Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Witlof zonder dekgrond . Makkelijk te telen wintergroente


Frans

Aanbevolen berichten

Witlof is een vrij makkelijk te telen groente en vooral de rassen die geen dekgrond nodig hebben zijn ideaal . Al is de grond 's winters stijfbevroren en ligt er buiten een pak sneeuw van tientallen cm's , om je maaltje verse witlof te oogsten hoef je alleen maar even naar je kelder (of andere koele ruimte) in huis. Je zaait hem tussen begin mei tot eind juni zeer dun op regels en dunt hem later nog eens uit tot een onderlinge afstand van 15 tot 20 cm. De planten kun je , afhankelijk van het ras , vanaf oktober rooien . Ik laat ze dan nog een dag of twee liggen voor ik het loof op enkele cm's boven de wortel afsnij.

 

Doe in een bak of kist , of zoals ik doe in een plastic ton met deksel , een laagje grond waar je de geprepareerde wortels in zet. Je kunt zelfs pure zand gebruiken want alles wat de nieuw te vormen witlofkrop aan voedingsstoffen nodig heeft haalt hij uit zijn wortel vandaan.

 

Daarna bak ,kist of ton tegen licht afdekken en de grond vochtig houden door af en toe wat water tussen de wortels te gieten. Dat afdekken is nodig om lichte witlof te verkrijgen want anders wordt hij groen en blijft ook meer losbladig.

 

Bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 16 graden kun je na enkele weken gaan oogsten.

 

Op een beperkte ruimte kun je heel wat wortels kwijt. Uit deze ton zijn al verschillende maaltjes witlof gehaald.

 

sl551852.jpg

 

sl551869.jpg

 

Af en toe moet je wat wortels bijplaatsen of in een nieuwe bak 'opstarten' om voorraad te blijven houden. De wortels op onderstaande foto worden vandaag geplaatst. Ze zijn een dag of vijf geleden gerooid en na het afsnijden van het loof op enkele cm's boven de wortel nog een paar dagen op een koele droge plaats bewaard.

 

sl551865.jpg

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Frans, hier kan ik wel wat mee. Ik had vorig jaar al zaad gekocht maar de gok nog niet gewaagd, op de een of andere manier lijkt het op voorhand een heel ingewikkeld iets witlof telen. Maar nu heb ik het licht gezien.....oh nee dan wordt ik groen euh...

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben toch een beetje huiverig om witlof te zetten. Bij mij is het namelijk al 2x uitgelopen op een deceptie. Welk ras gebruikt u en heeft u nog extra tips om goede pennen te krijgen?

Witlof heeft het liefst een luchtige grond die tot wat grotere diepte is los gemaakt . Op die manier kunnen er mooie rechte penwortels gevormd worden. Verder geen verse stalmest gebruiken. Zelf geef ik alleen maar compost en later als bemesting alleen nog wat kunstmestkorrels . Ik kan me voorstellen dat de groei op zwaardere gronden moeilijker gaat waardoor je geen mooie penwortels krijgt maar ook vertakte penwortels zijn nog prima bruikbaar .

 

Het ras dat ik de laatste jaren gebruik is de ZOOM F1 Hybride , o.a. verkrijgbaar bij zaadhandel van der Wal.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het net als Frans zo mooi duidelijk uitlegd gedaan en was een succes het is helemaal niet veel werk en eigenlijk heel simpel kan niks misgaan

en bovendien heel leuk om te zien hoe hard de witlof uitloopt en hoe snel je ervan kan eten.

Veel mensen hoor je zeggen veel werk moeilijk en ben blij dat ik daar niet naar geluisterd heb.

Witlof kweken waneer je het graag lust zou ik echt doen ik weet zeker dat ik dat elk jaar blijf doen leuk makkelijk en heerlijk

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Verleden jaar heb ik ook een superwitlof oogst gehad ik had toen ook een soort dat geen dekgrond nodig zou hebben. In bakken met grotendeels zand in een donkere koele kelder, na de eerste oogst de wortels gewoon laten staan daarna nog maanden losse bladeren geoogst (voor de sla). Dus niet direct weggooien na de 1e oogst.

