Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Wortels op kleigrond


RobN

Aanbevolen berichten

Mijn volkstuin is nogal klei grond, blijft goed plakken aan je laars.

Ik doe het voor het eerst dit jaar, een tuinbuur zei dat de wortels nooit zo heel erg goed gingen bij hem, door de klei kunnen ze niet goed groeien zei die.

Ik dacht, ik wil wel wortels maar dan ook iets wat nog een beetje op een wortel lijkt. Kan ik een bed bijv afzetten en daar andere grond op op doen, zoja wat voor grond raden jullie aan? Of een groot deel mengen met bijv geel zand of bemeste tuingrond uit zak?

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

De lange termijnoplossing is een goede bodemstructuur creëren door mesten, compost, mulchen en liefst niet te veel grondbewerking. Dan praat ik wel over 3-4 jaar. Ik zit ook op klei en heb een aantal jaren elk jaar een laagje compost op de grond gelegd en niet gespit. De meeste wortels groeien nu recht naar beneden, in tegenstelling van de jaren voordat ik dit deed. Dit was een deel van de oogst van vorige maand (wortels laat ik gewoon in de grond zitten in de winter):

IMG266870001492932034.jpg

 

Voor de korte termijnoplossing zou je een verhoogd bed kunnen maken, zoals de deerhouder adviseert. Aan de andere kant: kromme wortels zijn net zo lekker en een van de vele imperfecties die voorkomen in de moestuin. Het is alleen wat meer werk met schoonmaken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

'Parijse Markt' is een wortelras dat ook geschikt is voor stevige grondsoorten. Het heeft dan wel niet de klassieke wortelvorm, maar smaakt echt prima. Misschien handig als je snel wat wilt zaaien, maar nog geen speciaal 'wortelbedje' hebt klaargemaakt.

~ Vita rosa est ~
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...