Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wisselteelt tweede zaai


mybobo

Aanbevolen berichten

Het is misschien een beetje simpele vraag maar toch twijfel ik.

Stel ik maak verschillende vakken om wisselteelt toe te passen en 1 van de vakken is voor kolen. (Neem ik nu als voorbeeld, vraag geldt ook voor wortels etc.)

Eerst staat het vak vol met zomerkolen. Kan ik daarna de boerenkool in hetzelfde vak planten? Of moet ik daar eigenlijk al een plek voor vrijhouden?

 

En bijvoorbeeld in een vak vroege worteltjes, als ik die heb geoogst en daarna weer wortels wil zaaien, kan dat dan op dezelfde plek?

(Het volgende jaar zaai ik alles natuurlijk in een ander vak. Het gaat echt over het vakgebruik binnen het seizoen).

 

Ik hoop dat ik mijn vraag duidelijk heb omschreven

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij 'mag' het niet volgens de gewone regels.

 

Ik doe het zelf wel hoor, maar bij mij staat alles een beetje door elkaar. Ik zou niet een veld vol vroege kolen hetzelfde seizoen weer vol zetten met late kolen. Maar als er bijvoorbeeld doperwten en bietjes en broccoli en andijvie hebben gestaan, en er is niks ziek geworden, kan daar volgens mij best bijvoorbeeld boerenkool en veldsla en winterspinazie en winterpostelein na.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In geval van de kolen zou ik het niet doen ivm knolvoet.

http://www.tuinadvies.nl/artikels/groente_knolvoet.htm

Door celdeling ontstaan de typische gezwellen op koolwortels. Na enige tijd gaan deze knolvormige aanwas rotten, de schimmel blijft achter in de grond en er komen nieuwe rustsporen. Bij de volgende teelt op hetzelfde perceel slaat de schimmel opnieuw toe!

 

En bij de wortels zou ik het ook niet aanraden vanwege de wortelvlieg en zn nageslacht:

http://www.mergenmetz.nl/actueel/nieuws/notities/in-actie-tegen-de-wortelvlieg/

wisselteelt: Laat wortelen niet volgen op andere schermbloemigen. Wij doen wortelen nà vruchtgewassen (pompoen e.d.)
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik zou dan naast wisselteelt ook zoveel mogelijk combinatieteelt toepassen. De kans op ziektes wordt dan veel kleiner en dan zou je een 2e teelt in hetzelfde vak best kunnen overwegen. Wortelen en uien zou ik sowieso combineren. Via Google of een andere zoekmachine (of wellicht hier ergens op het forum?) zijn diverse tabellen te vinden over een goede (en slechte) combinatie.

Een klein natuurparadijsje in de oceaan van het Groene Hart. Ontmoet onze Eilanders op Eiland aan de Veen: http://www.natuursporen.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

De wisselteelt adviezen gaan zijn toch gebaseerd op seizoenen en denken in jaren toch ?

 

bv die wortelvlieg is gebonden aan een cyclus ( larve, vlieg - eitjes - larve ) en die zijn gebonden aan die ene generatie per jaar. op juist diezélfde plek weer wortelen zetten is dan niet handig vanwege de larve die zich dan juist op die plek in de grond ontwikkelt.

Die knolvoet is een schimmel/ zwam. Ook die heeft een jaargebonden cyclus. Dus op het kolen vak, dat jaar kolen, 2 oogsten. kan wel denk ik hoor. Ligt ook aan de soort teelt natuurlijk. Red je 2x boerenkool op 1 plek ?

 

( die knolvoet, áls je dat krijgt, heb je ook niks aan een wisselteelt van 4 of 5 jaar hoor )

 

2x mais achter elkaar gaat niet lukken, gewoon omdat de teelt een te lange groeiperiode heeft, of omdat een teelt geen koude kan hebben of een bepaalde daglengte. Maar 2 of 3x spinazie op een bed. 2x wortelen of 2 of 3 of 4x sla in een vak. Of rucola ( kolenfamilie ) na de bloemkolen ? Ik zie niet zo gauw waarom niet eigenlijk.

