Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zadenenvelop Nederland 2016


Aanbevolen berichten

Wat is de zadenenvelop?

De zadenenvelop(pen) is/zijn er voor moestuinforummers die graag hun overtollige zaadjes willen ruilen voor iets anders. Dat kunnen groenten-, kruiden-, bloemen- of fruitzaden zijn, zolang het maar kiemkrachtig is. Op deze manier wordt het ook voor beginnende tuiniers mogelijk om een brede verzameling zaden aan te leggen. Zo kunnen ze laagdrempelig voor hen nieuwe gewassen proberen tegen geringe kosten en zonder verspilling van overtollige zaden. Meedoen met de zadenenvelop is in principe voor ieder forumlid mogelijk, mits deze serieuze interesse toont en zich op tijd (aan)meldt.

 

De zadenenvelop bestaat inmiddels uit drie enveloppen die (ongeveer) parallel lopen; Envelop A, Envelop B en Envelop C. Iedere groep is min of meer gerangschikt per woonregio.

Er zijn per jaar ong. 3 rondes, waarbij Envelop A, B en C doorschuiven, iedere deelnemer krijgt dus 3x een envelop en heeft zo inzicht in alle zaden, tenzij je je tussentijds afmeldt.

 

De "enveloppen" zijn brievenbusdozen. Deze worden hergebruikt en als nodig is vervang deze (bijv. via postNL). De dozen brengen we zoveel mogelijk zelf rond (met fiets, auto, OV). Wanneer dit niet mogelijk is: verzendkosten voor een brievenbuspakje met track and trace code zijn 3,95. Zie ook de informatie over brievenbuspakjes bij PostNL

 

Bij aanvang van de ronde wordt een adressenlijst gemaakt (zie verderop in deze post!). De opeenvolgende adressen liggen (zo mogelijk) op max. 30 min. van je eigen adres. Je kunt zelf aangeven welke plaatsen je vaak bezoekt (voor werk, familie etc.), dan kan daar eventueel rekening mee worden gehouden.

 

Nog even de spelregels op een rij voor de duidelijkheid:

 

 

  1. 1. Vermeld het hier wanneer je de envelop binnen hebt. Via de lijst in het volgende bericht kan iedereen dan volgen op welk punt van de route de enveloppen zijn aangekomen.

  • 2. Stuur de persoon die van jou de envelop gaat ontvangen tijdig een berichtje via het forum, zodat je tijdig weet of de persoon na je nog geïnteresseerd/actief is en wat zijn/haar adres is.
    • - Geen reactie binnen 2 dagen? Stuur dan PB naar de volgende op de lijst met CC naar het zadenenvelop HQ zodat wij op de hoogte blijven. Indien de envelop met de post gaat, stuur je per PB de Track&Trace code door aan de persoon na je en in een cc aan Zadenenvelop HQ

 

  • 3. Je neemt een aantal zaden en voegt eigen zaden in een nieuw gripzakje toe. Neem net zoveel uit als je terug kunt stoppen. Een zakje opgebruiken mag gerust, maar neem geen onredelijk aantal zaden voor jezelf. Meer soorten bijvoegen mag altijd, ook extra gripzakjes toevoegen komt altijd van pas. Deze zijn goed herbruikbaar/-sluitbaar (o.a. bij
hier en hier te bestellen).
 
  • - Liever geen zelf gefabriceerde papieren zakjes, er is gebleken dat deze snel kapot gaan in de post.

  • - Belangrijk: Vermeld bij toegevoegde zaden soort, variant/ras en expiratiedatum/aankoopdatum/geoogste datum! Dit met oog op het verouderen van het zaad waardoor kiemkracht verloren gaat. Dit scheelt veel zaden die moeten worden weggegooid omdat kiemkrachtigheid niet te achterhalen is.

  • - Er zijn zakjes waar een rood stukje papier/ plastic in zit, deze zaden zullen aan het eind van het seizoen worden weggegooid ivm de kiemkracht. Houd je dus vooral niet in om van deze zaden te nemen! Indien je zelf zaden hebt die dit jaar op moeten: zet dat er dan gerust op!

 

 

  • 4. Breng binnen 3 dagen de envelop naar de volgende, of geef duidelijk aan wanneer dit niet gaat lukken.
    Ook nieuw: Stuur van tevoren PB naar de betreffende persoon zodat deze weet dat de envelop eraan komt.

 

> Afmelden: heb je geen ruimte meer voor een nieuwe lading zaden en wil je je afmelden kan dat middels een berichtje in dit topic of een pb aan Zadenenvelop HQ. Als we niet van je horen nemen we aan dat je het gehele kalenderjaar en alle 3 de rondes mee wilt doen.

