Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zaden invriezen?


Frank vwl

Aanbevolen berichten

Misschien hoort dit topic niet helemaal hier thuis, maar heeft er iemand ervaring met het invriezen van zaden om zo de "houdbaarheid" te verlengen? In het boek from seed to seed wordt er wel over gesproken, het vochtgehalte moet laag zijn bij het diepvreizen van zaden, maar dat moet natuurlijk ook laag zijn als je het normaal opslaat.

 

Het lijkt mij dat er wel verschil zit in de "invriesbaarheid " dus ervaringen, iemand?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Droogbonen (tenslotte ook grote zaden) moet je wel 3 dagen invriezen om de eitjes van de bonenkever te doden. Ik kan me voorstellen dat het dan misschien ook voor andere zaden wel zal werken, maar ik weet niet zo goed waarom je het zou doen.

Aan wat voor zaden denk je?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Geen ervaring mee...mn eigen gevoel zegt dat zaden van pepers en paprika e.d. (zeg maar de warme landen plantjes) er niet tegen zouden kunnen....kan me vergissen......

 

heb ff gegoogled en vond het volgende:

 

Wist je dat je zaadjes kan invriezen zodat ze heel lang goed kunnen blijven en dat er op grote schaal zaden worden ingevroren in zaadbanken die zaadjes van verschillende planten op die manier bewaren.

 

Iedereen houdt van bloemen en planten ,maar ik heb het sterker.

Ik begin binnen al vroeg in maart met het ontkiemen van zaadjes van groenten soorten en bloemen

zoals de Impomoea (Klimmende winde) en zaadjes van spinazie,die mogen al in maart in de grond

worden uitgezaaid.Maar omdat wij geen grote maar een normale tuin hebben, kan ik niet alle groente

zaden in 1 keer gebruiken , zet ik de resterende zaden in een plastic zakje of plastic folie en ik stop ze

dan in de vriezer .Zo kan ik de zaden voor korte of lange periode goed bewaren, veel mensen weten dit niet

Tomaten zaadjes kunnen onder normale omstandigheden wel 5 jaar goed blijven en als ze worden ingevroren zijn ze 30 jaren goed om te ontkiemen . Er zijn over de hele wereld zaadbanken die zaadjes van wilde gewassen en voedsel gewassen opslaan, ook

planten rassen die niet meer gekweekt worden worden in zulke banken opgeslagen.

De Wereldzaadbank op Spitsbergen bewaart de zaden op een temperatuur van 18 graden Celcius en 120 meter in de berg en 130 m boven de zeespiegel ,de zaadjes blijven op die manier goed en ze zijn veilig al zou de zeespiegel stijgen.

Het is goed te weten dat er aan zulke dingen wordt gedacht , het zal dan minder voorkomen dat planten soorten uitsterven.

 

Bron: Zaden invriezen | Electronica | Overige

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik begreep dat die wereldzaadbanken ook continu hun zaden ververste al zullen ze omdat dat nogal een klus is dat tot minium willen beperken, maar volgens mij wel (moeten) doen.

 

moet in die tekst niet -18 C staan ipv 18 C als bewaar temp.?

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag mij af of dat wel zelfde manier van invriezen is als ijskast zullen ze niet die manier bedoelen waarbij ze vloeistof gebruiken, zo wat je weleens ziet in van die metalen bussen waar bv zaad van dieren in bewaard wordt van kunstmatige inseminatie en zo koude-rook vanafkomt als de dop opengaat.

beetje onduidelijk verhaal maar mischien herkend iemand het.

Het invriezen in vriesvak betwijvel ik beetje.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Over de zaadbank op spitsbergen:

Zelf heb ik geen ervaring met het invriezen van zaden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aja weer wat geleerd vloeibare stikstof lijkt mij dan ook veels te koud,

soms hoor je toch ook wel eens dat er onder ijs nog een mamoet ofzo gevonden wordt en

dan ook over plantenzaden die daarbij gevonden worden en nog goed zouden zijn.

Bij dat spitzbergen verhaal ga je je toch afvragen of dat ooit zijn nut zal hebben en of dat het voor

ik weet niet hoelang overbodig werk is, het heeft wel iets van spannende film dat het helemaal daar gebeurd en in berg enzo.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

... Bij dat spitzbergen verhaal ga je je toch afvragen of dat ooit zijn nut zal hebben en of dat het voor ik weet niet hoelang overbodig werk is, ....
"Spitsbergen" is bedoeld als een soort backup of verzekering. Alleen als een regionale of nationale zadenbank verloren gaat (denk aardbeving, vulkaanuitbarsting, oorlog, ...), pas dan wordt het zaad uit "Spitsbergen" aangesproken". Dus ik hoop dat het overbodig werk is. Net als ik hoop dat ik mijn brandverzekering voor niets heb afgesloten.
...soms hoor je toch ook wel eens dat er onder ijs nog een mamoet ofzo gevonden wordt en dan ook over plantenzaden die daarbij gevonden worden en nog goed zouden zijn. ...
Klopt. En er worden ook wel zaden uit het oude Egypte gevonden die nog opkomen. Wat er in de krant nooit bij staat hoeveel van dat zaad niet opkomt. In vrijwel alle getallen kiemt er maar een heel klein deel van de gevonden zaden. En dan nog in een lab onder strikt gecontroleerde omstandigheden en dit is ook nog eens soortafhankelijk. Kortom geen betrouwbare zaadbank.