Dit jaar dacht ik slim te zijn en mee varen op het succesvol zaaien van mijn buurman. Heel voorzichtig de plantjes uitgestoken maar uiteindelijk veel vertakte penwortels, dus bij het uitsteken worden de wortels toch beschadigd. Ik dacht dit wordt niks, de oudgedienden vroeger zeiden dat je alleen goede kroppen kreeg van stevige penwortels. Mijn eerste kistje dat ik in de bijkeuken heb staan ziet er op dit moment al redelijk hoopvol uit.

Binnenkort ga ik een volgend serie in de kelder zetten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit jaar dacht ik slim te zijn en mee varen op het succesvol zaaien van mijn buurman. Heel voorzichtig de plantjes uitgestoken maar uiteindelijk veel vertakte penwortels, dus bij het uitsteken worden de wortels toch beschadigd.

Ik neem aan dat je hiermee jonge bij je buurman gedunde planten bedoeld die je bij jezelf in de tuin hebt gezet om verder te groeien ? Dat ze na het verspenen niet zulke mooie pennen meer leveren is ook mijn ervaring en daarom doe ik dat niet meer.

Hoewel , bij volgroeide witlof zijn minder mooie pennen en beschadigde wortels eigenlijk geen probleem . Als ze erg lang zijn snij ik er zelfs moedwillig de punten van af . Kijk maar eens naar de wortels op mijn foto. De kwaliteit van die wortels op de foto is overigens niet zo best maar dat komt omdat ik nu aan de wortels toe ben die niet zo gunstig gestaan hebben . Deze hebben dicht bij een heg gestaan en weinig zon gehad. De kleinere zullen zeker ook geen mooie krop gaan vormen maar voor het gebruik als sla is een niet zo mooie en losse krop ook niet belangrijk.

 

Je hebt veel witlofrecepten maar heb je ze wel eens gewokt ? Voor de afwisseling is dit een heel eenvoudig en smakelijk recept waar je snel mee klaar bent. Doe een beetje olijfolie in een wok en voeg als de olie heet is de losse witlofbladeren toe. Onder hoog vuur blijf je de bladeren continue omscheppen tot ze gaar zijn. Door het gebruik van olijfolie en de toch al typische smaak van de witlof hoef je er zelfs geen kruiden meer bij te doen .

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...
Daarna bak ,kist of ton tegen licht afdekken en de grond vochtig houden door af en toe wat water tussen de wortels te gieten. Dat afdekken is nodig om lichte witlof te verkrijgen want anders wordt hij groen en blijft ook meer losbladig.

 

Bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 16 graden kun je na enkele weken gaan oogsten.

 

Wij zijn hier gek op witlof, zowel gekookt als rauw. Begrijp ik het nu goed dat je zo`n bak de hele groeiperiode afgedekt moet houden? Maar een plant/groente heeft toch licht nodig om te groeien? Of is het net zoiets als bij asperges? En zijn die voor geprepareerde wortels zo te koop, of moet je eerst zaaien? Sorry beetje domme vragen miss. maar ik ben een beginneling.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet eerst zaaien en dan ontstaat er een plant (gek he!), van die plant haal je het loof af en die wortels die zet je in een afgesloten bak, waaruit de witlof ontstaat. Zou je die bak niet lichtdicht afsluiten dan zou je groene lofjes krijgen.

Even a broken clock is right twice a day

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik met mijn boerenverstand zou dan zeggen, waarom eerst zaad in de grond, dan laten groeien, [nu wel met daglicht neem ik aan?] loof er af halen, weer planten, [nu afdekken] en dan heb je witlof dus. Maar waarom dan niet direct zaad afdekken? Mmm. dan zal het zaad wel niet opkomen he? Ik snap nu waarom mensen het moeilijk vinden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik met mijn boerenverstand zou dan zeggen, waarom eerst zaad in de grond, dan laten groeien, [nu wel met daglicht neem ik aan?] loof er af halen, weer planten, [nu afdekken] en dan heb je witlof dus. Maar waarom dan niet direct zaad afdekken?
Natuurlijk zou je de blaadjes van de gezaaide witlofplantjes kunnen gebruik Rick maar daar schiet je , zeker wat opbrengst betreft , niet veel mee op. Eerst zul je (liefst dikke) witlofwortels moeten kweken om een goede witlofoogst te kunnen krijgen en de witte gebleekte kroppen smaken ook nog eens beter dan de groene witlofblaadjes.

