewicht dan minder zoete. De dobber staat dan hoger. Op de schaalverdeling is zo het soortelijk gewicht af te lezen. Met behulp van een tabel kun je dan achterhalen wat het suikergehalte is, en wat het alcoholpercentage gaat worden.

 

Het ene sap (ook van dezelfde soort vrucht) is veel zoeter / minder zoet dan de andere. Elk standaard recept kan daar natuurlijk geen rekening mee houden. Je wijn kan dan veel te slap worden. Niet lekker, en ook slecht houdbaar. Alcohol conserveert immers. Met een hydrometer kun je heel makkelijk bepalen hoeveel suiker je moet toevoegen om een bepaald alcoholpercentage te bereiken. Ook kun je met een hydrometer meten wanneer de gisting is afgelopen, je kunt zo hergisting op fles -met misschien ontploffende flessen als gevolg- voorkomen.

Deze absolute basisset (ik hoop dat ik niets vergeten ben!) is nog exclusief aanzuurders en/of ontzuurders.

(Het kan nog goedkoper als je al het een en ander in huis hebt, en misschien een grote pan / emmer afgesloten met huishoudfolie i.p.v. een gistingsfles met waterslot gaat gebruiken)

Bepaal vooraf goed wat je allemaal nodig denkt te hebben. Bij iedere bestelling heb je weer verzendkosten (en tientallen kilometers rijden kost ook geld).

 

En zo staat mijn eerste wijntje in een 5 liter fles te gisten (links het maatglas met de hydrometer, die nu 1000 aangeeft, want in puur water). Na enige tijd ga ik overhevelen in de 2e fles, de 1e fles komt dan weer vrij voor het volgende probeersel:

769_2803fa03583f8fa71d50a41b8e99feaf.jpg

 

Mijn eerste low budget recept, niet op basis van enige ervaring, alleen gezond verstand:

- Gist.

- 3 L druivensap, rood (pak, 0,79 p/l).

- 1 L appelsap (pak, 0,69 p/l)

- 1 kopje sterke thee (voor iets meer tannine)

- 1 kopje bosvruchtensiroop (voor meer smaak)

- 400 g suiker (gaf een soortelijk gewicht van 1102. Goed voor 13% alcohol bij volledige vergisting).

 

Wordt dit drinkbaar? Dat weet ik pas over vele weken.

 

Ik heb al een kroonkurkapparaat, dus bottelen ga ik in 30 CL bierflesjes doen. Niet echt stylish, wel praktisch, en een mooie hoeveelheid (ca 2 glazen) per flesje.

 

Voor grotere hoeveelheden (20 - 25 liter) kun je aan zo een startpakket denken: http://www.turbogist.nl/index.php?userid=155&userid=155&pageid=1256&catid=37&productid=18756

 

Adressen (o.a.):

http://www.turbogist.nl

http://www.vinimare.nl

http://www.brouwland.nl

http://www.brouwmarkt.nl

http://www.vanderkooyjubbega.nl

  • Like 1

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Nou, mijn eerste wijn probeersel is niet geslaagd.

Te weinig uitvergist, want nog te zoet.

Veel te zuur.

Geen wijn-achtige smaak, alleen zoetig, met alcohol. Geen enkele 'bite'

 

Er staat nu een 2e probeersel te gisten. Nog steeds op basis van consumptie rode druivensap. Aangepast:

- Geen gedeelte appelsap meer (veel te zuur)

- Nu wijngist, voor rode wijn, gebruikt.

- Ontzuurd.

- Beetje tannine toegevoegd.

 

Wordt vervolgd ....

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

Zes dagen geleden gebotteld, in 0,3 liter euro flesjes, met kroonkurk.

Zonet eentje opengetrokken En zowaar: het is te drinken, en het lijkt op wijn. Wel nog ietsje te zoet. In ieder geval een stuk beter dan het eerste probeersel, dat heb ik weggegooid.

Nog ietwat te zuur: volgende keer misschien nog iets meer ontzuren (of wachten tot rijping op fles).

Iets te weinig bite: volgende keer misschien ietsje meer tannine, of nog een tijdje wachten: proeven slechts één week na bottelen is veel te vroeg.

Aan vier van de elf flesjes heb ik 2 gram bottelsuiker toegevoegd. Misschien wordt dat een leuk schuimwijntje.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoe ontzuur je de wijn,

waar is tannine voor nodig en moet het er beslist in?

Een complete cursus wijnmaken gaat wat ver, en ik ben ook maar een leek.

Ik heb druivensap (rood) gebruikt. Dat is van andere druiven dan die voor wijnbereiding gebruikt worden.

Zuurder, minder tannine, en minder zoet.

Sappen kunnen dus te zuur zijn. Appelsap bijvoorbeeld is echt veel te zuur. De zuurgraad kun je meten met pH-papier (de lakmoes proef). Je hebt dan een indicatie hoe zuur het sap is, en hoeveel ontzuurder je moet toevoegen. Ik heb Vinoferm ontzuurder gebruikt.

Tannine: Wijn heeft een bite, zonder dat is het plat sap met alcohol. Van nature komt er -althans bij rode wijn- tannine vrij uit de meegistende druivenschil van wijndruiven. Omdat er te weinig tannine in consumptie druivensap zit, heb ik tannine (Vinoferm tannorouge) toegevoegd.

Een volgende keer ga ik meer ervaring opdoen, en nog meer Googlen op zoek naar informatie ...

(O ja: druivensap is minder zoet. Daarom moet je, om een fatsoenlijk alcoholpercentage te bereiken, suiker toevoegen. Hoeveel: daar heb je een hydrometer voor, een soort dobber die het soortelijk gewicht (en daarmee de hoeveelheid suiker) van een vloeistof aangeeft)

aangepast door Gast

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Gisteren voor de eerste keer wijn opgestart.Via internet een hoop te weten gekomen.

Ik ben begonnen met een giststarter,en die staat nu mooi in de vensterbank te gisten.Vanavond deel 2,en over een paar maanden weten we of het experiment geslaagd is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weeks later...

Even dit topic wakkerschudden:

Wat is dat toch met paardebloemenwijn, koffiewijn, en meer van dat soort fratsels?

Wijn ontstaat door gegiste suiker. Suikerhoudende ingredienten zijn dus de basis. Bij bijvoorbeeld aardbeienwijn, pruimenwijn, perzikenwijn, alles met vruchten die veel suiker bevatten kan ik me wel iets voorstellen, maar bij iets als paardebloemenwijn? Dan kan ik net zo goed iets als basilicumwijn maken. Vergiste (toegevoegde) suiker met een raar smaakje.

1120183653         2023_teeltlijst (.xlsx)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dan kan ik net zo goed iets als basilicumwijn maken. Vergiste (toegevoegde) suiker met een raar smaakje.

je zou niet de eerste zijn

van alle kruiden is al eens wijn gemaakt

van berkensap alleen kun je ook geen goeie wijn maken je moet suiker toevoegen ,citroensap, en rozijnen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...