Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Worteldoek kopen en gebruiken als winterbedekking


appelvrouw

Aanbevolen berichten

De afgelopen wintermaanden had ik een deel van de tuin onder worteldoek, een deel onder zeil, een deel onder karton met compost. Het onkruid/resten van cultuurplanten had ik wat los gehakt en laten liggen voordat ik het afdekte. Het is logisch dat het zeil niet bevalt, maar dat was even een noodoplossing.

Karton en compost erop is leuk, maar voor ons onhandig omdat de kippen in het natte karton gaan krabben.

Worteldoek ( ik heb een mooi en stevig stuk, ooit van iemand overgenomen) beviel heel erg goed. De aarde was mooi rul en vochtig onder het worteldoek uitgekomen, de resten van de planten kon ik verder zo opharken en afvoeren naar de compostbak.

 

De reden waarom ik dit topic opstart zijn tweeledig..de eerste vraag is simpel te beantwoorden waarschijnlijk:

Waar vind ik duurzaam goed waterdoorlatend en UV bestendig worteldoek? welke soort hebben jullie en wat is jullie ervaring

 

Vraag twee: Hoe gebruiken jullie het/zal ik het gaan gebruiken. Doe je bv de compost al eerder in de winter bovenop de afgehakte planten en denk je dat dan af? Of pas in het voorjaar compost toevoegen?

 

Foto: In het middelste stuk waar dat houtje in ligt had ik het worteldoek voor een deel liggen

2017-02-06-1781201486467198.09

aangepast door Gast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

welk-worteldoek-t4375.html

hoe-ziet-worteldoek-eruit-t5702.html

 

zomaar 2 eerdere topics, er zijn er wel meer. Mijn ervaring is : goedkoop is duurkoop. Je betaald ongeveer 1,- per m2 voor echte zooi die wel lijkt óp te lossen terwijl je er naar kijkt ( was dat maar zo : je komt de snippers en slierten jaren later nog tegen in je tuin )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het gehaald bij de lokale handelsonderneming (http://www.meeuwse-goes.com/webshop/show/product/anti-worteldoek), gaat al een aantal jaren mee zonder op te lossen. Om rafelen te voorkomen heb ik het doek gesneden met een soldeerbout (tip van forumlid Borsalino).

 

Met de andere vraag kan ik je niet helpen, maar ik zou het eerste zeggen. Eerder in de winter is de grond nog warm. In het voorjaar is de grond kouder, leg je er dan compost op dan blijft die koude langer in de grond (is mij ooit eens verteld).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Bit. Ik had beide topics wel gezien maar vond niet dat het mijn vraag goed beantwoordde en verder is het ook mijn bedoeling om een topic te starten met de ervaringen van het gebruik van worteldoek nádat het onkruid is gegroeid tijdens de rustperiode en niet als bedekker van de tuin in het groeiseizoen. Worteldoek als wieder zeg maar.

 

Ja Jorg je hebt vast gelijk..ik probeer me het voor te stellen: in het najaar heb ik een bed met veel onkruid, dat hak ik voor zover het gaat van zijn wortels af, en bestrooi het dan met compost..en dan bedekken met het doek?

 

Iemand een idee wat bv een stuk worteldoek van goede kwaliteit zou kunnen kosten? Zeg 2,5 bij 10 meter?.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kijk eens op Marktplaats waar tuinders hun doeken verkopen. Ik heb zo zo'n 350m2 gekocht voor maar €40,-

 

Groot voordeel is dat tuinders de beste kwaliteit kopen omdat ze er soms ook met machines over moeten rijden en het langer goed moet blijven. Het is dus een zichtbaar zwaardere kwaliteit dan die bij de bouwmarkt en tuincentra die gaan rafelen en en die slierten vind je na jaren nog terug in je tuin.

 

Bijkomend voordeel is ook dat de breedtes een stuk groter zijn.

 

Let wel op dat ze veelal gebruikt zijn en er dus zeker wel wat gebruikssporen kunnen zijn, de mijne waren gebruikt voor een containerveld en zien er nog prima uit.

 

Zojuist even gekeken en op Marktplaats staan nog leuke advertenties, wellicht ook bij jou in de buurt. Even zoeken op bijvoorbeeld "antiworteldoek"

 

Succes!

 

Gr. Jeroen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank je wel Jeroen, goede tip, ik ga kijken.

 

In het voorjaar is de grond kouder, leg je er dan compost op dan blijft die koude langer in de grond (is mij ooit eens verteld).

