Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Zelf yoghurt maken.


appelvrouw

Aanbevolen berichten

Als het kan haal dan verse melk bij de boer, dan krijg je lekkere vol-romige yoghurt. Het kan ook met melk uit een pak.

Ik neem een liter rauwe melk en kook deze eerst op tot het kookt. Blijf roeren als je dat doet, want het brand snel aan.

Laat de melk dan afkoelen tot 45 graden, of verwarm je melk uit pak tot 45 graden.

Klop er met een garde ongeveer 200 ml biogarde of andere rechts of linksdraaiende natuuryoghurt door. Soms heb ik wat meer soms wat minder, het lijkt niet zo heel veel uit te maken. maar 200 ml was het originele recept.

Als ik twee liter melk heb, neem ik niet meer dan 300 ml yoghurt.

Zet de pan met de yoghurt nu warm weg, in een hooikist, of goed ingepakt onder enkele dekbedden in een ongebruikt bed. Als het erg koud in de ruimte is stop ik er voor ik naar bed ga nog een warme kruik onder het dekbed, ( meestal maak ik het in de avond) het gaat erom dat de mix een tijd flink op temperatuur blijft. Maar ook daarbij het ik het gevoel, dat: als je goede melk hebt, en ditem yoghurt het niet kan mislukken.

De volgende dag heb je een pan met yoghurt, en dat kan je dan in een bak afkoelen in de koelkast. Pas daarna eten.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een zakje met yoghurt cultuur gekocht bij Brouwmarkt. Daar maak je 1 keer een liter melk mee aan, en dat stop je in ijsblokzakjes in de vriezer.

Als je yoghurt wilt maken, neem je van die houdbare melk (of die maak je, zoals appelvrouw hier net uitlegt), daar doe je 1 zo'n ijsklontje in, en dan warm houden zoals Appelvrouw net duidelijk maakte .

 

Na het eten van de yoghurt (die in de koelkast nog wat dikker wordt), bewaar je een eetlepel, en maak je weer een nieuwe liter yoghurt. Dat gaat een tijdje goed, tot het steeds zuurder wordt. Dan begin je de cirkel weer opnieuw met een ijsklontje cultuur.

Ik heb van 1 zakje poeder, een enorme stapel ijsklontjes, om zeker een jaar lang yoghurt te kunnen maken.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een zakje met yoghurt cultuur gekocht bij Brouwmarkt. Daar maak je 1 keer een liter melk mee aan, en dat stop je in ijsblokzakjes in de vriezer.

Als je yoghurt wilt maken, neem je van die houdbare melk (of die maak je, zoals appelvrouw hier net uitlegt), daar doe je 1 zo'n ijsklontje in, en dan warm houden zoals Appelvrouw net duidelijk maakte .

 

Na het eten van de yoghurt (die in de koelkast nog wat dikker wordt), bewaar je een eetlepel, en maak je weer een nieuwe liter yoghurt. Dat gaat een tijdje goed, tot het steeds zuurder wordt. Dan begin je de cirkel weer opnieuw met een ijsklontje cultuur.

Ik heb van 1 zakje poeder, een enorme stapel ijsklontjes, om zeker een jaar lang yoghurt te kunnen maken.

 

Ha mooi lijkt me dat, ik ken die yoghurtcultuur niet!

Jorieke`s uitleg doet me bedenken dat ik vergeten ben erbij te vermelden dat je een tijdje lang met je eigen yoghurt weer verder kan gaan ( zoals Jorieke dat uitlegde) alleen denk ik niet dat een eetlepel genoeg is voor een liter.

Ook deze yoghurt wordt nog wat dikker in de koelkast ( als hij de kans krijgt..we zijn allemaal gek op verse yoghurt).

Misschien kan ik ook gewoon mijn yoghurt invriezen in portie`s van 125 ml o.i.d. als starter..ik ga dat proberen.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog nooit van gehoord,

of is dit de methode die ze ook wel yogurt plantje noemen, maar een of andere bacteriecultuur is helemaal geen plant.

 

Nee hoor, het is gewoon de bacteriën die in de yoghurt zelf zit..het beestje dat de yoghurt zuur maakt zullen we maar zeggen..geen plantje dus. Het zijn de melkzuurbacteriën lactobacillus en streptococcus...En als je ze een lekker warm bedje geeft vermenigvuldigen zij zich dankbaar..(ze breken de lactose af tot melkzuur). Een levende yoghurtcultuur.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb ooit zelf yoghurt van geitenmelk gemaakt voor de verkoop in een 10 ltr. roestvrijstalen emmer met deksel die een aantal uren warm stond in een soort van wekketel. Nu twijfel ik erover een apparaatje met 1 ltr. beker te kopen of een apparaatje met een aantal potjes van 200ml. Het broeien in het bed heeft ook voordelen in de winter natuurlijk.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuk op MP, kwantakosteda, als ik weten mag? Met 2 bekers? €50 nieuw geloof ik?

Heb al vaker gezocht op MP maar die niet gevonden. Had er ooit een maar weggedaan, helaas. Lijkt me wel handiger dan kleine potjes. Maar die zijn weer handig direct mee te nemen voor de lunch.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb het op verschillende manieren geprobeerd, maar mislukte elke keer weer.

Yoghurtapparaart heb ik weggeven, ik had zo'n ding met losse potjes.

Had de moed al op gegeven, ga het toch nog een keer proberen met de tips van hier.

Dat spul als starter heet dacht ik ferment.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij levenvanhetland hebben ze wel wat te koop zag ik. Zelf gebruikte ik altijd verse melk, pasteuriseerde die en gebruikte yoghurtcultuur uit zakjes. Dit een keer of 10 doorenten. De manier die Jorieke beschrijft met invriezen klinkt lekker zunig

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is eigenlijk de reden dat je het doet Jet, als ik me goed herrinder is de Franse yogurt lekker maar heel anders als hier.

