Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Winterharde Eetbare Banaan (Da Jiao), ervaringen? Andere soort?


Jorieke123

Aanbevolen berichten

Ik heb van de week een paar fruitboompjes besteld bij Fruitbomen.net. En daar zag ik ook een winterharde eetbare banaan. Musa 'Da Jiao'. Heeft iemand van dit forum daar een plant/boom van staan? Ik heb hem nog maar niet besteld hoor... durf het niet zo aan.

 

Ik ben heel benieuwd hoelang het zou duren voordat je er echt vruchten aan krijgt? ALS die er al aan gaan komen? En er staat dat je hem wat bescherming moet geven in de winter, er staat alleen niet bij hoeveel vorst? Ik heb eens foto's gezien van Frans zijn planten/bomen die dan helemaal afsterven en weer uitlopen in 1 jaar. Maar maakt hij dan nog wel bloemen? Of maakt hij die bijvoorbeeld alleen op de banaan-variant van '2 jarig hout' ?

Ik wil niet AL teveel moeite moeten doen, maar als er daadwerkelijk eetbare (bak)bananen aan komen... wat is dan teveel moeite?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een jaar of twintig geleden heb ik ooit met succes bananen gekweekt.

Het was zeker geen winterharde plant maar een exemplaar uit het tuincentrum.

In een grote stenen pot ging hij in het voorjaar naar buiten en in de herfst naar binnen.

Dan al het dode blad eraf. Achter glas op het zuiden overwinteren. Na en paar jaar een flinke plant van 2,5 meter die bloeide en vrucht zette.

Het werden kleine banaantjes (ladyfingers). Er moeten nog foto's van zijn ergens.....

Het was een langdurig proces. Ik weet niet meer precies hoe lang maar meer in de richting van een jaar voordat ze rijp werden.

De boom is daarna bij onderhuurders buiten blijven staan en doodgevroren.

Het was duidelijk te koel voor deze banaan bij ons, maar het was leuk om te volgen, en het ging net.

Nu staat er sinds kort weer een gekregen baby bananenplantje in de vensterbank, dus wie weet over een jaar of vier, vijf.......

Met de vorst bestendige exemplaren heb ik helaas geen ervaring en ben ook benieuwd of onze zomers lang en warm genoeg zijn voor vruchten.

De dichtst bijzijnde bananenkwekerijen onder plastic die ik ken zijn in Zuid-Marokko.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op Palmaverde.nl staat dus dat hij vorstvrij moet overwinteren (dat is wat anders dan 'inpakken' wat op fruitbomen.net staat...) omdat ie anders afvriest en dus nooit bananen maakt. Kijk... dat is voor mij belangrijke info want ik wil niet elk jaar een banaan in pot naar binnen moeten zetten. Ik wil een buitenbanaan. Die wil ik best wat extra verzorging geven terwijl ie buiten staat... maar dat was het dan ook wel. Ik bekijk hun andere soorten nog...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ken die soort eigenlijk niet. Als het je alleen om de 'look' gaat, neem dan Musa basjoo. Die kun je af laten vriezen en groeit in een jaar weer tot 4 m hoogte. Ik heb zelf een grote pol. Ieder jaar bloeien er wel een paar stammen. Dit jaar had ik er drie. Hier zie je ze nadat ik ze net voor de winter heb weggehaald, omdat ze na de bloei toch afsterven. Ik pak ze wel in omdat ik in mei al 4 m hoge planten wil hebben. En dan bloeien ze wel.

mini-2017110808594362781518724196.jpgmini-2017110809140155091518724197.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tjonge wat een stammen,super mooi om te zien! wel jammer dat we hier in het verkeerde land wonen O, wat had ik graag eigen banaantjes en mango's geplukt

Maar wat een geluk dat we niet op de noordpool wonen nu kunnen we toch nog andere dingen oogsten.

 

Maar nietemin, ik vind de planten en bloemen wel schitterend!

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Jorieke, dan wordt het voor nu, een combinatie van musa Sikkimensis Red tiger, veel zorg, en een echt perfecte zomer. Op youtube staat een filmje genaamd how to grow lemons and limes in canada, dat systeem kan je nog verder uitbouwen met bv. een grote zwarte waterton in de buurt, de onderkant van de plant in een glazen bak en misschien nog compost warmte, en dan het warme afvalwater er nog langs. In principe wel mogelijk. Wauw, ik krijg het er gewoon nu al warm van, Mocht het lukken, laat het dan weten. Dan koop ik meteen een huis met een vrije muur in de zon.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...