 

Het loof wordt er overigens bij het prepareren van de wortels niet geheel vanaf gehaald maar op enkele cm's boven de wortel afgesneden. Het is namelijk heel belangrijk dat het groeipunt van de wortel intakt blijft want anders kun je een oogst wel vergeten. Uit dat groeipunt gaat de uiteindelijke witlofkrop groeien. Alle voedingsstoffen die daarvoor nodig zijn worden uit de wortel gehaald. Witlofwortels kun je zelfs met goed resultaat inkuilen in gewoon vochtig wit zand waar dus geen enkele voedingsstof in zit.

 

Er wordt wel eens geopperd om witlofwortels een tweede keer te gebruiken. Dat heeft weinig tot geen zin omdat bij het oogsten van de krop ook het groeipunt wordt weggebroken. Er kunnen hoogstens nog wat zijspruiten ontstaan waarvan de blaadjes prima te gebruiken zijn maar van zo'n 'tweede oogst' moet je je niet teveel voorstellen.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Frans. Ik lees ook dat Witloof een humusarme grond nodig heeft. Dus stalmest of ander organische mest is niet nodig integendeel het is zelfs nefast wil de teelt niet mislukken. Ook geen stikstof. Teveel stikstof in de grond is nadelig voor de vorming van een mooie , gezonde en stevige bladerkrop. Potas (K) en Fosfor (P) zijn hier belangrijke hoofdelementen bij het slagen van de teelt. Patentkali (30% K en 10% Magnesium) wordt hier als voornaamste meststof meegegeven. Vandaar dat jij dus witloof apart in zo`n bak kweekt? En ik vond ook een plaatje als voorbeeld hoe je het loof moet weg halen.

 

witloof%20afsnijden%20bladerkrop.jpg

Afsnijden van de bladerkrop: 3 cm boven de wortelhals

 

Ik ga het voor de gein gewoon eens een keer proberen, bedankt voor de info.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat laatste vroeg ik mij af vandaag Frans, mijn witlof is op (echt heerlijk van gegeten) maar de wortels zijn eigenlijk nog heel goed,

de groeipunt heb ik ook niet diep afgebroken.

Nu vraag ik mij af of je deze wortels weer opnieuw kunt planten, laten groeien van de zomer en weer opnieuw kunt oogsten en voortrekken.

Zaaien doe ik zowiezo daar niet van, het is veels te lekker en te leuk.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaar dat jij dus witloof apart in zo`n bak kweekt?

Ik denk dat er een misverstand is Rick. Witlof zaai ik in rijen in de vollegrond. De wortels oogst ik in het najaar . Je hebt rassen die met of zonder dekgrond kunt kweken. Die met dekgrond worden meestal in de vollegrond ingekuild en daarna afgedekt . Ik geef de voorkeur aan witlof zonder dekgrond. Die wordt (bij mij) in een kist met een bodem zand of potgrond in de kelder gezet en daarna met een stuk plastic tegen licht afgeschermd. Voordeel is dat je er ook tijdens vriezen makkelijk bij komt en het werkt schoner als met witlof die je buiten inkuilt.

 

Maar witlof zul je dus altijd eerst buiten moeten laten groeien.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

, mijn witlof is op (echt heerlijk van gegeten) maar de wortels zijn eigenlijk nog heel goed,

de groeipunt heb ik ook niet diep afgebroken.

Nu vraag ik mij af of je deze wortels weer opnieuw kunt planten, laten groeien van de zomer en weer opnieuw kunt oogsten en voortrekken.

Als je de krop afbreekt of afsnijdt ben je het groeipunt kwijt want dat zit namelijk in de krop . Alleen als je de krop hoog zou afsnijden (maar dan heb je geen krop meer maar een hoop los geoogste bladeren ) zodat het groeipunt blijft zitten maak je misschien een kans maar of dat weer een goede krop oplevert betwijfel ik. De wortel is al voor een groot deel uitgeput door het laten groeien van de krop. Voedingsstoffen daarvoor worden namelijk uit de wortel zelf gehaald en maar heel beperkt via wat wortels die weer spontaan zijn gaan groeien.

 

Plant je een witlofwortel met al of niet een groeipunt weer uit dan zal het in het nieuwe seizoen toch niets worden. Omdat de plant tweejarig is zal alle energie gestoken worden in het vormen van een zaadstengel.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt Frans, (nou heb ik je perongeluk 2x een antwoord laten geven) in iedergeval is het me duidelijk en heb je me op idee

gebracht om in iedergeval dan wat zaad op die manier te winnen dat vindt ik zowiezo al leuk om te kijken of me dat lukt

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaar dat jij dus witloof apart in zo`n bak kweekt?