Of is het goedkoper of gewoon lekkerder.

ik eet veel Yogurt, maar dat is kwark met lobbig geklopte slagroom erdoor gemengd en blauwe druiven erin echt heerlijk

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat is eigenlijk de reden dat je het doet Jet, als ik me goed herrinder is de Franse yogurt lekker maar heel anders als hier.

Of is het goedkoper of gewoon lekkerder.

ik eet veel Yogurt, maar dat is kwark met lobbig geklopte slagroom erdoor gemengd en blauwe druiven erin echt heerlijk

 

Nou Hans, twee redenen..de eerste is heel Hollands: ik krijg de melk voor niets. Dat betekend ook dat ik niet vaak melk ga halen ( de boer vind dat stom, want hij krijgt maar 20 cent per liter) dan voel ik me zo hebberig, maar wel voor de yoghurt.

Reden twee: de yoghurt is zoooo lekker zo vers van de koe. Ik haal de melk bij de avond melkerij, en de volgende middag heb ik verse romige yoghurt..zonder vieze plastic bakjes die ik weg moet gooien

 

Trouwens wat ik ook vies vind: yoghurt met vers fruit erin...brrrr dat je yoghurt in je mond hebt en dan bijt op een sappig stukje fruit... druif is heel erg, alleen mandarijntjes zijn erger.

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

Qke ja dan begrijp ik goed dat je melk gaat halen en yogurt maakt lijkt me ook erg lekker, zowiezo de melk al ik hou daarvan.

Ik geloof dat ik voormezelf weinig nut zie om yogurt te maken, en net zogoed gewoon kan kopen.

vindt het juist lekker vers fruit in yogurt, zeker als ik honger heb vult het beetje want ik ben te dik

 

@Edith belachelijk dat de boer maar 20 cent krijgt per liter, maarja melk is in winkel ook goedkoop vindt ik, voor 2 liter betaal ik dacht ik 1,20 dus ook maar 60 cent de liter.

Players only love you when they're playing.

Link naar reactie
Delen op andere sites

yohurt maak ik met 1 pot aangekochte volle yohurt van aldi aan 0.49 euor/pot - ik verwarm 1 liter melk tot 40 ° en voeg daarbij 3 eetlepel yohurt roer alles goed door en giet dit daarna in een thermosfles - laat dit gans de nacht staan en s morgens verse yohurt roer er 2 eetlepels suiker door doe ze in glazen recup potjes met deksel en daarna in de frigo makkelijk mee te nemen naar t werk

Link naar reactie
Delen op andere sites

yohurt maak ik met 1 pot aangekochte volle yohurt van aldi aan 0.49 euor/pot - ik verwarm 1 liter melk tot 40 ° en voeg daarbij 3 eetlepel yohurt roer alles goed door en giet dit daarna in een thermosfles - laat dit gans de nacht staan en s morgens verse yohurt roer er 2 eetlepels suiker door doe ze in glazen recup potjes met deksel en daarna in de frigo makkelijk mee te nemen naar t werk

 

Hoi Kaatje, bedankt, ja ik denk dat ik gewoon teveel yoghurt gebruik, ik ben altijd bang dat het mislukt. Als ik een dezer dagen weer ga maken probeer ik het ook eens met drie eetlepels, en dan zal ik gelijk eens meten hoeveel dat is. Heb de de eetlepels "opgehoopt"met yoghurt?

We zijn allemaal kinderen van de Aarde  🌎

Link naar reactie
Delen op andere sites

In 1 liter melk, 1 (a 1,5) eetlepel yoghurt van de yoghurt die ik 2 dagen daarvoor had gemaakt van een cultuurtje (snappie? )

Dat kan nu nog zo'n 10 keer, tot de yoghurt steeds zuurder wordt, en je weer opnieuw moet beginnen met een ijsklontje cultuur.

Kom 13 april ook naar de moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link naar reactie
Delen op andere sites

yohurt maak ik met 1 pot aangekochte volle yohurt van aldi aan 0.49 euor/pot - ik verwarm 1 liter melk tot 40 ° en voeg daarbij 3 eetlepel yohurt roer alles goed door en giet dit daarna in een thermosfles - laat dit gans de nacht staan en s morgens verse yohurt roer er 2 eetlepels suiker door doe ze in glazen recup potjes met deksel en daarna in de frigo makkelijk mee te nemen naar t werk

 

Hoi Kaatje, bedankt, ja ik denk dat ik gewoon teveel yoghurt gebruik, ik ben altijd bang dat het mislukt. Als ik een dezer dagen weer ga maken probeer ik het ook eens met drie eetlepels, en dan zal ik gelijk eens meten hoeveel dat is. Heb de de eetlepels "opgehoopt"met yoghurt?

 

ofwel 3 afgestreken eetlepels ofwel 2 opgehoopt uit zo'n pot van 1/2 kg maak ik +/- 12 keer yohurt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, ik ben wel weer toe aan iets nieuws proberen. Ik heb vroeger wel eens kwark gemaakt. Had ik in Polen geleerd. Daar lukte het ook veel beter dan hier in Nederland... ha, ha...

 

Soms maak ik ook wel eens vla, maar dat smaakt dan zo ongelofelijk hetzelfde als uit een pak, dat ik het niet de moeite waard vind, letterlijk. Goedkope vla kost ook haast niks (de gele), alleen als je het dikker maakt tot pudding heeft het wel meerwaarde. Leuke vorm gieten, fruitjes erbij...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...