 

Combinatieteelten. Natuurlijk. inderdaad ook hier zat topics over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet om je te verwarren, maar je zou ook eens op de site van Frank Anrijs kunnen kijken.

Hij heeft bijzondere ideeën over wissel- en combinatieteelt, waarbij hij planten 'gewoon' door elkaar heen zet en daarbij afwisselt van kleur, geur, structuur van het blad (om insecten te verwarren) en de diepte van de wortels (voor de opname van voedingsstoffen op verschillende dieptes van de grond).

 

Wanneer je een heel bed van hetzelfde zaait, vinden insecten een gedekte tafel, maar wanneer je bijvoorbeeld het fijne groene blad van wortels naast het grote rode blad van bietjes en het langwerpige blauwgroene blad van prei/ui zet, dan verwart dat. Daarbij de geur van de prei/ui en eventuele Tagetes en dat zou dan goed werken.

Daarbij wortelen de wortels en de prei diep; de bietjes, ui en Tagetes oppervlakkig(er).

Vorig jaar heb ik een paar bedden op deze wijze beplant: korte rijtjes op 120 cm brede bedden (zodat ik er van beide kanten goed bij kon en niet op de bedden hoefde te stappen) en afwisseling volgens bovenstaand principe.

Ik was er enthousiast over.

Wel meer werk om overzicht te houden maar het geeft ook echt een mooie moestuin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik interpreteer het ook per jaar. Zaai dus ook meerdere keren spinazie, koolrabi,... op hetzelfde bed in hetzelfde jaar. Eerste jaar dat ik begon had ik wat last van knolvoet, had waarschijnlijk juist het bed gekozen waar de vorige volkstuinder vaak zijn kolen zette want daarna in de andere bedden geen last meer van gehad.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik doe dat elk jaar, eerst bloemkool en later in het seizoen op hetzelfde bedje boerenkool. Ik pas wisselteelt toe per seizoen, niet per teelt.

 

Ik ken de methode van Frank Anrijs ook, maar dat past mij niet. Ik gebruik veel van zijn tips hoor, maar niet die van de chaos teelt, ik vind een bedje met een enkele soort en afgewisseld met kruiden en bloemen gewoon mooier

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik doe het ook per jaar . Anders lijkt het me ook nogal ingewikkeld . Teelten die een volledig jaar kunt je elk jaar een vak opschuiven (vb mais) het vak er naast een gewas dat je 2 teelten van heb 1ste zaaisel terug naast de mais en 2de zaaisel staat de mais nog om chronologisch te blijven opschuiven .

 

Heb je om iets te zeggen 6 bedden met jaarcirculatie teeltwissel om de 6 jaar met teeltwissel per teelt voor een gewas met 2 zaaisel teeltwissel om de 3 jaar .

 

Ik volg teeltwissel niet echt strikt omdat ik aan opvul teelt doe . Om terug te komen op de mais (die ik zelf niet zet) is vrij lang in het seizoen redelijk wat plek tussen waar perfect iets anders kan groeien en tegen dat mais groter worden kunnen geoogst worden (lente spinazie om maar iets te zeggen of lentewortels )

Als voorbeeld hoe het middenvak van de serre er bijsta vandaag :

DSCF575152261487865420.JPG

Emmers zijn voorzien om tomaten in te komen , maar er tussen sta vooraan spinazie en achteraan wortels deze zullen geoogst zijn tegen dat tomatenplanten al de plaats nodig hebben . Dus tussengewas voor hooftgewas zaaien met wel voorziening van plaats voor het hoofdgewas .

Erwten aan zijkant van het popoenenbed als planten groter worden en erwten geoogst krijgen ze deze plek er bij .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...