 

> In principe worden tijdens een ronde geen mensen toegevoegd aan de route. Zij kunnen zich wel alvast opgeven voor de nieuwe ronde van een envelop (via PB aan Zadenenvelop HQ: vermeld je naam, adres, telefoonnummer en emailadres). De volgende ronde zal starten aan het eind van deze ronde, datum nog onbekend.

 

 

FAQ

● Waarom rondbrengen en niet per postNL?

Dit om eerdere debacles met de post te omzeilen (zoals kwijtraken van pakketten en enveloppen die in slechte staat aankomen). Bijkomend voordeel is dat je de kans krijgt mede-moestuiniers in je omgeving te leren kennen (als je dat wilt). Zo zijn er groepen moestuiniers die hieraan meedoen rondom Den Haag, Amsterdam, Amersfoort, Groningen en Den Bosch (en nog veel meer plaatsen).

● Is Track&Trace echt nodig?

Ja. T&T op een brievenbuspakket is even duur als zonder(voor een volle zadendoos). Je moet enkel even het servicepunt van PostNL binnenlopen om het pakket te frankeren. Mocht het onverhoopt misgaan bij de post, dan kan beter worden nagegaan wat er aan de hand is, en is uitgesloten dat iemand zelf het pakket heeft kwijtgemaakt.

● Wanneer en hoe kan ik me aan- of afmelden?

Dat kan op elk moment, als reactie op dit topic of in PB naar ons (Zadenenvelop HQ). Hoe eerder hoe beter, dat geeft meer mogelijkheid om de routes zo optimaal mogelijk te plannen. Geef daarom ook aan in welke plaatsen je de envelop evt. kunt ophalen of afgeven.

● Mijn adres ligt niet aansluitend bij zo'n route, wat nu?

Meedoen kan altijd, ook als je niet binnen een bestaande route "past". Zo kunnen we uiteindelijk zoveel mogelijk deelnemers aansluiten op de routes die al zijn uitgestippeld en nieuwe routes uitzetten. Lukt dat niet, dan krijg en stuur je het pakketje per post.

Woon je in België? Kijk dan een bij deze Belgische enveloppe.

● Ik wil graag meedoen maar heb nog weinig zaden om te ruilen. Mag ik toch meedoen?

De een voegt 30 soorten toe aan de envelop, de ander maar 3. Geen probleem, zolang de hoeveelheid zaden die je zelf terug stopt maar minstens gelijk is aan wat je neemt. De enveloppen zijn met zorg door ons samengesteld, met zorg rondgebracht en de bedoeling is dat iedereen die na jou volgt er minstens zoveel plezier aan beleeft. Het is nadrukkelijk níét de bedoeling om makkelijk zaden te scoren of te plunderen!

Ik heb interessante zaadjes gevonden, hoe en wanneer kan ik ze zaaien?

Zaai-instructies zijn o.a. te vinden op deze site en hier

 

 

Adressenlijst 2016 - Ronde 3

 

 

Ronde 3: Envelop C, Midden

 

1. Nathanya - Dronten (17 Sept)

2. Wenwolf - Apeldoorn (20 Sept)

3. CherryCharlie - Enschede (4 Okt)

4. balkontuinder - Ede ( ?? Okt)

5. Sugarlevi - Utrecht

 

Ronde 3: Envelop A, Holland/Midden

 

1. Else - Leiden (29 sept)

2. japie101 - Nieuw-Beijerland (ontvangen)

3. Jenneke - Oud-Beijerland (10 Okt)

4. Enjoy! - Scherpenzeel (13 Okt)

5. Groentjuh - Julianadorp

6. Monika - Bovenkarspel

7. Niika - Doorn

8. bloemenkoningin -

9. Wortel - Driebergen

 

Ronde 3: Envelop B, Noord-Zuid

 

1. Ralf63 - Waalre (16 Sept)

2. SamanthaP - Oosterhout (22 Sept)

... (Mellie) - Landsmeer

3. AnnVisse - Ijlst (4 Okt)

4. Ylona - Geldrop (7 Okt)

5. charissa.terhors - Krommenie ( 10 Okt)

6. Mellie - Landsmeer

7. Wortel - Driebergen

aangepast door Gast

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor alle mensen die in eerdere rondes ook meededen: er is het e.e.a. veranderd

Wij sturen niet meer iedereen op de lijst vantevoren een pb met adresgegevens. Dit omdat in de praktijk blijkt dat dit erg veel werk is bij veranderingen etc. en omdat er zo ook inactieve deelnemers zijn. Daarom:

 

Vanaf 2016 dien je om een adres te verkrijgen om je vlop naartoe te sturen de persoon na je te contacteren. Zo weet je meteen of je envelop in goede aarde valt

 

Er zijn straks als vanouds weer 3 enveloppen, maar omdat we vorig jaar eindigden met maar 1 vlop zullen deze bij aanvang wat minder vol zitten. Wij vragen jullie dan ook vriendelijk om jullie bijdrage, zodat we weer drie diverse enveloppen kunnen laten rondgaan de komende rondes. Stop dus als het even kan meer (verschillende) zaden terug dan je uitnam. Bij voorbaat dank

 

 

Wil je op de hoogte blijven of de envelop eraan komt, maar heb je geen tijd om steeds het forum te checken. Onder het kopje notificaties, kun je instellen dat je een e-mail ontvangt op het moment dat je een pb ontvangt.

 

Er bestaat ook een forumapp, genaamd Tapatalk, die je op smartphone of tablet kunt installeren. Als in die app op het moestuinforum inlogt, krijg je ook notificaties van onder andere pb's.

aangepast door Gast

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik ben aan het wachten op bericht van nasuada. Of in ieder geval het lezen van haar PB.

Ik ben bang dat ze misschien net op vakantie is.

 

Ik zal wel even een bericht naar Berijl sturen, dan wisselen we die twee eventueel even om., want ik ben dit weekend weg. En zou handig zijn de envelop dan alvast verstuurd te hebben.

"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight razor ... and surviving"

Colonel Kurtz

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry sorry, helaas heb ik het nog niet voor mekaar gekregen ze uit te zoeken en te posten deze week, er is onverwacht het e.e.a. voorgevallen in de familie. Aankomende maandag moet het dan toch echt gaan gebeuren! Ik stuur jullie beide de Track & Trace als ik ben geweest

Begonnen met moestuinieren en zaadjes te ruil? Doe mee met de zadenenvelop NL 2017

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Bouwvrouwe, ik heb even gekeken of je al eerder mee had gedaan. En of je adres nog in de lijst stond.

Maar ik kan niets vinden.

 

Als jij ons een pb stuurt, met je informatie, adres en telefoonnummer. Dan voeg ik je toe aan de lijst. Wel in eerste instantie als reserve, voor deze lijst.

Maar daarna delen wij je in, bij één van de groepen.

 

Geldt trouwens voor iedereen. Ik zou iedereen die zich recent nog in heeft geschreven graag nog erbij in willen delen. Maar gezien de vertraging die wij dit jaar al hebben. Vind ik het niet zo leuk voor de mensen die er al in stonden, om er nog wat mensen tussen te plaatsten.

 

En misschien zijn er mensen op de lijst, die in de buurt wonen, die er voor open staan, om als ze de envelop hebben af te spreken. Zodat je er eventueel samen doorheen kunt gaan?

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien dat Tanje er even over doet, om haar pb te zien. Ze is de 21ste nog online geweest. Laten wij tot vrijdag wachten.

 

Ik heb voor de zekerheid alvast een pb naar Fleur gestuurd, maar die is inmiddels al een maand niet meer online geweest.

Gaat wel lekker zo. Denk dat wij de volgende keer even een groepspb eruit moeten sturen, voordat we van start gaan. Misschien dat ik dat dit weekend alsnog ga doen voor de overige groepen.

 

Ik zal voor de zekerheid een pb sturen naar Nathanya. Als er dan vrijdag/zaterdag nog geen reactie van Tanja65 is of van Fleur, dan geef ik jou alvast Nathanya's adres.

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, geven we denk ik wel een paar weken de tijd voor. Begin deze maand hebben wij al iedereen gecontroleerd op activiteit, en diegene die al een tijdje niet hebben ingelogd uit de lijst gehaald. Zal ook niet te voorkomen zijn dat mensen net even op vakantie zijn, of afgeleid door andere zaken. Of alleen meelezen, en niet inloggen op het forum.

Maar daarvoor heeft het forum wel een e-mail notificatie functie.

 

Daarom hebben we nu ook ingevoerd voor de deelnemers om zelf een pb, naar de volgende op de lijst te sturen, voor het adres. Dan is er bevestiging, dat de volgende op de lijst actief is en klaar voor de envelop.

 

Wij hadden niet verwacht dat gelijk al bijna de helft van de deelnemers die nu gecontacteerd worden, net even niet actief aanwezig lijken te zijn. Hopelijk gaat dat straks wel beter.

Begonnen met moestuinieren en zin om zaadjes te ruilen? Doe mee met de Zadenenvelop 2018

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...