 

Daar moest ik nog even over nadenken. Je kunt dus afdekken met worteldoek, wachten tot het onkruid dood gaat, in het vroege voorjaar worteldoek eraf halen en wachten tot de grond opwarmt en dan compost erop leggen en zaaien.

Je kunt natuurlijk ook het doek nog langer op de aarde laten liggen ( is meestal zwart toch) zou dat de grond sneller opwarmen?

En zou het ook niet zo kunnen zijn dat de grond die in het najaar al belegd is met compost toch langer koud blijft in het voorjaar?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

voor wat je er aan hebt : vroege voorjaar mulchlaag wegnemen wordt wel geadviseerd, en in mei weer terugleggen ( ik hou me daar niet aan trouwens, maar ik hoef dan ook niet ergens te zaaien ) Lijkt me bij compost-mulch ook ? Wel afhankelijk van de dikte van de laag natuurlijk.

 

Dat de aarde onder worteldoek juist zou ópwarmen door het zwart van het doek lijkt me juist niet; plastic is een erg slechte geleider. Het vocht van de winter kan niet goed weg = koud. afsluiten ook. Dubbelkoud denk ik ( nooit gecheckt trouwens )

 

Wegnemen bij de 1e echte voorjaarsdagen, paar dagen later gaan zaaien en gelijk na opkomst zaailingen gaan compost-mulchen. Die volgorde. Zoiets.

Link naar reactie
Delen op andere sites

vroege voorjaar mulchlaag wegnemen wordt wel geadviseerd, en in mei weer terugleggen. Lijkt me bij compost-mulch ook ?
schreef Bit.

 

Beetje aan randje van dit topic, maar wil toch even volledige info proberen te geven.

 

Wordt vrij algemeen geadviseerd om compost-mulch juist wel te laten liggen! Om 2 redenen. De tegen-het-zwart-aan-kleur die warmte absorbeert en vooral omdat door compostlaag bodemleven vroeger actief wordt en daardoor de vroege ontwikkeling van planten gestimuleerd. De belangrijke groei & opbrengstwinst van gewassen in een bodem die niet gespit wordt en met compost bedekt is juist tussen maart en juni. Deze vorm van mulch is geen onverteerde isolatielaag, maar maakt deel uit van de bodem.

 

Antwoord op de openingsvraag van Appelvrouw. Karton gebruik ik alleen voor nieuwe aanleg van vaste bodem met dichte begroeiing (grasland bijvoorbeeld.) Ik mulch in moestuin met compost, vooral in het najaar. Omdat het stabiel is, zal weinig voeding uitspoelen. Plantenresten laat ik niet liggen, die gaan op de compostvaten, omdat de meest efficiënte vorm is (verhoudingen en proces kun je sturen!) om bodem te verbeteren en onderhouden. Dit geldt voor de moestuin. Een grote siertuin of minder intensief beheerde tuin (voedselbos e.d.) vraagt veel minder van de bodem en daar werk ik wel volop met mulch van blad, gras, hakselhout e.d. Vooral als de afstanden en oppervlakte te groot zijn om intensief te composteren. Voor een kleine siertuin zou ik ...vanwege de kwaliteit...zeker ook voor compostering kiezen.

 

Of worteldoek zinvol is om als bodembedekking te gebruiken? Als het voldoende het licht tegenhoudt...misschien wel. Maar het voegt niets toe aan de bodem, zorgt alleen dan voor een schoon begin en bescherming tegen extreme weersinvloeden. Over opwarmen durf ik niets te zeggen. Het zal op zichzelf ook wat isoleren, als het niet geleidt, zoals Bit suggereert.....

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK.

Ja van karton kom ik ook terug, wel handig in de Lasagnatuin als eerste en als zoveelste laag.

 

Weknow: Maar het voegt niets toe aan de bodem, zorgt alleen dan voor een schoon begin en bescherming tegen extreme weersinvloeden

 

En ja daar is dit topic is ook voor bedoeld: om te kijken of het worteldoek me kan helpen mijn te bebouwen land gedurende de winter onkruidvrij te krijgen..dat is voor de -laten we zeggen wat oudere- iets minder fitte tuinier wel erg handig.

 

Weknow: De belangrijke groei & opbrengstwinst van gewassen in een bodem die niet gespit wordt en met compost bedekt is juist tussen maart en juni. Deze vorm van mulch is geen onverteerde isolatielaag, maar maakt deel uit van de bodem.

 

Dit is nieuw voor mij. Wil dat zeggen dat de opbrengt van het goede van de compost gedurende de zomer afneemt? (Waarschijnlijk zou dit ergens anders geplaatst moeten worden trouwens)

Karton hoort dan natuurlijk wel bij de onverteerde isolatielaag denk ik zo.