Ik denk dat er een misverstand is Rick. Witlof zaai ik in rijen in de vollegrond. De wortels oogst ik in het najaar . Je hebt rassen die met of zonder dekgrond kunt kweken. Die met dekgrond worden meestal in de vollegrond ingekuild en daarna afgedekt . Ik geef de voorkeur aan witlof zonder dekgrond. Die wordt (bij mij) in een kist met een bodem zand of potgrond in de kelder gezet en daarna met een stuk plastic tegen licht afgeschermd. Voordeel is dat je er ook tijdens vriezen makkelijk bij komt en het werkt schoner als met witlof die je buiten inkuilt.

 

Maar witlof zul je dus altijd eerst buiten moeten laten groeien.

 

Begrijpelijk lezen is ook een kunst. ik lees dit in je openingtopic:

 

Doe in een bak of kist , of zoals ik doe in een plastic ton met deksel , een laagje grond waar je de geprepareerde wortels in zet. Je kunt zelfs pure zand gebruiken want alles wat de nieuw te vormen witlofkrop aan voedingsstoffen nodig heeft haalt hij uit zijn wortel vandaan.

 

Daarna bak ,kist of ton tegen licht afdekken en de grond vochtig houden door af en toe wat water tussen de wortels te gieten. Dat afdekken is nodig om lichte witlof te verkrijgen want anders wordt hij groen en blijft ook meer losbladig.

 

Bij een omgevingstemperatuur van ongeveer 16 graden kun je na enkele weken gaan oogsten.

 

Dit geld dus voor het 2e jaar? Eerst gewoon zaaien groen afsnijden en wortels oogsten. Dan overwinteren, [inkuilen] of zoals jij:

 

Die wordt (bij mij) in een kist met een bodem zand of potgrond in de kelder gezet en daarna met een stuk plastic tegen licht afgeschermd. Voordeel is dat je er ook tijdens vriezen makkelijk bij komt en het werkt schoner als met witlof die je buiten inkuilt.

 

...en het jaar daarop kun je [na herplanten van de wortels] pas oogsten. Zeg ik het zo goed?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee je haald het door elkaar,(1) zaaien, (2) plant laten groeien vollegrond, (3)wortels oogsten, (4) worteld oppotten in emmers (5) donker laten opgroeien en (6) witlof oogsten dat allemaal in hetzelfde jaar en achtereen volgend.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ga van de week direct een paar zakjes zaad halen.

Ik zou het bij één pakje laten Rick . In zo'n pakje zit vrij veel zaad en je moet echt heel dun zaaien. Uitdunnen moet je later dan nog altijd zul je zien maar de plantjes ontwikkelen zich beter als ze niet direkt al bij opkomst tegen elkaar aan staan.

 

Heb ik alleen nog 1 klein vraagje, in welk vak hoort witloof thuis?

Het is een bladgroente, dus dat zal in het slavak zijn? [ Vak bladgewassen]

Het slavak lijkt mij ook logisch want witlof valt inderdaad onder de bladgroenten.

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb altijd mooi witloof kunnen telen,maar sedert een aantal jaren wil het bij mij niet meer.In het najaar nog voor het rooien van de wortels rot het loof altijd.Als ik er dan toch enkele goede wortels inzet zijn de kragen waar het loof is afgesneden op een paar centimeter na een paar weken terug rot.Wat zou de oorzaak hiervan zijn? ziekte,probleem grond of andere?

Link naar reactie
Delen op andere sites

In het najaar nog voor het rooien van de wortels rot het loof altijd.Als ik er dan toch enkele goede wortels inzet zijn de kragen waar het loof is afgesneden op een paar centimeter na een paar weken terug rot.
Ik ben eens op het internet gaan zoeken Victor want in eerste instantie zeiden de symptomen me niks. Ik vond dat het wel eens om de schimmelziekte sclerotinia zou kunnen gaan . Die schimmel blijkt in staat tot zeven jaar in de grond te overleven dus als het deze schimmel is dan is het ook verklaarbaar dat je zoiets ieder jaar weer terug krijgt . Hieronder twee foto's van sclerotinia in witlof.

 

witlof_sclerotinia2.jpg

 

witlof_sclerotinia3.jpg

-- Planten kunnen niet voelen. Je kunt planten wél aanvoelen. --

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...