Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

zelf bouillonblokjes maken


femmie

Aanbevolen berichten

Uit mijn kookboek 'io e il mio bimby' een recept om zelf bouillonblokjes te maken. Ik bewaar het in de vriezer en door het grove zout bevriest de boel niet en kan je er elke keer als je het nodig hebt een lepel uitscheppen. Er staat niet hoelang het houdbaar is, maar ik was er na 4maanden doorheen en toen was het nog prima.

 

Recept voor ongeveer 350ml

 

150 gr selderij in blokjes

100 gr wortel in blokjes

100 gr ui in blokjes

50 gr tomaat

70 gr courgette in blokjes

1 teentje knoflook

1 blaadje laurier naar keuze

Handje verse kruiden (thijm, basilicum, rosemarijn enz)

Bosje peterselie

300gr grof zout

1 el extravergine olijfolie

30 gr witte wijn

 

1. Maal in een keukenmachine alle groente fijn.

2. Zet een pan op het vuur doe daar het groente mengel plus het zout, de wijn en olijfolie bij. Laat het geheel 20 minuten koken. Wel opletten en roeren met een spatel tegen aankoeken!

3. Eventueel langer koken als het mengsel vloeibaar blijft.

4. Zoals gebruikelijk in steriele potjes doen en eventueel stereliseren.

5. Nadat het afgekoelt is in de vriezer bewaren en gebruiken.

 

IMG2016040316541879531463043630.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later ...

Hoi femmie,

Ik maak ook al lang mijn eigen bouillon blokjes...eigenlijk geen blokjes meer een papje . Door het veel zout zou je hem ook buiten de koelkast mogen bewaren. Sommigen larten het papje drogen in de oven dan krijg je bijna een poeder. Te veel werk .

Met eigen gemaakte bouillon kan je altijd varieren en weet je ook wat je eet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is inderdaad een papje :P in mijn boek stond dat het in de koelkast bewaard moest worden. Dus deed ik dat netjes haha. Werd een smurrie vond ik en dus deed ik het in de vriezer en dat bevalt prima. Zal de volgende ronde eens een klein potje in een keukenkastje bewaren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 10 maanden later ...

Hoewel ik dit erg leuk vond om te maken, vond ik het niet handig omdat het in de vriezer moest worden bewaard. Dus nu ga ik ik bouillonpoeder maken. Daarom liggen de eerste kruiden reeds te drogen: Bieslook, peterselie,en lava's,brandnetel. Want behalve lekker wil ik m ook wat heilzaam maken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoveel zout had ik er niet in, ik weeg steeds 50 gram af, en proef of dat genoeg is. Ik vond het ook veel. Op zich moet het natuurlijk ook wel zout zijn, want je gebruikt het als bouillon, en het wordt dus nog verdund. Maar ik had er geen 300 gram in zitten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...