 

Bit: Dat de aarde onder worteldoek juist zou ópwarmen door het zwart van het doek lijkt me juist niet; plastic is een erg slechte geleider. Het vocht van de winter kan niet goed weg = koud. afsluiten ook. Dubbelkoud denk ik ( nooit gecheckt trouwens )

 

Dat is dan wat ik zelf zou moeten uitvinden. Misschien kan ik een test doen later in het jaar een de mét en een deel zónder compost en dan afdekken met worteldoek. Dus jij denkt waarschijnlijk dat het niet uitmaakt of ik groen of zwart worteldoek koop..voor het opwarmen?

 

Topictitel aangepast

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

De belangrijke groei & opbrengstwinst van gewassen in een bodem die niet gespit wordt en met compost bedekt is juist tussen maart en juni. Deze vorm van mulch is geen onverteerde isolatielaag, maar maakt deel uit van de bodem.

 

Appelvrouw schreef:

Dit is nieuw voor mij. Wil dat zeggen dat de opbrengt van het goede van de compost gedurende de zomer afneemt? (Waarschijnlijk zou dit ergens anders geplaatst moeten worden trouwens)

 

Als je een ecologische tuin met en zonder spitten (wel gebruik van dezelfde hoeveelheid compost en identieke behandeling) met elkaar vergelijkt, dan komt de niet gespitte tuin met een laag compost eerder aan de groei. De meeste groenten leveren een systematisch grotere opbrengst, met vooral de eerste maanden van het seizoen het meest opvallende verschil. Het bodemleven - dat niet door spitten of andere bodembewerking is verstoord in najaar of winter - zorgt ervoor dat de groeiprocessen en voedselvoorziening voor de planten sneller op gang komt. (Of een actief bodemleven daarbij dan ook wat warmte produceert, waardoor de bodem sneller zou opwarmen, dat durf ik niet te zeggen...) Na juni/juli wordt dit voordeel niet meer significant en dat komt doordat het verstoorde bodemleven in gespitte bedden dan wel weer hersteld zal zijn. Charles Dowding doet al vele jaren nauwgezet verslag van groei en opbrengsten op gelijke bedden, met en zonder spitten. Er zijn maar enkele gewassen waarbij spitten gelijkwaardige of betere resultaten geeft en dat zijn er meestal die geen samenwerking aangaan met mycorhyzas (koolfamilie, ganzenvoetfamilie). Verklaring is dan dat een bewerkte bodem sneller voedingstoffen in organisch materiaal mineraliseert. Beide bedden, gespitte en niet-gespitte, worden verder hetzelfde verzorgd met compost als belangrijkste, ik denk zelfs enigste, voeding. Ook andere ecologische tuiniers vermelden soortgelijke ervaringen, zonder zo lang en nauwgezet te vergelijken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lijkt me helder. Bedankt weknow

 

Maar nu het worteldoek. Natuurlijk, begrijp ik; liever geen worteldoek überhaubt. En in een meer ideale situatie zou het inzetten van worteldoek zelfs niet eens hoeven ( werkt ook averechts op het bodemleven vanzelf ) .

Maar Appelvrouw wil wél worteldoek inzetten. Vanuit hele andere overwegingen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je al eens gehoord van de zogenaamde 'marker farmers' ? Google - of misschien beter - 'youtube' maar eens op Curtis Stone en jean martin fortier. Zij hebben een mini boerderij waarbij ze grotendeels alles met de hand en kleine machines doen. Een techniek die ze gebruiken om onkruid tegen te gaan op hun vaste bedden is het zogenaamde valse zaaibed. Ze besproeien het bed met water en bedekken daarna het gehele bed enkele weken met een worteldoek. Door de watergift en de iets hogere temperatuur doordat de worteldoek zwart is gaan de onkruidzaden kiemen maar ook direct terug afsterven door het gebrek aan licht. 3-4 weken is volgens hen voldoende om een mooi zaaibed te bekomen dat onkruidvrij is.

 

Een gehele winter lang een bed afdekken met worteldoek zou ik nu wel niet doen. Daarvoor zou ik ook liever een organisch materiaal gebruiken. Maar de techniek zoals hierboven beschreven , waarbij het bed maar +-4 weken afgedekt is, zou ik zelf ook nog doen in de toekomst denk ik.

Hoe zie je het verschil tussen pastinaak en wortelpeterselie : https://tikketim.wordpress.com/

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...