Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zal ik dit wieden of mee omspitten?


Rudie

Aanbevolen berichten

Beste mensen,

 

ik heb er onlangs een stuk volkstuin van 100 m2 bijgekregen maar dit is tamelijk slecht onderhouden. Vooral dit soort 'lange grassen' groeien er welig. Nu ben ik niet per sé allergisch voor arbeid, maar om die grassen 1 voor 1 met een schepje eruit te wippen is bijna niet te doen, vooral niet op zware en vooral natte zeeklei.

 

IMG146384311508252028.JPG

 

Iemand gaf mij de tip om de grassen kort te maaien en dan mee onder te spitten. Weer iemand anders beweerde dat ze even later dan net zo hard terugkomen.

 

Hoe zouden jullie dit aanpakken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kan het niet zo goed zien, maar hoe ik het zou aanpakken, ligt vooral aan het feit wélk gras dit is. Is het gewoon gras, wat polvormend is, of zelfs éénjarig, wat heel goed zou kunnen, is uittrekken of wegschoffelen oid een prima optie. Is het echter een gras-achtige soort ( een Carex bv, daar ziet het een beetje naar uit ) die met ondergrondse uitlopers door je grond trekt en overal bovenkomt, dan heeft onderspitten of alleen maar schoffelen echt geen zin.

 

Het is dus erg afhankelijk wat voor 'gras' dit is.

Stuk uittrekken en met wortels en al opnieuw op de foto zetten, kunnen we zien wat het is en een beter advies geven. Zorg dat je voldoende laat zien wat er ondergronds gebeurt ...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad...kweek of iets dergelijks. Spitten = verder verspreiden....

 

Als het stuk niet enorm is, is wieden met wortel en al...en dit geregeld herhalen totdat er niets meer bovenkomt....het beste. Stukken wortel die blijven zitten lopen weer uit...maar met volhouden gaat het wel weg.

 

Zelf heb ik het in nog aan te leggen stuk van de bostuin (8000 m2) in zulke grote hoeveelheden, dat dat geen optie is. Laat het groeien, waar grond (nog) niet echt gebruikt wordt en op stukken waar ik wil planten of al geplant heb, kan ik het steeds makkelijker weghalen, doordat er een toplaag van organisch materiaal als mulch wordt opgebouwd, daardoor wordt wieden van kweek e.d. met wortel en al steeds makkelijker. Ook lichtdicht afdekken met karton o.i.d. werkt, maar dat moet zeker 2 jaar om deze weg te krijgen.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het lijkt of een voorganger van je de grond heeft proberen te verbeteren met organisch materiaal, we zien veel houtsnippers, misschien was het heel groffe compost.

 

Het is van zichzelf beroerde klei waarop je zit, mogelijk niet eens met grond-drainage.

Diep wortelend onkruid, zoals de 'fiter' die je hier hebt, maar ook paardebloemen en heermoes is dol op dit soort grond.

Veel groenten zijn er niet dol op, vooral zwakker wortelend spul heeft moeite met harde klei. Penen en aardappels moeten er al snel uit als de herfst nattigheid geeft, want anders rotten ze weg. Op beter doorlatende grond heb je deze problemen niet.

 

Ik zou liefst de grond als geheel willen aanpakken in jou geval. Ik zie dat gras als een symptoom van een breder probleem.

Ik sluit me aan bij wat Bit en weknow al zeiden. Het is het beste om met een spitvork (liever een spitvork dan een spade) te proberen zoveel mogelijk 'spaghetti' eruit te trekken. Het komt wel terug want je ziet altijd stukjes over het hoofd. Belangrijk is het aanbrengen van organisch materiaal. Weknow had het over een toplaag van mulch. Zelf werk ik heel veel materiaal, hele boomstammen zelfs, onder in de grond. Je zou, nu het herfst is, ook overal bladeren kunnen aanvegen en uitstorten op je tuin.

Essentieel is dat organisch materiaal afgebroken wordt en deel uit gaat maken van je grond.

Het oosten van Friesland heet 'de wouden' omdat daar ooit bossen stonden, en die grond is nog altijd veel geschikter voor het verbouwen van groente dan waar wij zitten. Maar we kunnen wel door dingen toe te voegen aan onze klei klein beetje de wouden nabootsen.

Als je grond langzaam losser wordt zul je makkelijker onkruiden uittrekken, maar ze verschijnen ook minder. Het kan wel zijn dat iets andere onkruiden er voor in de plaats komen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De voorganger van dit stukje grond heeft er in het voorjaar een laag groffe compost bovenop gegooid en het niet vermengd met de grond of laten fresen.

 

Zo zou ik het ook aanpakken.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dat gras ook, mijn tuintje is kleiner maar ieder stuk die ik aanpak, dus voor het poten of zaaien, graaf ik een soort van uit met de hark en spirvork, haal zoveel mogelijk weg, leg er wat compost in en dan de aarde weer terug en compost eroverheen heen. Heel veel handwerk om die bende eruit te krijgen maar het blijft redelijk weg als je de wortels eruit trekt.

Komt het terug is de klei hopelijk wat losser door de compost en trek je het makkelijker weg.

Of 1x goed spuiten, ja het is niet goed maar hier kan je ook behoorlijk ziek van worden zegmaar.

Onkruidmanager 1.0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...