Nog één linkje in NL: http://www.kennislink.nl/publicaties/zadenbank-spitsbergen-ijskoud-en-rampbestendig

 

En nu weer terug naar Nederland:

Zelf heb ik geen ervaring met invriezen van zaden, maar een goede vriezer vriest tot -18'C, dus het lijkt mij wel haalbaar. Ik moest het maar eens proberen....

aangepast door Gast
Link naar reactie
Delen op andere sites

citaat:

 

Drie jaar geleden vond Roelof van Gelder, historicus en redacteur bij de NRC, een hoeveelheid zaden in de National Archives in London. Ze hadden 203 jaar in het archief gelegen, nadat ze door de Engelsen van een Nederlands schip waren gekaapt tijdens de Franse Revolutie-oorlogen.

 

Hij kreeg van het archief toestemming om de zaadjes te proberen te doen ontkiemen. En dat lukte. Er kwam een acacia-achtige uit.

 

Dit was fascinerend: er zijn veel apocriefe verhalen over heel oud plantenzaad dat alsnog tot kiemen wordt gebracht, maar die hadden vaak een hoog broodje-aap-gehalte (inderdaad was er in de 19e eeuw een verhaal over zaad uit een Egyptische sarcofaag dat alsnog kiemde na 2000 jaar.) Dit zaad uit het archief was echter een van de weinige keren dat ontzettend oud zaad bewezen en gedocumenteerd tot kiemen werd gebracht.

 

Bron: de wetenschapsbijlage van het NRC, 23 september 2006.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok wat een berg reacties

 

Het moet dus mogelijk zijn, maar het wordt niet of nauwelijks gedaan op kleine schaal.

 

Ik stel de vraag, zoals Jasmin zegt voor een reserve maar ook omdat ik bijvoorbeeld sommige zaden koop waarvan ik er dan 1500 heb en er maar een stuk of 100 per jaar gebruik, die zaden blijven bijvoorbeeld 2 jaar kiemkrachtig en daarna neemt het hard af. Met het invriezen van zaden zouje de houdbaarheid moeten kunnen verhogen en kan ik dus ieder jaar een deel uit de vriezer halen dat is het idee ongeveer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

http://www.youtube.com/watch?v=TrQeYtFTNug&list=TL6TDsPYd0x_1uYxJOutgSL2qIpRcFF1FR

 

In de eerste 6 minuten van dit filmpje krijg je een antwoord van een wetenschapper waarom invriezen van zaden de "levensduur"

ervan verlengt, en de wijze waarop etc.

 

Kort samengevat: de vriezer verlengt de levensduur als de zaden goed droog zijn. Is het zaad niet echt droog dan vormen er zich ijskristallen

die het zaad beschadigen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gooi mijn overschot aan zaden ook in de vriezer, ik heb ze nog niet eruit gehaald en geprobeerd maar ik ga ervan uit dat dat inderdaad de houdbaarheid verlengt (daarom doe ik het dus ook) Ik heb dit vernomen van een kleinschalige zadenbank waar ik regelmatig zaad van krijg, zij bewaren al hun zaad in de vriezer, soms tientallen jaren. ik geloof ze En ik heb ook meerdere keren zaad uit hun vriezer gezaaid en het kwam gewoon op terwijl het jaren oud was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je ze er even eruit zou halen en dan snel terug stoppen bedoeld kan dat wel maar, niet alles laten ontdooien en dan weer invriezen. Dan krijg je vocht op/tussen de zaden en vriezen ze alsnog stuk door de vorming van ijskristallen.

Onkruid bestaand niet, het is slechts ongewenste vegetatie en het verschil tussen een bloem en een onkruid is een oordeel. www.peperschrift.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 years later...

even een oudje omhoog geschopt

 

de reden hiervan is dat (gelukkig) enkele zaden van mijn pepers en paprika's absoluut niet willen kiemen (deno methode 12 soorten gezaaid: 9 soorten alle soorten 100% gekiemd: 3 soorten 0% gekiemd.

het zijn zaden die ik in kleine aantallen heb gekocht en ik heb het vermoeden dat het te oude zijn, of zaden van onrijpe vruchten.

Ik ga nu dus de zaden bij reguliere aanbieders kopen maar dan zijn de aantallen zaden per verpakking te groot dus gaan er zaden de opslag in en wil ik ook zelf zaden oogsten en bewaren.

ik kwam op een ander forum zeer goede info hierover tegen en wil het met iedereen delen die dit belangrijk vindt.

 

http://www.chillipeper.nl/forum/viewtopic.php?f=49&t=3047

 

gr Adriaan

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...